luni, 29 noiembrie 2021

Bunicul meu Regele Mihai

 


Lansare de carte 


Nicolae al României 


Muzeul Național al Literaturii Române, București


4 decembrie 2021




Dincolo de legendă. Neagoe Basarab

 


Muzeul Național de Artă al României 


București 


1 - 31 decembrie 2021





   Expoziția Dincolo de legendă. Neagoe Basarab va prezenta în Galeria de Artă Veche Românească aportul esențial la cultura română al lui Neagoe Basarab: cel de ctitor al Mănăstirii de la Curtea de Argeș și comanditar al multor opere de artă cu caracter religios, de autor al Învățăturilor lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie și inspirator al legendei Meșterul Manole.

   Expoziția va avea o scenografie spectaculoasă evocatoare a mănăstirii Argeșului, în ambianța frescelor originare păstrate la MNAR, va conține icoane de epocă de mare valoare artistică și va oferi spațiul pentru spectacole de poezie cu legenda Meșterului Manole.

Salonul de Iarnă 2021

 


Arta plastică contemporană românească


Galeria Lascăr Vorel, Piatra Neamț 


3 decembrie 2021



Traista cu povești

 


Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


5 decembrie 2021



Apostolat la Dunărea de Jos

 


Galeria de Artă Nicolae Mantu 


Galați 


29 noiembrie 2021



Pallady 150 - Jurnal intim

 


Muzeul Național de Artă al României 


București


1 decembrie 2021 - 3 aprilie 2021




Parterul Galeriei Naționale 

Curator: Călin Stegerean

     La sediul central din fostul Palat Regal va avea loc expoziția Jurnal intim care va ilustra, prin prisma unor însemnări pe care artistul le-a realizat de-a lungul anilor, citate în expoziție, reprezentarea corpului feminin în ipostaze intimiste. Este exclusiv un demers curatorial, al cărui scop este acela de releva complexitatea operei palladiene, prin corelarea scrierilor și lucrărilor artistului.

    Titlul expoziției, Jurnal intim, este desprins dintr-o mărturisire făcută de Pallady lui Nicolae Tonitza: „Pictura mea e jurnalul existenței cotidiene. Un jurnal intim, în care se desfășoară, fără menajamente pentru mine sau pentru alții, fără panaș și morgă – direct și rapid – pulsul vieții mele, cu variațiile lui fatale, de la un an la altul, de la un ceas la altul…”.

    Tot prin prisma paginilor de jurnal, relația sa de prietenie cu Henri Matisse va fi ilustrată cu lucrări ale artistului francez, inclusiv din seria La Blouse Roumaine.

    Sensul expoziției este, pe de o parte, acela de reconfigura un capitol important din creația lui Theodor Pallady, ilustrat cu lucrări în cea mai mare parte neexpuse de la retrospectiva din anul 1971 și, pe de altă parte, de a releva pasiunea senzuală ca element generator al operei de artă.

***http://www.mnar.arts.ro/

Monumentele Basarabiei Furate

 


Muzeul Mitropoliei Clujului 


27 noiembrie - 20 decembrie 2021




Dragi prieteni ai Muzeului Mitropoliei Clujului,

    Dorim să împărtășim cu voi câteva imagini din expoziția temporară Monumentele Basarabiei Furate, găzduită de Muzeul nostru în perioada 27 noiembrie – 20 decembrie 2021.

    Sâmbătă, 27 noiembrie, ora 16:00, expoziția a fost vernisată în prezența și cu participarea PC. Pr. Dr. Cornel Coprean, Consilierul Cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și a D-lui. Dr. Paul Ersilian Roșca, Directorul Muzeului Mitropoliei Clujului.


    Cei prezenți au parcurs imaginile și informațiile cuprinse în cele 31 de roll-upuri, acestea surprinzând admirabil eforturile Asociației Monumentum de a reda comunităților basarabene monumentele românești edificate în perioada interbelică și care, datorită vicisitudinilor istoriei, au fost înlăturate în perioada sovietică.


    Toți cei interesați să cunoască o pagină de istorie, cu multe aspecte dureroase dar și perspective de îmbucurătoare schimbare, o pot face în fiecare zi, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.

Vă așteptăm cu drag!

Foto credit: Karina Herinean