luni, 15 septembrie 2014

Materia martir. Grâul.




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


18 septembrie - 29 noiembrie 2014





    Muzeul Național al Țăranului Român vă invită joi, 18 septembrie 2014, ora 18.00, la Sala Foaier, la vernisajul expoziției Materia martir. Grâul.

Curatori: Lila Passima, Cosmin Manolache

   Alexandru cel Mare își punea oștenii să culce cu lăncile grâul care le stătea în cale ca un zid de apărare pe malul getic al Dunării. Nicolae Ceaușescu făcea vizite de lucru în lanuri de grâu socialiste ale victoriei. Inițiații misterelor eleusine contemplau în tăcere un spic de grâu. Suntem oameni de grâu. De la îngroparea semințelor murind spre rodul învierii, până la coacerea pâinii împreună mâncate, suferințele grâului torturat inițiatic devin ale înălțării noastre în corp de grâu ucis și fără moarte. (Șerban Anghelescu)

   Expoziția Materia martir. Grâul continuă, ca și Arta trecerii, categoria experimentelor vizuale, încercând, sub forma eseului vizual, să recompună fragmentar o parte din instrumentarul temei, din lumea țărănească și cea urbană, reprezentări care transgresează, printr-o selecție subiectivă, secvențe și fragmente de lumi revizitate (obiceiuri rituale, etape de lucru în recoltarea grâului, meșteșuguri asociate transformării grâului – morărit, copturi etc.).
Dincolo de temele explorate deja de etnologia clasică, operăm selectiv intersectând teritorii diverse (antropologie, artă vizuală, sociologie, istorie) și folosind instrumente de lucru de la istorie orală, text literar, imagine iconografică, fotografii martor, la obiecte autobiografice, obiecte ritualice (cunună de grâu, colaci, pâine, colivă), instalații audio-video și nu în ultimul rând materii organice.

ACȚIUNI CONEXE:

   Shen și sperietorile de ciori: O mână de boabe – concert mic în deschiderea expoziției, invitați: Călin Torsan, Elena Șulea și Victor Podeanu

    Pâinici frământate, la cuptor coapte – 2 ateliere de făcut pâine și cozonac (pentru toate vârstele) în zilele de 25 octombrie, ora 11.00 și 8 noiembrie, ora 11.00 (sub rezerva schimbării datelor).

Program de vizitare: 

19 septembrie 2014 – 29 noiembrie 2014
marți – duminică, orele 10.00 - 18.00.

Intrarea este liberă

Traumland




Arta plastica contemporana romaneasca


Prezente romanesti peste hotare


Constantin Tofan, Sorin George Purcaru


Galeria Tiny Griffon, Nurnberg, Germania



19 - 30 septembrie 2014




Festivalul Elenismului din Romania




Iasi


editia a XIV-a, 25 - 27 septembrie 2014




***Comunitatea Elena Prahova

Seara japoneza




Libraria Humanitas


Yukio Mishima: Calea samuraiului


Cismigiu, Bucuresti


17 septembrie 2014





    Miercuri, 17 septembrie, ora 19.00, plecand de la manifestul lui Yukio Mishima - Calea samuraiului astazi va asteptam la Libraria Humanitas de la Cismigiu alaturi de Excelenta Sa Kanji Tsushima, Elisabeta Lasconi, Mirela Murgescu, Gabriel Liiceanu, Stefan Liiceanu si Serban Georgescu la o dezbatere despre contributia samurailor in definirea identitatii japoneze asa cum ea s-a construit de-a lungul istoriei dar si despre rolul acestora in cadrul societatii contemporane nipone.
    Scrisa cu trei ani inainte de dramatica sa sinucidere Calea samuraiului astazi contine o interpretare personala a scriitorului la Hagakure, un cod clasic de etica si conduita a samurailor. Cartea a devenit un bestseller in Japonia imediat dupa moartea lui Mishima, atat admiratorii cat si detractorii pozitiilor sale politice recurgand la ea pentru a intelege drama finala a autorului cat si culisele sinuciderii sale din august 1967.
    Yukio Mishima rămâne unul dintre cei mai interesanți, dar și controversați, autori japonezi ai secolului al XX-lea. Controversa se naște din afinitățile și crezurile sale literare, politice și morale, cât și de faptul că este ultima personalitate a lumii japoneze care s-a sinucis prin metoda tradițională seppuku, în urma unei încercări, nereușite, de lovitură de stat.
   Evenimentul se desfasoara in parteneriat cu Centrul de Studii Romano-Japoneze (Romanian-Japanese Studies Center) Angela Hondru si cu sustinerea Universitatii Romano-Americane.

Parfum de Cotroceni...in Parcul Romniceanu




Bucurestiul meu frumos


Spre mijloc de septembrie






"Duios, Anastasia trecea"...



Copacii clopotei. Sau zurgalai...



El este Sammy. Cel nazuros.


Cu  ajutorul stapanei-adoratoare am optinut un cadru mai concludent.


La Sinaia ? Nu ! In Parcul Romniceanu...





Unii dintre "riverani" au reclamat la Primarie ca nu se pot odihni
din cauza zgomotului facut de apa fantanii...


...asa ca aceasta functioneaza dupa program.
Sa poata dormi omu' linistit...





Mostre de cer...


...de septembrie.


Poate iau si eu un ban...cinstit !




Vestigii...







"Un pitic, foarte mic
Facea baie in ibric..."




Un motanel, tinerel...


Si cam nervozel. Banuiesc ca de la hormoni i se trage...




Muguri...nu de fluier ci de brad.



Dezmat floral...autumnal.


Serenitate...cu burta plina.





Una dintre cele mai fotografiate cladiri ale Capitalei.





Nici ca se putea mai frumos...






Pasiuni comune...



Ramuri incarcate de clopotei...Sau zurgalai !