luni, 20 iulie 2015

Vicii şi delicii în secolele XIX-XX




Muzeul Mihai Eminescu


Iași


15 iulie - 1 octombrie 2015






    Ieşenii vor avea ocazia până la începutul toamnei să se delecteze cu atmosfera saloanelor Moldovei de altă dată, în cadrul expoziţiei Vicii şi delicii în secolele XIX-XX ce are loc la Muzeul Mihai Eminescu din Parcul Copou.
   Expoziţia este deschisă de marţi până duminică în intervalul orar 10:00-17:00 şi face parte din Colecţia Istoria teatrului românesc. Aceasta valorifică patrimoniul Muzeului Literaturii Române Iaşi şi urmăreşte să reînvie atmosfera saloanelor Moldovei sfârşitului secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.
   Aceasta subliniază obiceiurile mondenităţii timpului privitoare la ceremoniile legate de consumul cafelei, ceaiului, precum şi obiceiurile legate de fumat. Atmosfera este recreată cu ajutorul pieselor de vestimentaţie, de artă decorativă şi de imaginile preluate din presa vremii.
 Expoziţia poate fi vizitată până pe 1 octombrie.

Anghel Saligny - un făuritor al Dobrogei moderne




Muzeul de Istorie Națională și Arheologie 


Constanța


22 iulie 2015





   Anul acesta se împlinesc 120 de ani de la inaugurarea podului de cale ferată de la Cernavodă, prim simbol al revenirii Dobrogei la Patria Mamă, România.
    Cu acest prilej, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Cabinetul de arhitectură Radu Cornescu, Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale și Biblioteca Județeană I. N. Roman organizeaza expoziția

Anghel Saligny - un făuritor al Dobrogei moderne
120 de ani de la inaugurarea podului de la Cernavoda

   Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 22 iulie 2015, ora 13:00, în Sala Vasile Canarache a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Cer Senin




Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Galati


20 iulie 2015





    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii - Filiala General Av. Aurel Niculescu Galaţi, Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii – Filiala Casa De Cultura Tecuci și Aerial Club Galați vă invită de luni, 20 iulie 2015, la vizionarea expoziției CER SENIN, care are loc la Muzeul Casa Colecțiilor (fosta Farmacie Ţinc).
    Manifestarea este prilejuită de Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, sărbătorită în fiecare an pe 20 iulie, de Sfântul Ilie, patronul aviatorilor.
   "Vizitatorii vor avea ocazia să vadă, în premieră pentru un muzeu gălățean, un scaun ejectabil de la un avion militar românesc de tip IAR 93, un costum de suprasarcină folosit de piloții avionului de vânătoare MIG 21, casca de zbor a unui cunoscut pilot și scriitor de aviație român.
    O serie de alte exponate precum: uniforme, semne de armă și echipamente folosite de aviatorii militari dar și civili, fotografii și documente sunt aduse în atenția publicului gălățean pentru a zugrăvi bogata istorie aeronautică românească ce a împlinit de curând un secol de existență." (muzeograf Mihaela Damian)
   Va așteptăm să descoperim împreună tradițiile aeronautice mai puțin cunoscute ale orașului de la Dunăre.

Olăritul – tradiţie şi contemporaneitate




Muzeul de Arta Populara Constanta


23 - 25 iulie 2015





    Muzeul de Artă Populară Constanţa organizează, în perioada 23-25 iulie 2015, manifestarea Olăritul – tradiţie şi contemporaneitate, din cadrul unui ciclu amplu de manifestări Meşteşuguri tradiţionale.
    Olăritul este astăzi unul dintre puţinele meşteşuguri populare care mai păstrează tehnica, materialele, ornamentica şi cromatica moştenite din vechime. Astfel, în centrele de olărit care mai produc în zilele noastre, lutul este frământat şi modelat la roata olarului, arderea se face în cuptoare de olar, iar instrumentele folosite la decorare sunt tradiţionale, precum şi repertoriul ornamental.
   Ca etapă de evoluţie a meşteşugului în contemporaneitate şi adaptându-se necesităţilor moderne, olăritul poate fi considerat astăzi ca situându-se la cumpăna dintre meşteşug şi artă, olarii realizând în present şi alte forme decât cele tradiţionale, dar în care se mai păstrează motive şi tehnici decorative autentice.
   Cele mai vechi obiecte provin din sec XVII din Bistriţa, ceramic din central dispărut de la Vama-Oaş, canceele şi farfuriile săseşti din Transilvania, ceramic galiţiană de tip Kuty lucrată în Bucovina, fondul vechi al ceramicii olteneşti de Horezu.
Acest meşteşug se continuă azi în satele de veche tradiţie sub forma unei ocupaţii în care este implicată întreaga familie: bărbaţii modelează la roată, iar femeile şi copii se îndeletnicesc cu decorarea lor.
   Prin organizarea manifestării Olăritul – tradiţie şi contemporaneitate dorim să prezentăm evoluţia meşteşugului în câteva din centrele de olărit încă vii de pe teritoriul ţării noastre.
   Olarul Marcel Mocanu vine din Braniștea, Galați cu roata olarului pe care va face demonstraţii de lucru. Ceramic sa este una destinată uzului gospodăresc, astfel că tipurile de vase sunt căni, oale şi castroane, sumar decorate cu “picătura scursă”.
   Din Baia Mare, olarul Sitar Cornel vine cu obiecte create în stilul ceramicii transilvănene de Vama-Oaş, Maramureş, care se evidențiază prin caracterul decorative, smalțul de bună calitate şi motivele specific zonei: ciorchinele de struguri, steaua, pasărea.
   Din vestitul centru de ceramic de Horezu, Vâlcea, va fi prezent olarul Gheorghe Iorga care realizează farfurii ornamentate prin jirăvire cu instrumente ca gaița sau cornul, motivele central, tradiționale fiind peștele, soarele, cocoșul, biserica, copacul.
   Centrul de olărit de la Corund, Harghita produce în present o ceramic foarte variată ca forme şi decor: platouri, farfurii, vaze, sfeşnice, căni, ploşti, jucării – fluierici, cahle etc. Meşterul Mathe Denes este unul din cei mai cunoscuţi olari din zonă.
   Prin prezenţa la Constanţa a acestor familii de olari din centre cunoscute ale ceramicii populare, care transmit de generaţii modelarea lutului la roată, ne propunem să oferim o imagine de ansamblu asupra evoluţiei şi continuităţii meşteşugului olăritului în timp, în formele sale autentice.

Infinitul inflorit




Arta plastica contemporana romaneasca



Margareta Catrinu


Muzeul de Arta Cluj - Napoca


23 iulie - 9 august 2015







Intr-un loc drag sufletului Princess Marlen




Bucurestiul meu frumos


18 iulie 2015




Cand am facut rezervarea, am fost foarte atent la detaliile locului ales.
Doar asa sarbatorita zilei a putut fi intampinata, chiar de la intrare,
de o mini-colectie de tot felul de obiecte dragute...
Nu chiar, dar pe aproape de felul cum ii este amenajat vastul apartament princiar... 






























































Spre locul in care, se spune, chiar si Regele intra singur...

























La final, in plin soare, ne-astepta cabrioleta...


O calatorie (Journey Pub) de care ne-am bucurat cu totii.
V-as invita si pe voi sa-i descoperiti savoarea...