luni, 30 august 2021

Pe simezele nemțene - Caballus

 


Arta plastică contemporană românească


Mariana Papară


Galeria de Artă Lascăr Vorel, Piatra Neamț


2 - 15 septembrie 2021




Portretul unei instructoare artistice

 


Teatrul de amatori


Bucura Văleanu




Orlat, din zilele noastre.






Consemnare publicată în Revista Teatrul, Nr. 12. Decembrie 1959.

iubirevirgulă2

 


Lansare de carte 


Alina Manole 


Muzeul Național al Literaturii Române, București


5 septembrie 2021



Ala bala portocala

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Țăndărică




Scenă din cadrul spectacolului (Pățaniile lui Hoinărici de Joseph Pehr). 
Premieră: 28 mai 1959.



Scenă din  cadrul spectacolului (Baia măgărușului de Lucia Bernasconi). 




Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 12. Decembrie 1959.

Solo Show 65 Watercolour

 


Arta plastică contemporană românească


Corneliu Drăgan-Târgoviște 


Muzeul de Artă Târgoviște 


7 septembrie - noiembrie 2021




Un salut plin de culoare tuturor iubitorilor acuarelei!

     Vă invit în perioada septembrie - noiembrie 2021 să vizionați expoziția Solo Show 65 Watercolour găzduită de simezele Muzeului de Artă din orașul meu de suflet, Târgoviște. Vernisajul expoziției face parte din programul manifestărilor dedicate Zilelor Cetății Târgoviște și va avea loc în data de 7 septembrie 2021, la ora 16:00.

    Le mulțumesc pe această cale organizatorilor evenimentului, dlui. dr. Ovidiu Cîrstina (directorul Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească), dnei. Carmen Ștefănescu (secretar general al ALZIAR), curatorului expoziției, dlui. Gheorghe Dican (pictor, vicepreședinte al UAP România și președinte al filialei UAP Vâlcea) și dnei. dr. Luiza Barcan (jurnalist, critic şi istoric de artă), care va rosti cuvântul de deschidere.

     Veți putea admira o selecție  de lucrări realizate în ultimii 7 ani, în care am abordat cu sinceritatea oferită de tehnica acuarelei subiecte care îmi sunt dragi și la care revin cu plăcere, din dorința de a surprinde o altă atmosferă, mereu diferită.

Vă aștept cu emoție și nerăbdare la vernisaj!

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară,




Scenă din spectacol. Premieră: 6 noiembrie 1959.










Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 12. Decembrie 1959.

Lansare multiplă

 


Lansare de carte


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


2 septembrie 2021





   Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește multipla lansare a Editurii Topoexim: George Tei -Scrisori către tine, Cornel Păunescu - Fata pădurii, Andra Duminică - Chip de lut, dar și lansarea revistei Contrast literar. Participă Petre Moraru, Roxana Guttman, Naomi Guttman și Dana Florian.

    George Tei s-a născut la București și scrie poezie din anul 1983. A debutat în ziarul Cronica sătmăreană din Satu Mare. Au urmat colaborări la diferite reviste între care Luceafărul, Contemporanul, România literară. A primit numeroase premii pentru poezie, la concursuri organizate la Tecuci, Aiud, Bacău, Lancrăm-Sebeș. A publicat mai multe cărți de poezie: Fratele meu geamăn - rondeluri (1995), cu o prefață a acad. Al. Balaci; Lasă-mi dragostea (1998), Nu cer să mă iubiți - rondeluri (2001), Anna Perena (2001), Marsupiul îngerilor - acrostihuri (2004), Bolnav de timp - selecție din cărțile publicate (2007); Miza pe 1 (2008). Este prezent în mai multe antologii, mai cu seamă, cu sonete.

   „În poezie, rar mai găseşti versul clasic de valoare, sonetul, rondelul… Se «produce» poezie în vers liber care este mai mult proză. De ce să-şi mai obosească poeții creierul cu o rimă, ritm, cadenţă, metrică...”, mărturisea într-un interviu George Tei, pentru care în prima parte a vieții a lucrat Destinul. „Am apărut într-un cenaclu literar în anul 1984, aprilie. Cenaclul se numea Camil Petrescu şi era condus de scriitorii Valentin Deşliu şi Nicolae V. Coban. De la aceşti oameni am învăţat ce înseamnă răbdarea, modestia, dăruirea. Apoi, mi-a fost aproape prozatorul Cornel Păunescu”, afirmă George Tei.

    Cornel Păunescu realizează un ecorșeu al corpului social din perioada comunistă în cartea pe care o lansează la Muzeul Național al Literaturii Române, Fata pădurii. Unor teme predilecte din viața oricărui tânăr ieșit de pe băncile școlii, naveta, repartiția, locuința, statul în gazdă, li se adaugă eternele drame provocate de iubire. Cartea ar putea fi descrisă drept un elogiu adus eternului feminin. Volumul are o structură interesantă, este un puzzle de povestiri de amor, dar și un lapidar de drame. „Lumina lumânării făcea paginile cărții mai prietenoase, desenele mai pline de viață,” scrie autorul.

   Andra Duminică lansează și ea cartea de poezie Chip de lut, poezie pe care a reușit s-o aducă în lumină în cadrul Cenaclului literar-muzical Marin Preda. Poeta a absolvit A.S.E. și scrie de câțiva ani.

   Intrarea este liberă, iar accesul la eveniment se va face în limita locurilor permise de situația pandemică.

Aristocrații

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Muncitoresc C.F.R.




Scenă din spectacol. Premieră: 14 noiembrie 1959.






Scenă din actul II.





Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 12. Decembrie 1959.














Articol publicat în Revista Gazeta Literară, Nr. 2, de joi, 7 ianuarie 1960.
















Articol publicat în Ziarul Scînteia de duminică, 24 ianuarie 1960.






Scenă din spectacol








Scenă din spectacol.






Grupaj publicat în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1960.