marți, 20 noiembrie 2018

Centenarul Marii Uniri din1918. Banatul Montan și Voivodina




Lansare de carte 


Vasile Mircea Zaberca 


Consiliul Județean Caraș-Severin, Reșița 


21 noiembrie 2018






Pe simezele Capitalei - Momente




Arta plastică contemporană românească 


Marius Constantinescu 


Cercul Militar Național, București 


21 noiembrie - 3 decembrie 2018






Ia neam(ț)ului




Muzeul de Artă Piatra Neamț 


23 noiembrie 2018 - 7 ianuarie 2018





La inaugurare..




Agenția de Știri Bune 


Ansamblul Statuar Poetul Ovidiu, Ovidiu


28 noiembrie 2018








De-a copilăria. O incursiune în lumea fascinantă a jocurilor şi a jucăriilor




Muzeul Țării Crișurilor 


Oradea 


22 noiembrie 2018 - 10 februarie 2019





Pregătim o nouă expoziție, de această dată la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.
    Expoziţia De-a copilăria. O incursiune în lumea fascinantă a jocurilor şi a jucăriilor este organizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor şi Plastor SA Oradea. 
    În cadrul expoziţiei este prezentată o selecţie de peste 600 de piese din colecţia Asociaţiei. De asemenea, în această expoziţie vor fi expuse jucării fabricate la fosta fabrică de jucării Viitorul (în prezent Plastor SA), cea mai mare fabrică de jucării după naţionalizarea sa şi pînă în 1990.
    Expoziţia se deschide joi, 22 noiembrie 2018, ora 12:00 şi rămîne la Muzeul Ţării Crişurilor pînă în 10 februarie 2019.
    Preţul biletelor: 8 lei – adulţi; 4 lei – copii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii de pînă în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.
Program de vizitare:
Luni – închis; Marţi, Joi, Sîmbătă: 10:00-15:00; 
Miercuri, Vineri, Duminică: 10:00-18:00



Dinastia Vulturilor




Lansare de carte 


Alessandro Baussmerth 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


24 noiembrie 2018





   Vă invităm sâmbătă, 24 noiembrie, ora 17:00, la lansarea oficială a cărții Dinastia Vulturilor de Alessandro Baussmerth.
   Vor participa la discuție: Alessandro Baussmerth, scriitor, Prof. Vlad Nistor, Universitatea București, Dr. Dan Perețianu, Lector univ. Șerban Tarciziu, Facultatea de Teologie.
 Moderator: Flori Mihalache, PR Director Editura Corint

Despre carte:

    "Al treilea roman cu pretext istoric al lui Alessandro Baussmerth se folosește de circumstanțele ascensiunii și decăderii dinastiei de Hohenstaufen, ca și de multe dintre evenimentele din Europa secolelor al XII-lea și al XIII-lea pentru a ne provoca, de fapt, la o dezbatere veșnică privind puterea, exercitarea și sensul exercitarii acesteia. Narațiunea se plimbă din contemporaneitate în Evul Mediu, având și o proiecție către viitor, tocmai pentru a sublinia perenitatea acestei teme – cui îi folosește exercițiul puterii, care este raportul dintre cei care o dețin și cei care suportă consecințele, ce este aceea o «bună guvernare» în trecut, dar și în prezent.
    Vă recomand textul lui Alessandro Baussmerth nu numai datorită profunzimii mesajului subliminal, ci și pentru dinamismul acțiunii și desfășurarea extrem de alertă a narațiunilor (în planuri diferite, în momente istorice diferite). Este o lectură atractivă, instructivă, este o carte pe care nu o veți lăsa din mână.” (Prof. Vlad Nistor)

Despre autor:

   Alessandro Baussmerth sa născut în casa unui povestitor. Copilăria șia petrecuto întro lume plină de culoare, sunet și viață. Copilul era rege. În casa bunicilor, în zilele lungi și ploioase, micuțul Alessandro privește curios cărțile vechi de istorie în limbi necunoscute. Fascinat de poze și tablouri, el se cufundă în lumea tainică a unui trecut misterios. A trăi în trecut devine plăcerea sa ascunsă. În timp, își dă seama că prezentul se naște din trecut.      
   Descoperă repede că trecutul are diverse chipuri care se pot schimba în funcție de narator. Își însoțește tatăl în lungi călătorii, în care cunoaște oameni aparte și locuri secrete (...).
Vă așteptăm!


Pe simezele Capitalei - Uni-Versum




Arta plastică contemporană românească 


Emil Coicoiu 


ARCUB, București 


5 decembrie 2018 - 3 ianuarie 2019






   Vă invităm la vernisajul expoziției de pictură Emil Ciocoiu Uni-Versum, curator Marius Tița, în data de 5 decembrie, ora 18:00, la ARCUB (str.Lipscani nr. 84-90).
   Expozitia va putea fi vizitată până la data de 3 ianuarie 2019, zilnic, între 14:00-22:00.
Accesul este gratuit.
   Emil Ciocoiu va expune la ARCUB unele dintre cele mai renumite tablouri ale sale, incluzând mai multe opere de mari dimensiuni, care sânt dificil de vãzut în alte conditii.
   Izbucnire de luminã, culoare, si energie pozitivã, punând în valoare simboluri universale si idei profund umane, tablourile vor pune în dialog mai multe teme ale creatiei lui Ciocoiu: amfiteatre, orase, imagini galactice si vortexuri cosmice.

Arad - Prima Capitală a Marii Uniri




Primăria Arad 


21 noiembrie 2018




Orele 12:00-12:10
Vernisarea Expoziției Arad. Prima capitală a Marii Uniri. 
Valorificarea patrimoniului cultural mobil al Complexului Muzeal Arad
Prezintă: dr. Felicia Aneta Oarcea, 
coordonatorul proiectului AFCN Arad. Prima capitală a Marii Uniri. Valorificarea patrimoniului cultural mobil al Complexului Muzeal Arad.

    Prin expoziția dedicată Centenarului Marii Uniri se realizează un melanj între informația/imagistica tradițională și forma de prezentare specifică artei contemporane, ilustrată exemplar de atelierul multimedia ”kinema ikon” din cadrul muzeului. Este o repunere în scenă a istoriei zbuciumate a acelei perioade prin valorificarea și promovarea patrimoniului cultural mobil adăpostit în colecțiile Complexului Muzeal Arad. Expoziția redă, în mod inedit, atmosfera epocii dar oferă și alte căi de apropiere fața de aceasta (științifică, analitică, de valorizare tip ”colecționabile”, educațională).
   Proiectul cultural, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, are în vedere valorificarea inovativă, sub forma unei radiografii ”multi-layer”, a patrimoniului cultural mobil deținut de Complexul Muzeal cu referire la perioada imediat premergătoare Marii Uniri (anul 1918) până la cea imediat următoare (mai 1919 – instalarea administrației românești la Arad).

Moda românească în Primul Război Mondial




Muzeul Micul Paris 


București 


21 - 28 noiembrie 2018





   Pentru a marca unul dintre cele mai importante evenimente din istoriei Romaniei, Asociaţia Kinofest propune o expozitie inedita, un studiu despre felul in care a fost influentata moda de catre prima conflagratie mondiala, despre schimbarile sociale care s-au petrecut in perioada respectiva, si felul in care vestimentatia a reflectat aceste schimbari. Cercetarea se refera la vesmantul urban, avand si o parte dedicata straiului traditional. Expozitia va prezenta haine urbane feminine si barbatesti, haine traditionale, accesorii, fotografii. Vizitatorii vor primi brosura expozitiei (distribuita gratuit).
    Primul Război Mondial a reprezentat un moment de cotitură în viaţa socială a oamenilor şi factor de primă importanţă în schimbarea modei civile din perioada 1914-1919. Acţiunile beligerante, economia de război (cu rationalizările si rechizitiile sale), propaganda patriotică, o viată mai activă a femeilor - toate au dus la multe schimbări în felul cum se îmbrăcau oamenii.      Uniformele militare au fost o influentă constantă asupra vesmintelor civililor, nevoia de confort a dus la forme mai lejere, la stiluri mai putin formale, atât pentru femei cât si pentru bărbati. Femeile au participat activ la efortul de război, fiind prezente importante, prin angajarea în economie si industrie (în locul bărbatilor plecati pe front), prin munca de asistente medicale voluntare sau prin organizarea logistică din spatele frontului. Acest fapt a accentuat emanciparea lor, si a dus la schimbări curajoase în modă: scurtarea fustei, purtarea costumului taior (de influentă masculină), abandonarea corsetului rigid – deci o schimbare a siluetei si a idealului de frumusete. Unele femei au purtat chiar pantaloni si părul tuns scurt. Sobrietatea hainelor feminine (cu forme androgine, si cromatică mohorâtă) a fost compensată de pălării îndrăznete si fanteziste, foarte diverse. Fenomen deosebit de complex, moda romaneasca din timpul Primului Război Mondial prezintă, pentru prima dată în istorie, concepțiile moderne ale hainelor, principii valabile și astăzi: funcționalitate, libertate de mișcare, ornamentație redusă, design inteligent, eficiență economică. Putem afirma deci că una dintre cuceririle Marelui Război a fost şi confortul veșmintelor, și că el, războiul, a deschis larg porțile modei, către modernitate.
Va invitam la Muzeul Micul Paris, pe strada Lipscani nr 41.
Expozitia este deschisa intre 21 - 28 noiembrie, intrarea este libera.
Conferinta va avea loc joi, 22 noiembrie, la ora 18:00.
    La finalul expoziţiei, se va crea un site pe care vor fi expuse documentele şi obiectele, expoziţia devenind astfel accesibilă nelimitat, ca timp şi spaţiu
    Materialele prezentate în această expoziţie fac parte din colecţiile particulare ale lui Valentin Partenie, Raluca Partenie si Iulia Gorneanu.

Regina-mamă Elena




Lansare de carte 


Ateneul din Iași 


28 noiembrie 2018





Pe simezele Capitalei - Acuarele...




Arta plastică contemporană românească 


Ioana Condurățeanu, Mircea Corcodel 


Cercul Militar Național, București 


20 noiembrie - 3 decembrie 2018





Lipscaniul chefurilor




Conferințele de joi 


Eugen Istodor 


Muzeul Municipiului București 


22 decembrie 2018




    Eugen Istodor definește astfel tema principală: "Cheful se definește printr-o durată scurtă, dar trăită intensiv. Așa privesc teritoriul Lipscaniului. Teritoriul a fost trăit fără ascultarea legilor. Asta-nseamnă că intemperiile de tot felul (inundații, incendii, cutremure) nu sunt învățături de minte, ci motive de părăsire. Apoi, în timp, teritoriul este re-găsit și re-făcut conform codului social al momentului. Neascultarea legilor dă și pitorescul lui. Este o dezorganizare a Lipscaniului care-i face savoarea. Lipscaniul fragil, plin de chefuri omenești, totuși supraviețuiește. Cum? Încercăm să aproximăm o rețetă. O rețetă care face din Lipscani un loc fragil, de-a dreptul tragic. Da, un loc tragic în care astăzi se râde și se petrece zi și, mai ales, noapte”.
     Invitatul special - Eugen Istodor - este reporter de o viață la un ziar de umor, Cațavencii. Caută mereu perspective alternative ale unor teritorii, comunități (penitenciarul, comunitatea blocului din București pe vremea comunismului, Lipscaniul istoric și de astăzi, etc.). Astăzi, cercetările sale comunitare din zona reportericească au căpătat alură teoretică, Istodor devenind lector universitar Facultatea de Litere-București, departamentul Științele Comunicării.
Intrare - 10 lei.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.