vineri, 13 mai 2016

Dictionar de arta moderna si contemporana




Lansare de carte


Constantin Prut


Calpe Gallery, Timisoara


17 mai 2016




De Noaptea Muzeelor




Muzeul National al Carpatilor Rasariteni


Sfantu Gheorghe


editia a IX-a, 21 mai 2016






   Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni vă invită să vizitaţi, în data de 21 mai 2016, expoziţiile care îmbină armonios caracteristicile noilor tehnologii cu informaţia ştiinţifică rezultată în urma cercetărilor din diverse domenii. În anul 2016 găzduim pentru a 9-a oară în oraşul Sfântu Gheorghe Noaptea Muzeelor, prin oferirea de acces gratuit publicului la toate expoziţiile şi activităţile organizate.

Expoziţia Aşezarea preistorică Păuleni Ciuc Dâmbul Cetăţii
Program: 18:00 a.m. – 24:00 a.m.
    Scurtă descriere: Lumea preistorică văzută pentru prima oară în 3D! Expoziţia prezintă vestigii arheologice, reconstituiri ale unor locuinţe, complexe rituale, vetre de foc, cuptoare de ars ceramica şi un profil stratigrafic al sitului arheologic, cu explicaţii privind specificul culturilor din care provin acestea. Situl arheologic se află în apropierea satului Şoimeni, comuna Păuleni-Ciuc, judeţul Harghita, în locul numit de localnici Dâmbul Cetăţii.

Expoziţie temporară interactivă:
   Expoziţie tactilă Atinge istoria - Aşezarea preistorică Păuleni Ciuc Dâmbul Cetăţii.
Vă aşteptăm şi cu ativităţi creative atât pentru cei mici , cât şi pentru cei mari (atelier de scriere pe tăbliţe, atelier de scriere cu pana).
***

La ceas aniversar




Biblioteca Judeteana Octavian Goga


Cluj - Napoca


16 - 22 mai 2016





   Pe 14 mai 2016, sărbătorim 95 de ani de bibliotecă publică la Cluj-Napoca. Pentru această sărbătoare biblioteca pregăteşte 95 de evenimente pe parcursul săptămânii 16-22 mai, atât la sediul central, cât şi la filialele de cartier, precum şi în centrul oraşului şi în Parcul central. Vom fi în mijlocul clujenilor de Zilele Clujului în perioada 19-22 mai, atât pe strada Mihail Kogălniceanu, cât şi în Parcul Central.

Jocul culorii




Arta plastica contemporana romaneasca


Viorica Elena Stan


Galeria Elite Prof Art, Bucuresti


21 mai 2016





Centenarul cinmatografiei militare romanesti



Biblioteca Academiei Romane


Bucuresti


16 - 30 mai 2016





    Vernisajul expoziției va avea loc luni, 16 mai 2016, ora 12:00 şi va fi urmat de proiecţia filmelor: Operaţiuna armatei române în Bulgaria, Vizita M.S. Regelui la şcoala de infanterie, Serbările Unirii Basarabiei, Războiul nostru şi Martorul.


Expoziţie: Sala Theodor Pallady a Bibliotecii Academiei Române
Proiecții: Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu“al Bibliotecii Academiei Române
Calea Victoriei, nr. 125


Organizatori: Academia Română, Uniunea Cineaștilor din România, Biblioteca Județeană Astra din Sibiu, Ministerul Apărării Naționale și Arhiva Națională de Filme
 Intrarea este libera
   Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 100 de ani 
de la înființarea Studioului Foto-Cinematografic al Armatei Române.

Salonul International de Fotografie Natura vie




Expozitie de fotografie


Cluj - Napoca, Jibou


14 - 15 mai 2016





Ascendente




Arta plastica contemporana romaneasca


Dan-Ion Cirjoi


Galeria de Arta FORMA, Deva


16 mai 2016





Zilele fanilor Lego




Complexul Muzeal Iulian Antonescu


Muzeul de Istorie, Bacau


20 - 22 mai 2016





Expozitie de ceramica




Arta plastica contemporana romaneasca


Silviu Ioan Soare


Muzeul Municipal Calarasi


14 mai 2016





    Artistul ceramist Silviu Ioan Soare expune la Muzeul Municipal din Călăraşi o serie de lucrări, demonstrând preocupările sale în zona expresiei formei şi posibilităţilor tehnice ale materialului.         Obiectele de ceramică sculpturală, cât şi cele aparţinând decorativului, sunt realizate în ultimii 6 ani de creaţie, abordarea tematică fiind legată de portret, corpul feminin, germinaţie şi spiritualitate. Expoziţia este şi o demonstraţie de cercetare stilistică, artistul căutând să diferenţieze din punct de vedere estetic compoziţiile, prin căutări inedite de reprezentare a ideilor.
    Diversitatea este termenul ce caracterizează acest grup de plastică mică pliat foarte bine pe ansamblul operei de până acum a plasticianului. Rotunjumile formelor se alătură unghiurilor, liniştea dintr-o curbă a torsului feminin completează în mod fericit tensiunile regăsite în structurile filiforme ale oamenilor, concepute în corsetul unor capcane denumite "ale viselor”. De la configuraţia simplă a seminţelor concentrate câte trei în aceeaşi unitate structurală, relevând prin acestea începutul lumii, Silviu Ioan Soare eviscerează discursul vizual prin tratarea monumentală, de forţă arhitectonică a elementelor din Totem-ritual dacic, din care vedem în expoziţie un detaliu relevant. Din aceste armonii formale se decupează tehnicul specific ceramicii şi nobleţea materialelor folosite. Frumuseţea lutului sau a gresiei concurează cu efectele glazurilor sau ale patinării, tehnicile mixte încununând încercările de a combina experienţa cu practica. Arderile la cuptor electric şi cu lemne, glazurile, pigmenţii ceramici, arderile multiple sunt partea finală a demersului plastic realizat prin modelaj manual, ceea ce face ca ludicul să surprindă prin variatele indicii de joc cu materia.
    Specialist în chimie organică şi ceramist profesionist, cu masterat în sculptură, Silviu Ioan Soare a găsit formula de a aduce două domenii diferite într-un punct în care era necesară suprapunerea lor în scopul conjugării efectelor plastice cu partea brută, dar preţioasă a materialului ceramic. Într-o paranteză am putea menţiona faptul că modele artistice au constituit la un moment dat o preocupare benefică şi inerentă pentru evoluţia ceramistului, ceea ce nu a însemnat că partea de originalitate nu şi-a făcut apariţia imediat şi pregnant în orizontul său de creaţie, transfigurările sculpturale, situând demersul vizual al expozantului la intersecţia plasticii mici cu ceramica şi forma tridimensională.
   Asamblajul Hanukia este cel care ilustrează interesul şi neliniştile artistului pentru conceperea unor formaţiuni compoziţionale, care au debutat cu grupul de forme monolitice Dabogete, a continuat cu altarul Totem-ritual dacic format din peste 60 de piese, fiecare lucrare de acest gen putând fi amplasată în spaţiul stărilor de ordin spiritual aparţinând unor străvechi civilizaţii.
(Ana Amelia Dincă - Curatorul expoziţiei)

Poetul Vieru și împărăția copilăriei. Cărțile copilăriei




Biblioteca Judeteana Gh. Asachi


Iasi


18 mai 2016





   Miercuri, 18 mai 2016, începând cu ora 10:00, la Sala de lectură a Bibliotecii Județene Gh. Asachi va avea loc Colocviul Poetul Vieru și împărăția copilăriei. Cărțile copilăriei, eveniment cuprins în programul ediției a VIII-a a Festivalului Internațional de Poezie Grigore Vieru care se desfășoară în perioada 17 – 20 mai la Iași și la Chișinău.
   Colocviul este dedicat operei și personalității poetului Grigore Vieru și are invitați de marcă atât din Basarabia, cât și din țară. Vor conferenția și vor susține alocuțiuni: Acad. Mihai Cimpoi, Vasile Bahnaru (director, Institutul de Filologie - Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova), Ianoș Țurcanu, Mariana Harjevschi (director, Biblioteca Metropolitană Chișinău).
***Biblioteca Judeţeană Gh. Asachi Iaşi