joi, 6 ianuarie 2022

Congresul Institutului Internațional de Teatru

 


Prezențe românești peste hotare 


Tel Aviv, Israel 


20 - 27 iunie 1965












Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 8. August 1965.

Exponatul lunii ianuarie

 


Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I 


București 


5 - 31 ianuarie 2022



Camilian Demetrescu - Geneza 1969-2012

 


Prezențe românești peste hotare 


Academia Română, Roma, Italia 


12 - 31 ianuarie 2022




    În perioada 12 - 31 ianuarie 2022, la Galeria de Artă a Academiei României din Roma, poate fi vizitată expoziția Camilian Demetrescu - Geneza 1969-2012. Evenimentul curatoriat de arhitecta Cornelia Bujin, dedicat Zilei Culturii Române 2022, este organizat de ICAS - Intergrup Parlamentar Cultură, Artă și Sport, Academia României din Roma, Camera Deputaților din Parlamentul Regelui It. public alian, Asociația Culturală și Spirituală Cammilian Demetrescu, în Colaborare cu Galeria Națională de Artă Modernă și Contemporană a Romei. Expoziția face parte integrantă din proiectul Camilian Demetrescu – Geneza 1969-2012, inaugurat în 21 decembrie 2021 și expus în cadrul Cenacolo del Vincolo Valdina – Camera Deputaților, sub înaltul patronaj al Consiliului Pontifical de Cult urale de la Vatican.

    Inaugurarea expoziției la Academia României din Roma va avea loc miercuri, 12 ianuarie 2022, ora 18:00, la Galeria d’Arte dell’Academia di România din Roma (Viale delle Belle Arti 110), în prezența Hon. Federico Molicone - deputat, fondator al Parlamentarului Intergrup Artă, Cultură, Spectacol, al medicului. ssa Cristiana Collu - director general al Galeriei Naționale de Artă Modernă și Contemporană din Roma, de dr. șsa Mihaela Demetrescu, soție și asociat apropiat al profesorului și medicului. Emanuel Demetrescu, fiul maestrului Cammilian Demetrescu - cei din urmă doi și în ținuta reprezentanților asociației culturale și spirituale Camillian demetrescu. Interceptările muzicale vor fi curățate de Măli Andrea Milan. Accesul publicului, cu respectarea reglementărilor sanitare actuale, va fi restricționat și se va face doar după rezervare prin e-mail la adresa accadromania@accadromania. acesta, indicând prenumele și numele de familie și numărul de telefon. Rezervarea va fi valabilă doar cu e-mailul de confirmare. Pentru a avea acces la expoziție, atât la vernisajul expoziției, cât și pe întreaga durată a acesteia între 13 și 31 ianuarie 2022, este necesară prezentarea Certificării europene Digitale COVID (Super Green Pass), în format digital sau pe hârtie). Prevederile nu se aplică copiilor sub 12 ani. În interior rămâne obligativitatea purtării măștii și distanțarii interpersonale de minim 1 metru. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 13-31 ianuarie 2022, între 14:00 și 18:00.

Pentru mai multe informații vizitați: :https://www.icr.ro/.../camilian-demetrescu-genesi-1969.../it

La final de stagiune ('64 - '65)

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Reșița




Jeny Petrescu (Concetta), Ion Hidișan (Felice), Valentin Rusmiro (Pasquale),
Tanța Lake Albuleanu (Luisiella), Constantin Nădejde (Giacchino) și
George Șofei (Gaetano) în Mizerie și noblețe de Ed. Scarpetta.



Constantin Porsa (Arthur), Iuliana Doru (Sheila), Aura Rîmniceanu (Sybil)
și Victor Popescu (Inspectorul Goole) în Inspectorul de poliție de John Priestley.



Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 8. August 1965.

La inaugurare - The L.I.G.H.T.

 


Arta plastică contemporană românească


Marinela Ciobanu, Rodica Crîșmaru


ArtEast Gallery, Iași


7 ianuarie - 6 februarie 2022




Restituiri- artiști fotografi din Transilvania

 


Expoziție de fotografie 


Institutul Liszt, București 


11 ianuarie 2022




    În cadrul proiectului Restituiri, inițiat de Asociația Artiștilor Fotografi din România, la Institutul Liszt din București va fi vernisată expoziția de fotografii artistice Restituiri - artiști fotografi din Transilvania. Evenimentul este dedicat Zilei Artei Fotografice din România sărbătorită în data de 11 ianuarie, ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmary.

     Vor fi prezentate publicului 40 de fotografii din colecția AAFR realizate de următorii artiști fotografi orgininari din spațiul transilvănean:

Balog Ivan, Mircea Albu, Kaban Joszef, Marius Terdic, Șerban Modest, Marx Josif, Balint Sighismund, Kiss Bella, Sarzsinszky Francisc, Gheorghe Lăzăroiu, Francisc Kelen, Mircea Bichiceanu, Torok Gaspar, Balint Zsigmont, Molnar Zoltan, Iuliu Pop, Ida Simon, Iuliu Albini, Fekete Ianos, Ionel Făgărășanu, Zoltan Danilo, Mircea Ionescu, Virgiliu Jireghie, Sisak Istvan, Carl Klein, Ioan Just, Szabo Francisc, Mircea Pașcalău, Emil Gherman, Gavrilă Kuti, Nagy P Zoltan.

Obiectul lunii ianuarie

 


Muzeul Municipal Octavian Moșescu 


Râmnicu Sărat 


ianuarie 2022




     În luna ianuarie a fiecărui an,  pe data de 6, se prăznuiește Botezul Domnului cunoscut și sub denumirea de Epifanie sau Teofanie care înseamnă Arătarea Domnului, respectiv Descoperirea / Revelarea Domnului.

    Am ales ca obiectul lunii ianuarie o icoană cu Botezul Domnului (pictură pe lemn), datată 1869, cu o reprezentare deosebită, având pictat central pe Mântuitorul Iisus Hristos, în apa Iordanului, iar în partea stângă a icoanei pe Sfântul Ioan Botezătorul cu mâna dreaptă întinsă spre capul Mântuitorului, dar cu capul plecat și cu o sfială firească; în partea dreaptă este reprezentat un Înger, ținând un ștergar pregătit pentru a înveșmânta Trupul  lui Iisus, iar în registrul superior se vede bolta cerească cu „cerurile deschise” și raza reprezentând prezența Sfintei Treimi.

    „În primele secole creștine, Botezul Domnului era prăznuit împreună cu Nașterea Domnului, pe 6 ianuarie. Începând din secolul IV, cele două sărbători au fost prăznuite separat, Nașterea Domnului fiind stabilită pe 25 decembrie, iar Botezul Domnului rămânând pe 6 ianuarie. Se poate observa că unele detalii iconografice (prezența razei, muntele cu stâncile aspre, prezența îngerilor) se regăsesc atât în icoana Nașterii Domnului, cât și în icoana Botezului Domnului.”

    Icoana face parte din colecția Secției de Etnografie din cadrul Muzeului Municipal Octavian Moșescu Râmnicu Sărat, fiind înregistrată cu numărul de inventar 2624 la 12 iulie 1995.

***Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat

Ștefan cel Mare - Efigii de legendă

 


Valentin Tănase


Muzeul Județean Ștefan cel Mare, Vaslui 


10 ianuarie - 1 martie 2022





    Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui, sub egida Consiliului Județean Vaslui, alături de Studioul de Arte Plastice al Armatei, vă invită luni, 10 ianuarie 2022, ora 13:00, în Sala Arta a instituției, la vernisajul expoziției temporare Ștefan cel Mare - Efigii de legendă. 

    Expoziția cuprinde lucrări ale pictorului, sculptorului, ilustratorului și autorului de benzi desenate Valentin Tănase.

    Valentin Tănase, născut la Iași, este absolvent al Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București. Începând cu anul 1981 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar în 1997 devine director al Studioului de Arte Plastice al Armatei. A semnat lucrări de pictură murală monumentală și mozaic la sediul Ministerului Apărării, Muzeul Militar Național, Palatul CEC, Biserica Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 din București, Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena din Parcul Călărașilor București, Palatul Primăriei Oradea și la Cercul Militar Național. Este autorul tablourilor care împodobesc Sala Alba-Iulia, Sala Mihai Eminescu și Salonul Fondatorilor din Palatul Cercului Militar Național. De asemenea, a realizat lucrări de sculptură: busturi monumentale, basoreliefuri, compoziții ronde-bosse, statui ecvestre, monumente de for public. Valentin Tănase a creat o serie de ilustrații de carte, dintre care amintim Povestiri istorice de Dumitru Almaș și nenumărate pagini de bandă desenată, ce a bucurat copilăria și adolescența multor generații în revistele Cutezătorii, Universul copiilor etc..

Expoziția Ștefan cel Mare - Efigii de legendă, găzduită de Muzeul Județean Vaslui, 

va putea fi vizitată în perioada 10  ianuarie - 1 martie 2022.

În contextul restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19, activitatea va putea fi vizionată ONLINE pe pagina de Facebook a instituției noastre.

Organizatorii acestei activități sunt:

• Prof. dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean Ștefan cel Mare Vaslui

Anca Iuliana Iordachi, muzeograf la Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui

Marian Antoniu, muzeograf la Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui.

Considerații despre scena gălățeană

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Galați




Anca Neculce-Maximilian (Ioana Boga) și Petre Gheorghiu (Pavel Golea)
în Surorile Boga de Horia Lovinescu.




Mitică Ionescu (Ipingescu), Petre Gheorghiu (Chiriac),
Mihai Mihail (Rică Venturiano), Flotina Cercel (Veta)
și Stela Popescu (Zița) în O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale.





Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 8. August 1965.

Maestrul Ștefan Toth și ucenicii lui

 


Expoziție de fotografie


Galeria Euro Foto Art, Oradea 


8 ianuarie - 6 februarie 2022





***Mai multe detalii găsiți aici  

Muzeul din depozit - Donația Ion Dumitrescu

 


Muzeul de Artă Constanța 


6 - 31 ianuarie 2022




     Muzeul de Artă Constanța deschide joi, 6 ianuarie 2022, o expoziție cu lucrări de grafică din patrimoniul instituției, sub genericul Muzeul din depozit, un proiect care a debutat în 2015 și care este organizat de atunci în fiecare an de instituția constănțeană.

     Vor fi expuse 32 de lucrări de grafică, intrate în patrimoniul muzeului constănțean în vara anului 2020, când executorii testamentari ai magistratului bucureștean Ioan Dumitrescu au materializat dorința expresă a acestuia de a dona 83 de lucrări de pictură și grafică Muzeului de Artă din Constanța.

    Publicul iubitor de artă va avea ocazia rară de a admira lucrări ale unor nume prestigioase ale artelor vizuale românești, din perioadele modernă și contemporană, lucrări care sunt păstrate în depozitul de grafică al muzeului, întrucât ele necesită condiții speciale de conservare.

   Pe simeze se vor regăsi lucrări semnate de Miliţa Petraşcu, Theodor Aman, Iosif Iser, Francisc Şirato, Theodor Pallady, Jean Al. Steriadi, Rudolf Schweitzer Cumpăna, Ştefan Constantinescu, Iosif Rosenbluth, Aurel Băeşu, Viorel Huşi, Ion Anestin, Ion Murariu, Constantin Piliuţă.

     Expoziţia va fi deschisă toată luna ianuarie pentru publicul iubitor de artă.

Concluzii la final de stagiune ('64 - '65)

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară

















































Anchetă publicată în Revista Teatrul, Nr. 7. Iulie 1965.