marți, 21 august 2012

Targ de produse naturale, traditionale


Muzeul National al Taranului Roman


31 august-2 septembrie 2012, Bucuresti



Piata Taraneasca si Mester(Esti)! la MTR


Degustari de produse traditionale, demonstratii de mestesuguri 
traditionale si moderne.
Participa producatori locali, mesteri populari, artisti Hand Made, anticari, artizani

Hai la Roaba de cultura



Initiative de toata lauda


 Parcul Herastrau, Bucuresti


24 - 26 august 2012


Vanatorii de Antichitati



Colectii si Colectionari


Era Schopping Park, Iasi


24 - 26 august 2012





Adresa: Soseaua Pacurari, nr. 121

Patrimoniu arhitectural



moNUmente UITATE (6)


Castelul Teleki


Uioara de Sus, judetul Alba



castelul teleki uioara de sus

     "Palatul a fost intial o fortificatie menita sa apere si sa supravegheze ocnele de sare. Inca din 1290 documentele istorice atesta in zona ocnelor de la Uioara prezenta unei constructii fortificate, sub numele de Castrul Novum.
     In secolul al XV-lea, domeniile Uioara (incluzand ocne, castel, targ, etc) trec din administratia Coroanei in posesia familiilor nobiliare, cunoscand mai multi proprietari.
     In anul 1649, domeniul este donat familiei Mikes. Cu aceasta ocazie, targurile sunt mutate la Zabala (resedinta principala a familiei) iar asezarea isi pierde rangul de oras. Castelul medieval sufera si el modificari, capatand, se pare, la mijlocul secolului al XVIII-lea, o infatisare baroca.
     In timpul Revolutiei de la 1848, edificiul este incendiat, fiind distrus aproape in totalitate.
     Domeniul ramane in proprietatea familiei Mikes pana in anul 1854, cand este cumparat de contele Miko Imre, guvernator al Transilvaniei si fondator al Societatii Muzeului Ardelean. Acesta se hotareste sa refaca edficiul distrus. 
    In vederea restaurarii este angajat cunoscutul arhitect Antal Kagerbauer, cu intentia de a realiza in cel mai modern stil o atmosfera istorica. De numele lui Kagerbauer se leaga aparitia formelor de inspiratie romantica in Transilvania, iar prinre lucrarile semnate de el se numara cladiri importante, precum palatul Primariei si biserica Sf. Petru din Cluj, sau aripa de vest a castelului Banffi din Bontida. In proiectul castelului din Uioara, Kagerbauer imbraca vechile ruine intr-o haina gotica, in timp ce fostul zid de aparare este inglobat in amenajarea parcului de factura romantica. ce adapostea candva specii aclimatizate si raritati dendrologice. Singura dovada a existentei unei fortificatii pe locul actualei resedinte imobiliare a ramas donjonul de plan pentagonal, transformat ulterior in capela.
    Dupa stingerea familiei Miko, castelul intra in posesia familiei Teleki.
    In urma nationalizarii, domeniul a fost impartit, gradina a fost distrusa, iar resedinta a avut diverse functiuni - printre care si fabrica pentru decoratiuni de Craciun (dupa Revolutie).
   Astazi, castelul Teleki se afla in proces de retrocedare, urmand a fi restituit familiei Teleki."
     - autor: Raluca Barbulescu

Castele din Romania: Castelul Teleki din Uioara de Sus - judetul Alba

    Directorul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, a declarat ca schimbarea proprietarului nu modifica regimul castelului care este monument istoric. Potrivit acestuia, imobilul nu va putea suferi modificari sau reparatii fara acordul acestui minister.

Castele din Romania: Castelul Teleki din Uioara de Sus - judetul Alba

     Fostul primar al orasului Ocna Mures, Sorin Cristea, sustine ca aceasta cladire a fost retrocedata inca din 2006. Dar familia Teleki nu a putut intra in posesia ei pentru ca firma care ocupa spatiul, Metalemn Socom, a contestat in instanta decizia de retrocedare.