joi, 14 martie 2019

Pe simezele Capitalei - Here I Am




Arta plastică contemporană 


Leyla Mahat 


Galeria Galateca, București 


11 martie - 4 aprilie 2019




    Here I Am abordează teme precum descoperirea proprii identități și înlăturarea a tot ce nu este necesar, ce dăunează naturii, într-o lume a consumerismului în care relația dintre umanitate și mediu se deteriorează rapid. Natura și stepa se numără printre elementele de inspirație principale pentru artistă, cultura kazahă reprezentând în egală măsură o influență puternică.
    Leyla Mahat, profesor asociat al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității Naționale de Arte din Kazahstan, a ținut expoziții în toată lumea, inclusiv în țări precum Italia, SUA, India, China, Germania, Japonia, Belgia, Marea Britanie și este câștigătoare a mai multor premii, precum Premiul Medalia de Stat – 20 de independență pentru contribuția adusă culturii kazahe și medalia Franz Kafka, primită în Praga, Republica Cehă.
    Expoziția poate fi vizitată la Galateca (Str. C.A. Rosetti, nr. 2-4, sector 1, București) de marți până vineri între orele 12:00 și 20:00 și sâmbăta între 11:00 și 19:00, între 11 martie și 4 aprilie.

Monumentele Mihai Eminescu




Lansare de carte 


Casa de Cultură Friedrich Schiller, București 


20 martie 2019





    In cadrul ciclului de prezentare a personalităților culturii române Casa de Cultură Friedrich Schiller și Primăria Municipiului București vă invită miercuri, 20 martie 2019, ora 18:00, la o dezbatere în jurul evenimentului editorial: albumul Monumentele Mihai Eminescu, autori Gheorghe Jurma și Erwin Josef Țigla, apărut la Editura Banatul Montan Reșița, 2018.
    Acest volum a apărut în cadrul proiectului România Centenar, 1918-2018 al Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.
   Tipărirea cărții-album s-a făcut și cu sprijinul financiar al Guvernului României, Departamentul pentru Relații Interetice.
   Cu această ocazie vor fi prezentate și volumele Eminescu și România: o descoperire permanentă și Ludwig Vinzenz Fischer și traducerile eminesciene, realizate de cei 2 editori, publicate de  Editura Banatul Montan, Reșita, 2018 și  apărute sub egida Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița și a Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și dedicate Centenarului României Mari (1918 - 2018).
    "Eminescu se mira înminunat că ar fi putut să creadă că ar putea să moară vreodată. Atâta vreme cât noi suntem, el este. Atâta vreme cât el este, noi nu putem să credem că am putea să murim vreodată”. (Nichita Stănescu)
   (...) Albumul de față propune o panoramă reprezentativă a monumentelor închinate lui Mihai Eminescu, a tentativelor atâtor mari artiști de a descifra absolutul eminescian și de a se exprima pe ei înșiși în același spirit, ca dialog necesar în interiorul eminescologiei. Chipul geniului am încercat să-l situăm în context, aducând adeseori și alte imagini ale ambianței naturale sau urbane. Firește că nu am reușit o arhivă exhaustivă, mai sunt statui, case, instituții, precum biblioteci, școli, muzee, colecții, care merită a fi cunoscute și consemnate în imagini fotografice spre mai dreapta lor prețuire. O cartografiere a acestui patrimoniu eminescian ar fi o datorie a tuturor.

Pe simezele Capitalei: Semn-Simbol




Arta plastică contemporană românească 


Mihai Moldovanu 


Galeria de Artă Orizont, București 


15 martie 2019





Cursa de Viena




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Giulești









Premieră: 12 decembrie 1984.


Articol publicat în Buletin teatral Nr. 4. Caiet program, Teatrul Giulești. 1984.




Scenă din spectacol.



Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1985.

Anul muzical 1930 - 1931




România de-altădată







Articol publicat în Almanahul Ziarelor Adeverul și Dimineața pe anul 1931.

Din vechiul Ploiești




Lansare de carte 


Muzeul Județean de Artă Prahova Ion Ionescu-Quintus, Ploiești 


23 martie 2019




    Primul volum al colecției Restitutio reunește nouă texte esențiale pentru cunoașterea și înțelegerea trecutului ploieștean. Autorii au trăit într-un oraș diferit de cel pe care îl știm astăzi. Fiecare a scris despre lumea pe care a cunoscut-o direct sau prin mărturiile contemporanilor săi. Rândurile așternute pe hârtie în urmă cu multe decenii sunt – pentru noi, cei de azi – porți către un univers pierdut definitiv, dar care încă fascinează și atrage prin poveștile sale.
    Orașul este privit din perspective diverse, căci autorii provin din medii profesionale diferite, fiind istorici, preoți sau arhitecți. Unii dintre ei reprezintă grupurile etnice și religioase cu rol important în dezvoltare comunității locale, dar care, sub greutatea istoriei, au ajuns astăzi în pragul disoluției.
    Colecția Restitutio va cuprinde volume cu texte vechi, editate și comentate, care spun poveștile de ieri ale orașelor de astăzi. Cunoscându-le trecutul și dinamica generațiilor anterioare, putem înțelege felul în care arată acum comunitățile din facem parte și, eventual, anticipa evoluția lor.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
    Parteneri ai evenimentului: Muzeul Județean de Artă Prahova Ion Ionescu-Quintus, Sorin Petculescu – Fotografie Comercială și Liviu Vasile Photography

Pe simezele ploieștene - Culoarea timpului




Arta plastică contemporană românească 


Inga Edu 


Galeriile de Artă Ploiești 


martie 2019





Pește, pește, mămăliga prăpădește!




Complexul Muzeal Iulian Antonescu 


Bacău 


25 martie 2019





Lumină și spațiu sacru




Muzeul Municipiului București 


Augustin Ioan 


14 martie 2019





O colecție de măști...




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Ion Creangă 


Fabian Coșeriu










Articol publicat în Gong '81, Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1980.


Anul literar (1931)




România de-altădată














Articol publicat în Almanahul Ziarelor Adeverul și Dimineața pe anul 1931.



Punți




Arta plastică contemporană românească 


Ala Leancă-Lupu 


Filarmonica Națională Serghei Lunchevici, Chișinău

Republica Moldova  


16 martie - 10 aprilie 2019 





Ziua Internațională a Poeziei




Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


21 martie 2019





Anonimul venețian




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Giulești







Program de sală.
Premieră (pe țară): 21 mai 1984.
Spectacol vizionat pe 25 octombrie 1984.










Articole publicate în Buletin teatreal, Nr. 4. Caiet program, Teatrul Giulești. 1984.


Florin Zamfirescu și Ileana Cernat.




Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 7 - 8. Iulie - august 1984.