sâmbătă, 26 octombrie 2019

Răsfoind pagini vechi...de-nceput de an 1948




România de-altădată




Gheorghi Dimitrov
aflat în fruntea delegației guvernamentale bulgare în vizită în țara noastră.
































Culese din Ziarul Scînteia, Nr. 1020. Joi, 15 ianuarie 1948.


La ceas aniversar




Serviciul Județean Dolj al Arhivelor Naționale 


Craiova 


28 octombrie 2019




   Serviciul Judeţean Dolj al Arhivelor Naţionale vă invită luni, 28 octombrie 2019, la vernisajul expozitiei dedicate împlinirii a 155 de ani de la înfiinţarea Camerelor de Comerţ şi Industrie.         Documentele prezentate surprind momentele esențiale din istoria Camerei de Comerţ a judeţului Dolj, de la înființarea sa în anul 1864 și până la desființare în 1948.
Evenimentul va avea loc la sediul Serviciului Judeţean Dolj al Arhivelor Naţionale.

Pe simezele gălățene - Societatea Artiștilor Figurativi




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Artă Vizuală Galați 


23 octombrie - 6 noiembrie 2019





Războiul unui slujitor devotat




Lansare de carte 


Louis Basset 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


29 octombrie 2019



    Vă invităm marți, 29 octombrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu la o întâlnire cu Georgeta Filitti, Alina Pavelescu și Daniel Cain despre jurnalul inedit al secretarului regilor Carol I și Ferdinand, Louis Basset, publicat recent la Humanitas, cu titlul Războiul unui slujitor devotat, într-o ediție îngrijită de istoricul Alina Pavelescu.
    Louis Basset (1846–1931), absolvent al Facultății de Litere din cadrul Universității din Neuchâtel, a intrat în slujba domnitorului Carol I în anul 1869. A fost secretarul particular al regilor Carol I și Ferdinand, precum și administrator al Casei Regale vreme de mai bine de 60 de ani. Carol II, reîntors din exil la 6 iunie 1930, l-a păstrat pe Basset în funcţia sa administrativă. Cu câteva zile înainte de intrarea României în război, Basset, germanofil convins, este trimis în misiune în străinătate de regele Ferdinand, care voia să-l îndepărteze astfel de o posibilă primejdie în țară. Până spre finalul anului 1919, Louis Basset locuiește în Elveția și înregistrează în jurnal evoluția conflagrației, cu numeroase detalii din presa vremii, fie ea neutră, antantistă sau susținătoare a Puterilor Centrale, precum și mărturii sau portrete ale celor cu care s-a intersectat, oameni politici, diplomați sau personalități din România. La întoarcerea în țară, după mai bine de trei ani, Basset își reia sarcinile pe lângă Casa Regală; în paginile de jurnal din acea perioadă transpar eforturile intense, politice, juridice, administrative, de refacere a țării după război.
  "Avem de-a face cu un personaj carismatic, de o inteligență sclipitoare, cu convingeri și principii ferme, deopotrivă sentimental și iremediabil îndrăgostit de România. Iar jurnalul său rămâne un tur de forță profund umanist, un adevărat tratat de teorie și analiză politică pe înțelesul tuturor, străbătut necontenit de valorile morale.“ – Alina Pavelescu

Istoria casei Storck în parcelarea Benish




Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck 


București 


30 octombrie 2019