vineri, 15 iunie 2018

HoARTiu Mălăele




Lansare de carte 


Horațiu Mălăele 


Librarium TNB, București 


16 iunie 2018





   Despre Horațiu Mălăele se poate spune că este un artist-spectacol, iar "sclipirea” sa creativă și geniul comic transpar în tot ceea ce face. Este unul dintre cei mai iubiți actori români, regizor de teatru și film, artist plastic și poet.
   După zeci de expoziții personale și de grup și peste 3500 de caricaturi și desene publicate, esența ilustrațiilor și poeziilor sale a fost transpusă într-o carte unică – HoARTiu Mălăele de la Editura ART. Aceasta ni-l arată pe actorul-regizor mai vulnerabil ca niciodată, fiorul său ludic fiind completat de o privire nostalgică asupra vieții.
   Vino sâmbătă pe scena lecturii din Librarium TNB la întâlnirea cu artistul Horațiu Mălăele, care va discuta cu publicul și va participa la o sesiune de autografe.

Pe simezele ieșene - Atât un semn




Arta plastică contemporană românească 


Dan Tudor Truică, Augustin Matei 


Galeria N. N. Tonitza, Iași 


20 - 30 iunie 2018





Casa cu trei fete




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat de Operetă








Articol publicat în Revista Teatru și Muzică, Nr. 5 - 6. 1954.



Consemnare publicată în Revista Teatru și Muzică, Nr. 6. 1955.




Consemnare publicată în Revista Scena și Ecranul, Nr. 2. Ianuarie 1957.

Din călătoriile unei femei cu suflet de copil




Lansare de carte 


Dana Săvuică 


Librăria Diverta Hubertus, Cluj - Napoca 


23 iunie 2018





   Pe 23 iunie, ora 15:30, vă așteptăm la o discuție cu Dana Savuica, autoarea celui mai recent volum Din călătoriile unei femei cu suflet de copil apărut la Editura Univers.
   Undeva în Sri Lanka, întrun alt timp, o fetiţă urmăreşte cu privirea mărită de teamă o procesiune rituală de elefanţi. O vom revedea, în alte secvenţe, asistând la erupţia unui vulcan în Indonezia, jucânduse cu un câine numit Akbar, învăţând din zbor cuvinte şi expresii în limbile unor ţări exotice. O vom regăsi în Cipru, în momente tensionate, când un avion cu echipaj românesc riscă să fie aruncat în aer de terorişti, dar tatăl fetiţei reuşeşte să salveze prin negocieri viaţa a peste o sută de oameni.
   După ani şi ani, fetiţa va deveni un model de succes, va face carieră în TV şi lumea modei şi va călători prin lume. O parte dintre aceste călătorii, întreţesute cu poveşti din trecut, au ajuns între coperţile acestei cărţi. În final, întrun templu budist, un personaj enigmatic care nu este decât un mesager îi va dezvălui un secret care îi va schimba percepţia despre trecut şi viitor.

Expoziție de manuale vechi de geografie




Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi 


București 


15 - 24 iunie 2018





   Expoziţia propune o călătorie în timp, prin intermediul câtorva atlase, manuale şi caiete vechi de geografie aflate în colecţii particulare, într-o selecţie realizată de curatorul Ramona Caramelea.
   Expoziţia ilustrează o viziune punctuală, din perspectivă didactică şi se structurează în jurul a trei teme: exerciţii cartografice, cunoştinţe practice şi descoperirea naturii, metode de predare.
   Pentru numeroase generații de elevi și nu numai, manualul a fost principalul instrument de cunoaștere. Manualul, cu precădere cel de geografie, a fost o piesă esențială în cadrul proiectelor politice și ideologiilor vremii, iar discursul său a reflectat dimensiunea național(ist)ă.
    În intervalul 1873 - 1947, acestei materii şcolare i-au fost atribuite două obiective majore: 
să-i facă pe elevi să-şi cunoască țara, să le insufle atașamentul față de aceasta (geografia României) și să le explice modul în care era organizată și constituită lumea (geografia lumii).
Pe lângă manuale şi atlase, în cadrul expoziţiei sunt prezentate şi câteva caiete ale unor elevi de liceu din prima jumătate a secolului XX; acestea ne oferă informații interesante despre natura lucrărilor școlare (tipuri de sarcini și activități), despre raportul cu instrumentele oficiale (manuale, atlase, lecții) și despre maniera de lucru a posesorilor.
   În contextul absenței din România a ideii de patrimoniu educațional, expoziţia valorifică documente cu valoare patrimonială aparținând culturii materiale școlare, atrăgând atenția publicului asupra importanței și necesității prezervărilor.
Vizitarea expoziţiei este inclusă în biletul de acces în muzeu.
Vă așteptăm cu drag!

Mater Materia




Arta plastică contemporană românească 


Atena-Elena Simionescu 


RomanArt Gallery, Roman 


15 iunie 2018




   Atena-Elena Simionescu este profesor universitar la Facultatea de Arte Vizuale și Design a Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași și se află la cel de-al doilea mandat de rector al aceleiași universități. Este prima femeie numită rector, după 1990, la UNAGE.
   Ca artist, a fost distinsă cu numeroase premii. Unul dintre cele mai importante pentru cariera sa profesională este cel obținut în 2007, la Trienala Internațională de xilogravură Kiwa din Kyoto, Japonia.
Suntem fericiti sa o avem pe simezele RomanArt Gallery.

Turul României




România de-altădată 


Din istoria sportului românesc - Ciclism


 





Articol publicat în Almanahul Literar 1975. Decembrie 1974.




Cămașa cu altiță din Bucovina. Tezaur etnografic – documente cusute




Muzeul Etnografic Hanul Domnesc 


Suceava 


24 iunie - 24 august 2018





   Muzeul Etnografic Hanul Domnesc marchează și în acest an Ziua Universală a Iei.
În data de 24 iunie 2018, ora 14:00, va fi deschisă expoziția temporară Cămașa cu altiță din Bucovina.  Tezaur etnografic – documente cusute.
   Expoziția aduce pentru prima oară în atenția publicului patrimoniul etnografic din categoria Tezaur, precum și fragmente de altiță (mostre) din colecția Port popular care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
   Aceste piese fac parte din documentele etnografice care ilustrează unicitatea și creativitatea cămășii românești cu altiță.
   Expoziția se dorește a fi o restituire către public a valorilor tezaurizate în depozitele muzeului, în Anul european al patrimoniului.
   Alături de noi, ca în fiecare an, va fi Asociația ia Bucovina care va organiza ateliere de creație pentru copii și adulți: pictură pe lemn și pânză, podoabe din mărgele, împletituri coronițe de sânziene și veți putea asculta un concert de muzică clasică susținut de Asociația Schertzo dell’Arte.

Abolirea pedepsei cu moartea în Principatele Române în secolul al XIX-lea




Arhivele Naționale ale României 


București 


5 iunie - 5 iulie 2018





   În 1865, România a fost prima țară din Europa care a abolit pedeapsa cu moartea în perioada modernă, urmată de Portugalia în 1867 și Olanda în 1870. Micro-expoziția Abolirea pedepsei cu moartea în Principatele Române în secolul al XIX-lea prezintă trei momente capitale în abolirea pedepsei cu moartea din Principatele Române în secolul al XIX-lea, reflectate în documente de arhivă: Regulamentul Organic din 1831, Proclamația de la Islaz din 1848 și, în fine, Codul Penal din 1865. 
   Expoziția este deschisă la sediul central al Arhivelor Naționale din București, bd. Regina Elisabeta, nr. 49, luni, miercuri și vineri între orele 8:30-15:30 iar marți și joi între orele 8:30-18:30, accesul fiind liber în perioada 5 iunie - 5 iulie 2018.
   De asemenea, expoziția poate fi vizualizată online în cadrul platformei Google Arts&Culture: http://bit.ly/abolirea în limbile română și engleză.

Centenarul Unirii Basarabiei cu România




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul Municipal Iași 


15 - 29 iunie 2018