joi, 20 februarie 2014

De Dragobete iubește românește !




Centrul Cultural Dunărea de Jos


Casa de Cultură a Sindicatelor, Galați


21 februarie 2014




Universul recifelor de corali




Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Rasvan Angheluta


Galati


14 februarie - 4 mai 2014





   Din 14 februarie, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi va fi deschisă pentru publicul larg expoziţia temporară Universul recifelor de corali, manifestare care îşi propune să prezinte vizitatorilor importanţa pe care o au aceste ecosisteme pentru sănătatea planetei şi, implicit, a oamenilor.
   "Recifele de corali există pe Pământ de millioane de ani. Mai puţin de 1 % din suprafaţa oceanelor este acoperită de recife deoarece ele se dezvoltă foarte bine doar în ape calde, limpezi, puţin adânci, în care pătrunde lumina solară. Creşterea lor este foarte lentă – între 0,1 şi 2,8 cm pe an. Recifele pe care le vedem astăzi au început să se formeze acum 5000 – 10.000 de ani”, ne-a declarat muzeografa Olga Mormocea – coordonatoarea acestei activităţi.
   Practic, expoziţia se constituie dintr-o vitrină circulară, în care publicul poate vedea o replică a unui recif de corali, alături de mai multe specii de recif din zona indo-pacifică: corali, bureţi, anemone de mare, meduze şi numeroase specii de peşti. 
   "Recifele de corali sunt printre cele mai bogate ecosisteme ale planetei, leagăne ale biodiversităţii, unde prosperă şi evoluează mii de forme de viaţă. Ele oferă habitat pentru 250.000 de specii, printre care peste 4000 de specii de peşti şi 700 specii de corali”, a adăugat Olga Mormocea. De asemenea, numeroase organisme care trăiesc în recife sunt sursa unor substanţe medicamentoase, precum unele calmante sau medicamente folosite în tratarea cancerului, virusului HIV, bolilor cardiovasculare, a ulcerelor, etc. Datorită bogăţiei şi diversităţii faunei, recifurile mai sunt denumite şi “păduri tropicale ale oceanelor”. 
   Expoziţia temporară Universul recifelor de corali va rămâne deschisă pentru public la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi până pe 4 mai 2014.

Apa II




Arta plastica contemporana romaneasca


Constantin Raducan


Papillon Cafe, Timisoara


20 februarie - 20 martie 2014






Desene în metrică Haiku

   Constantin Răducan este un desenator în sensul cel mai profund al cuvântului şi cel mai serios. Inconfundabile stilistic, desenele sale sunt un amestec de rafinament cultural, erudiţie şi magie. A desena apa este un pariu ambiţios pentru orice artist, Constantin Răducan o face cu lejeritate şi cu precizie de chirurg, fie în pastel, fie în creion de argint, tuş, marker sau acuarelă. Forţa liniei şi melancolia petei, gestul minimal aproape imperceptibil, uneori doar intuit, se întrepătrund ca într-un haiku, unde observaţia şi puterea de sinteză fuzionează reciproc şi se echilibrează împreună.      
   Laconice, desenate sumar, uneori amorfe, alteori încărcate de metaforă, desenele lui Răducan sunt un amestec de fragilitate şi vigoare, de linişte şi tumult – esenţa intrinsecă apei şi ce imensă forţă generatoare poartă în sine însăşi.
   Într-un alt câmp de lectură artistul interoghează despre însuşi parcursul fiinţării, de la vibraţiile optimiste adolescentine la scepticismul maturităţii până la tihna senectuţii, abolind orice cod de semnificare, de ierarhie fondatoare, prin absenţa oricărei retorici. Totul emerge din linie şi haşură, provocând privitorul la experienţe-limită, precum glisarea, obstacolul, tangajul, înecul. Armoniile ductului continuu, a haşurilor energice, ample, determinante, a petelor abstracte/diafane, până la contururi frânte, oscilante, vulnerabile, unde siguranţa, dar şi culoarea, se estompează vizibil până la aneantizare, sunt silogismele unei interogaţii plastice despre sens şi vid. Între liniile şi imaginile ce se compun acum, mai mult decât o simplă coeziune, există o absolută identitate comprehensivă.
Constantin Răducan este, sub camuflajul unei tehnici impecabile, în minimalismul desenelor sale, esenţialmente un plastician autentic, un contemporan fidel principiilor par excellence ale artei.
 - Dana Sarmeş
***Fundatia Rubin

Concert caritabil




Initiative de toata lauda


Casa de Cultura, Gherla


23 februarie 2014






***Gherla Info

Consrvare - Restaurare




Faculatea de Arte Vizuale si Design, Iasi


24 februarie - 3 martie 2014




   În cadrul acestei expoziții, vă prezentăm o selecție a celor mai reprezentative teme realizate de studenții noștri în cadrul orelor de laborator la disciplinele de specialitate.
Vă invităm să fiți alături de noi în cadrul acestei expoziții semestriale.


In Memoriam Cornel Chiriac




Club A, Bucuresti


5 martie 2014




***Radu Nicolescu

Ambasadorii muzicii




Muzeul Brailei


Recital instrumental


Braila


23 februarie 2014





   Duminică, 23 februarie 2014, ora 11.30, Muzeul Brăilei este gazda unui recital instrumental organizat de Liceul de Arte Hariclea Darclée Brăila şi Fundaţia Culturală Remember Enescu Bucureşti. 
  Participă elevi de la Colegiul Naţional de Arte Dinu Lipatti Bucureşti, Colegiul Naţional de Muzică George Enescu Bucureşti şi Liceul de Arte Hariclea Darclée Brăila.
Prezintă: prof. Mihaela Tomescu
Organizator şi coordonator: prof. Ionel Filip.

Seara Vintage




Libraria Humanitas


Constantin Bacalbasa: Bucurestii de altadata


Cismigiu, Bucuresti


23 februarie 2014




Seniorii sarbatoresc Dragobetele




Initiative de toata lauda


Biblioteca Judeteana Panait Cerna


Tulcea


24 februarie 2014






***Camelia Dunaev

Iubim Dragobetele !




Casa Memoriala George Bacovia


Bacau


24 februarie 2014




***Tincuta Horonceanu Bernevic

Cafeaua de sambata




Daniel Munteanu: Spatiu si imagine in arhitectura


Restaurant Secret, Bucuresti


22 februarie 2014





   Cafeaua de sambata il are ca invitat pe dl arh. Daniel Munteanu care ne va vorbi despre Spatiu si imagine in arhitectura. 
   Va asteptam cu drag sambata la Restaurant Secret, Str Schitu Darvari, nr 4, sect 2, Bucuresti, ora 12.00.
***Artiel Comunitateadearta

Dragobete Art.Ro




Arta plastică contemporană românească


Palas Mall, Iași


ediția a II-a, 16 februarie - 10 martie 2014





   Palas Mall găzduiește în sala Atrium, în perioada 16 februarie - 10 martie 2014, expoziţia de artă vizuală Dragobete Art. Ro.
    Formă de expresie a promovării patrimoniului cultural național, evenimentul definește o ilustrare concretă și o emblemă de recunoaștere a spiritualităţii de excepţie a neamului românesc.
    Aflată la a II - a ediție, expoziția este integrată în proiectul național educativ cu același nume și constituie un manifest prin care propunem să sensibilizăm şi șă stimulăm interesul societății contemporane spre păstrarea tradițiilor românești în care duhul bunului gust şi măiestria armonizează cu dragostea pentru tradiţie, frumos şi autentic.
    Marcând conștiința creativă a universului românesc, selecţia de meditații artistice expuse constituie o ilustrare concretă și o emblemă a manifestărilor creative a comunității artei plastice naționale concretizate în lucrări de pictură, grafică, artă textilă, sticlă, sculptură, mozaic şi artă digitală.
   Vernisajul evenimentului va avea loc sâmbătă 22 februarie 2014, ora 14.00.
   Prezintă: profesor univ. dr. Constantin Tofan, profesor Aurel Manole – președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Galați și coordonatorul evenimentului, profesor Carmen Sîrbu.

Expun artiștii:

Felix Aftene, Aurelian Antal, Sterică Bădălan, Gabriela Popa Benescu, 
Nicoleta Șurubaru Bida, Zamfira Bîrzu, Iulian Bordianu, Smaranda Bostan, 
Mariea Boz, Mihaela Carp, Ovidiu Ciumașu, Elena Floareș Cojenel, Dan Covătaru, 
Angela Crenganiș, Simion Cristea, Florian Doru Crihană, Andreea Dascălu, 
Cristian Diaconescu, Gabriela Drînceanu, Merișor Dominte, Iulia Elena Frenţescu, 
Valeriu Gonceariuc, Adrian Grigore, Raluca Gabriela Hreniuc, Ofelia Huțul, 
Romeo Ionescu, Daniela Isache, Diana Ivanov, Ilie Krasovschi, 
Crenguța Corina Macarie, Andreea Macovei, Aurel Manole, Bogdan Marcu, 
Alina Mardare, Maria Mănucă, Adriana Micu, Ionuț Mitrofan, Oana Moraru, 
Ana-Maria Negară, Stelian Onica, Sorin Otînjac, Ioana Palamar, Mihaela Pavăl, 
Romeo Antonio Pălie, Leontin Păun, Adrian Piticariu, Elena Cristina Potop, 
Carmen Răileanu, Adrian Roșu, Andreea Rus, Gabriela Ene Rusu, Valentin Sava, 
Atena Elena Simionescu, Mariana Stratulat, Irina Stoleriu, Adrian Stoleriu, 
Tudor Șerban, Mihaela Știrbu, Constantin Tofan, Mădălina Toma, Simona Toma, 
Viorica Toporaș, Ioan Tudor, Daniela Ungureanu, Cristian Ungureanu, Mădălina Vieriu, 
Ștefan Cătălin Munteanu Vodă, Irina Voicu, Elisabeta Voicu și Ioan Vînău.

   Expoziţia este deschisă publicului interesat să interacţioneze cu arta şi poate fi vizitată de luni până duminică, între orele 10.00 – 22.00.
  Dragobete Art. Ro susține proiectul Iași 2021 - Capitală Culturală Europeană.

   Coordonatori de proiect: 
profesor Carmen Sirbu și profesor univ. dr. Constantin Tofan

Targul De Martisor




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


24 februarie - 8 martie 2014






   Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită în perioada 24 februarie - 8 martie 2014, între orele 09.00 – 17.00, în Şoseaua Kiseleff 28-30, la târgul De Mărţişor.
   Mărţişorul, reprezentat de şnurul bicolor – alb şi roşu – marchează în calendarul popular pragul dintre anotimpul friguros al iernii şi cel călduros al primăverii. La Muzeul Satului, încercăm să punem în valoare această sărbătoare a începutului de primăvară, prin aducerea în conştiinţa oamenilor a valorilor universale de civilizaţie creştină, facilitând accesul la vechi valori precreştine. Astfel, reuşim să conservăm, permanentizăm şi promovăm aceste străvechi datini şi obiceiuri, ajutând la înţelegerea transferului rolului mărţişorului din obiect apotropaic în obiect artizanal.
   De luni până duminică, între orele 09.00 – 17.00, în curtea muzeului vă aşteaptă mărţişoare diverse şi vesele, realizate de meşterii si artiştii plastici: mărţişoare croşetate, mărţişoare pictate, mărţişoare parfumate...toate aşteaptă să fie admirate şi cumparate.

Dragobetele - Sărbătoarea dragostei la români




Muzeul Viticulturii și Pomiculturii - Golești


Teatrul Alexandru Davila, Pitesti


ediția a VIII-a, 24 - 25 februarie 2014





    Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti, instituţie finanţată de Consiliul Judeţean Argeş, organizează luni şi marţi, 24, respectiv, 25 februarie 2014, la orele 16.00, pe scena Teatrului Alexandru Davila – Piteşti, ediţia a VIII-a a manifestării cultural – artistice |Dragobetele – Sărbătoarea dragostei la români.
    Dragobetele, cunoscut şi sub numele de Cap de Primăvară, este consemnat de tradiţie ca fiind tânăr şi frumos, protector al iubirii şi al îndrăgostiţilor.
   În această zi, păsările se împerechează şi îşi fac cuib, iar fetele şi băieţii se întâlnesc în pădure, pentru a culege ghiocei, a aduna apa din zăpada încă netopită, a petrece, împreună, ziua, "făcându-şi de Dragobete ”.

Păstrând tradiţia, tinerii liceeni vor evolua într-un spectacol – concurs care va cuprinde:
- Scenetă – Cea mai frumoasă declaraţie de dragoste;
- Coregrafie – Dragostea în paşi de dans;
- Moment muzical – Melodii de acum şi de altădată.

   S-au înscris, în competiţie, colegiile naţionale: Ion C. Brătianu – Piteşti, Zinca Golescu – Piteşti, Alexandru Odobescu – Piteşti, Dimitrie Dima – Piteşti şi liceele: Ion Mihalache – Topoloveni, Iulia Zamfirescu – Mioveni, Ion Barbu - Piteşti şi Ion Cantacuzino – Piteşti.
    Participanţii vor fi evaluaţi de un juriu format din specialişti, oameni de cultură şi reprezentanţi ai mass – media din Argeş.
Câştigătorii concursului vor fi premiaţi de instituţia noastră.

Semne de primavara




Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitie interjudeteana de pictura


Galeriile ARTEX, Ramnicu Valcea


21 februarie 2014



Conferintele Historia Viva




Muzeul National de Istorie a Romaniei


Bucuresti


28 februarie 2014





   Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă lansarea unei serii de conferinţe reunite sub genericul Historia Viva. Acest demers cultural este ocazionat de rezultate recente ale cercetărilor efectuate de specialiştii Muzeului Naţional de Istorie a României şi din instituţiile partenere în cadrul unor programe şi proiecte naţionale şi internaţionale. Muzeul Naţional de Istorie a României doreşte astfel să aducă în atenţia publicului şi a specialiştilor atât teme de actualitate în domeniul istoriei, arheologiei şi numismaticii, cât şi diverse bunuri importante din patrimoniul cultural intrate în colecţiile sale în ultimii ani.
   Lansarea seriei de conferinţe reunite sub genericul Historia Viva va avea loc la sediul muzeului, vineri – 28 februarie 2014, incepand cu ora 11.00.

Programul conferinţelor Historia Viva pentru lunile februarie–martie 2014 este următorul:
·      28 februarie 2014 – conferinţa cu tema Tărtăria – Podu Tărtăriei: un nou sit din prima epocă a fierului pe valea Mureşului mijlociu (dr. Corina Borş);
·      12 martie 2014 Dincolo de strălucirea aparentă – Vechiul aur şi argint al României din perspectiva unor cercetări recente;
·      27 martie 2014 – conferinţă având ca temă generală cercetările recente privind situl neo-eneolitic de la Borduşani.

   Întemeiat cu peste patru decenii în urmă, Muzeul Naţional de Istorie a României este una dintre cele mai importante instituţii publice de cultură ale ţării, fiind deţinătorul unora dintre cele mai valoroase bunuri istorico-arheologice şi numismatice din patrimoniul cultural naţional. Misiunea muzeului este axată pe cercetarea, protejarea şi punerea în valoare a moştenirii noastre istorice, ca parte a patrimoniului umanităţii.
    Prin lansarea seriei de conferinţe reunite sub genericul Historia Viva, instituţia noastră doreşte să facă cunoscute activităţile şi rezultatele specifice prin care se constituie şi îmbogăţesc în mod constant colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României.
   Lansarea seriei de conferințe Historia Viva și conferința inaugurală Tărtăria – PoduTărtăriei: un nou sit din prima epocă a fierului pe valea Mureşului mijlociu din data de 28 februarie 2014 vor fi organizate începând cu ora 11:00 la sediul Muzeului Național de Istorie a României, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul.
   Accesul specialiștilor și al publicului, precum și al reprezentanților mass-media se va face prin intrarea B a muzeului, situată în str. Poștei.
   Accesul specialiștilor se face pe baza invitației transmise de către muzeu.
   Publicul interesat să participe la eveniment este rugat să se înscrie pe adresa de e-mail inscrierimnir@gmail.com.
   Numărul locurilor este limitat. Intrarea la eveniment este gratuită.

Sarbatoarea Dragobetelui




Biblioteca Judeteana Gh. Asachi


Iasi


editia a X-a, 24 februarie 2014




dragobete

   Pe data de 24 februarie 2014, ora 11.00, Biblioteca  Judeţeană  Gh. Asachi Iaşi – Biroul împrumut pentru copii, organizează  SĂRBĂTOAREA  DRAGOBETELUI - ediţia a X-a, în parteneriat cu Complexul  Muzeal Naţional Moldova  Iaşi – Muzeul Etnografic.
   Participă la această manifestare  muzeograful Ovidiu Focşa,  elevii claselor a IX-a  şi profesorii  lor, de la Liceul Waldorf  Iaşi  şi Liceul Tehnologic Petru Poni Iaşi: Mihaela Ichim, Flaviana Popinciuc, Mihaela Sârghie .
   Sărbătoarea va fi completată cu o expoziţie  de lucrări plastice Dragobetele – Cap de primăvară, a elevilor de la Şcoala Alecu Russo Iaşi, profesor Eugenia Apetroi.

Arhitectura Emotionala




Lansare de carte


Calin Dan


Victoria Art Center, Bucuresti


25 februarie - 1 martie 2014





   Călin Dan lanseaza (pe 25 februarie, incepand cu ora 19:00) al patrulea volum al seriei Emotional Architecture (Arhitectura Emotionala), in ambianta unei video instalatii proiectate special pentru acest eveniment. 
   Arhitectura Emotionala este un proiect care investigheaza relatia dintre oameni si locuire. Lansarea va fi prefatata de o discutie intre artist si scriitorul Bogdan Ghiu. Cu aceasta ocazie, Călin Dan va introduce noul sau proiect Autorul colectiv. Istorii private ale Arhitecturii Publice.
   Evenimentul are loc in prezenta Excelentei sale Matthijs van Bonzel, ambasador al Regatului Olandei in Romania.
   Organizatori: 
Ambasada Regatului Olandei in Romania si 
Victoria Art Center (Calea Victoriei nr. 12 C). 
   Partener: MNACLab

Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitia de pictura si sculptura: Rezonante


Galeriile Simeza, Bucuresti


25 februarie 2014





***Liviu Nedelcu

Ziua Portilor Deschise de Dragobete




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


24 februarie 2014






   Muzeul Judeţean Teleorman vă invită luni, 24 februarie 2014, la Ziua Porţilor Deschise de Dragobete.
   Între orele 9.00 – 16.00, vă poftim, cu drag, să ne lăsaţi ca amintire cele mai frumoase declaraţii de iubire !
Intrarea este liberă.