vineri, 22 februarie 2019

Un personaj...fabulos
Din istoria turismului românesc 


Alexandru Misiuga (1924 - 2009)Articol publicat în Revista România pitorească, nr. 3. Martie 1984.

***Mai multe despre Misiuga puteți afla folosind Google....Un regizor...columbofil pasionat
De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Ioan Cărmăzan

Foto: Antena 1Articol publicat în Revista Cinema, nr. 5. Mai 1987.


Construită riguros, geometria unui univers prinde viață
(Lișca de Fănuș Neagu și Ioan Cărmăzan, cu Ecaterina Nazare și Papil Panduru).


Articol publicat în Revista Cinema, nr. 1. Ianuarie 1988.

***Mai multe despre acest regizor puteți afla și de aici:  WikipediaFântâna Blanduziei - la premieră
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul NaționalConstantin Nottara.
Articol publicat în Gong '85, Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1984.


Moluște- marine, terestre și dulcicole, din România și străinătate
Muzeul de Științele Naturii Suceava 


25 - 28 februarie 2019
    Muzeul Bucovinei, prin specialiștii Muzeului de Științele Naturii din Suceava deschide seria de proiecte de educație muzeală, organizate în anul 2019, cu ora de muzeu: Moluște- marine, terestre și dulcicole, din România și străinătate.
    Proiectul educațional se va desfășura în perioada 25 – 28 februarie 2019, la Muzeul de Științele Naturii.
   În cadrul acestei lecții muzealevor putea fi văzute numeroase cochilii de melci și valve de scoici, care au fost recuperate de pe teritoriul României (în special de la malul Mării Negre și din zona montană). În cadrul aceleiași prelegeri, la muzeu, vor putea fi observate cochilii de moluște, considerate fosile vii (nautil, murex, ghiocul, urechiușa de mare), precumși de laspecii dăunătoare lemnului și pietrelor.
   Lecția de muzeu va aduce informații prețioase despre trăsăturile morfologice și fiziologice, dimensiunile, comportamentul, adaptarea la mediul de viață al moluștelor actuale și celor fosile, precum și despre utilitatea melcilor și scoicilor în viața cotidiană umană (atât în alimentație, cât și în cosmetică sau dermatologie).
   Informații suplimentare despre activitatea educațională muzeală pot fi obținute la sediul Muzeului de Științele Naturii din Suceava, telefon 0230-213775.

Pe simezele clujene
Arta plastică contemporană românească 


Ștefan Orth Istvan 


Muzeul de Artă Cluj - Napoca 


27 februarie - 17 martie 2019
    Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 27 februarie – 17 martie 2019, expoziția personală a artistului Ștefan Orth. Aceasta reunește un număr de 87 de lucrări. Lucrările, respectiv tehnicile utilizate relevă polivalența artistică, fiind vorba de o expoziție care conține atât lucrări de pictură și stampe, cât și afișe realizate de către artist de-a lungul anilor.
    Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 27 februarie 2019, de la ora 17:00, în sălile temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca. În cadrul vernisajului, vor lua cuvântul Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Németh Júlia, critic de artă și Kis-Pállukács Hajnal, muzeograf.
     Ștefan Orth s-a născut în satul Nagyszékely în 3 februarie 1945. În 1962 a absolvit Şcoala de Meserii din Oradea, secţia ceramică-fină şi sobar, iar în 1967 şi-a dat bacalaureatul la Liceul de Artă din Oradea. Fiul preotului reformat Orth Imre și al lui Gavenda Irma, în 1971 a devenit licenţiat în teologie. Cinci ani mai târziu, în 1976 a obţinut licenţa în arte plastice la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti. Între anii 1971-1972, doctorand fiind, a studiat bizantinologia în cadrul Institutului Teologic Ortodox din Bucureşti. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (membru în consiliul naţional şi preşedinte al Filialei Sibiu între anii 1998-2006) și al Breslei Barabás Miklós, a organizat peste 60 de expoziţii personale în ţară şi în străinătate, a participat la numeroase saloane, bienale şi trienale naţionlale şi internaţionale, expunând desene, gravuri, picturi şi lucrări de grafică aplicată. Ștefan Orth este de asemenea Cetăţean de Onoare al Sibiului şi titularul Premiului de Excelenţă al Ministerului Culturii.

O scrisoare pierdută - la premieră
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul NaționalArticol publicat în Gong '85, Almanahul Revistei Teatrul, Decembrie 1984.


Alterități - Școli, invățământ, cultură
Biblioteca Județeană George Coșbuc 


Bistrița 


26 februarie 2019Daruri pentru martie
Expoziție hand-made 


Muzeul de Istorie Teodor Cincu, Tecuci 


28 februarie 2019
    Poetul, scriitorul, și actorul, Vlad Vasiliu vă va dărui versurile sale în carte, și declamații, alături de invitații săi, Victor Cilincă – scriitor, și Săndel Spînu – cantautor, care va susține un recital de muzică folk.
    Expun pentru dumneavoastră, bijuterii, mici obiecte de artă, vitralii, și alte minunății: Luminița Agheorghesi, Claudia Călin-Agape, Floarea Botezatu, Livia Copăceanu, Oana Cumpănici-Stamate, Veronica Daniș, Dan Damache, Gabriela Gănțoi, Iulia Bara-Gîciu, Florentina Gherghiceanu, Florentina Golea, Mona Moscu și Ana-Maria Necșulescu.
Suntem acolo, negreșit! Pentru un martie 2019 cu cele mai frumoase daruri.
Și vă așteptăm!

Totul se plătește
De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinemateca
O înfruntare actoricească de zile mari: George Constantin și Mircea Albulescu
în secvența "Faraonului". 


O cavalcadă "ca-n filme" după o cascadă "ca-n filme"...Mereu inventiva Agatha (Marga Barbu) și boier Bașotă jr. (Emil Hossu).

Alte aventuri ale Mărgelatului (Florin Piersic).


Alte aventuri ale Mărgelatului și prietenului său, Buză de Iepure (Sobi Ceh).

Grupaj publicat în Revista Cinema, nr. 1. Ianuarie 1988.