marți, 31 mai 2022

Chipul Apei

 


Expoziție de fotografie 


Daniel Dăian 


Muzeul Județean de Entografie și al Regimentului de Graniță


Caransebeș 


1 - 18 iunie 2022



Valahii din oastea lui Napoleon

 


Lansare de carte 


Bogdan Iorga 


Romexpo, București 


iunie 2022




   Duminică, 5 iunie 2022, ora 5:30 PM, la Bookfest, voi lansa la standul editurii ICR albumul bilingv Valahii din oastea lui Napoleon.

   Lucrarea, cu poze din belșug, oferă o viziune postmodernă asupra bătăliilor napoleoniene. Este o carte despre "joie de vivre", prietenie, reenactment și Star Wars. Un amestec teribil!

La eveniment va vorbi criticul și istoricul de artă Eduard Andrei și, mai apoi, subsemnatul.

După cele rostite,

O sesiune de autografe va pune la încercare abilitățile-mi caligrafice.

Ziua Porților Deschise

 


Aerodromul Strejnic 


1 iunie 2022



Exponatul Lunii Iunie

 


Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


1 - 30 iunie 2022






   Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, vă propune în perioada 1 – 30 iunie 2022, în cadrul Exponatului Lunii Iunie, o lucrare de sculptură aparținând artistul plastic Gheorghe Vartic.

    Sculptura poartă denumirea Victor și a fost realizată în anul 1962. Semnătura sculptorului și anul se pot vedea pe bust, în partea dreaptă jos, iar în partea stângă are o ștampilă. Lucrarea a fost prezentată pentru prima dată publicului cu titlul Portret de copil în expoziția personală din anul 1966, în Foaierul Teatrului de Comedie din București.

    Sculptura Victor, având înălțimea de 0,315 m, este confecționată din bronz patinat prin metoda cerii pierdute.

   Există mai multe busturi: unul a fost achiziționat de către stat, altele de diferiți colecționari și un exemplar a rămas în posesia sculptorului. Acesta din urmă a fost donat, după moartea lui, Muzeului Județean Teleorman de către surorile sculptorului, Maria Vartic și Ecaterina Ciofu-Vartic, împreună cu toată colecția personală.

   Jurnalistul Romulus Boteanu, în anul 1984, scria: „Portretele de copii interpretate de sculptor (Gheorghe Vartic), alături de o distincție caracterologică, de candoare, de gingășie, de ingenuitate, reflectă o maturitate și o seriozitate a figurii, care îți rețin atenția cu insistență, ca un fel de ciudat memento. Să fie un ecou al propriei copilării a artistului, copilărie dramatic marcată de grozăviile războiului?”

***Muzeul Judetean Teleorman

Expoziție aniversară - Puncte Punct Puncte

 


Arta plastică contemporană românească


Galeriile de Artă Dan Hatmanu, Iași 


3 iunie 2022



Jocurile copilăriei (anii 1950-2000)

 


ARCUB - Gabroveni 


București 


1 - 30 iunie 2022




    Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, ARCUB lansează expoziția unicat Jocurile copilăriei (anii 1950-2000) dedicată copiilor și adulților deopotrivă. Jocuri de colecție care acoperă o perioadă de 50 de ani pot fi admirate în cadrul evenimentului care are loc în perioada 1-30 iunie la ARCUB – Hanul Gabroveni.

    Expoziția Jocurile copilăriei include peste 400 de de jocuri de colecție din anii ‘50 până în anii 2000, din România și din alte țări și are la bază o colecție personală unică, de peste 1500 jocuri, care aparține teatrologului și managerului cultural, Alina Moldovan.

De Ziua Copilului la MNLR

 


Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


1 iunie 2022




   Muzeul Național al Literaturii Române vă invită miercuri, 1 iunie 2022, de la ora 10:00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8, să participați la Călătoria lui Medilo și alte povești. Invitată: scriitoarea Ioana Nicolaie.

   De la Călătoria lui Medilo, Ioana Nicolaie ne va duce la Salvarea lui Onux, cea mai recentă carte pentru copii a autoarei.

   „Te pomenești că nefericitul era vreun trădător care voia să distrugă arta de pe întreaga planetă! Or, într-un astfel de caz, ea una nu avea decât o singură cale: să-l închidă în peștera înghețată de la îmbinarea x-ului nordic. Cine era trimis acolo nu mai ieșea niciodată la suprafață.“

   Icsa e o planetă aparte din sistemul solar, în forma literei X, care se învârte blând în ritmul unei moriști. Viața se scurge lin pentru locuitorii ei cu X-uri clar conturate pe frunte, până când în lumea lor perfectă ia naștere un copil neobișnuit. Onux, rotund ca un pepene, stârnește groază printre icsilieni, iar aceștia, convinși că apariția unei ființe diferite e semnul unei mari năpaste, decid să scape numaidecât de Onux.

   Ioana Nicolaie a știut dintotdeauna că se va face scriitoare. Îi place să-i asculte pe cei din jur, să citească și să spună povești. A scris, de aceea, patru volume de poezie și cinci romane. Cărțile sale au fost traduse, a fost invitată la numeroase evenimente culturale în țară și în străinătate și a primit numeroase premii. Pasiunea ei cea mai mare este să se plimbe prin lumi fantastice.



    Atât cei mici, cât și cei mari sunt invitați miercuri, 1 iunie 2022, de la ora 11:00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8, la un Atelier de ghicitori pentru copii | Cum construim o ghicitoare? Invitată: scriitoarea Simona Epure.

    Simona Epure este o autoare înrolată, de când a început să scrie, sub stindardul literaturii pentru copii. Pe scurt, putem spune că textele ei sunt aproape poveste, aproape teatru, aproape poezie. Această afirmație se întemeiază pe faptul că majoritatea textelor ei sunt în versuri (inclusiv poveștile), au un fir narativ (inclusiv poeziile), deoarece spun mici întâmplări și, nu în ultimul rând, textele ei pot fi interpretate prin mici scenete sau chiar puse în scenă.

    Sub o aparentă seriozitate a textelor, veţi descoperi un umor subtil, însă pe înţelesul copiilor, și care transmite în mod obligatoriu şi un mesaj. Adeptă a educaţiei prin joc şi joacă, autoarea îi conduce pe micii cititori către un scop precis, acela al învățării. Însă învăţarea e fără constrângeri pentru cei care o urmează, citindu-i poeziile şi poveştile. Orice carte parcursă va fi un câștig. Versurile cu rimă şi poveştile în versuri au un farmec aparte, iar sub stratul exploziv de haz, veţi descoperi duioşia cu care sunt înconjurate toate personajele ei.

    Ultima serie a autoarei constă în cele trei cărţi cu ghicitori ilustrate, „croite” gradat pe categorii de vȃrstă şi dificultate, grupate pe subiecte din aceeaşi sferă de interes. Toate textele din această serie sunt adevărate provocări în descifrarea înţelesului lor jucăuş, provocări lansate celor mici, dar şi celor care şi-au păstrat încă farmecul şi inocenţa jocului şi a copilăriei, chiar dacă au crescut mari.

Sculpturi pret-a-porter

 


Ionuț Marin - Mota


Galeria Galateca, București


31 mai - 11 iunie2022




***MOTA

Universul copilăriei de altădată

 


Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești 


Ștefănești 


1 iunie 2022 - 1 septembrie 2022





D-ale carnavalului...la centenar

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național București




Ion Luca Caragiale.






Articole publicate în Revista Teatrul, Nr. 4. Aprilie 1985.