luni, 4 martie 2013

Arhivistii de ieri...



Initiative de toata lauda


Serviciul Judetean Alba al Arhivelor Nationale 


Alba Iulia


7 - 31 martie 2013





Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti


Prolog la Valori


Gabriela Adamesteanu


Bucuresti


7 martie 2013






   Joi, 7 martie, de la ora 18:00, in Amfiteatrul Balcescu, ne vom intalni cu scriitoarea si jurnalista Gabriela Adamesteanu. 
Va asteptam in numar cat mai mare!
***Lucia Doina Cojan

Ce povesteste portul popular romanesc



Muzeul Judetean Buzau


Adina Nanu, Ana Stancu


Primaria Municipiului Buzau


7 martie - 7 aprilie 2013







Va invitam cu mare drag la o expozitie pe care nu ar trebui sa o ratati;  
7 martie, ora 12,30 in Sala de bal a Primariei Buzau.
Va fi vernisata in prezenta distinselor doamne prof.dr. Adina Nanu, prof. dr. Georgeta Filitti, 
dr. Sanda Teodorini si Adela Petre, tezaur uman viu
Va asteptam
Madalina Oprea
Sef sectie Istorie-Arta
Muzeul Judetean Buzau


***Magazin de Antichitati Buzau

Arta plastica contemporana


Arkossy Istvan


Expozitie de grafica si de pictura


Muzeul de Arta, Cluj-Napoca


7 - 28 martie 2013





   Născut la Cluj în anul 1943, Árkossy István a studiat pictura şi grafica la Institutul de arte plastice Ion Andreescu (promoţia 1966), avându-i profesori pe Feszt Lászlo, Andrásy Zoltán, Petru Feier şi Cseh Gustav.
  A fost timp de 20 de ani grafician al revistei literar-artistice UTUNK şi colaborator al editurilor şi publicaţiilor Kriterion, Dacia, Tribuna, Napsugár. A avut peste 30 expoziţii personale; a participat la peste 100 expoziţii colective din care 20 la prestigioase bienale şi trienale internaţionale de grafică.
  Din anul 1987 trăieşte la Budapesta.
  Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Ungaria, al Asociaţiei Graficienilor, a Societăţii Pictorilor şi a Uniunii Scriitorilor din Ungaria.
  Expoziţia care se va deschide la Muzeul de Artă Cluj-Napoca prezintă lucrări de grafică şi de pictură realizate de artist în perioada 1975 -2012, o parte provenind şi din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
  Despre propria creaţie artistul mărturiseşte: "In lumea de azi atât de mult dezordonată, ordinea vizuală a devenit o necesitate inevitabilă pentru mine, unde totdeauna linia este aceea, care dictează faţă de culoare. Timpul, în mod vizibil (ceas, cronometru, clepsidra), sau invizibil (prin simboluri şi paralele) apare des pe suprafeţele compoziţionale.”


O institutie pentru Romania:



Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei


Academician Alexandru Zub


 Memorialul Sighet


Biblioteca Nationala a Romaniei, Bucuresti


7 martie 2013






    Vă invităm joi, 7 martie, ora 14:00, în sala de conferinţe Mircea Eliade a Bibliotecii Naţionale a României la conferinţa domnului academician Alexandru Zub: O instituţie pentru România - Memorialul Sighet.

Adi Manolovici Production


Folk La Garaje


Trupa Arhaic: Sa taci


Clubul La Garaje, Bucuresti


29 martie 2013






   Adi Manolovici Production si Academia de Rock, organizează vineri, 29 martie 2013, ora 20.00, in clubul La Garaje (Valea Oltului nr. 61) din Bucuresti, evenimentul Folk La Garaje.
   Vor participa cu recitaluri mai multi chitarişti, membrii ai Academiei de Rock şi trupa Arhaic aflata la debutul discografic.
Rezervari la tel. 021-444.29.32

Diaspora romana


Asociatia Buna Seara Romania


Spectacolul: Un martisor si-o floare


Sezze, Italia


17 martie 2013




Identități feminine



Librăria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


5 martie 2013




   Marţi, 5 martie, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu - Seara dedicată scriitoarelor - O cameră separată. De ce e nevoie ca să scrii bine.
   Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă invită marţi, 5 martie, ora 19.00, la primul eveniment din seria dedicată scriitoarelor, pornind de la eseul O cameră separată de Virginia Woolf.
  Scriitoarea Ioana Pârvulescu împreună cu invitatele sale, Annie Bentoiu, Gabriela Creția și Astrid Cambose, ne vor introduce în lumile recreate de rândurile aşternute pe hârtie, fiecare având câte un răspuns la întrebarea: De ce e nevoie ca să scrii bine.

  "Invitată în 1928 să ţină o serie de conferinţe în faţa unor tinere studente de la Cambridge, doritoare să ajungă romanciere, Virginia Woolf le ia prin surprindere dând ca secret al reuşitei scrisului feminin un detaliu de ordin practic, unul pur exterior, aproape comic. Laitmotivul prozatoarei este că, pentru a scrie un roman bun, o femeie nu are nevoie decât de o cameră separată, pe care să o poată încuia ca să nu fie întreruptă, şi de cinci sute de lire pe an, bani proprii.
  Întotdeauna mi-a plăcut cum scrie eseista Virginia Woolf, este acel tip de eseu care te prinde în plasa lui ca un thriller. Şi, într-adevăr, în A Room of One's Own, ea izbuteşte un fel de roman al scrisului, un roman cu femeia în rolul principal, o intrigă cu obstacole multe şi cu deznodământ fericit. Titlul însuşi e romanesc şi e şocant. Fiind scrise în 1928, paginile Virginiei Woolf sunt destul de marcat feministe, dar dincolo de partea militantă a eseului (care datează, pentru că toate piedicile de odinioară au dispărut, astfel că ea bate, de altfel cu delicateţe, la uşi de mult deschise), dincolo de asta, deci, se află atâtea observaţii teribil de incitante şi atâta literatură, încât te simţi pe loc prizonier al scrisului ei. E multă ironie în paginile ei, şi mult bun-simţ. Dintre toate lucrurile care mi-au plăcut, aleg doar unul: nu trebuie să-ţi falsifici scrisul după valorile altora, ci să fii tu însăţi." -
 (Ioana Pârvulescu, România literară, 2009).

Fundatia Europeana Titulescu


Neagu Udroiu, Nicolae Melinescu


America 2013 - vazuta de aproape


Casa Titulescu, Bucuresti


7 martie 2013







FUNDATIA EUROPEANA TITULESCU

CENTRUL DE STUDII STRATEGICE


   Va invita la dezbaterea cu tema AMERICA 2013 - vazuta de aproape.
   Dialog al publicistilor Neagu Udroiu – Nicolae Melinescu.
   Evenimentul va avea loc joi, 7 martie 2013, ora 11,00, la Casa Titulescu, Şoseaua Kiseleff 47, Bucuresti.
   Pentru participare puteti confirma la Liliana Filip, evenimente@titulescu.eu

Galeria de Arte Vizuale


Seara de Muzica si Poezie Buna


Oradea


7 martie 2013






Adresa: str. Republicii, nr. 15.

Pe simezele ieșene - Itinerariu sacru



Arta plastică contemporană românească


Liliana Gonceariuc


Galeria de Artă Dana, Iași


6 - 30 martie 2013





   Galeria de Artă DANA din Iaşi găzduieşte în perioada 6 - 30 martie expoziţia de pictură Itinerar sacru semnată de către artista plastică Liliana Gonceariuc.   Vernisajul va avea loc pe 6 martie), ora 18.00 la sediul de pe str. Prof. Cujbă, nr. 17 iar în deschiderea evenimentului artistic va vorbi criticul de artă Petru Bejan.
   Din cele peste 50 de lucrări expuse pe simezele galeriei, majoritatea sunt rezultatul unei documentări ale artistei asupra bisericilor și mănăstrilor din Ţara Haţegului.

  Liliana Gonceariuc a studiat pictura monumentală la Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, între anii 1967–1973, sub îndrumarea maestrului Costin Ioanid, după absolvire devine cadru didactic, din 1990 profesând la Colegiul de Artă Octav Băncilă din Iaşi.
  În ceea ce priveşte activitatea artistică, Liliana Gonceariuc a deschis expoziţii personale la Galeria Căminul artei din Bucureşti şi la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi şi expune constant în cadrul unor expoziţii de grup şi colective atât naţionale cât şi internaţionale.
  Universul creativ al artistei este sugerat a fi: "o nostalgie a monumentalului, subiacent în viziunea compoziţională, în tratarea plastică a planurilor, în cromatica marilor suprafeţe, (...) Temele picturii ei aparţin, în mod general, direcţiei neosimboliste manifeste în arta românească a deceniilor 7-8, adică tocmai acelei zone care eluda prin recursul la universul poeziei, al memoriei semnelor şi metaforei plastice angajamentele directe şi comanda oficială pentru a da liberă expresie subiectivităţii. Ca factură picturală, Liliana Gonceariuc asumă în mod personal o anumită fragranţă a tuşei, o implozie cromatică a suprafeţelor ce-şi află, ades, fericite corespondenţe în pictura lui Robert Delaunnay, în timp ce o anumită surdină, o catifelare mată a tonurilor, apropie culoarea ei de universul tapiseriei de tip monumental. Întâlnirea cu pictura ei atât de bogată în acorduri cromatice rafinate constituie, pentru mine, una dintre cele mai fericite surprize”(...), după cum preciza criticul de artă, Doina Mândru.
   Artista "cultivă un stil epurat de anecdotă cu mult transfer de puritate și esență”.
(N. Lăptoiu)
  Expoziţia va fi deschisă publicului în cursul săptămânii între orele 10.00-18.00 iar sâmbăta între orele 10.00- 13.00.

Agentia de Stiri Bune


Constanta




  Un alt santier in lucru care va fi finalizat la inceputul sezonului 2014 este cel al reabilitarii promenadei Cazinoului. Cele mai importante aspecte ale acestui proiect sunt reexpunerea statuii reginei Carmen Sylva si amenajarea unor foisoare si pavilioane replici 1:1 ale celor existente in perioada interbelica. 


Imagine cu modul in care va arata zona Pietei Ovidiu dupa finalizarea lucrarilor (sfarsitul anului 2013). Strazile vor area mobilieri si dotari replici ale celor existente in perioada interbelica, iar carosabilul va fi pavat cu granit.


Structura hotelului din Portul Tomis a fost preluata de catre Hilton.
***Constanta City


Basorelieful Lupa Capitolina



Muzeul National al Unirii


Exponatul lunii martie


Alba Iulia


5 martie - 4 aprilie 2013




  Luna martie aduce în fața albaiulienilor un nou artefact, ce va fi exponatul lunii la Muzeul Național al Unirii. Este vorba despre un basorelief ce reprezintă un bine cunoscut simbol al lumii romane, Lupoaica Lupa Capitolina, alăptându-i pe cei doi gemeni, legendarii întemeietori ai Romei, Romulus și Remus.
  Exponatul lunii martie va fi vernisat marți, 5 martie, la ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii. Sunt invitați toți pasionații de istorie și cultură, să asculte povestea basoreliefului Lupa Capitolina cu Romulus și Remus.
***alba24.ro

Articol preluat de pe: http://alba24.ro#ixzz2MZbtArNG
Copyright © 2010 - 2013 Alba24.ro
Follow us: @RedactieAlba24 on Twitter | www.Alba24.ro on Facebook

Familia Dan si urmasii sai



Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Anca Lazar


Lansare de carte


Bucuresti


6 martie 2013