vineri, 5 mai 2017

Atemporal
Arta plastică contemporană românească 


Sediul PNȚCD Constanța 


10 mai 2017

Evenimente comemorative dedicate lui G. Topîrceanu
Muzeul G. Topîrceanu 


Iași 


6 - 7 mai 2017

    Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Asociația Culturală M.G. Entertainment, organizează în perioada 6-7 mai 2017 o serie de evenimente comemorative dedicate lui G. Topîrceanu. 
   Sâmbătă,  6 mai, cu începere de la ora 11:00, la cimitirul Eternitatea va avea loc o slujbă de sfințire și dezvelire a bustului poetului. Va urma recital de poezie susținut de participanții la eveniment: Alin Neacșu (sculptor), George Marici (actor) și scriitorii Horia Zilieru, Valentin Talpalaru, Liviu Apetroaie, Nicolae Panainte.
   Duminică, 7 mai, de la ora 10.30, la Muzeul ,G. Topîrceanu se va desfășura momentul artistic Rapsodii în top.
Participă:
Școala Gimnazială D. D. Pătrășcanu – Tomești 
(coordonatori: prof. Neculai și Claudia Ciubotaru)
Colegiul Tehnic I. Holban (coordonator: prof. Gabriela Rudică)
Școala Gimnazială ,O. Cazimir (coordonator: prof. Viorel Câtea)
Școala Gimnazială Valea Lupului, trupa Fluturașii (coordonator prop. Mihaela Cimpoi)
  Coordonatori program: Iulia Mihalache și Camil Iercan

Album retrospectiv
Lansare de carte


Radu Adrian, Eugenia Enescu 


Galeria ARTA, Câmpulung - Muscel 


6 mai 2017
    Absolvent al Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, secția Sculptură (promoția 1971), Radu Adrian este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala București. A participat la cele mai importante simpozioane de sculptură și a susținut numeroase expoziții personale. A fost inițiatorul și organizatorul Simpozionului Național de Pictură Voina-Câmpulung (în perioada 2000-2010) și al Simpozionului Național de Sculptură din localitatea Miroși, Argeș (în perioada 2003-2011). Are 26 de sculpturi monumentale amplasate în spații publice, în opt localități din țară. Lucrează în piatră, lemn sau bronz, sculptură de interior sau de exterior. Semnează și grafică, pictură în ulei, acuarelă, pastel, mozaic, frescă, vitraliu.
    Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala București, Eugenia Enescu este absolventă a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, Facultatea de Arte Decorative, secția Ceramică-Sticlă (promoția 1971). A participat la majoritatea saloanelor oficiale dedicate "artelor focului” și la importante expoziții de artă românească de peste hotare.    A deschis numeroase expoziții personale și a fost distinsă, în anul 2003, cu Premiul Artele Focului.
   "Justificată de serioasa pregătire profesională, testează o mulțime din posibilitățile de expresie, oferite de trei din formele plastice de bază: desenul grafic, pictura și tridimensionalul lutului ars sau al sticlei modelate prin topire.” (Radu Adrian)
    Lansarea se înscrie într-o serie de evenimente pe care Editura Ars Docendi le organizează în cursul anului 2017 și care marchează împlinirea a 60 ani de la disparițiile lui Constantin Brâncuși și 30 ani de la cea a lui Constantin Noica.

Cercetașii și Războiul Întregirii
Școala Gimnazială Ion Băncilă 


Brăila 


8 mai 2017

   Muzeul Brăilei Carol I, în colaborare cu Școala Gimnazială Ion Băncilă Brăila, organizează luni, 8 mai 2017, ora 16:00, o activitate cu tema Cercetașii și Războiul Întregirii care se va desfășura la Școala Gimnazială Ion Băncilă.
   Coordonatori: Viorica Preda, muzeograf la secția Istorie a Muzeului Brăilei Carol I și Silvia Manea, profesor la Școala Gimnazială Ion Băncilă.
Participă elevi, profesori, cadre militare.

Pe urmele unui colonist aromân
Lansare de carte 


Maria Bedivan 


Centrul Cultural Apa Sărată, Câmpulung Muscel 


7 mai 2017
   Duminică, 7 mai, ora 13:00, Editura Ars Docendi va lansa volumul Pe urmele unui colonist aromân, autor Maria Bedivan, în cadrul primei ediții din acest an a Dialogului român-armân.      Evenimentul, organizat de Asociația Culturală Nicu Hagi, va avea loc la Centrul Cultural Apa Sărată din Câmpulung Muscel.

Virtus Romana Rediviva
Colecții și Colecționari


Expoziție filatelică națională 


Bistrița, Năsăud 


6 - 14 mai 2017

Pe simezele ieșene
Arta plastică contemporană românească 


Mircia Dumitrescu 


Palatul Culturii, Iași 


4 - 31 mai 2017Singur împotriva oceanului
Lansare de carte 


Constantin Costache 


Biblioteca Județeană Ioan N. Roman, Constanța 


5 mai 2017
...și un alt eveniment cultural, în același loc. Dar la oră diferită.
9 mai 1877– Independenţa României
Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


8 mai 2017 

    Muzeul Judeţean Teleorman organizează, în colaborare cu Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale şi Şcoala Gimnazială nr. 7 din Alexandria, simpozionul 9 mai 1877– Independenţa României.
    Evenimentul va avea loc luni, 8 mai 2017, ora 11:00, în Sala Multimedia a Muzeului Judeţean Teleorman.
În cadrul manifestării vor fi susţinute următoarele comunicări:
- Proclamarea Independenţei României – 9 mai 1877 
– prof. Cătălin Florea, Şcoala Gimnazială nr. 7 Alexandria;
- Contribuţia judeţului Teleorman la desfăşurarea Războiului de Independenţă, 1877-1878 - Mădălina Ruşanu, Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale;
- Armele Independenţei
Cătălin Borţun, Muzeul Judeţean Teleorman.