marți, 26 octombrie 2021

Tabăra Națională de Sculptură Monumentală

 


Arta plastică contemporană românească 


Vlad Dumitriu, Dan Daniel, Valentin Vârtosu 


Ploiești 


25 octombrie - 20 noiembrie 2021



Peer Gynt

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Constantin Nottara





Broșură-program. Premieră: 22 septembrie 1963.
























Sandina Stan (Aase) și Cristea Avram (Peer Gynt). 




Angela Chiuaru (Anitra) și Cristea Avram (Peer Gynt). 



Sandina Stan (Aase) și Cristea Avram (Peer Gynt). 





 Magdalena Buznea (Solveig) și Cristea Avram (Peer Gynt). 



Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 12. Decembrie 1963.


Spectacol vizionat pe 28 noiembrie 1964.
Consemnare publicată în Revista Teatrul, Nr. 1. Ianuarie 1965.


Mașinile Bucureștilor - Interbelicele Orașului

 


Palatul Elisabeta 


București 


28 octombrie 2021




   Retromobil Club România filiala București are bucuria să vă invite în data de 28 octombrie între orele 10:00-16:00 la expoziția-eveniment Mașinile Bucureștilor- Interbelicele Orașului realizată în parteneriat cu Asociația Casa Majestății Sale.

  121 de ani de automobilism bucureștean. 100 de ani de la nașterea Majestății Sale Regele Mihai I al României. Mai bine de 80 de ani de pasiune regală pentru automobile.

    Automobile marcante pentru România epocii ‘30-‘40, o perioadă de emancipare și de avans tehnologic, se vor aduna la Palatul Elisabeta unde vor aduce povești despre orașul, mașinile și locuitorii săi, despre România acelor ani intr-o celebrare a lucrurilor care contează și care ne unesc.

    Un eveniment Retromobil dedicat aniversării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României organizat în parteneriat cu Asociația Casa Majestății Sale.

    Accesul în curtea Palatului Elisabeta pentru vizitarea expoziției de automobile se va realiza în mod gratuit și cu respectarea normelor pentru combaterea pandemiei COVID 19, în baza prezentării unui certificat de vaccinare conform cerințelor formulate de partenerul organizator (gazdă), Asociația Casa Majestății Sale.

Actor, regizor, dramaturg, scriitor, om de afaceri...

 


Ion Livescu (1873 - 1944)







Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 12. Decembrie 1963.


Editura pentru Literatură, 1967.

***Mai multe despre Ion puteți afla și de aici:

Festivalul Cultural Latino-American

 


Muzeul Național al Literaturii Române 


București


ediția a II-a, 28 - 30 octombrie 2021




   Festivalul Cultural Latino-American, ediția a II-a, se va derula în perioada 28 – 30 octombrie 2021, respectând toate normele în vigoare. Pentru a afla condițiile participării și programul integral, consultați pagina:

Trench art - Arta tranșeelor

 


Muzeul Dunării de Jos 


Călărași 


28 octombrie 2021 - ianuarie 2022





    Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, vă invită, începând cu data de miercuri, 28 octombrie, la sediul din str. Progresului, nr. 4, să vizitați expoziția Trench art - Arta tranșeelor.

   Expoziția, parte a proiectului Colecții și colecționari, ediția a VII-a, este realizată în colaborare cu Asociația Muzeul Jucăriilor din București. Colecția ce aparține ing. Cristian Dumitru, promotorul acestui fenomen în țara noastră, prezintă povestea cartușelor, grenadelor, proiectilelor, obuzelor realizate pe front, în spitale de campanie sau prizonierat de soldații români sau de alte naționalități.

   Trench- artul este o ramură artistică apărută în timpul războaielor napoleniene, fiind utilizat pentru a descrie suvenirurile realizate manual sau manufacturate în timpul Primului Război Mondial, în perioada interbelică dar și în timpul celui de- al Doilea Război Mondial. Fenomenul continuă și în zilele noastre, conflictele armate din ultimii 50 de ani lăsând în urmă numeroase suveniruri militare.

     În cadrul expoziției sunt prezentate peste 200 de obiecte de artă realizate din deșeuri militare reprezentând vaze, scrumiere, măsuțe, râșnițe, clopoței, căni, sfeșnice, rame foto, veioze, diverse obiecte din tuburi de proiectil, confecționate de soldați, dar și de prizonierii de război. Ornamentele de pe aceste piese inedite cuprind motive florale, zoomorfe, imagini de pe câmpul de luptă, tancuri, aeroplane, inscripții ale unităților militare.

 Expoziția va fi deschisă pentru public în perioada octombrie 2021- ianuarie 2022.

Expoziția Națională de Artă Maivă

 


Arta naivă,


Galeria Națională de Artă Naivă, Pitești


ediția a LIII-a, 26 octombrie 2021



Poetica tăcerii și distanței

 


Arta plastică contemporană


Tanja Balac 


Muzeul Național al Banatului, Timișoara 


26 octombrie 2021



Recital poetic

 


Muzeul de Istorie Națională și Arheologie 


Constanța 


27 octombrie 2021




    Miercuri, 27 octombrie, în cea de-a doua zi a Zilelor Culturii Albaneze - ediția a III-a, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța va fi gazda unui recital poetic, cuprinzând poeme din literatura albaneză, în traducere românească.

    Lavinia Dumitrașcu și Nicoleta Mivu vor recita din opera unor mari autori albanezi, precum Gjergj Fishta, Lasgush Poradeci, Migjeni, Martin Camaj, Ismail Kadare, Visar Zhiti, Azem Shkreli, Ali Podrimja, Fatos Arapi, Dritëro Agolli, Ilirian Zhupa, Rita Petro sau Luljeta Lleshanaku.