joi, 30 iulie 2015

Donația Peter Jacobi




Muzeul Național al Țăranului Român


București


7 - 30 august 2015




   Muzeul Național al Țăranului Român are bucuria de a vă invita vineri, 7 august 2015, ora 17:00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziției de fotografie Donația Peter Jacobi către Muzeul Național al Țăranului Român.
   Expoziția înclude o selecție din seriile fotografice Bisericile fortificate ale sașilor din Transilvania și Frumoasele straie țărănești ale doamnelor de la oraș.

Bisericile fortificate ale sașilor din Transilvania

    Fotografiile sculptorului Peter Jacobi, realizate în cursul anilor 2004 și 2005, arată ansamblurile bisericilor fortificate săsești din Transilvania. Imaginile sunt reprezentative pentru realizările culturale ale sașilor de-a lungul celor aproape nouă veacuri de prezență în Transilvania. Fotografiile fac trimitere atât la arta modernă, cât și la scenografie. În afară de intenția genuin artistică, imaginile prezentate în expoziție au ca scop și să atragă atenția publicului cultural interesat asupra pericolului în care se află acest patrimoniu. După exodul în masă al sașilor din Transilvania în anii ’90 ai secolului trecut, acest patrimoniu a fost părăsit și este amenințat de deteriorare.

Frumoasele straie țărănești ale doamnelor de la oraș

    Expoziția, găzduită de Muzeul Țăranului în aprilie 2012, conține fotografii din colecția artistului Peter Jacobi, înfățișând, mai ales, doamnele din nobilimea și burghezia românească, purtând costume tradiționale românești.
    După cum se știe, Reginei Elisabeta i se datorează adoptarea, la Curte, a modei costumului tradițional românesc, socotit, până atunci, drept un strai demn de a fi purtat doar de către țărani. Exemplul său a fost urmat de Regina Maria și de principesele Elisabeta, Maria și Ileana, dar și de majoritatea doamnelor din înalta societate românească.
    Încet, încet, hainele țărănești au pătruns într-o societate care, în acea perioadă, era obișnuită mai degrabă să imite ținuta vest-europeană, decât să afirme virtuțile tradiției autohtone.
    Încă dinainte de Războiul de Independență și până în pragul dezastruosului an 1940, multe fotografii au imortalizat atitudinile acestor doamne din înalta societate românească. Tocmai asupra acestor fotografii s-a oprit Peter Jacobi, în demersul său artistic.
    Pentru Peter Jacobi, patina timpului care s-a așternut peste imaginile descoperite în anticariate și arhivate sentimental, în atelierul său, înnobilează fotografiile. Artistul lasă timpul să intervină peste imaginile de epocă și chiar îl ajută, adeseori, prin intervenții practicate direct pe hârtia fotografică, parcă pentru a sublinia efemeritatea creației umane.

   Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până pe 30 august 2015, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Intrarea este liberă.

Jazz in Gradina Enescu




Initiative de toata lauda


Muzeul National George Enescu, Bucuresti


2 august 2015





     Duminică, 2 august, ora 20:00, Merci Charity Boutique în parteneriat cu Muzeul Naţional George Enescu îşi deschid porţile pentru o seară de jazz în aer liber în grădina Muzeului Naţional George Enescu (Calea Victoriei, nr. 141), împreuna cu Luiza Zan, Gyárfás István și Sárik Péter.
    Fondurile obţinute din donaţiile participanţilor vor fi folosite pentru utilarea și mobilarea unei școli din judeul Mureș, îmbunătățind astfel condiții de învățare a copiiilor din sat.
Mai multe informatii aici:
                                http://www.georgeenescu.ro/evenimente_doc_456_jazz-caritabi…
                                    ‪#‎jazz‬ ‪#‎bucuresti‬ ‪#‎georgeenescu‬ ‪#‎concert‬ ‪#‎iubestemuzica‬

Certificat de calificare



Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile



Daca tot am vorbit, si nu o data, despre telegrame,
e timpul sa vedem cum sta treaba si cu telegrafistii...


10 octombrie 1954.


O comisie de calificare de pe langa Oficiul Special Posta Centrala.
Hmmm, imi miroase a "agenturi". Nationale...

Ridendo Dicere Verum




Muzeul Memorial Cezar Petrescu


Bușteni


ediția a XX-a, 31 iulie - 1 august 2015





    Muzeul Memorial Cezar Petrescu din Bușteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 2, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează în perioada 31 iulie – 1 august 2015, Salonul de Umor RIDENDO DICERE VERUM.
   Inițiat în anul 1996, Salonul s-a bucurat, încă de la prima ediție, atât de sprijinul Uniunii Epigramiștilor din România, cât și al Primăriei Orașului Bușteni.
   De-a lungul celor 19 ediții, epigramiști și caricaturiști din România și din Republica Moldova, au făcut deliciul publicului în dueluri de idei transpuse în epigrame, trimițând săgeți ironice în versuri, cu talentul literar caracteristic, între ei, cât și la adresa personalităților din viața socială, economică și politică.
    Cea de-a XX-a ediție se deschide vineri, 31 iulie 2015, ora 16.00 și va cuprinde lansări de carte, expoziții de caricaturi, precum și tradiționalul duel al epigramiștilor, urmat de festivitatea de premiere.

Rădăcini




Lansare de carte


Tinuța Grec, 


Primăria Orașului Borșa


15 august 2015





Vă invit de pe-acum la lansare!
Promit că va merita efortul! 

   Am strâns pentru voi imagini, informații și date despre trecutul acestui frumos loc, completate de imaginea de acum a Borșei.
   Am scris despre minerit, despre Baia Borșa și oamenii ei, despre evoluția tradițiilor și obiceiurilor strămoșești, despre folclorul autentic, despre vechi meserii și meșteșuguri și multe alte aspecte ale identității bunicilor și străbunicilor voștri.
   Am scris despre prezent, despre oamenii care păstrează vie tradiția, care poartă cu mândrie costumul popular tradițional și duc mai departe zestrea neprețuită primită în dar de la înaintași.
Am scris despre borșenii risipiți prin lume, despre visurile și speranțele lor.
Prin cuvinte și imagini, o nouă filă din istoria Borșei își începe încet drumul spre neuitare!

Expoziție de tablouri realizate din semințe




Daniela Kovats


Galeria de Artă Grand Hotel Traian, Iași


1 - 31 august 2015



    Pentru a doua oara, la Galeria de Arta Grand Hotel Traian Iasi, Daniela Kovats va expune tablouri realizate din diverse semințe, boabe și macaroane. Tablourile reprezintă figurile unor personalităţi cunoscute din lumea artistică românească şi internaţională, dar şi personaje şi locuri istorice.
    Printre personajele transpuse în tablouri realizate de Daniela Kovats se numără Florin Piersic, Marin Moraru, Horaţiu Mălăele, Nicu Constantin, Mircea Albulescu, Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Vlad Ţepeş, dar şi Sharon Stone, Oprah Winfrey, Julia Roberts, Tom Jones, Mr. Bean, Michael Jackson. Pentru realizarea tablourilor, Daniela Kovats foloseste seminte de in, muștar, mac, susan, mei, rapiță, orez, iar în unele cazuri alte materiale, precum strasuri, mărgeluțe și nisip colorat.
    "Întotdeauna, artele plastice au avut nişte delimitări foarte mobile. De fiecare dată când un artist înzestrat a hotărât să se sature de limitele pe care le-a respectat până la un moment s-au născut genuri noi, orientări noi. Daniela Kovats a făcut totul din instinct. Meritul mare al artistei este că niciodată nu a rămas dezechilibrată. I-a plăcut să privească figura umană. Această trecere, mai mult figurativă spre figura umană ne arată că această pornire artistică are rezoane adânci, este determinată de un anumit resort sufletesc, care i-a împins atenţia într-o anumită direcţie“, a afirmat criticul Dan Lăzărescu.
    Kovats Daniela s-a născut la 21 iunie 1968, în localitatea Salonta, judeţul Bihor. Din primavara anului 2008, s-a mutat la Arad împreună cu soţul, după 20 de ani petrecuţi în Ploieşti şi Bucureşti. Nu a absolvit cursuri de specialitate în domeniul picturii, pregătirea de bază fiind de tehnician în administraţia publică.
    Preocuparea pentru pictură o are din copilărie când a început să schiţeze peisaje din natură. După adolescenţă a continuat să-şi dezvolte această pasiunea pentru pictură prin lucrări pentru colegii de serviciu şi prin realizarea unor picturi murale în propria casă.
    "Îmi aduc aminte că tatăl meu a fost cel care a observat înclinaţia mea către artele frumoase şi nu a pierdut nicio ocazie să mă impulsioneze şi, în acelaşi timp, să-mi confirme prin cuvinte faptul că merită să îmi cultiv vocaţia. O imagine din paste făinoase reprezentând un soare, pot să spun că a fost începutul meu în arta neconvenţională. După care, am realizat o lucrare stilizată reprezentând o vază şi un trandafir din seminţe, aceasta fiind prima mea lucrare din seminţe.” (Daniela Kovats).
   Expoziţia de tablouri realizate din diverse semințe poate fi vizitată în perioada 1-31 august 2015, în holul Hotelului Traian din Iasi, în fiecare zi, începând cu orA 07.00.
Curator Galeria de Arta Grand Hotel Traian : Stefania Mihailescu

Roma




De prin lume adunate...


Italia


Colectii si Colectionari



Azi "mi-a luat ochii" o mapa, frumos cartonata.
Nu stiu cea a continut, probabil imagini (fotografii) volante.
Mi-a placut parfumul ei de epoca si m-am gandit sa vi-l impartasesc si voua.
Nu este datata dar in umila mea parere e de pe timpul lui Benito Mussolini.
Probabil de pana in '30.
De unde stiu? 
Coperta a IV-a imi pare reprezentativa in acest sens...





O minunatie de...cacofonie!




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile





Coperta a II-a.
Acum nu stiu daca acei copii dispune sau dispun.
Se mai fac inca cercetari....




Coperta a III-a.
Cea cu bubitza...