luni, 4 octombrie 2021

Artiști budapestani

 


Lumea și noi...


Teatrul Național Budapesta




Berek Kati (Vitginia) și Bessenyei Ferenc (Galileo Galilei).


 
Consemnare publicată în Ziarul Scînteia, de sîmbătă, 11 august 1962.








Basti Lajos (Oedip) și Bitskey Tibor (Creon).





Grupaj publicat în Revista Teatrul, Nr. 10. Octombrie 1962.

Meșteșugul vopsitului cu elemente naturale, între tradițional și contemporan

 


Muzeul de Etnografie Vergu-Mănăilă 


Buzău 


10 octombrie - 31 noiembrie 2021



Pe simezele clujene - Fear of Sunsets

 


Arta plastică contemporană românească 


George Crîngașu 


Zina Gallery, Cluj - Napoca


1 octombrie - 15 noiembrie 2021



Pe teme estivale ('62)

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară




Zizi Șerban.








Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 10. Octombrie 1962.

Povestea continuă

 


Prezențe românești peste hotare 


Dorin Coltofeanu 


Varna, Bulgaria 


30 septembrie - 14 octombrie 2021




     “Galeriile de artă Boris Georgiev – Varna prezintă începând din 30 septembrie şi până în data de 14 octombrie o expoziţie a consacratului artist român Dorin Coltofeanu. Expoziţia Povestea continuă a ajuns în Bulgaria la invitaţia şi cu ajutorul profesorului universitar doctor Valeri Chacalov, o personalitate care dezvoltă activ conexiunile creative dintre ţările balcanice. Expoziţia Povestea continuă prezintă pânzele artistului român care poartă privitorul într-o lume delicată a evazivităţii şi a viselor, fiind însoţită şi de un catalog rafinat”, afirmă presa bulgară.

    Despre arta lui Dorin Coltofeanu, curatorul expoziţiei, influentul colecţionar român Damian Florea, a transmis următoarele precizări: “Este unul dintre artiştii noştri contemporani şi putem afirma cu tărie că influenţează timpul, epoca în care trăieşte. Fără prea mult zgomot, artistul face un pas în faţă şi se profilează printre contemporani ca unul care a căutat şi a găsit posibilitatea ca, prin arta lui, să se racordeze la o lume pe care omenirea, de milenii, se străduieşte să o explice – lumea visului. Dorin Coltofeanu pare că pictează vise şi poate de aceea poveştile sale rămân suspendate, vibrând ca o mantră, provocându-ne pe noi, privitorii pânzelor sale, să căutăm acel ceva care ne învăluie şi ne linişteşte când ne aflăm în faţa lor”.

    “Cu trecerea anilor, cunoscându-i opera îndeaproape, dar şi pe omul Dorin Coltofeanu, am realizat că etica acestui artist funcţionează după reguli speciale şi am simţit că, la el, înainte de faimă, înainte de bani, stă grija pentru cei din jur şi nevoia de a oferi. Am mai observat, şi nu sunt singurul, că pictura lui Dorin Coltofeanu este şi despre lumea copilăriei, acea lume a inocenţei, în care găseşti fericirea în stare pură şi din care am gustat cândva fiecare dintre noi. De fapt, aspiraţia lui Coltofeanu este să dăruiască pace, linişte, lumină, serenitate, bucurie, culoare cu fiecare tablou pe care îl face şi de aceea îl descoperim atât de strâns legat de cele două tărâmuri pe care le colindă în arta sa dintotdeauna, visul şi lumea copilăriei”, a adăugat Damian Florea.

    Potrivit Fundaţiei Jean Luis Calderon, aceste cuvinte explică foarte bine ceea ce face artistul Dorin Coltufeanu cu arta lui de câţiva ani încoace. El se adresează publicului din ţările vecine, adică vecinilor, prietenilor şi fraţilor noştri. În toamna anului 2019, Dorin Coltofeanu a expus pe simezele de la Muzeul Voivodinei din Novi Sad, Serbia, expoziţia “Povestea merge mai departe”, o expoziţie itinerantă, vernisată iniţial la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara.

    În 2021, artistul român a fost invitat să prezinte la Chişinău lucrările din expoziţia Povestea continuă la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, iar acum publicul bulgar poate să le admire la Galeriile de artă Boris Georgiev din Varna. AGERPRES/(AS – autor: Florin Bădescu, editor online: Simona Aruştei)



Romagnola

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Muncitoresc C.F.R.




Dana Comnea.









Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 10. Octombrie 1962.

Pe simezele Capitalei - Perspective

 


Arta plastică contemporană românească


Mircia Dumitrescu 


Muzeul Național de Artă al României, București


8 octombrie 2021 - 30 ianuarie 2022



Stagiunea actorilor de mîine (1961 - 1962)

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale




Scenă din Nu puneți dragostea la încercare de Basilio Locatelli.





Scenă din D-le carnavalului de I. L. Caragiale.







Vladimir Juravliev (Spiru) și Marieta Luca (Flora) în Oameni care tac de Al. Voitin.



Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 9. Septembrie 1962.

Timbre de ieri și de azi

 


Colecții și Colecționari 


Filatelie 


Mall Vitan, București 


9 - 25 octombrie 2021



Lucrarea lunii

 


Muzeul de Artă Tulcea


octombrie 2021




    Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa, nr. 2, Tulcea, invită vizitatorii să contemple opera Bărbat- bronz, aparținând colecției de sculptură, creator - Oscar Han (n. 3 decembrie 1891, București – d. 14 februarie 1976, București).

    ”Contemporanul său și marele poet Tudor Arghezi îl descria în două cuvinte cât se poate de potrivite ca fiind <parșiv și genial> iar pictorul Nicolae Tonitza, colegul său din <Grupul celor patru>, îl considera cel mai <îndrăzneț, mai expresiv și totodată mai adâncit în cugetare, dintre toți sculptorii noștri contemporani>, <singurul nostru sculptor de largă și înaltă viziune>.” (Doina Păuleanu)

    „Fără a fi elevul lui Bourdelle, viziunea plastică a lui Oscar Han a fost influenţată decisiv de creaţia artistului francez, de monumentalitatea şi forţa personajelor sale. Creator de portrete, de compoziţii figurative, de nuduri feminine, monumente, Han conferă personajelor sale, fără excepţie, prin corporalitatea lor atletică, o solemnitate monumentală, un eroism intrinsec. (Corina Teacă)

Spectacole petroșănene

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul de Stat Valea Jiului, Petroșani




Ana Colda (Ruxandra) în Trei generații de Lucia Demetrius.
Premieră: 9 mai 1962.





Gh. Iordănescu (Lupul), Astra Miclescu (Vulpea) și Ion Negrea (Porcul mistreț)
în Poveste nemaiauzită de Al. Popovici. Premieră: 4 martie 1962.






Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 9. Septembrie 1962.