joi, 5 decembrie 2013

Salonul Internațional de Arta Naivă




Arta plastică contemporană


Teatrul Național I. L. Caragiale, București


ediția a XII-a, 5 - 19 decembrie 2013







   Cea de-a 12-a ediție a Salonului Internaţional de Artă Naivă (SIAN) de la București se va desfășura în perioada 5-19 decembrie 2013, la Teatrul Național I. L. Caragiale, Foaier-Sala Mică și este organizat de Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CNCPCT), cu sprijinul Ministerului Culturii. 
   Expoziţia va fi itinerată și la Iaşi, în perioada 20 ianuarie - 3 februarie 2014, la Palas Mall - Sala Atrium.




  Evenimentul reprezintă cea mai amplă selecţie de pictură şi sculptură naivă la nivel naţional, cu participare internaţională, și reuneşte, din doi în doi ani, cei mai reprezentativi artişti naivi din România şi din străinătate.

   Scopul proiectului CNCPCT este de promova arta naivă la nivel național și internațional. Temele lucrărilor care vor fi expuse la SIAN și prezintă lumea de azi şi de ieri, repere străvechi învrednicite cu înţelesuri noi, evocări, reconstituiri sentimentale, poveşti cotidiene.
   La expoziție vor participa artişti naivi din România, Argentina, Polonia, Spania, Serbia, Ucraina, Ungaria, iar cele mai valoroase lucrări vor fi premiate de un juriu de specialitate.
***doxologia.ro

Poezie si proza




Institutul Cultural Roman


Generatia '90


Bucuresti


12 decembrie 2013




Despre Nenea Iancu




Libraria Humanitas


Amintiri despre Caragiale


Cismigiu, Bucuresti


7 decembrie 2013 






   Sâmbătă, 7 decembrie, la ora 17.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu găzduieşte o întâlnire cu Ştefan Cazimir, Dan C. Mihăilescu şi Lidia Bodea dedicată antologiei Amintiri despre Caragiale, volum ce reuneşte cele mai importante mărturii despre Caragiale relatate de contemporani.

"Când l-am cunoscut pe Caragiale, mi-a spus:
— Ţara românească are doi scriitori: pe mine şi pe tine.
M-am uitat la spate să văd de cine era vorba şi, fiindcă n-am văzut pe nimeni, am luat asupra mea măgulitoarea apreciere. Mai târziu am aflat că maestrul se adresa aşa
mai tuturor confraţilor. Lui Radu D. Rosetti i-a spus:
— Il n’y a que moi et toi, et surtout moi!"
(Victor Eftimiu)

Pe simezele Sinaiei




Arta plastica contemporana romaneasca


Nicolae Groza


Expozitia: Basme launtrice


Galeria Regala, Casino, Sinaia


7 decembrie 2013





***Andreea Luta

Colectii si Colectionari




Targul Colectionarilor de Antichitati


Palatul Sutu, Bucuresti


6 - 8 decembrie 2013



Cufarul Cu Vechituri's photo.

Program: 9:30 - 17:30.
***Cufarul cu Vechituri

Lansare de carte




Muzeul Brailei


Braila


6 decembrie 2013



Initiative de toata lauda




Eveniment caritabil: Timp pentru viata


Luptam pentru Andrei !


Palas Mall, Iasi


7 decembrie 2013






  În timpul unui spectacol de dans, Andrei a suferit un accident în urma căruia corpul său de la gât în jos a fost paralizat. În ciuda acestui destin crud, Andrei Popa nu renunţă. Luptă pentru a-şi putea îmbrăţişa din nou familia de pe propriile picioare. Poţi lupta şi tu alături de el, pe 7 decembrie.
***Florin Barhalescu

Muzica si arhitectura




Serban Mestecaneanu: Sonoro Conac


Caru' cu Bere, Bucuresti


7 decembrie 2013






   Avem bucuria să vă invităm sâmbată 7 decembrie, de la ora 11.00, la Caru’ cu Bere (Crama – subsol), la prezentarea albumului Sonoro Conac, care cuprinde lucrările fotografului Șerban Mestecăneanu și texte scrise de Luiza Zamora, cu un concept grafic semnat de Corina Duma. Albumul a fost lansat în aceasta toamna, in cadrul celei de-a opta ediții a Festivalului SoNoRo.
  În cadrul evenimentului ne vom delecta cu un moment muzical susţinut de violistul Răzvan Popovici, împreuna cu violonista Alexandra Bobeico, care vor canta: W. A. Mozart – Duet in sol major pentru vioara si viola si Passacaglia de Johann Halvorsen, dupa o tema de G. F. Händel.
şi de o scurtă prezentare a fotografului Şerban Mestecăneanu, cel care semnează frumoasele şi surprinzătoarele fotografii din album.
  De asemenea, vom viziona un scurt film documentar care prezintă două dintre conacele incluse în album. Filmul este urmat de prezentarea dlui. Nicolae Bănică-Ologu, directorul Memorialului Nicolae Bălcescu - unul dintre conacele în care s-a cântat de-a lungul seriei de concerte Sonoro Conac.
   Albumul Sonoro Conac transpune în imagini povestea a unsprezece clădiri de patrimoniu din România, unde muzicienii SoNoRo au susținut vara aceasta concerte camerale.
  Felul în care muzica de cameră umple aceste spații este vizibil în fotografiile albumului. Muzica și arhitectura sunt interconectate, iar datoria artistului, fie el muzician, arhitect sau fotograf, este să sedimenteze această conexiune și să atragă atenția asupra importanței sale”, spune Șerban Mestecăneanu, fotograful albumului Sonoro Conac.
  Desfășurată sub titulatura Sonoro Conac, seria de concerte de muzică de cameră a fost inițiată pe 24 iunie, la Casa Mincu din București, și s-a încheiat pe 30 septembrie 2013, la Palatul Bánffy – Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, având ca scop revitalizarea și promovarea moștenirii arhitecturale și culturale românești.


  În afara celor două edificii de patrimoniu deja numite, concertele Sonoro Conac au avut loc în clădiri de patrimoniu restaurate sau în curs de restaurare precum Conacul Petre P. Carp (Țibănești, jud. Iași), Conacul Udriște-Năsturel (Herești, jud. Giurgiu), Castelul Cantacuzino (Bușteni, jud. Prahova), Castelul Teleki (Gornești, jud. Mureș), Vila Golescu (Câmpulung-Muscel, jud. Argeş), Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu (Valea Bălcească, jud. Vâlcea), Mănăstirea Curtea de Argeș (Curtea de Argeș, jud. Argeș), Portul Cultural Cetate (Cetate, jud. Dolj) și Castelul Bran (Bran, jud. Brașov).
   Albumul de fotografie Sonoro Conac este rezultatul proiectului inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.
  Participanţii vor avea ocazia de a cumpăra acest elegant album, ce nu poate fi găsit în librării, document în care arhitectura, patrimoniul şi muzica clasică se întâlnesc într-o formulă armonioasă şi incitantă. – Un foarte frumos cadou pentru Crăciun:)

   
având în vedere că locurile sunt limitate
participarea la eveniment se face pe bază de înscriere pe
contact@victoriei.ro 
***Ecobescu Sandra

...si renii lui Mos Craciun




Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa


Intalnire cu Dodi si Roni


Bucuresti


15 decembrie 2013






Început de sărbători, la Făgăraș




Zile și nopți albe la Porțile Cetății Făgărașului


Cetatea Făgăraș


5 decembrie 2013





   Făgăraşul va intra oficial în sărbătorile de iarnă joi, 5 decembrie. Cadrul festiv se va desfăşura sub denumirea generică de Festivalul Zile şi nopţi albe la Porţile Cetăţii Făgăraşului. 
  Startul petrecerilor de Crăciun va fi dat prin colindele elevilor de la Colegiul Aurel Vijoli şi de la Liceul Teologic Sf. Constantin Brâncoveanu din Făgăraş, programate joi, 5 decembrie, de la ora 17.00. Imediat după colindele elevilor, cu puţin înainte de ora 18.00, se vor aprinde luminile de sărbători deja instalate de angajaţii Primăriei pe zidurile şi pe promenada din jurul Cetăţii Făgăraş, pe bulevardele şi intersecţiile principale din municipiu, pe stâlpii de iluminat public şi în locurile de joacă ale copiilor.
   Seara de joi, 5 decembrie, se va încheia cu alte colinde ale elevilor de la Şcoala Ovid Densuşianu, Liceul Tehnologic Dr. Ioan Şenchea, Colegiul Naţional Doamna Stanca şi Colegiul Naţional Radu Negru din Făgăraş.
***bzf.ro

Parteneriatul Estic al Uniunii Europene




Fundatia Europeana Titulescu


Summitul de la Vilnius 

- Implicatii si consecinte strategice pentru Romania


Casa Titulescu, Bucuresti


9 decembrie 2013






   Summitul de la Vilnius a reprezentat un moment cheie in istoria Parteneriatului Estic si a relatiei Uniunii Europene cu cele 6 state estice, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina. 
   Ce s-a obtinut la Vilnius, ce nu a putut fi fructificat, scenarii de viitor, analize privind implicatiile asupra Romaniei si Uniunii Europene, toate acestea vor fi discutate si analizate la Fundatia Europeana Titulescu.

   Evenimentul va avea loc luni, 9 decembrie, ora 11.00, la Casa Titulescu, Sos. Kiseleff, nr.47, sector 1, Bucuresti

Va asteptam in numar cat mai mare!

Monografie sentimentala




Lansare de carte


Marlena Panamarciuc Avramescu: Palatului Copiilor


Palatul Copiilor, Galati


6 decembrie 2013





***Adrian Zainescu

Petrece romaneste




Diaspora romana


Dublin, Galway, Irlanda


18-19 ianuarie 2013





   Va asteptam cu drag pe 18 ianuarie la Hotel Red Cow Dublin, incepand cu ora 19:00 si duminica - 19 ianuarie, la Hotel Clayton Galway, ora 18:00, sa ne Petrecem Romaneste !   Invitatul principal este d-na Angela Rusu care ne va oferi o seara romaneasca de neuitat! Adrian Chisavu si Oxana Copceanu va vor incanta si ei cu muzica culeasa din toate colturile Romaniei acompaniati de Cristian Ciocan! 
  In spectacolul din Dublin o avem invitata si pe Aleka Potinga o voce minunata care va rasuna pe ritmuri pop-dance! Locurile de unde se vor putea procura bilete vor fi anuntate in cateva zile !  Copiii sub 16 ani INTRARE LIBERA! Sunteti rugati sa completati biletul de intrare cu datele personale pentru a participa la TOMBOLA cu premii oferite de sponsorii nostri Dental M Dublin, Impachetari Corporale Tania, Monica Hadarean Photography, Hotel Clayton Galway, Galu Service Galway si organizatorii! Decorul este oferit de CHevents! 
***Actualitatea irl

Iarna incepe cu LEGO




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Brickenburg Winter Expo


Cluj-Napoca


5 - 8 decembrie 2013





   Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Asociația Brickenburg vă invită la Brickenburg Winter Expo (Expoziția de iarnă Brickenburg), care va fi deschisă în perioada 5-8 decembrie, între orele 11:00 și 19:00, la sediul central al muzeului de pe str. Memorandumului nr. 21.
  Numărul iubitorilor de LEGO este în creștere, iar Muzeul Etnografic își dorește să fie o gazdă bună pentru toți, mari și mici deopotrivă. Din acest motiv, expoziția din această lună este înzestrată, în premieră, cu un spațiu de joacă unde iubitorii de LEGO își vor putea exercita îndemânarea și creativitatea, pregătindu-se pentru a intra în atmosfera de joc a sărbătorilor de iarnă. 
  Prin tradiție, expoziția de iarnă a Asociației Brickenburg este una experimentală, organizatorii propunându-și să testeze impactul diferitelor elemente asupra vizitatorilor.    
  Publicul va putea admira creații lucrate cu migală, previzualizări ale exponatelor care vor fi prezentate la evenimentele majore ale anului 2014.
  Prețul unic de intrare, pe întreaga perioadă a expoziției, este de 3 lei. 
Vă așteptăm la joc!

Expozitie de design




Constantin Alupoaei


Lights Up


Galeria 15 Design, Hanul cu Tei, Bucuresti


5 - 20 decembrie 2013





Patrimoniul cultural imaterial al umanitatii




Agentia de Stiri Bune


Colindatul de ceata barbateasca 

in Romania si Republica Moldova


5 decembrie 2013







foto: doxologia.ro


   Prin votul unanim al Comitetului interguvernamental UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, astăzi, 5 decembrie 2103, în cadrul lucrărilor celei de a 8-a sesiuni ordinare a Comitetului, reunit la Baku, în Azerbaidjan, Colindatul de ceată bărbătească în România și Republica Moldova a fost înscris în Lista reprezentativă a Patrimoniului cultural imaterial al umanității.
   Dosarul prezentat de cele două state, în comun, este primul în urma căruia Republica Moldova înscrie un element din patrimoniul său cultural imaterial în Lista reprezentativă și cel de al patrulea, pentru România, precedentele fiind Călușul, Doina și Ceramica de Horezu.
  Cele două state românești mai au în lucru un dosar comun privind Mărțișorul, alături de Bulgaria și Macedonia. Totodată, la UNESCO se află, deja, în studiu, dosarele trimise anterior de Ministerul Culturii din România, privind Pelerinajul de la Moisei și, respectiv, Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc.
***Virgil Stefan Nitulescu via Aurelia Dutu

Obiceiuri traditionale de pe Valea Trotusului




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


8 decembrie 2013






   Duminică, 8 decembrie 2013, de la ora 13.00, pe esplanada din fața Muzeului Țăranului, copiii din Comănești vă vor prezenta obiceiuri tradiționale de pe Valea Trotușului: cântece populare interpretate de Ansamblul folcloric Hora, al Clubului elevilor din Comănești, coordonat de învățătorul Costică Lazăr; dansuri populare interpretate de Ansamblul de dansuri Izvor al Colegiului Tehnic Dimitrie Ghika Comănești, coordonat de Mihaela Blidari; Jocul ursului, obicei local interpretat de o trupă de ,"urși” din Comănești, formată din elevii Colegiului Tehnic Dimitrie Ghika Comănești, condusă de Silviu Ariton.

Arta si Mestesug




Expozitia Nationala de Mestesuguri Traditionale 

a Scolilor Populare  de Arta Pavel Tertiu


Galeria de Arta, Focsani


editia a VII-a, 13 - 31 decembrie 2013





  Consiliul Judeţean Vrancea, Centrul Cultural Vrancea - Secţia Şcoala Populară de Artă Focşani, organizează în parteneriat cu Muzeul Vrancei şi Ansamblul Folcloric Ţara Vrancei, a VII-a ediţie a EXPOZIŢIEI NAŢIONALE DE MEŞTEŞUGURI TRADIŢIONALE A ŞCOLILOR POPULARE DE ARTĂ PAVEL TERŢIU, Focsani, 13-31 decembrie 2013

Inspired by Bucharest




Prezente romanesti peste hotare


Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica 


Venetia, Italia


10 - 19 decembrie 2013






  Marți, 10 decembrie 2013, ora 18:30, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția va avea loc inaugurarea expoziției de fotografie cu titlul Inspired by Bucharest. Evenimentul organizat de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția în parteneriat cu CreArT - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti și B365.ro, beneficiază de patronajul Regiunii Veneto, al Provinciei Veneția și al Primăriei orașului Veneția. 
   În urma desfășurării proiectului TOP 15 cele mai frumoase fotografii din Bucureşti organizat de B365.ro - site de informare locală şi promovare a evenimentelor din capitala României, proiect în care mai mulți fotografi au fost invitaţi să aleagă câte 15 capturi dintre cele pe care le-au făcut în București şi să le împărtăşească cu cititorii B365.ro, a rezultat expoziţia Inspired by Bucharest ce reunește lucrările celor mai buni 11 fotografi dintre cei care au participat la acest concurs: Vlad Eftenie, Mihai Petre, Alex Mazilu, Aurel Vîrlan, Marius Iancu, Marius Georgescu, Dani Ioniță, Andrei Bîrsan, Alex Gâlmeanu, Mirela Momanu, Robert Trică şi Irina Groza.
  Lucrările ce vor fi prezentate publicului italian în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în perioada 10-19 decembrie 2013, promovează un Bucureşti actual prin imagini surprinse de artişti fotografi cu stiluri diferite de abordare.   
  Conceptul expoziției va fi completat de videoproiecția filmului Colțuri de București, un proiect realizat de Vlad Trandafir. 
   Expoziţia beneficiază de sprijinul financiar al Institutului Cultural Român şi va rămâne deschisă publicului până în data de 19 decembrie a.c., în Mica Galerie a IRCCU Veneţia (Cannaregio 2211 – 30121 Veneţia). Intrarea este liberă.
  Organizatori: Institutul Cultural Român și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția
  În parteneriat cu: CreArT - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti și B365.ro
  Cu patronajul: Regiunea Veneto, Provincia Veneția și Primăria orașului Veneția

Decembrie, la Suceava




Craciun in Bucovina


2013






Zece zile vizitam Sala Tronului gratuit.

***Muzeul Bucovinei

Lucrarea lunii decembrie




Muzeul de Arta Tulcea


Samuel Mutzner: Hanul lui Mamut


2013