joi, 18 martie 2021

Pe simezele Capitalei - Corecții Corporale

 


Arta plastică contemporană românească


UNA galeria, București 


20 martie - 7 aprilie 2021




Expun studenții UNArte București: Pictură/Sculptură/Grafică/Artă Murală/Ceramică/Sticlă/Metal/Modă/Pedagogia Artei/Design/Arte Textile și Design Textil.

Curator: Sergiu Chihaia

 

Despre Mihăiță - un mare pasionat de călătorii

 


România de-altădată


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile



"Înainte", ca să poți pleca peste hotare aveai nevoie, evident, de un pașaport.
Și pentru asta trebuia să faci o cerere.
Cam ce vroiau să știe "organili" aflați din 
solicitarea depusă de Mihăiță pe 28 mai 1985.
P.S. Ca să nu uit. 
Pașaportul odată folosit, mai pe românește la întoarcerea din călătorie,
era preluat de aceleași organe emitente. 
Era mai sigur. Pentru toți...










Mausoleul Mateiaș - Simbol al vitejiei românești

 


Muzeul Municipal Câmpulung 


martie- iunie 2021




    Muzeul Municipal Câmpulung are plăcerea de a vă informa că în perioada martie - iunie 2021, cel mai mare monument al românilor este centrul expoziției temporare Mausoleul Mateiaș - Un simbol al vitejiei românești. 

    Mausoleul de la Mateiaș, monumentul simbol al vitejiei românești, unde își dorm somnul de veci sute de eroi ce și-au dat viața pentru a apăra pământul strămoșesc, este simbolul jertfei eroilor căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial.

     Muntele Mateiaș a constituit principalul punct de apărare al Armatei Române din trecătoarea Rucăr - Bran, iar locul a fost "însemnat" cu ridicarea unui impresionant Mausoleu, ce pomenește, și astăzi, de jertfa lor.

     Vizitatorii pot afla întreaga istorie a locului, pornind de la ideea ridicării Mausoleului, punerea pietrei de temelie și urmele lăsate de trecerea timpului. De asemenea, au posibilitatea de a afla detalii despre eroii a căror amintire nu moare niciodată, dar și mai multe lucruri neștiute despre personalitățile ce au ajutat la ridicarea Mausoleului Eroilor de la Mateiaș.

    Expoziția este îmbogățită și prin materiale suport, inclusiv suveniruri, de care publicul vizitator se poate bucura păstrând memoria acestui eveniment ce face legătura dintre trecutul nostru istoric și prezent.

    Vă așteptăm cu mult drag, pentru că nu trebuie să uităm niciodată îndemnul "Pe aici nu se trece!

 

Meteorolog la mare altitudine

 


Așa cum a fost




Aproape ca la Polul Nord.





Stația meteorologică Babele, văzută de pe vîrful Cocora.





Dimineața la Babele.





Articol publicat în Almanah Flacăra 1990. Decembrie 1989.

Proiectul cultural Paul Smărăndescu 75

 


Conferințe publice


Oana Marinache 


Palatul Universul, București 


31 martie/14 aprilie 2021




    În pregătirea expoziției dedicate arhitectului Paul Smărăndescu (1881-1945), Asociația Istoria Artei vă invită la primele două conferințe prin care valorifică documentele rezultate din cercetarea unor arhive publice și private.

Miercuri, 31 martie, ora 17:00

Arhiva de arhitectură: Paul Smărăndescu

Chipuri uitate din familia arh. Paul Smărăndescu

Miercuri, 14 aprilie, ora 17:00

Surprizele unei colecții private

Activitatea atelierului de arhitectură Paul Smărăndescu

 

Participarea este gratuită, în cadrul proiectului susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de Arhitectură.

 

Pe simezele călărășene - Feminin

 


Arta plastică contemporană românească


Muzeul Dunării de Jos, Călărași 


8 martie 2021




    "Din nou patrimoniul artistic al Muzeului Dunării de Jos strălucește pe simeze prin numele unor artiști plastici de primă mână, fiecare dintre aceștia reprezentând un moment, o tendință sau o viziune, care le-a caracterizat demersul identitar, influențat de direcțiile vizuale ale timpului lor sau de propriile concepte care i-a separat de mersul general al fenomenului plastic contemporan lor. Val Gheorghiu, Bogdana Contraș, Niță Anghelescu, Dan Cristian Popescu, Liviu Suhar Grigore Patrichi Smulți, Tudor Lorman, George Cătălin Petre, Romeliu Copilaș și Ovidiu Paștina sunt plasticienii prezenți în expoziția Feminin, organizată cu ocazia zilei de 8 Martie. Remarcăm faptul că domină tendința modernistă, stilul fiecăruia fiind recognoscibil prin cromatică, schemă compozițională și, în general, prin opțiunea estetică. Descifrăm aici atât continuitatea școlii românești de artă, dar și direcția europeană de sinteză și analiză a formelor. Expresionismul și figurativul interpretat, petele sintetice de culoare și desenul grafiat în scriituri gestuale, accente discursive, care să reliefeze subiectul, evocă un univers feminin, așa cum l-au reprezentat acești plasticieni, maeștri ori în plină afirmare, evidențiind sensurile inedite de originalitate ale fiecărui tablou." (Ana Amelia Dincă)