joi, 6 iulie 2017

Pe aripile vântului




România de-altădată


Cinemateca























Ce-am avut...




România de-altădată 


București (III, a)












Fotografiile noastre de mai sus reprezintă Bazinul cu valuri LIDO,
una din cele mai frumoase construcții din Capitală.


Vești bune preluate din Revista Ilustrațiunea Română,
Nr. 25, joi, 12 iunie 1930.


Colaj. 1960.


Exponatul lunii iulie




Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu 


Râmnicu Vâlcea 


iulie 2017





    Exponatul lunii iulie este un patefon marca His Master´s Voice, înscris la numărul 171 al colecţiei de Istorie contemporană; el a fost achiziţionat de la Elena Butoli din Râmnicu Vâlcea în anul 1979.
    Patefonul a făcut trecerea de la gramofon la aparatele electrice de redat muzică (pick-up, magnetofon etc), fiind produs în anul 1930 de compania britanică The Gramophone Company Ltd. Mayes.Middlessex, avantajele sale faţă de gramofon fiind dimensiunile şi portabilitatea.
O poveste interesantă o are logo-ul aparatului, câinele care ascultă la pâlnia gramofonului.
  Câinele aparţinuse unui cântăreţ englez, Mark Barraud, de la care fratele său, Francis, a moştenit gramofonul cu înregistrările cântate de Mark. La auzul vocii fostului stăpân, câinele i-a recunoscut vocea şi se uita în pâlnia gramofonului. Francis,de profesie pictor a surprins scena într-un tablou pe care dorea să-l comercializeze. Tabloul n-a avut succes ca operă de artă însă a fost achizitionat de compania engleză The Gramophone Company Ltd. Mayes.Middlessex care producea gramofoane, devenind logo-ul acesteia.
   În anul 1908 compania şi-a schimbat denumirea în His Master´s Voice comercializându-şi toate produsele sub noul logo.
   Patefonul din colecţia de Istorie contemporană, se află aşezat într-o cutie de lemn, învelită în piele neagră, prevăzută cu mâner din piele; aparatul are maneta, braţul cu ac şi bureţelul pentru şters plăcile.
Dimensiunile aparatului sunt:
L: 41 cm, l: 28,5 cm, H: 14 cm, D platan: 25 cm

Povestea Castelului Peleş




Lansare de carte 


Principele Radu al României 


Castelul Peleș, Sinaia 


12 iulie 2017





   Curtea Veche Publishing și Muzeul Național Peleș vă invită miercuri, 12 iulie 2017, începând cu ora 15:00, la Sinaia, la evenimentul de lansare a cărții-album Povestea Castelului Peleş, scrisă de Alteța Sa Regală Principele Radu al României. Evenimentul va fi găzduit de Muzeul Național Peleș și va avea loc în Sala de Muzică (Aleea Peleșului nr. 2). Intrarea este liberă.
   Manifestarea va avea loc în prezența ASR Principelui Radu al României. Alături de Alteța Sa Regală vor lua cuvântul în cadrul lansării domnii Narcis Dorin Ion (manager al Muzeului Național Peleș), Mircea Hortopan (directorul de Patrimoniu al Muzeului Naţional Peleş) și doamna Irén Arsene Máté (director general Curtea Veche Publishing). Prezentarea cărţii va fi urmată de o sesiune de autografe.
    Castelul Peleş este o capodoperă a arhitecturii secolului al XIX-lea. O adevărată galerie, în care se reunesc mari curente și tendinţe din pictură, sculptură și artele decorative. Un loc încărcat de istorie, care a găzduit capete încoronate și artiști vizionari. Reședinţă a creatorului României moderne, Regele Carol I, Castelul Peleș este expresia ultimă a dorinţei de afirmare și legitimare a poporului român între naţiunile moderne ale Europei. Cum orice castel are o poveste, se cuvenea să aibă și Peleșul una, iar aceasta este dezvăluită chiar de unul dintre membrii Familiei Regale. Erudită, minuţioasă, adeseori inedită, superb ilustrată, Povestea Castelului Peleș este cea mai izbutită monografie de până acum a acestui fascinant și glorios simbol al României.
Cartea-album Povestea castelului Peleş este disponibilă pe site-ul editurii 
 la prețul de 80 de lei.

Atunci...ca și acum




România de-altădată














Articol publicat în Revista Ilustrațiunea Română,
Nr. 25, joi, 12 iunie 1930.



Mary Poppins




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Ion Creangă





Program de sală, Teatrul Ion Creangă, București.
Stagiunea 1984 - 1985.
Premieră: 3 iunie 1984.







Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 7 -8. Iulie - august 1984.