joi, 10 ianuarie 2019

Artiști fotografi clujeni în Capitală...




Expoziție de fotografie 


București 


noiembrie 1963




Continuînd inițiativa organizării în București a unor expoziții de fotografii
artistice ale cercurilor din diferite orașe ale țării Asociația Artiștilor Fotografi (A.A.F.),
prezintă acum în sala Nicolae Cristea, primul salon de artă fotografică din Cluj.
Sub îndrumarea ing. Al. Racoviță - conducătorul cercului - 64 de amatori fotografi
expun peste 200 de lucrări semnate de Emil Selișcan, Sabin Pop, Marius Terdic,
Alexandru Racoviță, Iosif Viehman, Viorel Lupea, Liviu Ungureanu, Livia Stoicovici,
Abro Kozahlian, Mircea Bichiceanu și alții.
Publicăm lucrarea lui Emil Selișcan Sprea seară.


Consemnare publicată în Contemporanul, nr. 44. 1 noiembrie 1963.

Eminescu în artele grafice contemporane – 130 ani




Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi 


București 


16 ianuarie - 3 februarie 2019






    Cu prilejul Zilei Culturii Naționale și cu ocazia celebrării a 130 de ani de la trecerea în neființă a lui Mihai Eminescu, proiectul Eminescu în artele grafice contemporane – 130  ani explorează rolul operei eminesciene în creația artiștilor vizuali din România.
    Expoziția Eminescu în artele grafice contemporane – 130  ani prezintă atât o selecție de opere de artă inspirate de scrierile lui Eminescu cât și o selecție de ediții ale operelor lui Eminescu (unele bibliofile) ilustrate de artiști români.
    Expoziția reunește lucrări de grafică dedicate creației eminesciene semnate de artiștii: Nicolae Alexi, Aurel Bulacu, Constantin Baciu, Mircia Dumitrescu, Ligia Macovei, Tiberiu Nicorescu, Ion Panaitescu, Vasile Socoliuc, Done Stan, Mihu Vulcănescu și ilustrații de grafică de carte.

Eminescu între comunism și democrație

     1989 a însemnat Anul Eminescu (anul centenarului) totodată și anul căderii comunismului în România. În multitudinea de manifestări culturale și expoziții organizate atunci, artiștii grafici români și-au adus contribuția prin realizarea unui grupaj de lucrări dedicate poetului național.    
     Artiști precum Done Stan, Mircia Dumitrescu, Ligia Macovei, Constantin Baciu, Nicolae Alexi, Aurel Bulacu, Ion Panaitescu, Tiberiu Nicorescu, Vasile Socoliuc au realizat gravuri pentru operele eminesciene. Între activitățile publicistice ale anului 1989 menționăm aici albumul editat de Petre Popescu Gogan, Ecouri eminesciene în arta plastică, Editura Meridiane 1989, o lucrare de referință ce conține un inventar exhaustiv al lucrărilor de artă inspirate de opera eminesciană.

100 de cămăși basarabene salvate de la dispariție




Institutul Cultural Român Mihai Eminescu 


Chișinău, Republica Moldova 


16 ianuarie - 28 februarie 2019







...ca element didactic




România de-altădată 


Jucării




















Articol publicat în Contemporanul, nr. 44. 1 noiembrie 1963.


Pe simezele gălățene




Arta plastică contemporană românească 


Monica Turcu 


Muzeul de Artă Vizuală Galați 


16 ianuarie 2019




   Muzeul de Artă Vizuală Galați are plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției de pictură și colaj semnată Monica Turcu miercuri, 16 ianuarie, la ora 18:00.
   Monica Turcu s-a născut pe 12 februarie 1976, în Galați și a absolvit Facultatea de Arte, specializarea Arte Plastice (Pictură) din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galati, având și o licență în Arte Vizuale la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, Universitatea de Arte George Enescu din Iași și un master în pictură la Universitatea Națională de Arte București, clasa profesorului Petru Lucaci. Participă la diverse expoziții de grup din țară și străinătate și colaborează cu Teatrul Dramatic Fani Tardini din Galati și Teatrul Independent Social Act Theatre Galați, realizând scenografia și costumele pentru patru spectacole.
   Printre premiile obținute menționăm: Premiul I la Concursul Național de Pictură realizată ad-hoc, Câmpina (2011), nominalizare la Bienala Saloanele Moldovei, Bacău (2012), Premiul I la Concursul Internațional de Pictură La belleza salvera il mondo, VERONA, Italia (2012), Premiul Nicolae Spirescu pentru contribuții deosebite aduse la dezvoltarea și promovarea artelor plastice în orașul Galați, Premiile revistei Dunărea de Jos, C.C.D.J. Galați (2013), Premiul I la Concursul Internațional de Pictură Laudato sii… voci e armonie del cosmo, VERONA, Italia (2013), finalist (secțiunea pictură) la cea de-a 16-a ediție a Concursului Internațional de Artă Contemporană, Celeste Prize, Asab One MILANO, Italia (2014), Titlul de Excelență în profesie, Festivalul Internațional A.R.T.E. Iași (2018).
    "Există până la urmă în toate lucrările sale prezente aici, probabil și în altele, această, să-i spunem inocență, această privire separată de orice fel de granițe și prejudecăți și care ne crează și nouă impresia de spontaneitate și de sinceră trăire, pentru că sunt convinsă că Monica Turcu nu a pornit de la un demers artificial ci de la unul care pornește din convingerile ei cele mai profunde. Aș vrea să închei doar spunând că am considerat că acest demers al ei, această primă expoziție personală se plasează undeva pe granița între introspecție, pentru că în fond asta și face artista, face introspecție în trecutul personal, în biografie chiar, și între experimentul pe care îl propune, alăturând în lucrările ei mai multe forme și modalități de expresie, unele clasice, unele care sunt extrem de actuale și de contemporane.'' (Luiza Barcan - critic de artă)

Luceafărul




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Oradea




De la stînga la dreapta Liviu Mărtinuș (Petru), Nicolae Toma (Măgîrdici),
Ion Abrudan (Sandomir). Regia Ion Deloreanu. 
Revista Teatrul, Nr. 11. Noiembrie 1963.
Premieră: 2 octombrie 1963.







Cronică publicată în Contemporanul, nr. 44. 1 noiembrie 1963.

Gustav Klimt. Precursor al modernității




Muzeul Municipiului București 


15 ianuarie - 28 februarie 2019

 




    Muzeul Municipiului București și Forumul Cultural Austriac București vă invită la vernisajul expoziției Gustav Klimt. Precursor al modernității, eveniment care va avea loc marți, 15 ianuarie 2019, ora 18:00, la Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu, nr. 2).
    Expoziţia itinerantă, ce cuprinde 15 panouri, a fost realizată la propunerea Ministerului Afacerilor Externe al Austriei și va putea fi vizitată la Palatul Suțu în perioada 15 ianuarie - 
28 februarie 2019, de marți până duminică, orele 10:00-17:30.
   Alături de Josef Hoffmann, Otto Wagner, Joseph Maria Olbrich, Richard Gerstl, Egon Schiele şi Oskar Kokoschka, Gustav Klimt (1862 – 1918) este exponentul unei epoci fascinante, ale cărei ecouri se resimt până în prezent.
   Expoziția Gustav Klimt. Precursor al modernității se oprește asupra celor mai importante repere din activitatea artistului.
Intrarea este liberă la vernisajul expoziției.          

După Festivalul de la Mamaia (1963)...




România de-altădată 


Creația românească de muzică ușoară




Foto: Amazon.com














Articol publicat în Contemporanul, nr. 44. 1 noiembrie 1963.


Pe simezele Capitalei - SENSi/aBILITY




Arta plastică contemporană românească 


Georgeta Grabovschi, Rodica Toth Poiată, Corneliu Ionescu 


Galeria Odeon, București 


10 - 31 ianuarie 2019





   Teatrul Odeon vă invită vineri, 11 ianuarie, ora 17:00, la vernisajul expoziției SENSi/aBILITY a artiștilor plastici Georgeta Grabovschi, Rodica Toth Poiata și Corneliu Ionescu.
   Membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, au înscrise în activitatea lor artistică numeroase expoziții personale și de grup.
   Cei trei pictori au în comun, în primul rând, tematica: o explorare dar și o exploatare, în egală masură, a sensibilității umane, îndeosebi a celei femeiești, pe care o valorifică în diferite ipostaze plastice de mare rafinament, atât compozițional, cât și cromatic.
   SENSi/aBILITY este despre sensibilitatea temei alese de cei trei pictori, despre sensibilitatea lor artistică dar și despre abilitatea de a da un sens aparte unor trăiri pur umane.
   Evenimentul este prezentat de Mimi Necula, la Galeria de artă contemporană Odeon, prin Proiectul ArtRoCo - artiști români contemporani.
Expoziția va fi deschisă publicului până joi, 31 ianuarie 2019.
   Georgeta Grabovschi este un pictor cu o amprentă aparte în peisajul artistic autohton și nu numai. Lucrările sale, ușor de recunoscut pentru orice iubitor de artă, atât ca stil, cât și ca tematică, se află în posesia colecționarilor din Europa și din America, acolo unde a avut expoziții de pictură. Temele dansului și ale arlechinilor, precum și compozițiile cu flori, au fost predominante în ultima perioadă de creație artistică. Se bucură de o recunoaștere și apreciere internațională, îndeosebi în Franța, acolo unde a câștigat Medalia Merit și Devotament Francez în anul 2003, Medalia de Aur Merit și Devotament Francez în 2009, Marele Premiu și Placheta de Aur a orașului Cannes în 2010.
   Corneliu Ionescu este un pictor cu peste 4 decenii de activitate artistică. Este un plastician consecvent, de-a lungul timpului, din punct de vedere tematic și cromatic, fiind considerat "Degas" al României pentru reprezentarea balerinelor, una dintre cele mai sensibile și delicate teme ale sale.  Lucrările sale se află în colecții particulare din România, Italia, Germania, Austria, Canada, Japonia, Chile sau Australia.
    Rodica Toth Poiată poate fi considerată un pictor al stărilor interioare, îndeosebi feminine. Cu o tematică bine definită, consecventă de-a lungul timpului, reușește să surprindă, pe pânză, întreaga gamă de emoții și stări sufletești ce transpar, dincolo de forma fizică, de corp. Cu peste 40 de ani de activitate didactică și artistică, Rodica Toth Poiată aduce, cu fiecare expoziție, o nouă explorare a umanului, a spiritului omenesc. Lucrările sale, de o sensibilitate aparte, se află în posesia colecționarilor din țară și străinatate.  

Ziua Culturii Naționale




Muzeul Mihai Eminescu 


Iași 


15 ianuarie 2019





    Muzeul Național al Literaturii Române Iași va sărbători Ziua Culturii Naționale la Muzeul Mihai Eminescu printr-o serie de programe culturale.
    Vernisajul expoziției Povestea Luceafărului se va desfășura cu începere de la ora 13:00 și va fi urmat de prelegerea Eminescu – reper cultural național în diaspora susținută de Simona Modreanu. În continuarea programului va avea loc lansarea de carte a autorului Doru Scărlătescu, Eminescu și ispitele eminescologiei, moderată de Livia Iacob iar doctorul în filologie Nina Corcinschi (Chișinău) va  susține prezentarea Eminescu în Basarabia de azi.
    Activitățile culturale dedicate Zilei Culturii Naționale și poetului Mihai Eminescu din data de 15 ianuarie 2019 vor cuprinde un recital poetic eminescian susținut de actorii ieșeni Petru Ciubotaru, Gabriel Lazăr și poetul Emilian Galaicu-Păun (Chișinău), precum și un recital artistic eminescian al cantautorului Viorel Câta. În încheiere va avea loc un moment dedicat donatorilor Muzeului Național al Literaturii Române Iași, care au contribuit la îmbogățirea patrimoniului eminescian de-a lungul timpului. Moderatorul evenimentelor va fi muzeograful Liviu Apetroaie.

A fost prietenul meu




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinemateca









Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 36. 8 septembrie 1962.





Articol publicat în Revista Cinema, Nr. 2. Februarie 1963.




Articol publicat în Revista Flacăra, Nr. 8, 23 februarie 1963.



Foto: Cinemagia









Articol publicat în Contemporanul, nr. 16. 19 aprilie 1963.











Pe fundalul zgomotos al concursului hipic se desfășoară importanta convorbire
dintre cei doi tineri: Tudor (Victor Rebengiuc) și Ana (Flavia Buref).



Ion și-a găsit în Silvian Simion un interpret sensibil. 



Articol publicat în Revista Cinema, Nr. 5. Mai 1963.