luni, 30 septembrie 2013

Tăcerea - O barieră surmontată




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Inițiative de toată lauda


Atelierul: Jucării de odinioară


Cluj-Napoca


2 octombrie 2013





   În cadrul proiectului Tăcerea – o barieră surmontată (proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional), Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează miercuri, 2 octombrie 2013, workshop-ul Jucării de odinioară. 
  Atelierul va reuni toţi copiii care au participat la atelierele anterioare (În prisaca fermecată, Roadele pământului, Micul fermier, Casa bunicilor), elevi ai Şcolii Ioan Bob, Liceului Tehnologic Special pentru deficienţi de auz, Liceului Teoretic Gelu Voievod Gilău, Liceului de Muzică Sigismund Toduţă.
  În cadrul acestui workshop, copiii vor cunoaşte jocuri şi jucării tradiţionale provenind din mediul rural. Se va pune accent pe formarea unei atitudini pozitive faţă de colegi în vederea facilitării integrării copiilor cu deficienţe de auz, se va urmări dezvoltarea inventivităţii şi a abilităţilor manuale, precum şi a unei atitudini corecte faţă de mediul înconjurător (prin reciclarea unor materiale). Activitatea va include prezentarea colecţiei de jucării tradiţionale din colecţiile muzeului, confecţionarea unor jucării din materiale şi cu mijloace tradiţionale. În încheiere, va avea loc un concurs pe această temă, jurizarea şi premierea, pe baza unui regulament. 
  Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei (Palatul Reduta), str. Memorandumului nr. 21, începând cu ora 9:00.
***Tudor Salagean

Pentru mamici si bebelusii lor




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Expozitie de fotografie: Alaptarea, oriunde naturala !


Bucuresti


1 - 7 octombrie 2013




   Patru mame unite de pasiune lor pentru alăptat, natură și artă în colaborare cu Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vă invită în perioada 1-7 octombrie 2013 la expoziția fotografică Alăptarea, oriunde naturală !
  Expoziția invită publicul să descopere naturalețea actului alăptării care se poate desfășura oriunde, chiar și în locurile publice. Orice bebeluș are dreptul să-și primească hrana nestingherit atunci când îi este foame și nu este acasă sau într-un loc special amenajat.
  Vernisajul expoziției va avea loc marți, 1 octombrie 2013, ora 11:30, în incinta Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti - Sala de Sticlă (Clădirea Principală), situat în Şos. Kiseleff nr. 28-30, sector 1, București.


  Expoziția va fi însoțită de întâlniri zilnice în care se vor aborda teme strâns legate de alăptare și de interes pentru viitorii sau actualii părinți, dar și pentru copii:

02.10.2013, ora 11:30 – Alăptarea și maternologia
03.10.2013, ora 11:30 – Alăptarea și situațiile de urgență
04.10.2013, ora 11:30 – Alăptarea și diversificarea
05.10.2013, ora 11:30 – Alăptarea – situații dificile, pompe de sân Ameda, consiliere
06.10.2013, ora 10:00 și 15:00 – Ateliere pentru copii 
07.10.2013 , ora 11:30– Alăptarea, arta și antreprenoriatul

Expoziția poate fi vizitată zilnic, între orele 09:00-17:00.


ORGANIZATORI: 

  Eugenia Dobrescu este mamă a 2 copii care a schimbat viața dintr-o corporație pe cea de Managing Mother în 2 proiecte de antreprenoriat, www.mamagazin.ro și www.diversificare.ro .
  Drd. Mihaela Niţă este mama a unui băiat alături de care a descoperit nevoia intregrării în munca de medic pediatru a consilierii în alăptare și a importanței relației mamă-bebeluș prin intermediul maternologiei.
  Alexandra Dincă este mamă a 2 copii și fotograf. A colaborat cu Unicef și asociații non-guvernamentale pentru a promova nașterea naturală și alăptarea, iar în prezent lucrează la un proiect documentar despre nașteri în România.
  Oana Lamba este mamă a 2 copii care a renunțat la cariera în corporație pentru a se dedica florilor devenind astfel o mamă antreprenor și floral designer în cadrul Olla Floral Art.

Aventura lecturii - Chipuri





Asociatia Universul Prieteniei


Lansare de carte


Mioara Bahna, Florin Buciuleac


Casa cu Absida Laurentiu Ulici, Iasi


6 octombrie 2013





***via Flowerin Flow

Din stralucirea pietrelor




Muzeul de Arta


Mineralia - Salonul de toamna


Cluj-Napoca


4 - 6 octombrie 2013






***via Mircea Maximilian Tivadar

Cand ne pastram comorile




Institutul National al Patrimoniului


Inaugurarea a trei santiere de restaurare


Judetul Bistrita-Nasaud


septembrie 2013







Biserica de lemn Sf. Proroc Ilie, comuna Cetate.


Idem.


Idem.


Idem.

   Bistrița-Năsăud este unul dintre cele mai importante județe din România, având în vedere cele aproximativ 800 de monumente istorice. Acestea au transformat Bistrița-Năsăud într-un județ al pelerinajului, într-un spațiu cultural aparte. Procesul de restaurare a însemnat atât un efort considerabil din partea Institutului Național al Patrimoniului cât și un gest de apreciere față de comunitatea locală din Bistrița.


Ansamblul Bisericii Evanghelice, comuna Budacu de Jos.


Idem.


Idem.


Idem.

  Cu această ocazie, anunțăm deschiderea a trei noi șantiere, în vederea restaurării obiectivelor: Ansamblul Bisericii Evanghelice, comuna Budacu de Jos, Biserica Ortodoxă Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, comuna Cetate și Biserica de lemn Sf. Proroc Ilie, comuna Cetate.
  Ne dorim să sprijinim atât patrimoniul național cât și patrimoniul construit, având în vedere potențialul cultural al județului. 

Dialoguri de prim ajutor




Librăria Predania


Nicoleta Florentina Vascan


Atelier de psihologie creștin-ortodoxă


București


ediția a IV-a, 2 octombrie 2013




  Atelierul de psihologie crestin-ortodoxa, in cea de a patra sa editie, care se petrece in seara praznuirii Sfantului Mucenic Ciprian (care a fost vrajitor),  le propune participantilor spre luare aminte indemnul scripturistic: "Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui mamona !” (Matei 6:24)  si ii invita la dialog pe o tema actuala prin amploarea manifestarii sale in viata de zi cu zi:
Despre ratacirea omului si iesirea sa de pe Calea Ortodoxiei catre practicile magice.

Ce este o ratacire ? 
Care este semnificatia comportamentului uman in plan personal ?
Este dispus omul sa faca orice pentru a-i fi bine ?
Ce sunt: practicile magice ?

  In prezenta "Intrebatorului” Ciprian Voicila (psiho-sociolog la Muzeul Taranului Roman) si a participantilor, in cadrul rafinat al ceainariei Predania, aflam raspunsuri si, mai cu seama, ducem Sfanta Traditie mai departe !
  Cu nadejdea la Dumnezeu si cu gandul la povata Parintelui nostru cel Sfant Justin Parvu 
- care spunea despre adevaratul crestin ca el ",caută Împărăţia cerurilor înlăuntrul său şi nu se teme de nimic în lumea aceasta trecătoare. Pentru el necazul este bucurie şi crucea Înviere.” -
va dam intalnire miercuri, 2 octombrie 2013, la ora 19:30, Predania (librarie/ceainarie/galerie) la Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Florentina Vascan, psiholog clinician crestin-ortodox (membru în cadrul Colegiului Psihologilor din România cu acreditare în psihologia clinică și licențiată în Teologie Ortodoxă și Misiune Socială a Bisericii)
   In partea a doua a seratei ne bucuram de rapunsurile la intrebarile personale, la o cana cu vin fiert aromat cu scortisoara si portocala oferita fiecarui participant din partea gazdelor.
Taxa de participare: 30 ron

Pe simezele clujene: Nopțile muzeului




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Arta Cluj-Napoca


ediția a III-a, 3 octombrie - 3 noiembrie 2013





   Expoziţia face parte din programul Parti-pris în cadrul căruia personalităţi ale lumii culturale sunt invitate să propună expoziţii cu lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, componenta de cercetare, critică a programului fiind una esenţială.
  A treia ediţie a programului îl are ca invitat pe reputatul critic de teatru George Banu care a realizat o selecţie de lucrări cu subiect nocturn sub titlul Nopţile muzeului. 
  "Aceste ‹‹nopţi›› provin din rezervele muzeului, din acea parte obscură a sa, la care, rareori, puţini au acces. Oare ‹‹rezerva›› nu e echivalentul nopţii ?” scrie George Banu în catalogul expoziţiei.   Vor fi expuse lucrări de pictură şi grafică, unele pentru prima dată, avându-i autori pe Corneliu Baba, Pericle Capidan, Aurel Ciupe, Marcel Chirnoagă, Alexandru Cristea, Ion Dumitriu, Dan Erceanu, Octav Grigorescu, Feszt László, Gheorghe Leolea, Puia-Hortensia Masichievici, Giovanni Paolo Panini, Ioan Augustin Pop, Ion State, Nicolae Tonitza. În expoziţie se va proiecta o selecţie din serialul Noaptea, un film în şase episoade realizat pentru TVR de George Banu şi Dominic Dembinski.
  George Banu (n. 1943) este profesor de clasă excepţională la Sorbonne Nouvelle-Paris 3, membru de onoare al Academiei Române şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. Între anii 1990-2001 a fost directorul artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor iar între anii 1994-2001 a fost preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. Este preşedinte al Prix de l'Europe pour le Théâtre şi secretar general al Union des Théâtres de l'Europe. În anii 1981, 1983, 1989 a fost distins în Franţa cu premiul pentru cea mai bună carte de teatru. Este Chevalier des Arts et des Lettres şi Commandeur de l'Ordre National du Mérite, Comandor al Ordinului Serviciu credincios- România. A primit premiul de excelenţă al UNITER şi premiul Prometeu, alături de multe alte distincţii.

Eveniment caritabil




Initiative de toata lauda


Festivalul Verde Bun


Libraria Carturesti, Palas Mall, Iasi


4 octombrie 2013








participarea: 15 ron/copil 
banii vor fi donati lui Silviu,
un copil grozav care sufera de o boala foarte rara sindromul Kartagener

- Cri-cri-cri,
Toamnă gri,
Nu credeam c-o să mai vii…..
  Dar ai venit si noi te sarbatorim asa cum se cuvine: cu o serie de activitati puse la cale in colaborare cu prietenul legumelor Verde Bun.
  Festivalul Verde Bun va astepta cu mic cu mare, vineri ora 18.30, la libraria Carturesti Palas Mall sa ne jucam si sa degustam roadele toamnei. Copii vor fi pusi in fata unor provocari creative si vor incerca singuri sau alaturi de parinti sa realizeze un decor cu plante aromatice, ce va fi asezat intr-un frumos cos de panza ce va fi luat acasa la sfarsitul evenimentului. Ne vom folosi imaginatia si creativitatea si vom decora cei mai frumosi dovlecei. Evenimentul va fi presarat cu jocuri si concursuri distractive si multa voie buna.
  La finalul evenimentului copii vor primi din partea organizatorilor diplome, insigne, premii, gustarele dulci realizate din roadele toamnei si ceai aromat.
  In cadrul evenimentului vom avea si un concurs: Cosuletul fermecat. Copii vor realiza o lucrare, care poate fi colaj, pictura, desen reprezentand un cos cu legume si fructe. Lucrarile vor fi trimise pe adresa ateliere.copii@gmail.com, pana pe data 2 octombrie si postate apoi pe pagina Verde Bun. Primii trei, cei mai talentati vestitori ai toamnei vor primi daruri, care cu siguranta ii vor incanta. Castigatorii vor fi alesi in functie de numarul de voturi primit de fiecare lucrare. 
  Asa ca va doresc sa aveti inspiratie, sa folositi multa culoare si sa realizati cele mai frumoase lucrari.
 
   Participarea DOAR cu rezervare la 0740574524 sau ateliere.copii@gmail.com.
  Toti copii participanti vor merge acasa cu premii, surprize, lucrarile realizate in cadrul evenimentului.

Art Nouveau - 110 ani în România




Muzeul Național Peleș


Obiectul lunii: Vase Desiree


Sinaia


octombrie 2013




VAS CHRISTIAN DÉSIRÉE 1/4 secol XX 
Sticlă colorată în masă; suflată liber; modelată; gravată cu acizi; 
pictată manual cu email şi cu aur coloidal


  Georges Walter descrie, în 1702, în cronica familiei, cum strămoşii săi, care aveau o sticlărie la Soucht, au obţinut autorizaţia Ducelui de Lorena, Leopold I, de a-şi muta manufactura în locul numit "Meiserbach”, din cauza epuizării combustibilului lemnos. Fondatorii noii sticlării se numeau Jean-Martin, Jean-Nicolas şi Etienne Walter, Sébastien Burgun şi Martin Stenger.    După încheierea unui contract de închiriere pe 30 de ani cu Ducele de Lorena, ei şi-au amplasat cuptoarele la Meisenthal, pe locul unei vechi sticlării distruse.

  Către 1792, după Revoluţia franceză, sticlăria de la Meisenthal, până atunci închiriată, este cumpărată de moştenitorii fondatorilor. În 1800, ea avea 18 asociaţi şi 56 de lucrători, care produceau pahare, sticle de ceas şi geamuri, iar în 1823 îşi schimbă denumirea în Sticlăriile Meisenthal.
  Începând cu 1824, manufactura de la Meisenthal se va numi Burgun, Schwerer et Cie, iar în 1834 va prezenta pentru prima dată, la expoziţia regională de la Metz pahare de cristal, ce s-au remarcat "prin perfecţiunea formei şi precizia tăieturilor transversale”. În 1855, sticlăria de la Meisenthal este elogiată la Expoziţia Universală de la Paris, pentru vasele sale de mari dimensiuni şi pentru opalinele de înaltă calitate şi puritate.
   În anii 1860, Nicolas Mathieu Burgun, aflat la conducrea manufacturii, încheie, pentru prima dată, o serie de afaceri cu producătorul de sticlă, ceramică şi mobilă Charles Reinemer Gallé, din Nancy. 1867 este anul în care fiul său, Emile Gallé, îşi va începe ucenicia la Meisenthal. Colaborarea dintre cele două manufacturi va fi din ce în ce mai strânsă, până la începerea războiului franco – german, în 1870 – 1871, când încetează temporar.
  CHRISTIAN DÉSIRÉE (1846 – 1907) a condus atelierul de decorare al firmei Burgun, Schwerer et Cie din Meisenthal, devenită după 1885 cea mai importantă sticlărie din Lorena germană. Emile Gallé, legat încă din tinereţe de Meisenthal şi prieten al lui Antoine Burgun şi al lui Christian Désirée, încheie cu aceştia, în 1886, un "contract secret”, prin care se stipulau termenii unei colaborări între atelierele sale din Nancy şi cele de la Meisenthal. Ajutorul lui Emile Gallé era esenţial pentru păstrarea preţioşilor decoratori loreni, întrucât acesta din urmă le furniza de lucru în parmanenţă. Calitatea artistică pretinsă de Gallé influenţează producţia atelierelor Meisenthal, fapt confirmat de piesele excelente şi originale realizate sub marca Verrerie d’art de Lorraine în aceşti ani. Christian Désirée, care avea un statut independent în cadrul sticlăriei, accede, odată cu semnarea contractului cu Emile Gallé, la poziţia de partener al atelierelor lorene.
   În 1889, operele lui Christian Désirée strălucesc alături de cele ale lui Gallé la Expoziţia Universală de la Paris. Acest succes al ambilor creatori a fost benefic pentru colaborarea lor, prin numărul mare de comenzi ce l-au copleşit pe Gallé şi din care o parte au fost executate de atelierele conduse de Christian Désirée.
  Cinci ani mai târziu, contractul de colaborare este anulat, datorită unei căderi a pieţei şi a restrângerii numărului de comenzi. Ca urmare, după 1894, la Meisenthal s-au produs anumite modele concepute pentru Nancy, decorate cu motive aproape identice, dar semnate Vallérysthal. Probabil, aceasta a fost soluţia propusă de Gallé şi aplicată cu ştirea sa, pentru ca atelierele conduse de Christian Désirée să găsească un debuşeu pe o piaţă tot mai restrânsă. În această perioadă, piesele Meisenthal erau comercializate sub denumirea de Verrerie d’art de Lorraine Burgun, Schwerer et Cie, înscris în medalionul cu ciulin, caracteristic Lorenei, gravat cu stiletul, ceea ce permite datarea lor între 1895 şi 1903.

VAS
CHRISTIAN DÉSIRÉE
1/4 secol XX
Sticlă colorată în masă; suflată liber; suprapusă; decor intercalat; 
pastă de sticlă presată; pictare manuală cu email şi cu aur coloidal

  În 1901, Burgun, Schwerer et Cie este transformată în societate anonimă. Antoine Burgun, considerat a fi prea francofil şi prea legat de prietenii din Nancy, a fost înlocuit de Emile Wanner, deţinător a şase părţi de capital, ca şi Christian Désirée. Noua conducere a limitat producţia artistică, ceea ce l-a determinat pe Christian Désirée să-şi mute atelierul în propria casă. După 1903, fiul său, Armand i s-a asociat, iar titulatura atelierului a devenit Christian Désirée şi fiul. Astfel vor fi înregistrate piesele trimise la expoziţii.
   Stilul rafinat, de inspiraţie simbolistă, al lui Christian Désirée se recunoaşte cu uşurinţă. Procedeul său original de realizare a decorurilor emailate, prinse între un fond de o culoare luminoasă şi un strat exterior, incolor, pe care apoi roata sapă degradeurile şi dă relief, animând motivul dintre straturi, face din operele lui Christian Désirée adevărate minuni estetice ale stilului Art Nouveau.
  Arta lui Christian Désirée este inseparabilă de cea a lui Emile Gallé. Christian Désirée va figura printre primii artişti cooptaţi de Emile Gallé la fondarea Şcolii de la Nancy, în 1901, distincţie ce dovedeşte înalta consideraţie acordată personalităţii şi artei sale de către maestrul Art Nouveau-ului şi rămasă neatinsă după încheierea unei colaborări de peste treizeci de ani. Artistul rămas în umbra copleşitoarei personalităţi a lui Emile Gallé s-a stins aproape necunoscut la Meisenthal, la mai puţin de trei ani după cel care i-a fost prieten din tinereţe până în ultimii ani ai vieţii.
   Muzeul Naţional Peleş deţine trei piese Christian Désirée; două dintre ele par a aparţine aceleiaşi familii: sunt vase mici, piriforme, cu buza ondulată, de culoare verde, decorate cu crizanteme galbene pe fond mătuit. La o analiză mai atentă se observă că la unul dintre vase crizantemele sunt pictate pe stratul de bază mătuit prin acidare şi acoperite cu un strat de suprafaţă, incolor. Tijele şi centrele florilor sunt pictate pe stratul exterior, iar desăvârşirea decorului s-a făcut prin gravare mecanică şi sublinieri cu aur.
   Cele trei piese pot fi admirate în expoziţia temporară Art Nouveau – 110 ani în România, expoziţie dedicată Castelului Pelişor, care anul acesta aniversează 110 ani de la inaugurare şi 20 de ani de la deschiderea sa ca muzeu, dar şi comemorării a 75 de ani de la trecerea în eternitate a creatoarei acestui unic ansamblu decorativ, regina Maria.

Clubul Cartile Denisei




Libraria Humanitas Kretzulescu


Ludmila Ulitkaia: Fetitele. Rude sarmane


Bucuresti


3 octombrie 2013






Sa ne cunoastem mai bine




Dilemele democratiei israeliene


Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Bucuresti


2 - 3 octombrie








   Vă invităm în perioada 2-3 octombrie la conferinţa Dilemele democraţiei israeliene, organizată de Centrul de Studii Israeliene din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, în colaborare cu Ambasada Statului Israel în România. 
  Evenimentul va avea loc la sediul SNSPA, iar participanţii sunt membri ai comunităţii academice din centre universitare de renume din Israel, România, Marea Britanie şi SUA.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm accesați următorul link:
 http://bit.ly/19Qelkk

Imortalizând clipa




Muzeul de Artă


George Banu, Silviu Purcărete


Nopțile Muzeului/Nopțile Orașului


Cluj-Napoca


3 octombrie - 3 noiembrie 2013





***Alte amănunte, aici:






Pastrand identitatea nationala




Diaspora romana


Comunitatea romana Sfantul Stefan cel Mare


Deschiderea anului scolar


Atena, Grecia


28 septembrie 2013







   Comunitatea română Sfântul ştefan cel Mare a organizat, pe data de 28 septembrie a.c., festivitatea de deschidere a anului şcolar 2013-2014, a Şcolii Româneşti din Atena, Grecia.
  Cursurile se desfăşoară în sistem de şcoală de weekend şi sunt organizate în cadrul comunităţii române, cu sprijinul financiar al Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
  La eveniment au participat peste 150 de elevi cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, dar şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Elene - doi preoţi români care slujesc în limba română în cadrul Bisericii Sf. Paraschiva Artemida, Loutsa, zona Attika, respectiv în cadrul Bisericii Sf. Vasile din Atena şi preotul greco-catolic Cristian Gaşpar. Ambasada României la Atena a fost reprezentată de Răzvan Junescu, prim colaborator.
  Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a fost reprezentat de Zvetlana Preoteasa, director general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni.
  Directorul general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni a transmis un mesaj din partea ministrului delegat pentru românii de pretutindeni şi a făcut o mare bucurie elevilor, părinţilor lor, dar şi profesorilor aducând cărţi în limba română, manuale şcolare, culegeri şi caiete de exerciţii şi reviste didactice.
  Profesorii şcolii Sfântul Ştefan cel Mare şi-au manifestat dorinţa ca împreună cu elevii români să participe la Proiectul Basm românesc, precum şi la toate celelalte proiecte iniţiate de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni.
  Niculiţa Ghiţă, preşedinte al asociaţiei Sfântul Ştefan cel Mare a mulţumit public ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, pentru sprijinul acordat comunităţii şi şcolii româneşti, loc în care copii români din Atena învaţă să fie români.


***Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni

Fondatori de Muzee




Muzeul National Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida


Expozitia: 130 de ani de la nasterea lui Dimitrie Leonida


Bucuresti


3 - 27 octombrie 2013







  S.C. Electrica Serv S.A – Muzeul Naţional Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida, vă invită joi 3 octombrie 2013, ora 15,00 la vernisajul expoziţiei FONDATORI DE MUZEE – 130 DE ANI DE LA NAŞTEREA PROFESORULUI INGINER DIMITRIE LEONIDA, la sediul Muzeului Naţional Tehnic din str. Candiano Popescu nr. 2, sector 4, Bucureşti (Parcul Carol I).
  Pentru prima data, în ultimii 30 de ani, vor fi expuse controversatele Pilele Karpen, aflate în patrimoniul Muzeului Naţional Tehnic, ce pot genera energie şi acum la aproape şaizeci de ani de la construcţie, nefiind păstrată însă în sarcină,

Evenimentul va avea următoarele secţiuni: 

- Expoziţia ce va cuprinde colţuri tematice dedicate fondatorilor muzeelor partenere;
- Expoziţie de fotografii cu aspecte din viaţa şi activitatea lui Dimitrie Leonida;
- Decernarea Premiului Dimitrie Leonida – ediţia a XV-a;
- Vizitarea expoziţiei de bază în care vor fi marcate/evidenţiate distinct obiectele 
donate de Dimitrie Leonida, fondatorul Muzeului Naţional Tehnic;
- Proiecţie de filme documentare.

  Expoziţia este organizată în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, Muzeul Naţional al Cărţii şi Hărţilor Vechi, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional George Enescu, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
  Pentru prima oară în istoria muzeografiei româneşti, muzee cu profil atât de diferit se reunesc într-o expoziţie de excepţie, promovându-se astfel, într-un mod inedit, acei creatori de valori culturare care prin gestul lor au intrat în "durata netimpului”. 
  Expoziţia poate fi vizitată în perioada 3 -27 octombrie 2013, de miercuri până duminică între orele 10,30 – 18.00, la sediul Muzeului Național Tehnic prof. ing. Dimitrie Leonida.

Un chirurg legendar




Libraria Humanitas


Marius Barnard:

 Momente cheie dintr-o viata in slujba binelui


Cismigiu, Bucuresti


1 octombrie 2013







Sa cunoastem si sa nu uitam !




Sambata in inchisoare


Jilava, Pitesti


6 octombrie 2013









Penultima vizita la fostele inchisori comuniste de la Jilava si Pitesti ! 
Va asteptam cu drag sa va inscrieti pana duminica, 6 octombrie.

http://www.fenomenulpitesti.ro/o-sambata-in-inchisoare
***Centrul de Studii in Istorie Contemporana

Sa ii cunoastem mai bine




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Zilele culturii sarbe


Bucuresti


5 - 6 octombrie 2013






   Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti şi Uniunea Sârbilor Din România organizează în zilele de 5 şi 6 octomobrie 2013 evenimentul Zilele culturii sârbe. 
   Uniunea Sârbilor din România (USR) reprezintă minoritatea sârbă din România, concentrată mai ales în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Mehedinţi. Deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, 5 octombrie 2013, la ora 13.00, în prezenţa organizatorilor şi oficialităţilor.

  În cele două zile ale evenimentului, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti va găzdui spectacole de muzică şi dansuri tradiţionale sârbeşti, prezentări de carte, o expoziţie de fotografie, proiecţii de film documentar despre tradiţiile şi obiceiurile sârbilor din România.   Invitaţii speciali ai evenimentului sunt Asociaţia cultural-artisitcă Mladist şi orchestra de tamburaşi Spomenari. De asemenea, va fi vernisată expoziţia de fotografie Mănăstiri şi biserici sârbeşti din Banat.

   Asociţia cultural-artistică Mladost a fost fondată în anul 1969 la iniţiativa unui grup de elevi de naţionalitate sârbă, cu dorinţa de a aduna tineri artişti amatori, muzicieni, cântăreţi şi dansatori şi de a conserva astfel patrimoniul cultural sârbesc. Aproape întreaga activitate culturală a sârbilor din Timişoara şi zona Banatului se desfăşura la început în jurul asociaţiei Mladost. În timp, activitatea grupului s-a lărgit cuprinzând studioul de teatru Thalia, grupuri de rock, cercuri literare etc. Mladost ocupă un loc aparte între grupurile folclorice sârbeşti din România, fiind cea mai veche şi cea mai mare organizaţie de acest fel. Cu activitate constantă de la începuturi şi până în prezent, Mladost reprezintă cu succes comunitatea sârbă din România la concursurile şi festivalurile din Serbia şi din Europa de unde s-a întors cu numeroase trofee.

  Uniunea organizează anual mai multe manifestări cultural artistice, printre care un maraton al dansului şi cântecului sârbesc (în luna aprilie) şi un festival coral (în luna mai). De asemenea, editeaza săptămânalul Nasa reci (Cuvântul nostru) şi un trimestrial literar Knjizeveni Zivot (Viaţa literară). 

Informaţii suplimentare:
Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti
021 317 91 03/ int. 143, 178, 191
Uniunea Sârbilor din România 
Boris Velimirovici – 0745 666 323

Arta si mestesug




Festivalul International al Viei si Vinului Bachus


Targul National al Mesterilor Populari


Focsani


3 - 6 octombrie 2013







Si ca sa vedeti ce lucruri frumoase va asteapta, iata mai jos cateva imagini de la editia de anul trecut (18 - 21 octombrie, album publicat de Centrul Cultural Vrancea):








Octombrie - Luna colecționarului




Muzeul Județean Teleorman


Expoziția: Colecții și Colecționari


Alexandria


ediția a II-a, 1 - 26 octombrie 2013




   Muzeul Judeţean Teleorman va deschide marţi, 1 octombrie 2013, ora 11.00, expoziţia Colecţii şi Colecţionari. Manifestarea se înscrie în cadrul celei de-a II-a ediţii a Proiectului Expoziţional intitulat Octombrie - Luna colecţionarului. 
  Ca şi anul trecut, proiectul a fost lansat şi s-a derulat după un calendar bine stabilit. Astfel, până la data de 6 septembrie au fost primite fişele de înscriere, iar în perioada 10-20 septembrie a avut loc selecţia exponatelor, în funcţie de ordinea înscrierii, a relevanţei temei şi colecţiei propuse şi a spaţiului expoziţional disponibil.
  Pentru expoziţia din acest an s-au înscris 23 de colecţionari din Alexandria, Peretu, Braşov şi Bucureşti, cu vârste cuprinse între 5 şi 90 de ani. Aceştia au adus obiecte dintre cele mai deosebite, colecţionate de-a lungul timpului. Astfel, cei care vor trece pragul expoziţiei vor putea admira de la "clasicele” colecţii de numismatică, medalistică şi insignografie, la colecţii de gume de şters, creioane, evantaie, melci şi scoici, capace de sticle, ambalaje de tutun şi pipă, cartele telefonice etc. Poate că unul dintre cele mai interesante exponate îl constituie unul documentar, ce vizează un aspect al istoriei locale, dedicat lui Petre Stroescu – învăţător, revizor şcolar, publicist – la împlinirea a 65 de ani de la moarte.
  Expoziţia Colecţii şi Colecţionari va rămâne deschisă până la data de 26 octombrie a.c.

Sunt oameni care sfințesc locul...




Festivalul Toamna barocă la Avrig


Reședința de vară Brukenthal, Avrig


ediția a V-a, 5 octombrie 2013





  Ideea despre Toamna baroca la Avrig mi-a venit jucandu-ma de-a povestile cu cititorii mici si mari ai bibliotecii si de aceea conceptul festivalului apartine Bibliotecii Avrig.
  Am copilarit in gradinile Castelului Brukenthal cunoscand astfel fiecare coltisor si m-am intristat vazandu-le tot mai pustii si tot mai saracite de arbori, flori, arbusti si ... oameni.
  M-am gandit ca un astfel de loc nu trebuie sa moara si ca ar trebui sa-i redam viata, frumusetea de odinioara, prietenii si... o poveste frumoasa.
 Asa s-a nascut Toamna baroca.
  Plecand de la acel "odinioara” si coroborandu-l cu "astazi” am gandit festivalul ca fiind o zi (pentru inceput, poate va creste in timp) petrecuta ca invitat la un domeniu nobiliar.
  Fiecare isi traieste aici povestea acelei zile in felul sau / si dupa imaginatia mai mult sau mai putin bogata. 
  Fiecare poate fi personaj de poveste sau doar spectator contemporan al unei intamplari din alt timp intr-un loc cu un farmec aparte.
  Aici, in povestea noastra cu Toamna baroca invitatii au parte de acea "leneveala culta” a zilelor frumoase de sarbatoare autumnala la o curte nobiliara in care se intalnesc cu artele plastice, cu muzica, poezia, dansul, in care caii frumosi isi arata valoarea jokeului sau a dresorului, in care mesterii in manuirea armelor ca si acei artizani ai focurilor atat de apreciati isi arata maiestria umpland ziua cu arta lor si mai ales in care poti visa plimbandu-te pe aleile celor 12 ha de parc. 
  Prima poveste baroca a inceput in octombrie 2009 cand gradinile Resedintei de vara a Baronului Samuel von Brukenthal au fost invadate de veselie: muzica, dansul, costumele, teatrul, caii si trasurile, flori si obiecte de arta s-au revarsat pe alei intr-o abundenta pe care domeniul n-o mai cunoscuse de multi ani.
  Pentru ca nimeni din afara noastra a organizatorilor nu stia la ce sa se astepte fiecare moment al zilei era o surpriza, iar invitatii traiau la maxim savurand cu placere fiecare din spectacolele oferite.
  Si de atunci povestea continua in fiecare toamna. Concerte de muzica baroca, spectacol cu foc, spectacol ecvestru, dans clasic si baroc, arta plastica, poezie, atunci cand bugetul a permis programul a fost mai bogat avand si solisti in parc, spadasini, subrete, scenete de teatru. 
  Placerea de a purta un costum baroc pe parcursul unei zile intregi iti da psibilitatea sa fii spectator la momentele pregatite de organizatori dar si personaj in povestea evenimentului, sa evadezi intr-un alt timp in care sa-ti joci propriul rol asa cum simti tu. 
  Incununarea unei astfel de zile nu poate fi facuta decat de nelipsitul bal la castel, inceput pe ritmuri de menuet, cu reverente si fluturari elegate de evantai si "adus la zi” spre dimineata cu ritmuri contemporane, balul este momentul de maxima magie a povestii baroce.
  Spre zorii zilei vraja dispare, timpul menuetelor si al perucilor pudrate se estompeaza in ceata zilelor de toamna din lunca Oltului. Se incheie o poveste pentru a incepe visul urmatoarei Toamne baroce la Avrig. 
***Grancea Maria

Casa Tudorii




Muzeul Judetean Ialomita


Festivalul-concurs de Traditie Culinara Ialomitana

Giurgeni


12 octombrie 2013






Un eveniment interesant dar mai ales, sunt sigur, apetisant !