luni, 17 mai 2021

Pe simezele călărășene - Coronoia

 


Arta plastică contemporană românească


Dragoș-Radu Popescu-Comana, Victor Grigore 


Biblioteca Județeană Călărași 


20 mai - 20 iunie 2021



Mercur sau Jurnal Comerțial al Portului Brăilei

 


Lansare de carte


Biblioteca Județeană Panait Istrati, Brăila


20 mai 2021




    Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila vă invită joi, 20 mai 2020, ora 17:00, să participați la lansarea volumului Mercur sau Jurnal Comerțial al Portului Brăilei, 1841, volumul 2, ediție anastatică, transliterată și îngrijită de Ion Volcu și Aurel Furtună.

     Lucrarea a apărut în 2020 la Editura Proilavia a Bibliotecii, cu sprijinul Consiliului Județean Brăila.

Prezintă: conf. univ. dr. Corneliu Burada și scriitorul Vasile Datcu.

    Cartea reprezintă al doilea volum dintr-o ambițioasă lucrare de istorie locală, care împreună cu primul volum lansat în urmă cu doi ani, își propune să aducă în atenția publicului toate aparițiile Mercurului brăilean. Considerată a fi cea mai bună foaie economică din Țara Românească, bazată pe profesionalism și respect pentru cititori, gazeta are o valoare culturală neprețuită, reflectând economia înfloritoare a urbei în urmă cu două secole. Cele 102 apariții ale ziarului și-au atins misiunea impusă de ctitorul său, profesorul Ioan Penescu, întemeietorul primei şcoli şi tipografii din Brăila. Pe lângă informațiile comerciale, de analiză a piețelor interne și externe, ziarul a avut mereu în centrul atenției activitatea Portului Brăila, unde se profilase deja o piață stabilă a produselor agricole.

    Mișcările Portului sunt prezentate în fiecare număr al publicației, oferindu-se informații despre volumul mărfurilor încărcate și descărcate, prezentarea navelor și a căpitanilor, analize și sugestii privind piața europeană de cereale, schimb valutar, unități de măsură, varietăți, tratate internaționale și acte normative, educație economică și deontologică pentru comercianți, etc. 

    Vă amintim că Mercur sau Jurnal Comerțial al Portului Brăilei a luat naștere pe 18 decembrie 1839 și se adresa în special breslei negustorilor. Textul original era scris cu caractere latine-chirilice și nu a fost ușor de transliterat în limba română, de aceea inițiativa și efortul celor doi cercetători, drd. Ion Volcu și Aurel Furtună, merită aprecierea noastră. Ziarul apare din 1841 în ediţie italiană și în ediție bilingvă româno–grecească. După doi ani de la apariție, din lipsa fondurilor, a abonamentelor neplătite și lipsită de sprijinul autorităților, publicația cu apariție bisăptămânală și-a întrerupt activitatea, ultima "foae" cu știri comerciale fiind cea din 25 decembrie 1841.

    Evenimentul se va desfășura la Sala Fănuș Neagu, etajul 3, la sediul Bibliotecii din Piața Poligon nr.4!

Remember Teodora Ionescu – Muzică și poezie

 


Teodora Ionescu (1953 - 2018)




Muzeul Național al Literaturii Române, București. 22 mai 2021.

Participă: 

Mircea Florian, Doru Stănculescu, Sorin Minghiat, Dana Florian, Maria Gheorghiu, 

Ovidiu Mihăilescu, Dan Manciulea, Eugen Avram.

Moderator: Loreta Popa 

    "Aş respira fără folk, dar ar fi păcat!", spunea jurnalista Teodora Ionescu, realizator de emisiuni la București FM și Radio România, cunoscută drept "doamna folk-ului românesc", care în ziua de 22 mai ar fi împlinit 68 de ani. De numele ei se leagă și debuturi de succes în muzica folk, dar și numeroase interviuri cu "greii" genului. Membră în numeroase jurii ale festivalurilor de muzică folk din toată țara, membru fondator al Asociației Jurnaliștilor Muzicali. 

     Cartea Folk pur și simplu, care poartă titlul celebrei emisiuni pe care a realizat-o ani la rând, editată în 2016, a fost un bun rămas trimis celor care încă mai ascultă muzica unor Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Nicu Alifantis sau Doru Stănculescu.



Editura Editrex, 2016. Ediția a II-a, 2019.


***Mai multe despre Teodora puteți afla și de aici

Current Realities

 


Prezențe românești peste hotare


Ioana Stelea 


Shanghai, China


29 mai - 28 august 2021



Exponatul lunii mai

 


Muzeul Național al Banatului 


Timișoara 


mai 2021




    Perechea de pumnale central-africane face parte din subcolecția de arme exotice a MNaB, fiind înregistrată în inventarul muzeului în data de 10 noiembrie 1968. Cele două piese gaboneze sunt parte componentă a unui lot de zece arme africane inventariate de-a lungul timpului în patrimoniul instituției, printre acestea numărându-se și spada sudaneză Kaskara, sabia etiopiană Shotel, sabia vest-africană Mandingo etc.

Piedestalul de la Ateneu

 


Inițiative de toată lauda 


Sorin Purcaru, Ateneul Național Iași 


17 mai - 30 iunie 2021





    Luni, 17 mai 2021, în fața Ateneului Național din Iași a avut loc lansarea proiectului Piedestalul de la Ateneu, organizat de Ateneul ieșean la inițiativa artistului Vladlen Babcinețchi.

    "Piedestalul de la Ateneu se dorește a fi un proiect care să promoveze artiștii contemporani și să contribuie la îmbogățirea patrimoniului cultural al orașului Iași. Semestrial, Piedestalul va găzdui câte o sculptură a unui artist ieșean, selecția fiind asigurată de un juriu organizat de Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Iași”, a declarat acesta.

    Piedestalul va fi prevăzut cu un sistem de senzori de mișcare, ce vor declanșa o prezentare audio a proiectului.

    "Piedestalul de la Ateneu ne va încânta, incita, învăța și, mai presupus de toate, va crea un sentiment de vitalitate civic-culturală, ce se ancorează și ramifică educațional”, a declarat criticul de artă Maria Bilașevschi, curatorul proiectului. 

    Zburătorul, prima sculptură expusă, aparține artistului Sorin Purcaru. Despre această creație, autorul ne mărturisește că: "Născuți la granița dintre materie și energie, din interacțiunea focului cu metalul, oamenii mei se definesc în lumina intuițiilor, a scânteii generatoare de structuri volumetrice expresive. Ei poartă deopotrivă amprenta mea precum și pe a celui ce le privește".

    Sculptura artistului Sorin Purcaru a fost expusă în 2009 la Muzeul de Artă din Galați și la Galeria Mucha din Schwarzenberg (Germania) și va putea fi admirată pe Piedestalul de la Ateneu până în data de 30 iunie.

    Curatorii proiectului sunt criticul de artă Maria Bilașevschi și Ion Răducea, profesor la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă din Iași.

    Proiectul este organizat de Ateneului Național din Iași, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Iași.

 

De Ziua Internațională a Muzeelor

 


Muzeul Județean Olt 


Slatina 


18 mai 2021



Remember Marin Preda – 41

 


Muzeul Național al Literaturii Române 


București


18 mai - 8 iunie 2021




    Muzeul Național al Literaturii Române organizează în 18 mai 2021, ora 14:00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8, vernisajul expoziției Remember Marin Preda – 41. Adevăr și manipulare privind moartea scriitorului. Istoria manuscriselor pierdute. Proiectul expozițional, inițiat de Mariana Sipoș, cuprinde manuscrise inedite din arhiva proprie, fotografii, cărți, reviste și imagini video.

    Vernisajul este precedat de o conferință de presă la care vor participa Ioan Cristescu, manager (director general) al MNLR, scriitoarea Mariana Sipoș, Nicolae și Alexandru Preda, fiii scriitorului, cărora le vor fi înmânate manuscrise considerate până acum dispărute.

    După conferință, în Sala Perpessicius, va fi proiectată o selecție din filmele documentare realizate de Mariana Sipoș în urma investigațiilor privind moartea scriitorului.

    În cartea sa, Dosarul Marin Preda (Viaţa şi moartea unui scriitor în procese-verbale, declaraţii, arhive ale Securităţii, mărturii şi foto-documente), Mariana Sipoș menționa: "... moartea lui Marin Preda, ca și viața lui, continuă să stârnească semne de întrebare, nu numai printr-un mister de roman polițist, legat de circumstanțele în care s-a produs, ci mai ales prin contextul social-politic în care scriitorul a trăit mai bine de o jumătate de secol. (...) Nimeni nu s-a întrebat însă dacă a existat un proces penal, dacă a existat sau există un dosar Marin Preda de cercetare penală. Ei bine, acest dosar există.”

    În urmă cu 41 de ani, la 16 mai 1980, lumea literară, și nu numai, era zguduită de anunțul morții fulgerătoare a scriitorului Marin Preda. Acesta a fost mereu un "personaj" incomod, fiind obișnuit să-și spună răspicat opiniile. Protejat de soliditatea talentului său, reușește să fie nu doar un scriitor curajos, ci și un om de atitudine.

   Eveniment-pilot în perspectiva manifestărilor organizate în cadrul Centenarului Marin Preda din anul 2022, expoziția va putea fi vizitată în perioada 18 mai – 8 iunie 2021, cu programare la tel. 0736598451 sau la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).