marți, 23 octombrie 2018

Târgul Meșterilor Populari




Piața William Shakespeare, Craiova 


ediția a XLI-a, 26 - 28 octombrie 2018





Pe simezele Capitalei - Grup 47




Arta plastică contemporană românească 


Centrul Artelor Vizuale, București 


24 octombrie 2018





Participă:

Bogdan Andronic / Ion Anghel / Cezar Atodiresei / Marius Barb / Cătălin Bălescu / Georgian Bărbieru / George Bîzgu / Mihai Boboc /Dragoș Bojin / Traian Boldea / Marcel Bunea / Bogdan Cazacincu / Elena Dăscălescu / Adrian Dică / Liviu Epuraș / Irina Florescu /Mihai Glodeanu / Diana Ivan / Petru Lucaci / Doina Marița Sibiceanu / George Paul Mihail / Florin Mocanu / George Moscal / Mircea Mureșan / Andrea Nagy / Răzvan Năstase / Laura Niculescu / Alexandru Papuc / Cosmin Paulescu / Gheorghe Pogan /Răzvan Radu / Eugen Raportoru / Alexandru Rădvan / Adrian Rizescu / Andrei Romoceanu / Daniel Roșca / Constantin Rusu / Mihai Sârbulescu / Raoul Sîrbu / Răzvan Stanciu / Silvia Stoica / Liviu Stoicoviciu / Andreea Ștefan / Vasile Tolan / Andrei Tudoran / Ruxandra Tudoran / Adelin Ursulescu

Bacăul - Capitala rezistenței și victoriilor întregirii naționale




Complexul Muzeal Iulian Antonescu 


Bacău 


24 - 25 octombrie 2018






40° - Colaje tăiate la patruzeci de grade




Arta plastică contemporană românească 


Adrian Pojoga 


Biblioteca Națională a României, București 


18 - 29 octombrie 2018




    40° - Colaje tăiate la patruzeci de grade - s-a dezvoltat ca un proiect de design industrial, rostogolindu-se ca un bulgăre de la simplu la complex, trecând prin documentare și cercetare până la găsirea unor expresii plastice total noi.
   Expoziția va putea fi vizitată în perioada: 18 - 29 octombrie 2018, la Biblioteca Națională a României, Sala Symposium

Împărăția pământului




Lansare de carte 


Hoda Barakat 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


29 octombrie 2018





    Hoda Barakat, scriitoarea nominalizată la International Man Booker Prize, lansează luni, 
29 octombrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu romanul Împărăția pământului.
Scriitoarea se va afla la București la invitația Ambasadei Libanului în România.
    La evenimentul moderat de Virginia Costeschi, coordonator editorial al Grupului Editorial Trei, vor lua cuvântul: Conf. univ. dr. Laura Sitaru, traducătoarea cărții și Ana Maria Luca, corespondent extern pentru Orientul Mijlociu.
Lansarea se va încheia cu o sesiune de autografe.
   Romanul Împărăția pământului este o cronică magistrală a vieții într-o comunitate maronită din Munții Libanului, care explorează originile violenței din această regiune a lumii.
Acest volum a fost tradus cu ajutorul Sharjah International Book Fair Translation Grant Fund.

Despre carte:

    Un bărbat moare într-o furtună de zăpadă, iar copiii săi, Salma şi Tannus, îşi asumă noi destine. Salma îşi dedică viața unei cauze nobile: să alunge ghinionul care planează asupra micii sale familii. Tannus este obligat să fugă în Siria şi să descopere în exil că are o voce divină. Viețile lor devin fundaluri pentru microistorii antagonice, luminoase ori întunecate, duioase sau hâtre, religioase ori răzvrătite.

    Începând din perioada Mandatului Francez şi până în 1975, când a izbucnit războiul civil, Hoda Barakat evocă aproape şaptezeci de ani de istorie a Libanului, uneori tragică, alteori absurdă.
    Folosind o multitudine de perspective, Barakat descrie cu precizie şi cu nostalgie gesturile vieții de zi cu zi, ritualurile religioase şi limbajul plin de culoare al localnicilor.
   Un roman genial, emoționant şi burlesc, al uneia dintre cele mai valoroase autoare libaneze.
Unicitatea acestui roman caleidoscopic, a acestei imersiuni aproape etnologice pe care un scriitor o face în propria comunitate, constă în aceea că totul poate fi adevărat şi că nimic nu este în întregime adevărat… Singurele poveşti pe care le auzim sunt cele ale țăranilor: miniaturale, monstruoase, uneori luminoase, dar cel mai adesea aspre şi cenuşii, întocmai precum Munții Liban. ("Le Monde des Livres")

Despre autoare:

Hoda Barakat s-a născut în 1952, la Beirut.
   A absolvit Universitatea Libaneză cu o diplomă în literatură franceză. A fost profesoară, traducătoare şi jurnalistă înainte de a se muta la Paris împreună cu cei doi fii ai săi, în 1989, spre sfârşitul războiului civil din Liban.
   În 2013, a fost prima bursieră de origine arabă invitată la Universitatea din Texas în cadrul Austin Middle Eastern Studies Program, precum şi la Universitatea din Virginia.
   A publicat cinci romane, două piese de teatru, un volum de povestiri şi o carte de memorii.
De asemenea, a fost coautoare a unor volume scrise în franceză. Cărțile ei au fost traduse în mai multe limbi.
   În 2002. a fost decorată cu Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres iar în 2008 cu Chevalier de l’Ordre du Mérite National.

Participarea la eveniment este gratuită și se face pe baza unei înscrieri prealabile pe Eventbook.

Pe scena Ateneului...




Școala de Muzică București 


Ateneul R. P. R. 


30 iunie/3 iulie 1955









Drogurile. O carte obligatorie




Dezbatere non-ficțiune 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


24 octombrie 2018




    Vă așteptăm miercuri, 24 octombrie, de la ora 19:00, la o dezbatere non-ficțiune pornind de la volumul Drogurile. O carte obligatorie de Mihai Copăceanu. La discuția moderată de Vasile Ernu vor participa Alina Dumitru, Nona Rapotan și autorul cărții, Mihai Copăceanu.
    "Cartea lui Copăceanu este o contribuție promptă și relevantă la o problemă tot mai arzătoare în multe părți ale lumii. Cartea promite să aducă cititorilor din diferite domenii ale vieții un subiect de reflecție și de dezvoltare ulterioară în moduri specifice nevoilor României, mai ales semnificative pentru tineri, a căror căutare a identității și a locului semnificativ în lume poate duce adesea pe calea abuzului de substanțe.” (Psiholog Dr. Olivera Petrovich, Universitatea Oxford).

Pe simezele constănțene: Centenarul Marii Uniri - repere -




Arta plastică contemporană românească 


Ion Bârlădeanu 


Muzeul de Artă Constanța 


26 octombrie - 7 noiembrie 2018





    În cadrul evenimentelor expoziționale găzduite de Muzeul de Artă Constanța, sub denumirea de Artiști români în Anul Centenarului, vă invităm să vizitați, în perioada 26 octombrie - 
7 noiembrie 2018, expoziția de acuarelă a arhitectului Ion Bârlădeanu. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 26 octombrie 2018, ora 17:00

DACIA50 – Autoturismul




Lansare de carte 


Albert Adrian Vrăbiuță 


Sala expozițională F64, București 


30 octombrie 2018




    Marți, 30 octombrie, începând cu ora 19:00 te așteptăm în sala expozițională F64 (Bulevardul Unirii 45) pentru o prezentare a albumului foto DACIA50 – Autoturismul.
   Este un fotoalbum documentar pe care un tânăr în vârstă de 30 de ani și-a dorit să îl realizeze despre: "Ea, mașina, care își merită povestea spusă până la capăt, pentru că există oamenii care dedică mult timp acestui macro-univers numit Dacia. Această primă carte este începutul unei trilogii de Dacia.”
   Albert Adrian Vrăbiuță, originar din Brăila, caută și fotografiază Daciile istorice din București și află poveștile din spatele "primului strat de vopsea”, mașinile devenite "vehicul istoric” de colecție și celelalte mici obiecte care compun lumea "autoturismului copilăriei” multor români și nu numai.
   În perioada 2016-2018, Albert a realizat o arhivă care conține peste 150 de imagini de ansamblu și detaliu cu autoturisme Dacia staționate pe termen lung pe domeniul public, pe diferite străzi din București. Editorul acestui album, Cristian Bassa, a selectat din această arhivă fotografii reprezentative pentru un număr de 26 de autoturisme Dacia, cele dintre coperțile acestui album pe care îl vor prezenta pe 30 octombrie la F64.
   OMNIA PHOTO este o asociație culturală și de formare dedicată fotografiei și imaginii contemporane. Cristian Bassa, membru fondator al Omnia Photo este designer și editor de volume de fotografie. Valerin Maier este doctor în istorie și are ca domenii de interes istoria și geografia economică, istoria comunismului. Cristina Irian, membru fondator Omnia Photo, a studiat antropologie vizuală și este doctorand în cadrul UNARTE, Istoria şi Teoria Artei, cu o lucrare de cercetare în domeniul muzeologiei, arhive de fotografie.
Despre evenimentul DACIA50 – Bucharest Story
   Este un eveniment dedicat atât fotografilor cât și pasionaților de autoturismul copilăriei care își propune să pună în lumină modul de abordare al proiectului foto documentar DACIA50- Autoturismul.
   În cadrul întâlnirii vom discuta despre modul în care am gândit structura proiectului, modalitatea în care au fost făcute fotografiile din cadrul albumului (date tehnice), cum a fost realizată cercetarea pe teren, tipuri de dialog întâlnite pe teren, dar și dificultățile pe care le-am întâmpinat în timpul celor 3 ani de documentare.
Sesiunea va fi moderată de Albert Vrăbiuță și Cristina Irian.
Hai și tu alături de noi pe 30 octombrie pentru a descoperi poveștile interesante despre Dacia.

Reconstituire - Trupe militare din Primul Război Mondial




Mausoleul Eroilor Mateiaș 


27 octombrie 2018





    Sâmbătă, 27 octombrie a.c., începând cu ora 10:00, asociația Historia Renascita, în parteneriat cu Muzeul Județean Argeș, vă invită la Mausoleul Mateiaș pentru celebrarea Centenarului prin evenimentul Trupe militare din primul război mondial.
    Reconstituirea militară va fi asigurată de Garda Națională din Alba Iulia și Detașamentul Mateiaș (Historia Renascita&Muzeul Municipal Câmpulung).
Vă așteptăm!