marți, 31 mai 2016

Ziua Portilor Deschise
Muzeul Judetean Buzau


1 iunie 2016

Culoarea unui vis
Arta plastica contemporana romaneasca


Ana Ilinca Pricop


Iulius Mall, Libraria Carturesti, Iasi


1 - 10 iunie 2016

Instrumente medicale romane descoperite la Tomis.
Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie 


Constanta


1 - 30 iunie 2016


   Exponatul lunii iunie la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este reprezentat o mică trusă de instrumente chirurgicale romane, alături de care vor mai fi expuse încă alte 4 obiecte de uz medical, folosite în epoca romană la Tomis (Constanța). Piesele se vor grupa sub titlul Instrumente medicale romane descoperite la Tomis (Constanța).
   În zona vest-pontică, majoritatea instrumentelor chirurgicale care atestă direct practici medicale provin din morminte, datate în general în secolele II - III p.Chr. Cea mai însemnată descoperire, făcută în anii ‘70 în anticul Tomis, este reprezentată de un set de patru instrumente lucrate din metal, datate în a doua jumătate a sec. II – prima jumătate a sec. III p.Chr. Piesele au fost descoperite într-un mormânt ce a aparținut probabil unui medic; toate au fost lucrate îngrijit, ornamentate simplu sau incrustate cu argint, realizate cu măiestrie, ceea ce dovedește deopotrivă simțul artistic al celui care le-a lucrat, cât și gustul deosebit al posesorului lor. Setul cuprinde un bisturiu, două mânere pentru ace și un instrument folosit probabil pentru cauterizarea rănilor. Celelalte patru descoperiri individuale expuse sunt: un mâner fragmentar pentru fixarea acului, un cârlig medical cu un singur capăt ascuțit, o sondă de ureche și o spatulă.
   Exponatele vor putea fi admirate la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, începând de miercuri, 1 iunie 2016.
***

Targ de Antichitati
Colectii si Colectionari


Iulius Mall, Timisoara


3 - 6 iunie 2016Exponatul lunii - Ie din zona Vrancei
Muzeul Casa Cuza Voda


Galati


1 - 30 iunie 2016

   Proiectul expoziţional Exponatul lunii, derulat de Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi, vizează prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei.
   În luna iunie a.c., vizitatorii pot admira la Muzeul Casa Cuza Vodă, secţie a Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi, exponatul lunii: Ie din zona Vrancei.
  "Ia, parte componentă a costumului popular naţional, reprezintă o adevărată zestre pentru cultura şi civilizaţia poporului român. Această piesă vestimentară, diferă de la o zonă etnografică la alta, având diverse tehnici de realizare, croiuri variate, precum şi motive decorative diferite, ceea ce o face un adevărat simbol pentru arta creativă românească. Ia etalată în cadrul proiectului Exponatul lunii, provine din zona Vrancei şi face parte din structura costumului popular femeiesc vrâncean, care se caracterizează ca un port de munte, cu un specific propriu.″ (muzeograf Ionela Daniela Antohe).
   Micro-expoziţia poate fi vizitată în perioada 1 – 30 iunie 2016, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.
***

IcoanaOvidiu George Rusu


Casa Memoriala Nicu Enea, Bacau


1 iunie 2016

   Complexul Muzeal Iulian Antonescu Bacău vă invită să participați la vernisajul expoziției Icoana semnată de Ovidiu George Rusu, elev la Colegiul Național de Artă George Apostu Bacău, miercuri, 1 iunie 2016, ora 12:00, la Casa Memorială Nicu Enea.
   Evenimentul are loc în cadrul proiectului Prietenii pictorului Nicu Enea centrat pe activităţi desfăşurate în şcoală, coordonate și realizate de artistul plastic, profesor Ion Lăzureanu.


Exponatul lunii: Ulcior de nunta.
Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


1 - 30 iunie 2016

    Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită joi, 2 iunie a.c., ora 11:00, la deschiderea Exponatului Lunii Iunie.
    Pentru perioada 1-30 iunie 2016, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect etnografic deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de un Ulcior de nunta. 
     Ulcior de nunta ce face obiectul Exponatului Lunii, datează din anul 1907 şi provine din comuna Ciuperceni, satul Poiana, reprezentând o donație din anii optzeci ai secolului trecut. Este de fapt un ulcior confecționat în comuna Oboga a județului Olt, un important centru ceramic. Reprezintă o piesă importantă și valoroasă a colecției de ceramică etnografică a Muzeului Judeţean Teleorman, prin ornamentica pe care o are precum și prin vechimea lui.
    Ulciorul este decorat cu simboluri solare reprezentate de rozete (cele lunare lipsesc deoarece deoarece au o conatație malefică și funerară), și simboluri zoomorfe: simbolul șarpelui este întruchiparea forțelor magice ale pământului, care distrug forțele malefice reprezentate de broască. Pe acest ulcior șarpele este reprezentat sub forma a două perechi, una care înghite broasca (simbol malefic) iar cealaltă protejează tânăra familie și îi menea în același timp fertilitate pentru a perpetua specia cu prunci sănătoși. Piesa mai este decorată și cu ornamente geometrice, cercul, care semnifică veșnicia, zig-zagul și „S”-ul orizontal ce reprezintă simboluri ale apei, ale fecundității, ale fericirii și fertilității care trebuiau să coboare asupra tineri familii. De asemenea, mai prezintă ornamente florale în relief și vegetale: ramura de brad specifică ulcioarelor de nuntă, simbolizând rezistența și vigoarea ce trebuie să însoțească cuplul ce se întemeiază prin căsătorie.
    Cromatica folosită de decorarea acestui ulcior este plină de simboluri: culorile în care este pictat au legătură cu forțele telurice legate de fertilitate: albul, verdele, galbenul, negrul și roșul cărămiziu.
   Ulcioarele de nuntă se constituie în obiecte importante de recuzită în secvențele spectacolului nunții. Ulcioarele sunt prezente în momentele mai importante ale ceremoniei, atât în județul nostru, cât și în alte zone ale țării. Astfel, la pețire, viitorul mire își trimite pețitorii la părinții fetei cu o ploscă sau un ulcior cu vin sau rachiu. Dacă părinții fetei beau din ulcior, este semn că au primit pețirea. Ulcioarele de nuntă se comandau de către mire, care le folosea și pentru "chemarea la nuntă”, secvență care se petrece joia, în saptămâna nunții, când ulciorul plin cu vin este purtat de către fratele de mână, fiind recunoscut după ulciorul și prosopul așezat de-a curmezișul pieptului. Dacă se bea din el de către cei care erau invitați la nuntă însemna că invitația era acceptată. De asemenea, ulciorul era utilizat și la petrecerea de sâmbătă seara (din preziua cununiei) și la petrecerea de la masa mare, menită să consfințească unirea mirelui și a miresei precum și înrudirea neamurilor. Din ulciorul plin cu vin (ca simbol al belșugului) trebuiau să bea mai întâi mirii.
   Ulcioarele de nuntă reprezintă o categorie a ceramicii tradiționale care azi se regăsește în interiorul modern al unei case ca piesă decorativă.

Chipuri de copii in fotografii
Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Muzeul Casa Cuza Voda, Galati


1 iunie 2016

   Vă așteptăm mâine, 1 iunie 2016, să sărbătoriţi de Ziua Internaţională a Copilului, copilăria - cea mai frumoasă perioadă din viaţa fiecărui om. Cu acest prilej, la Muzeul Casa Cuza Vodă, începând cu ora 12:00, va avea loc vernisajul expoziţiei Chipuri de copii in fotografii. 
Intrare libera.

Cercetasii
Lansare de carte


Bookfest, Romexpo, Bucuresti


1 iunie 2016
   ACT-RO si Editura Integral anunta lansarea cartii Cercetasii, traducerea in limba romana a celebrei Scouting for Boys (1908) - momentul oficial al aparitiei cercetasiei in lume.
   Cercetasii apare conservand bogatia limbii romane din 1915 - anul traducerii de catre pedagogul Ion I. Onu, fiind manualul dupa care au invatat si exersat primii cercetasi romani si instructorii lor.
    Cuvantul inainte apartine acad. Dan Berindei (nepotul generalului Grigore Berindei - primul presedinte al cercetasilor romani la infiintare / 1914), iar prefata este semnata de dr. mat. Staş Marian, expert in educatie.

Ne vedem la Bookfest (Romexpo, pavilionul C2, standul B17)!
 Gata Oricand!

Buna dimineata mama!
Arta plastica contemporana romaneasca


Iliana Gheorghiu


Muzeul de Arta Alexandru Stefulescu, Targu Jiu


21 mai - 21 iunie 2016
   "Văzduhul maternal, având ca epicentru arhetipul maternal cu întreaga lume de basm adiacentă ce gravitează suav imperturbabil planând diafan în jurui asemeni unui stol de pasări îngeri frizând bucuros onest și simplu imacularea.
    Pictura artistei se înscrie fără doar și poate în fascinanta lume de basm a copilăriei un teritoriu elegiac al ludicului fantastic ce îmbină elegant prin castele de lumină bucuria vieții ordinea cosmică a căminului ce dezmiardă copleșitor în infinite îmbrățișări casa bunicii. Iliana Gheorghiu invocă în opera sa plină de picturalitate, inocență, zâmbind bonom, copleșitor, bucuroasa ogradă vizitată de îngeri străvezii ce apără câmpul înverzit zugrăvind jucăușe și ilare poteci de vis, plutind înspre azurul înstelat brăzdat de sclipiri diamantine în ton rece cald învăluitor infinit. Universul pictural al protagonistei devine astfel veritabilă poetică a luminii, feeric evantai caleidoscopic, simfonie policromă făcută din genunea de porfir a inocenței indigo. În fiecare pictură palpită ca și într-un spațiu iconic paradisiac, văzduhul ce prinde consistența curcubeului, reverberând exuberant sub corola de mărgean a proniei divine." (Gabriel Kelemen - Timișoara 2016)
***

Braila – Fiica Dunarii
Muzeul Brailei Carol I


3 iunie 2016

    Cu ocazia Zilei Dunării - 29 iunie,
 Secțiile Istorie și Arheologie ale Muzeului Brăilei Carol I 
organizează vineri, 3 iunie 2016, ora 12:30, manifestarea cu tema 
Braila – Fiica Dunarii.

Program:

- Brăila - rute comerciale și importanță strategică în evul mediu și în epoca premodernă, prezintă dr. Niculina Dinu, muzeograf - Secția Istorie;
- Dunărea, Balta și așezările umane de la Brăila în mileniile V – I a. Chr., prezintă dr. Stănică Pandrea - șef Secția „Arheologie”;
- Vizionarea filmului documentar Brăila, cel mai mare port la Dunăre și capăt de drum maritim realizat de Ghena Pricop, șef Secția Istorie și Gabriel Stoica, operator foto-video.

Tot pentru Ziua Dunării, vor fi organizate și alte activități:
- Suntem și fiii Dunării! – activitate interactivă cu elevii Liceului cu Program Sportiv Brăila; prezentări de materiale audio-video despre fluviul Dunărea, realizate de prof. Liliana Canciu și
Secția Memoriale a Muzeului Brăilei Carol I;miniexpoziție de desene realizate de elevii Liceului cu Program Sportiv Brăila, în urma prezentării materialelor despre Dunăre - 29 iunie, Casa Memorială D. Panaitescu Perpessicius (str. Cetății nr. 70);
- Peisaj dunărean în creația lui Gheorghe Naum – expoziție de pictură. Vernisaj: 29 iunie 2016, Muzeul Brăilei Carol I (Piața Traian nr. 3);
- Dunărea – de la izvoare la mare – fotoexpoziție, organizată în perioada 24-30 iunie, de Secția Științele Naturii (Aleea Parcului nr. 1); vizionare de filme documentare despre Dunăre;
- 40 de ani de la deschiderea primei expoziții permanente de etnografie - fotoexpoziție organizată în perioada 1-30 iunie, de Secția Etnografie (str. Polonă nr. 14).

Arta si podoabe in preistorie
Muzeul Vasile Parvan


Barlad


4 iunie 2016

***4 iunie 2016

Pagini literara la Hermeziu
Muzeul Constantin Negruzzi


Hermeziu


1 iunie 2016

    Miercuri, 1 iunie 2016, începând cu ora 10:30, la Muzeul Constantin Negruzzi – Hermeziu, va avea loc o nouă ediție a proiectului Pagini literare la Hermeziu, dedicată scriitorului lunii iunie, Vasile Alecsandri.
   Ziua Internațională a Copilului va fi sărbătorită prin activități precum Să cunoaștem muzeul din comuna noastră, Colaj literar-artistic din opera bardului de la Mirceşti, concurs de desene pe asfalt În lumea copiilor.
   Vor participa elevii de la Şcoala Gimnazială Iacob Negruzzi Trifeşti – Clasa pregătitoare Albinuţele (învăţător: Paraschiva Melinte), clasa pregătitoare Piticii (învăţător: Lăcrămioara Lemne), de la Şcoala primară Zaboloteni – Clasa pregătitoare (învățător: Cosmina Dobroviceanu) și de la Școala Gimnazială Hermeziu – Clasa pregătitoare (învățător: Viorica Axinie).

Evenimente TIFF
Lansare de carte


Radu-Ilarion Munteanu, Lucian Maier


TIFF Lounge, Cluj - Napoca


2 iunie 2016

    Festivalul Internațional de Film Transilvania și Editura Școala Ardeleană vă invită la lansarea cărților din cadrul colecției TIFF Cinefil: În căutarea poveştii bis de Radu-Ilarion Munteanu și 2005-2016. Imagini din cinema de Lucian Maier.
    Prezintă: Ioan-Pavel Azap (coordonatorul colecției), Vasile George Dâncu (directorul editurii) și Angelo Mitchievici (critic de film).
    Evenimentul va avea loc joi, 2 iunie 2016, începând cu ora 16:00, la TIFF Lounge (Piața Unirii, Cluj-Napoca).
Detalii cărți:

"Romanii sunt in chip natural inclinati spre superstitie"
Valer Simion Cosma


Academia Romana, filiala Cluj - Napoca


8 iunie 2016
    "De obicei, acești români sunt niște flăcăi blajini, gata de treabă și folositori, cu toate că, firește, că dacă împrejurările le îngăduie sunt niște hoți", observă unul dintre ofițeri. "Dacă vreodată vrem să facem o vânătoare de urși dau de capre negre pe stâncile sălbatice de pe partea lor, se cațără pe potecile abrupte și de netrecut și adulmecă cu o dibăcie nemaipomenită, ca niște câini, și gonesc vânatul pentru noi. Dar și superstițiile lor sunt nesfârșite și primitive.”
Mai multe puteți afla miercuri, 8 iunie, ora 18:00.
***Valer Simion Cosma

Pierdut in Vietnam & Cambodgia
Lansare de carte


Catalin Vrabie


Bookfest, Romexpo, Bucuresti


1 iunie 2016
Expozitie cu machete de castele medievale
Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


1 iunie 2016


    Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, Muzeul Judeţean Teleorman organizează manifestarea Ziua Porţilor Deschise pentru copii în împărăţia copilăriei.
    Sub acest generic, copiii, părinţii şi bunicii sunt aşteptaţi la muzeu miercuri, 1 iunie 2016, între orele 9:00 – 17:00, pentru a vizita gratuit expoziţiile permanente şi temporare ale Muzeului Judeţean Teleorman.
   Cu această ocazie va fi deschisă şi o expoziţie cu machete de castele medievale. Exponatele sunt realizate de elevii din ciclul gimnazial de la Şcoala nr. 7 din Alexandria, coordonaţi de profesorul Cătălin Florea.
Expoziţia va rămâne deschisă până pe data de 10 iunie a.c.