duminică, 29 decembrie 2013

Expozitii outdoor la MNIR




Muzeul National de Istorie a Romaniei


Maria. Regina..., O cladire simbol: Palatul Postelor


Bucuresti


decembrie 2013 - martie 2014





  În aceste zile de sărbătoare Muzeul Național de Istorie a României a pregătit două frumoase "cadouri" vizitatorilor săi. Este vorba de două expoziții foto-documentare, amplasate, pentru prima dată, în aer-liber, pe terasa dinspre Calea Victoriei.
  Prima expoziție - Maria. Regina... este dedicată celei care a fost, fără îndoială, una dintre cele mai remarcabile personalități feminine ale istoriei moderne a României: regina Maria. 
  În anul 2013 s-au împlinit 75 de ani de la trecerea în neființă a celei care a fost supranumită, pe drept cuvânt, "Mama Răniților" sau "Regina-Soldat". 
  Expoziția cuprinde imagini sugestive, ce reflectează întreaga viață a Reginei Maria. Vizitatorii vor descoperi frânturi din copilăria prinicipesei Maria de Edinburgh, momente din perioada în care Maria a fost principesă de coroană a României, activitatea de soră de caritate a Suveranei în timpul Primului Război Mondial sau aspecte de la Încoronarea de la Alba Iulia, din 1922. De asemenea, o vor descoperi pe regina Maria în mijlocul familiei sale (alături de soț, copii, nepoți) sau împreună cu alte capete încoronate ale Europei. Vor afla, din imagini sugestive, despre pasiunile reginei Maria - de la bijuterii și cărți, până la flori și animale și o vor regăsi în ipostaze interesante la reședințele de la Cotroceni, Bran sau Balcic.
   Ce-a de-a doua expoziție - O clădire simbol: Palatul Poștelor/Muzeul Național de Istorie a României este dedicată clădirii care adăpostește instituția noastră și prefigurează aniversarea a 120 de ani de la începerea lucrărilor de construcție a Palatului Poștei (1894). 
   Expoziția oferă vizitatorilor informații nu numai despre modul în care s-au luat deciziile privind construcția noului sediu al Poștei și cum s-au desfășurat lucrările la acest impunător edificiu dar și despre "transformarea" sa în muzeu național de istorie. 
  Informațiile sunt susținute de imagini inedite din patrimoniul MNIR sau de la Arhivele Naționale: fotografii de la sfârșitul secolului al XIX-lea care surprind aspecte din timpul lucrărilor la fundația clădirii sau echipele de arhitecți și ingineri care au lucrat aici, planuri originale cu semnătura coordonatorului proiectului - arhitectul Alexandru Săvulescu, cărți poștale și fotografii cu clădirea Palatului Poștelor și împrejurimile sale, hărți ale Bucureștiului cu amplasamentul edificiului sau imagini din sălile de expoziție, după ce clădirea a devenit sediu al Muzeului Național de Istorie a României.
  Expozițiile vor putea fi vizitate până la sfârșitul lunii martie 2014.