vineri, 31 august 2012

Noaptea la Muzeul Poni - Cernatescu.



Muzeul Poni - Cernatescu


Iasi


31 august - 2 septembrie 2012





     Muzeul Poni – Cernătescu din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași, alături de Fundația Culturală Artex, organizează, în perioada 31 august - 2 septembrie 2012, Festivalul Noaptea la Muzeul Poni – Cernătescu.
    Evenimentul face parte din proiectul de promovare Muzeul Poni – Cernătescu – un colț de istorie ieșeană, inițiat de Fundația Culturală Artex, selectat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională 2007-2013 Investim în viitorul tău !
   Festivalul se adresează publicului de toate vârstele și își propune să transforme muzeul într-un spațiu accesibil, atractiv și interactiv, pe care vizitatorii să îl descopere în toată valoarea lui și să-l înțeleagă.
   Pe parcursul celor trei zile, oaspeții muzeului vor pătrunde în atmosfera boemă a secolului al XIX-lea și vor fi întâmpinați de personaje importante ale perioadei respective. Cei doi celebri chimiști care au dat numele muzeului vor fi și ei prezenți în incinta muzeului, sub formă de holograme.
   Expoziția permanentă va putea fi vizitată până târziu în noapte, iar în curtea muzeului buna-dispoziție va fi asigurată de concerte de muzică de epocă, spectacole de poezie și dansuri de societate, proiecții de film documentar și de alte surprize. Copiii vor putea participa la ateliere distractive de știință, la sesiuni creative de desen și vor putea învăța noțiuni elementare de origami – arta plierii hârtiei.





     Loc: Muzeul Poni – Cernătescu, Iași, strada Mihail Kogălniceanu nr. 7 B



Program



SÂMBĂTĂ, 1 SEPTEMBRIE

16.00 – 21.30 VIZITARE MUZEU
19.00 – 19.30 HAPPENING / VIOLONCEL LIVE
19.30 – 20.30 SPECTACOL DE TEATRU
20.30 – 21.30 CONCERT MUZICĂ INTERBELICĂ / JAZZ

DUMINICĂ, 2 SEPTEMBRIE

12.00 – 17.00 VIZITARE MUZEU
12.00 – 13.00 FUN SCIENCE
13.00 – 14.00 ATELIER DE DESEN CU PSIHOLOG
14.00 – 16.00 ORIGAMI
16.00 – 17.00 FUN SCIENCE

Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica



Succese romanesti peste hotare

 

Rio de Janiero, Brazilia


4 - 14 august 2012




Tinerii nostri olimpici au obtinut urmatoarele rezultate:

-2 medalii de aur: Mihai Răcoreanu, Cătălina Miriţescu
                                 -2 medalii de bronz: Crăciun Iustina, Ana-Maria Constantin
-1 menţiune: Paul Andrei Drăghiş
-1 premiu special pentru maximum de puncte obţinute la proba de analiza datelor: 
Mihai Răcoreanu
-locul III în lume
la proba pe echipe.

Romani pentru...romani



Initiative de toata lauda 


Doneaza o carte romaneasca -

inlocuieste limba moldoveneasca cu limba romana


Chisinau, Republica Moldova


7 - 9 septembrie 2012



DONEAZĂ O CARTE ROMÂNEASCĂ - Înlocuiește  «limba moldovenească» cu limba română

      Iata ce ne comunica inimosul Iurie Sanduta din Republica Moldova: 

      Donează o carte românească pentru tinerii români din Ucraina,
      Românii din jurul graniței României sunt supuși unei politici de deznaționalizare și unui proces accelerat de asimilare. Asta am constat-o și în urma unui tur în jurul României.
       "La noi e lipsă de cărți în limba română. În special literatură artistică". Mulți elevi din Ucraina învață și astăzi din manuale de «limba moldovenească»”, asta am auzit-o de la mai mulți elevi, profesori și oameni din stradă.
      Când vorbești cu acești oameni despre problemele lor cumva parcă te implică și pe tine chiar dacă ești un reporter care doar astăzi treci prin localitatea lor.
       La singura grădiniță românească din Cernăuți copii se bucură de o singură păpușă, o șapcă și de un baston de milițian sovietic. "Nu avem desene animate cu dublare în limba română”.
      În contextul dat, intre 7 – 9 septembrie (11:00-17:00) se va desfășura o acțiune publică de colectare a cărților în limba română (literatură artistică, manuale de istoria a românilor, limba română) pentru elevii din Ucraina (regiunea Transcarpatia și Cernăuți) în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt, Chisinau.

Curs de pictura si desen



Diaspora romana


Asociatia Romanilor din Valencia, Spania 


5 septembrie 2012



Photo: Curs de pictura si desen pentru adulti. 
Inceperea cursului 5 septembrie 2012, la ora 18.00 la sediul Asociatiei AROVA, c/ Francisco Tarrega, nº7, Valencia

    Curs de pictura si desen pentru adulti. Inceperea cursului: 5 septembrie 2012, la ora 18.00,  sediul Asociatiei AROVA, c/ Francisco Tarrega, nº7, Valencia.
    Curs sustinut de catre Tatiana Rosoga, titrata in Artele Frumoase.

Ziua Limbii Romane



Diaspora romana


 Comunitatea Romanilor din Quebec


 Toronto, Montreal, Canada


31 august; 7 septembrie 2012




Ciobanu600

    Comunitatea Moldovenilor din Quebec împreună cu Asociația Culturală Română organizează pe data de 7 septembrie 2012, la ora 19:00, Ziua Limbii Române la Montreal, eveniment ce va avea loc în Sala Mare a Centrului comunitar 6767 Côtes-des-Neiges. 
    Ziua Limbii Române, declarată sărbătoare oficială pe 31 august la Chișinău și la București, va fi celebrată anul acesta și la Toronto.
   Distinsul lingvist Valentin Mîndîcanu, autorul istoricului eseu Veșmântul fiinţei noastre (publicat în 1988) care a declanșat în mare parte revoluția din Basarabia, afirma că acest veșmânt este chiar limba română. Oriunde am fi, în orice colț de lume, sărbătorim deci limba română,  "floarea sufletului etnic al românimii”, după cum o numea Mihai Eminescu.
  Costul biletelor este de 25 $ (copiii sub 10 ani intră gratuit). Acestea se pot procura online pe site-ul www.romaniaclub.ca sau direct la biroul ACR-CMQ (693-5) de la Centrul comunitar 6767 Côtes-des-Neiges, în zilele de marți și joi, între orele 11:00-17:00. Organizatorii țin să sublinieze faptul că spectacolul nu are caracter comercial, banii câștigați din vânzarea biletelor acoperind onorariile pentru artiști și cheltuielile legate de închirierea sălii și a aparaturii pentru spectacol.

    Informatia a fost furnizata de catre ziarul comunitatii romanesti de la Montreal si imprejurimi Accent Montreal. Sper sa avem parte si pe viitor de cat mai multe vesti de promovat despre romanasii nostri aflati atat de departe. 

Heads



Arta plastica contemporana romaneasca


Prezente romanesti peste hotare


Dumitru Gorzo


New Jersey Muzeum of Contemporary Art (NJMoCA), S.U.A.


    Expoziţia, organizata cu sprijinul Institutului Cultural Roman si al ICR New York, va transforma centrul oraşului istoric Red Bank din statul New Jersey într-o galerie de portrete în aer liber.   
    Iubitorii de artă vor avea ocazia să vadă (in perioada 19 august-14 octombrie 2012), în exclusivitate, peste 50 de noi lucrări de mari dimensiuni ale artistului român în care foloseşte portretistica ca pe o observaţie nuanţată a spiritului uman, având ca subiect capete expresive, alegorice, stranii sau futuriste.    
    Curatorul expoziţiei este Marek Bartelik, curator independent, istoric de artă şi preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă.
    Opera lui Dumitru Gorzo sfidează categorizarea, artistul combinând tehnici de street art, performance art, pictură şi sculptură. 



gorzo

gorzo


   Este unul dintre cei mai apreciati dar si mai controversati artisti contemporani. A reusit sa enerveze mintile pioase cand a facut Catedrala Mantuirii Neamului din bucatele de slanina, cand 
i-a pus sani lui Stefan cel Mare si a provocat confuzie unor ziaristi cu coconii lipiti prin tot Bucurestiul (acestia au crezut ca este vorba despre o secta satanista). In 2006 am putut vedea o expozitie suta la suta Gorzo pe doua etaje ale MNAC-ului (fiind pentru prima data cand un singur artist expune intr-un spatiu atat de mare la Muzeul National de Arta Contemporana (Palatul Parlamentului).

Icoana de acasa


Muzeul National al Taranului Roman


Raluca Jurcovan


Expozitia de icoane pe sticlă


Bucuresti


1 - 9 septembrie 2012





Perioada desfasurarii: 1-9 septembrie 2012
Loc: Bucuresti, Soseaua Kiseleff, nr. 3. Sala Acvariu