marți, 11 februarie 2014

Portretul in colectia Muzeului de Arta




Muzeul Judetean Satu Mare


Muzeul de Arta, Satu Mare


14 februarie - 29 aprilie 2014





   Portretul in colectia Muzeului de Arta se doreste a fi o continuare a seriei de expozitii care aduc in fata publicului iubitor de arta lucrari de valoare din patrimoniul sectiei de Arta a Muzeului Judetean Satu Mare; expozitia aduna laolalta 73 de lucrari, atat pictura, desen cat si sculptura, de la maestrii ai artei vizuale incepand din sec. XIX si pana in contemporaneitate.

curator: Valer Sasu, artist vizual

Exponatul lunii februarie




Muzeul National al Unirii


Chiriacodromion, Balgrad, 1699


Alba Iulia


4 februarie - 2 martie 2014




   Cu această ocazie este expus unul dintre cele opt exemplare ale tipăriturii bălgrădene Chiriacodromion (1699) aflate în colecțiile muzeului.
   Volumul a fost achiziţionat în anul 1963 de la colecţionarul aiudean Iosif Pop, fiind considerat exemplarul etalon de către bibliografia de specialitate.
   Pe lângă valoarea artistică a tipăriturii dată de frontispiciile şi iniţialele ornate prezente pe filele sale, însemnările manuscrise de pe diferitele pagini ale cărții, care atestă circulaţia ei în localitatea Geomal, îi conferă şi calitatea de document.
   Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
***alba24.ro

Alma rumana




Diaspora romana


Asociatia culturala Suflet romanesc: Martisorul in Valencia


Valencia, Spania


1 martie 2014





   Ca în fiecare an dorim să marcăm acest frumos obicei străvechi românesc printr-o activitate dedicată mărțișorului, doamnelor, fetelor și vouă tuturor celor care doriți și veți fi alături de noi la acest eveniment.
   Vă așteptăm așadar cu mic cu mare, iar dacă le puteți spune și prietenilor voștri, sunt și ei bineveniți și binevenite.

Henri Coanda




Muzeul National Tehnic prof. ing. Dimitrie Leonida


Bucuresti


12 februarie 2014






   Intrat în legendă, Henri Coandă este cunoscut îndeosebi pentru realizarea primului avion cu reacţie şi descoperirea efectului care îi poartă numele, însă moştenirea sa este cu mult mai bogată şi cuprinde peste 250 de invenţii concretizate în peste 700 de brevete.
   În octombrie 1910, marea senzaţie a celui de-al II-lea Salon Aeronautic din Paris a constituit-o primul aeroplan cu reacţie din lume, conceput, proiectat, construit , testat şi pilotat de inginerul şi inventatorul român Henri Coandă.
   Aparatul era unul de tip biplan cu două locuri, cu propulsor fără elice, cu turbină. Aripa avionului prezenta un element nou şi anume fanta de bord de atac, ce avea prerogative hotărâtoare în ce priveşte sporirea portantei la aterizare şi exercitarea controlului lateral în cazul în care ar fi intervenit pierderea vitezei. Macheta motoreactorului Coandă 1910 va expusă în cadrul miniexpoziţiei dedicată lui Henri Coandă.
   Deşi realizarea avionului cu reacţie a marcat doar începutul unui lung şir de invenţii uimitoare, pe care savantul a continuat să le ofere omenirii până în ultimul an al vieţii sale, prea puţini ştiu de existenţa acestora. Din dorinţa de a ilustra din bogata activitate a lui Henri Coandă în miniexpoziţie vor fi prezente şi alte invenţii, respectiv:
•           Macheta Rezervorului subacvatic pentru depozitarea petrolului;
•           Macheta Aerodinei Lenticulare – farfuria zburătoare Coandă, fără piese mecanice în mişcare, capabilă de decolare-aterizare pe verticală şi de zbor la punct fix;
•           Macheta Aerosaniei – sau sania automobil echipată cu motor cu reacţie Coandă;
•           Macheta Edificiului cruciform, menit să adăpostească peste patru mii de persoane
 în şapte sute de apartamente;
•           Macheta Avionului Bristol Coandă BR7.

Adresa si contact:

Str. Candiano Popescu nr. 2 (Parcul Carol I), Bucureşti, 
fax (+40-1) 021 336 77 77; tel: (+40-1) 021 336 93 90, 021 336 9399, 
40581 Bucharest, Romania

Chemarea ortodoxiei




Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Vascan


Libraria Predania, Bucuresti


13 februarie 2014




M-a interpelat o profesoara :
<<Nu-i asa ca Hristos a fost pana la varsta de treizeci de ani in India?>>
<<Doamna, Hristos este Dumnezeu. El este Creatorul indienilor.
(Mai inainte de a se face Avraam, Eu sunt /Cf Ioan 8,58) Este Dumnezeu, dar Si-a motivat invatatura – El este singura cale.>>”
(Parintele Arsenie Papacioc, ,,Singur Ortodoxia”, Ed. Sophia, 2008)

  M-a amuzat umorul Parintelui, dar e un umor de suprafata ca tot la ,,suprafata" vietuieste si omul de astazi, prin propria-i alegere si vointa; in spate stau ascunse, insa, durerea si necazul pentru omul cazut in pierderea ereziei de toate culorile si toate neamurile.
  Astazi, omul este in goana dupa senzationalul egalitatii cu Hristos, pentru ca el crede ca Acesta-I doar om, personaj istoric, ganditor… cumva…si vrea sa-I semene ca sa-L intreaca …dar el nu stie, precum ,,doamna profesoara” , nu mai cunoaste Adevarul Scripturistic.
   In realitatea revelata a Sfintei Predanii, Hristos este Insusi Dumnezeu ( ,,Iar Eu şi Tatăl Meu una suntem. “ Ioan 10,30 ) Dumnezeu adevarat si om adevarat, avand doua firi dumnezeiasca si omeneasca, intr-o singura persoana/ipostas al Sfintei Treimi care este, dupa Arhimandritul Sofronie: ,,o singura Putere si Trei Fete (Tatal, Fiul si Duhul Sfant)” iar dupa Sf. Grigorie Teologul: ,, O singura Fire in trei proprietati, intelegatoare, desavarsite, existand prin ele insele; deosebite in numar, dar nu deosebite in Dumnezeire".
Si asa se face ca...
necunoscand Cine este Hristos Mantuitorul si implicit, nesocotindu-L, omul:
-isi rateaza propria sa cunoastere- el insusi fiind creat,, dupa chipul Lui Dumnezeu", fie ca mintea sa il lasa sa stie, fie ca nu;
-pe sine insusi se pierde
- si-si anuleaza propria sa sansa de a deveni ,,dupa asemanare cu Dumnezeu". („Suntem după Chip prin creaţie ,iar după asemănare prin noi înşine, prin voinţa noastră liberă", spune Sfanţul Grigorie de Nyssa. )

Elaboram argumentul la Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Vascan 
si Intrebatorul Ciprian Voicila
Joi, 13 februarie 2014 la intalnirea cu Tema: CHEMAREA ORTODOXIEI!
ora 19:30, Libraria Predania, Str.Vulturilor nr.8, Bucuresti

Doamne ajuta!
Nicoleta Vascan

Vinyl Room 4




Colectii si Colectionari


Targ de viniluri


Dianei 4, Bucuresti


15 februarie 2014






Photo credits: Paul Townsens

A trecut iarna si trebuie sa ne punem ordine in discuri.

   La targ se pot vinde, cumpara, schimba viniluri după bunul plac. Vom pune un pick-up la dispoziție, unde puteți asculta ce va place.
   Participarea este libera. Puteți posta pe wall-ul evenimentului ce aduceți sau ce va doriți.Trimiteti cu incredere anuntul prietenilor interesati.
   Targul (12:30-19:00) se continua cu o noapte de specialitati gasite si mixate de DJ nohow (ora 22.00)

Clinamen. Cum a inceput Renasterea




Lansare de carte


Stephen Greenblatt


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


16 februarie 2014




   Cartea de non-ficţiune mult aşteptată de istorici şi filologi, pentru care Stephen Greenblatt a primit premiul Pulitzer în 2012, Clinamen. Cum a început Renaşterea, apărută recent la editura Humanitas, va fi lansată duminică, 16 februarie 2014, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cişmigiu.
   Invitaţii sunt Mihaela Irimia, prof. univ. dr. Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti şi directorul Centrului de Excelenţă pentru Studierea Identităţii Culturale, Centrul de Studii Britanice, Şcoala Doctorală de Studii Literare şi Culturale, Andrei Cornea, eseist, filosof şi profesor la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti şi Vlad Russo, redactorul cărţii.
   Stephen Greenblatt este profesor de ştiinţe umaniste la catedra John Coogan de la Universitatea Harvard, cu o activitate foarte preţuită în mediile academice şi în cele editoriale, coordonatorul antologiilor Norton de literatură engleză şi a celei dedicate lui Shakespeare şi fondator al şcolii literare Noul Istoricism. În spiritul acestei metode foarte investigative, Stephen Greenblatt merge pe fire laterale pentru a completa detaliile unui moment esenţial în istoria culturii. Ne întoarcem cu totul în 1417, pe urmele unui umanist, fost secretar apostolic al unui papă detronat, care descoperă printre manuscrisele pierdute ale Antichităţii, ascunse în bibliotecile mănăstirilor, Despre natura lucrurilor a lui Lucreţiu.
   Influenţa acestui poem dispărut secole la rând va fi esenţială pentru producerea mutaţiei culturale pe care o cunoaştem astăzi drept Renaştere.
  Aprecierea a trecut şi în paginile marilor cotidiane şi săptămânale. Este cu putinţă ca un poem să schimbe lumea, se întreabă cronicarul din Newsweek: "Stephen Greenblatt ne povesteşte cum a ajuns până la noi textul antic care a zguduit din temelii Europa renascentistă şi a inspirat idei şocant de moderne”. Publishers Weekly consideră cartea "cu adevărat revoluţionară, deopotrivă biografie şi istorie intelectuală”, iar Philadelphia Inquirer o descrie ca "o relatare pasionantă (..), paginile din care aflăm cum am ajuns să fim ceea ce suntem astăzi şi să trăim în lumea pe care o vedem dinaintea ochilor sunt scrise atât de bine, încât au verva ficţiunii”. În New York Times este remarcată mai degrabă puterea evocativă a poveştii. "Marele merit al lui Stephen Greenblatt este acela de a ne face să simţim din plin forţa trecutului de mult apus”.
    Volumul Clinamen. Cum a început Renaşterea a apărut în traducerea din limba engleză a Adinei Avramescu.

Noua ne pasa de copiii Brasovului




Initiative de toata lauda


Spectacol caritabil


Centrul Cultural Reduta, Brasov


28 februarie 2014




***Casa de Cultura a Studentilor BRASOV

Clubul Cartile Denisei




Eric-Emmanuel Schmitt: Visatoarea din Ostende


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


18 februarie 2014



   Marţi, 18 februarie 2014, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu va fi prima seară din acest an a clubului nostru de carte, o seară dedicată lui Eric Emmanuel Schmitt si noului său volum apărut la Humanitas Fiction, Visătoarea din Ostende.
   Cinci istorii emoţionante conduse magistral de un Prospero modern, care ne conving că visul este adevărata ţesătură din care sunt plăsmuite întâmplările de zi cu zi.

Pe simezele turdene




Arta plastica contemporana romaneasca


Cornel Vana


Muzeul de Istorie, Turda


12 martie 2014




Jocul celor o suta de frunze si alte povestiri




Lansare de carte


Varujan Vosganian


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


18 februarie 2014