luni, 4 noiembrie 2013

Lansare de carte




Patrimoniul cultural - Judetul Brasov


Libraria Carturesti, Bucuresti


7 noiembrie 2013







  Joi, 7 noiembrie 2013, ora 18:00, în mansarda Librăriei Cărturești, str.Arthur Verona, București, vă invităm la lansarea celui de-al doilea manual școlar zonal despre patrimoniul cultural, dedicat Județului Brașov. 
  Veți găsi o carte în care am concentrat multă imagine frumoasă, povestiri despre locuri, oameni, monumente, obiceiuri, sărbători și propuneri prin care ne-am dorit să aducem România cea adevărată mai aproape de sufletele copiilor. 

Vă așteptăm cu drag,
Adriana și Virgil Scripcariu

***Scoala de la Piscu



Muzeul Etnografic al Transilvaniei




Expozitia: Salvgardarea patrimoniului imagistic 


Atelierul de icoane, Cluj-Napoca


5 - 15 noiembrie 2013






  Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită marţi, 5 noiembrie 2013, ora 12:00, în spaţiul expoziţional Atelierul de icoane, situat în Piaţa Ştefan cel Mare nr. 5, unde va avea loc vernisajul expoziţiei Salvgardarea patrimoniului imagistic al Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Conservarea şi digitizarea negativelor pe celuloid şi diapozitivelor pe sticlă şi celuloid din prima jumătate a secolului XX (1900-1940).
   Expoziţia este realizată în cadrul proiectului Salvgardarea patrimoniului imagistic al Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Conservarea şi digitizarea negativelor pe celuloid şi diapozitivelor pe sticlă şi celuloid din prima jumătate a secolului XX (1900-1940), proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
   Expoziţia cuprinde 33 de fotografii selectate dintre diapozitivele pe sticlă şi celuloid din patrimoniul muzeului. Colecţia unică de negative pe celuloid şi diapozitive pe sticlă şi celuloid este alcătuită din fotografii realizate de personalităţi precum: Romulus Vuia, Ioan Chelcea, Dennis Galoway, Luise-Treiber Netoliczka.
   Evenimentul va fi prezentată de dr. Daniela Vasilica Toader, manager proiect. 
   Expoziţia va fi deschisă în perioada 5 – 15 noiembrie 2013, de luni până vineri, între orele 10:00-16:00.

Pentru ca imi pasa




Initiative de toata lauda


Spectacol caritabil


Casa de Cultura, Gherla


7 noiembrie 2013







***Gherla Info

In slujba Thaliei




Festivalul de Teatru Toma Caragiu


Ploiesti


editia a III-a, 6 - 9 noiembrie 2013







***Iubesc Ploiestii

Lansare de carte




Libraria Humanitas


Frumoasa care trece - Ant(h)ologie - Agenda 2014


Cismigiu, Bucuresti


6 noiembrie 2013





Miercuri, 6 noiembrie, ora 19:00, va asteptam la lansarea 
Agendei 2014 - Editura Vremea .
Ediţie îngrijită de Ioana Orleanu
Traducere de Ioana Orleanu şi Mircea Barnaure
Ilustraţii de Mircea Barnaure

CE: 

  Antologie bilingvă, o jerbă de 36 de poeme şi 52 de aforisme traduse din germană în română de cunoscuţii traducători Ioana Orleanu şi Mircea Barnaure, însoţite de 12 ilustraţii şi integrate într-o agendă a anului 2014 (trei poeme şi o ilustraţie pentru fiecare lună şi câte un aforism pentru fiecare săptămână).

CINE: 

  Autori de limbă germană (germani şi austrieci) – 
de la Hölderlin la Stefan Zweig 
(cantitativ în prim-plan: Heine, Nietzsche, Rilke, George).

PENTRU CINE: 
   Pentru aceia care iubesc poezia adevărată, pentru aceia care sunt fascinaţi de fulgerele spiritului, dar şi pentru vorbitorii de română şi de germană interesaţi fiecare de limba celorlalţi (cuvintele înaripate se întipăresc mai uşor).

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Inscrisuri de toate felurile (XIX)


Colectii si Colectionari







Va prezint in cele ce urmeaza PRIMUL PROGRAM al Teatrului National din Capitala de dupa proclamarea Republicii (30 decembrie 1947). Vom afla astfel cum s-au reflectat noile conditii socio-politice instaurate in activitatea teatrala romaneasca. Evident, analogia se poate largi si la intreaga viata culturala...


Regasim doua nume care mie, cel putin, imi sunt cunoscute: Zaharia Stancu (in calitate de director dar si de....colaborator) si Marcel Breslasu. Unul dintre cei mai iscusiti manuitori ai versului din perioada comunista. Daca nu ma credeti, aveti o mostra din valoroasa sa creatie lirica mai jos.



Va tin cu sufletul la gura, stiu, dar nu puteam sa nu va arat mai intai un 
"document programatic" tipic pentru ce de-abia incepuse...Eu pana nu am citit acest text nu am stiut, in nemernicia si ignoranta mea, ca teatrul romanesc a fost 
"agent al intunericului in trecut".

Si acum, doamnelor si domnilor, Maaaarcel Breslasuuuu !!!




Cred ca nu mai trebuie sa comentez ceva, Teodor Scarlat a pus foarte bine 
"punctul pe i".

Ce se juca la Teatrul National la inceputul lui 1948: 
Sala Comedia: Viraj periculos (J. B. Priesley)
Sala Modern: Domnisoara (Jacques Deval)
si la...


Nu imi este rusine sa marturisesc ca am citit cartea lui Fadeev, Tanara Garda. 
Chiar mi-a placut si m-a tinut conectat actiunii pana la tragicul final. 


Un sfat, ar fi bine inainte de a merge la spectacolul dorit, sa sunati la casele de bilete...


Cateva informatii, cred eu, utile. Totusi ar fi indicat sa verificati valabilitatea lor caci, nu-i asa, mai pot sa apara unele modificari (doar au trecut niste ani, cam 65 daca am numarat bine).


Coperta a -IV- a a programului prezentat mai sus.


Programul, volant, al piesei Inspectorul de politie. Un singur nume imi mai spune ceva:
Irina Rachiteanu (pe atunci domnisoara) devenita intre timp S(h)irianu.

Pe simezele Iasiului




Arta plastica contemporana romaneasca


Florin Petrachi


Expozitie de grafica: Desene


Galeriile Pod-Pogor, Muzeul Literaturii Romane, Iasi


4 - 20 noiembrie 2013






   Muzeul Literaturii Române Iași găzduiește în perioada 4-20 noiembrie 2013 expoziția de grafică Desene a artistului Florin Petrachi.

  Expoziția poate fi vizitată, gratuit, de marți până duminică, în intervalul orar: 10:00-17:00.

  Vernisajul va avea loc miercuri, 6 noiembrie 2013, în Galeriile Pod-Pogor, 

cu începere de la ora 17:00.

  Prezintă: Valentin Ciucă, Hortensiu Aldea și Gheorghe Macarie.

  "Bine articulat conceptual, proiectul de față îi oferă lui Florin Petrachi ocazia de a-și etala un alt profil, mai puțin cunoscut, cel al artistului meditativ, interesat să transpună în spațiul vizual gânduri și probleme dintre cele mai delicate. Nu-i vom cere artistului nici rezolvări imposibile, nici rigoarea vreunui discurs specializat, de factură filosofică. Desenul, grafica, pictura, exploatate în proporții diferite, configurează acel limbaj alternativ, menit să refacă legăturile ascunse dintre imagine și idee, pentru a evidenția forța lor euristică”. (Petru Bejan)

Portul popular de colectie




Lansare de carte


Georgeta Stoica, Georgiana Onoiu


 Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, Bucuresti


6 noiembrie 2013





   Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti din Bucureşti deţine în patrimoniul său peste 50.000 de obiecte în colecţiile de patrimoniu şi în expoziţia permanentă în aer liber. Dintre colecţiile de patrimoniu, cea mai cuprinzătoare şi spectaculoasă este colecţia Port Popular, cu un număr de 15.273 de obiecte, rezultat al cercetărilor de teren, al achiziţiilor sau al donaţiilor, activităţi prioritare întreprinse de specialişti, aceştia având datoria de a identifica şi salva acest tezaur al culturii şi civilizaţiei populare româneşti.
  Prezentul catalog, ce se încadrează în categoria publicaţiilor de nişă, aduce în atenţie cercetarea uneia dintre cele mai însemnate colecţii de port popular din ţară. Prin intermediul acestor obiecte, dar şi prin studiul documentelor istorice sau al celor grafice, alături de cercetările de teren s-au desprins elemente caracteristice portului popular, importanţa înnoirilor şi modul în care au fost acestea interpretate în mediul rural sau în cel orăşenesc.
  Analizele minuţioase ale obiectelor, studiate din punct de vedere morfologic – materiale, tehnici de execuţie, categorii de piese, tipuri de compoziţii şi motive decorative, cromatica – dau identificarea particularităţilor zonale ale pieselor ce compun costumele. Specificul zonal, exprimat prin obiectele conservate în muzeu, devin astfel reper pentru înţelegerea formelor de manifestare locală a costumului popular românesc, în diversele sale faze de evoluţie spaţio-temporală, existente pe teren şi în expoziţiile muzeelor etnografice din ţară, iar particularizarea sa specială, prin detalierea zonei Muscelului (poate cea mai spectaculoasă regiune din punctul de vedere al portului popular), dau plusul de valoare al catalogului. Relaţia dintre tradiţie şi modernitate va dezvălui noi aspecte de cercetare şi faţete prea puţin abordate de specialişti. Ansamblurile sunt completate de accesorii cu statut de podoabă, având funcţie de "marca ceremonială”, în cele mai multe cazuri fiind apte să comunice natura evenimentului la care erau purtate.
  Publicarea în varianta bilingvă – română-engleză – a prezentului volum este un avantaj deosebit având în vedere preocuparea şi abordarea domeniului pe plan internaţional, oferind astfel oportunitatea unor schimburi de informaţii valoroase cu lumea ştiinţifică, precum şi a unei popularizări extinse a subiectului. Un alt aspect inedit şi de real folos specialiştilor este analiza motivelor decorative, ştiută fiind dificultatea de a descifra astăzi simbolurile prezente pe piesele de costum.
   Lucrarea are avantajul unor autori ce vor asigura succesul deplin. Unul dintre autori este doamna dr. Georgeta Stoica, cercetător şi îmbogăţitor direct, de zeci de ani, al colecţiilor muzeului, om de ştiinţă cu o reputaţie excepţională în lumea etnografiei din ţară şi din afara graniţelor, fost director ştiinţific şi general al Muzeului Naţional al Satului şi, în ultimii ani, creator constant al unor cataloage de colecţie de mare valoare. Cel de-al doilea autor este dr. Georgiana Onoiu, muzeograful care de câţiva ani gestionează destinele colecţiilor muzeului şi care din pasiune pentru cercetarea portului romanesc a realizat cu succes un doctorat asupra acestui subiect, finalizat prin publicarea unui volum dedicat.

Lansarea va avea loc miercuri, 6 noiembrie 2013, ora 17.30, Sala Victor Ion Popa.

Mulţumim pe această cale Administraţiei Fondului Cultural Naţional, 
cu sprijinul căreia a apărut acest volum.


dr. Ioana Gabriela Duicu
Responsabil proiect 

Redescoperirea mestesugurilor uitate




Muzeul Brailei


Sa descoperim si sa cunoastem 

valorile istorice si traditiile satului nostru


Comuna Tichilesti


6 noiembrie 2013




   Miercuri, 6 noiembrie 2013, ora 10.00, în comuna Tichilești, în cadrul primei etape a proiectului educațional Să descoperim şi să cunoaştem valorile istorice şi tradiţiile satului nostru ce are ca temă Redescoperirea meşteşugurilor uitate, elevii clasei a VIII-a, îndrumați de Valentina Bulancea, profesor al Școlii Gimnaziale Tichilești, împreună cu Viorel Stoian și Gabriela Cloșcă, muzeografi la Muzeul Brăilei vor vizita atelierul meșterului fierar Gheorghe Enache.
  Meșterul va povesti elevilor despre tainele meseriei de fierar-potcovar, punându-se, astfel, în valoare patrimoniul imaterial al comunei.

Pe simezele Timisoarei




Arta plastica contemporana romaneasca


Vasile Tolan


Expozitia: Poetica tactilitatii


Calpe Gallery, Bastion Theresia, Timisoara


5 - 16 noiembrie 2013



Zilele Muzeului Giurgiuvean




Muzeul Judetean Giurgiu


Giurgiu


editia a VI-a, 4 - 8 noiembrie 2013











Targul de Turism al Romaniei




Centrul Expozitional ROMEXPO, Bucuresti


editia a XXX-a, 14 - 17 noiembrie 2013








   In aceasta toamna sunteti asteptati la cea de a 30-a editie a Targului de Turism al Romaniei, ce va avea loc intre 14 si 17 noiembrie in pavilioanele C1, C 2, C 3, C 4 si C 5 din cadrul Centrului Expozitional ROMEXPO.
   Fie ca inca sunteti nehotarati cu privire la destinatia vacantei de iarna si vreti sa vedeti cele mai bune oferte sau doriti sa va planificati inca de pe acum concediile din primavara anului viitor, Targul de Turism al Romaniei este locul unde trebuie sa veniti.
  Peste 200 de companii din tara si din strainatate, din tari precum: Austria, Bulgaria, Germania, India, Iordania, Israel, Italia, Turcia si Ungaria, zeci de destinatii si sute de oferte de petrecere a timpului liber, intinse pe aproximativ 8.000 de metri patrati, sunt doar cateva dintre atributele ce pot caracteriza editia de toamna a celui mai mare targ de turism din Romania. 

Programul de vizitare:
14 - 16 Noiembrie 2013 intre orele 10.00 - 18.00
17 Noiembrie 2013 intre orele 10.00 - 16.00 

Loc: Pavilioanele C1, C2, C3, C4 - C5.

Accesul se face pe baza de bilet sau invitatie. 

Pentru mai multe detalii despre eveniment, accesati: 
www.targuldeturism.ro

Arta plastica contemporana romaneasca




Florentin Vesa


Hotel Sarroglia, Bucuresti


8 noiembrie 2013




    Am placerea sa va invit la vernisajul expozitiei personale ce va avea loc vineri, 8 noiembrie 2013, ora 18:00, la SARROGLIA Art Lounge Gallery (Hotel Sarroglia-str.Vasile Lascar nr. 59,colt cu str.Maria Rosetti).

Conferință și expoziție




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti


Conferința Națională de Conservare - Restaurare 

Doina Darvaș


București


ediția a VII-a, 5 - 7 noiembrie 2013






  Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită la deschiderea celei de-a 7-a ediţii a Conferinţei Naţionale de Conservare - Restaurare Doina Darvaş, cu acronimul CONScience 2013, marţi, 5 noiembrie 2013, în sala Victor Ion Popa, ora 10:00.
  Conferinţa, organizată în perioada 5 - 7 noiembrie 2013, ne aduce, ca în fiecare an, în faţa unor dezbateri interesante privind protecţia şi cercetarea ştiinţifică a patrimoniului.
  Specialişti din întreaga ţară, din centre de prim rang în domeniu (centre importante de restaurare ale muzeelor din ţară, din mediul universitar sau din laboratoare de prestigiu particulare), au încercat să răspundă cu prezentarea unor materiale ştiinţifice valoroase pe marginea temelor propuse în acest an spre a fi dezbătute pe parcursul conferinţei.
  Având ca tematică generală Bunele practici în cunoaşterea şi conservarea patrimoniului naţional - necesitate şi utilitate, au fost propuse următoarele subiecte de discuţie: 

- Cercetarea în domeniul conservării şi restaurării patrimoniului
- Bune practici, standarde şi etici în conservarea şi restaurarea patrimoniului
- Anul european al cetăţenilor - Conservarea şi restaurarea patrimoniului construit (rural sau urban) versus renaşterea spiritului cetăţenesc şi consolidarea valorilor comunităţilor. 

   Lucrările prezentate la conferinţă vor putea fi regăsite în paginile volumul bilingv RESTITUTIO nr. 7.
  Rezultat al activităţii laboratorului nostru, la Sala de expoziţii Lena Constante, marţi, 5 noiembrie, începând cu ora 17:00, va fi vernisată expoziţia de obiecte conservate şi restaurate în Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, intitulată RESTITUIRI.
  Expoziţia de conservare şi restaurare cuprinde peste 200 de bunuri cultural-artistice conservate şi restaurate în laboratoarele de profil ale Muzeului Naţional al Satului, de către specialişti atestaţi - conservatori şi restauratori, în domeniile: Ceramică, Hârtie - Carte, Lemn, Metal, Pictură, Textile. 
  Expoziţia poate fi vizitată în perioada 5 - 15 noiembrie 2013, între orele 9:00 - 17:00, intrarea din Şoseaua Kiseleff nr. 30.

Imortalizand clipa




Expozitie foto: Anonim Art Show


Bar La Capitanu', Focsani


9 noiembrie 2013






Tema: The world trought my lens | Lumea prin lentilele mele 

  Tinand cont ca de acum am 4 ani de cand fotografiez, am decis sa organizez o mica expozitie cu o parte dintre fotografiile facute pana acum ! Expozitia va avea loc in incinta barului La Capitanu', intrarea este gratuita, va fi si prezentare foto, sub format video, cu majoriatea fotografiilor facute si for fi afisate pe TV !
***evenimentefocsani.blogspot.com

Un avangardist transilvanean




Muzeul de Arta


Hans Mattis-Teutsch


Palatul Baroc, Timisoara


8 noiembrie - 1 decembrie 2013




Editie aniversara




Libraria Humanitas


Gabriel Liiceanu: Jurnalul de la Paltinis


Cismigiu, Bucuresti


9 noiembrie 2013






"Mult iubite Domnule Noica,

Ţin pe masa mea o poză pe care Andrei ne-a făcut-o la Păltiniş, în timp ce urcam pe poteca pietruită care duce spre cabana d-voastră. Poza este făcută din spate şi are în ea o elocvenţă a însoţirii care mă fascinează de câte ori o privesc. Poate pentru că astăzi este ajunul Crăciunului şi simt nevoia să mă deschid către obiectele iubirilor şi veneraţiilor mele, mă întorc către d-voastră, din depărtarea aceasta care apropie în chipul cel mai adânc, şi vă mulţumesc pentru drumul pe care, cu spatele întors către lume, m-aţi lăsat să îl facem împreună. De „despărţit“ poate fi vorba doar în sensul că drumul ce mi se deschide în faţă trebuie de-acum să-l străbat singur, vegheat doar de privirea d-voastră, pe care îmi place să o simt în urma mea ca pe o însoţire, ce îmi măsoară din depărtare poticnirile, şovăiala şi regăsirile. Aşa mă simt în clipa aceasta, altfel, dar la fel de tare, legat de d-voastră..."

(Gabriel Liiceanu către Constantin Noica, 24 decembrie 1982)
Constantin Noica: "...O astfel de carte istoriseşte o fabulă care, cu sau fără noi, merita să fie inventată.“

Gabriel Liiceanu - Jurnalul de la Păltiniş. Un model paideic în cultura umanistă 
(ediţie aniversară, 30 de ani)

Serile filmului macedonean




Muzeul Național al Țăranului Român


București


5 - 6 noiembrie 2013





   Ambasada Republicii Macedonia în România și Muzeul Național al Țăranului Român vă invită în perioada 5 – 6 noiembrie 2013, la Serile filmului macedonean. Evenimentul va avea loc la Studioul Horia Bernea de la Muzeul Național al Țăranului Român. 
Intrarea este liberă.

Program:

Marţi, 5 noiembrie 2013, ora 19:00
Dust/ Praf (2001) regia Milcho Manchevski, dramă

Miercuri, 6 noiembrie 2013, ora 19:00 
Happy New Year '49 (1986) regia Stole Popov, comedie

Pe simezele clujene




Arta plastica contemporana romaneasca


Radu Baies


Galeria Quadro, Cluj-Napoca


6 - 29 noiembrie 2013






Vernisaj: 5 noiembrie 2013, ora: 18:00.

Ziua Dobrogei





Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean


135 de ani de la reunirea Dobrogei cu Romania


Tulcea


14 noiembrie 2013




Alexandru Averescu. Maresalul poporului Lansare de carte




Muzeul Judetean Teleorman


Dan Botez


Alexandria


7 noiembrie 2013






   La Muzeul Judeţean Teleorman va avea loc joi, 7 noiembrie 2013, ora 11.00, lansarea cărţii Alexandru Averescu. Mareşalul poporului semnată de Dan Botez.
  Manifestarea este organizată în colaborare cu Scrisul Românesc Fundaţia – Editura.
La eveniment vor lua parte prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, prof. univ. dr. Ion Calafeteanu, prof. univ. dr. Florea Firan şi prof. dr. Gheorghe Sbârnă.

Pe simezele Pitestiului




Arta plastica contemporana romaneasca


Salonul de Toamna


Galeria de Arta, Pitesti


7 noiembrie 2013