marți, 10 decembrie 2019

Din colecția muzeului...




Hans Mattis Teutsch 


Muzeul de Artă Brașov 


19 decembrie 2019 - 29 martie 2020





Sfârșit de veac în București




România de-altădată 








































Grupaj publicat în Realitatea Ilustrată,
Almanahul Revistei Contemporanul, vara - toamna 1987.

Din casa Domnului




Muzeul de Istorie Suceava 


13 decembrie 2019 - 29 martie 2020




    Muzeul Bucovinei Suceava şi Muzeul Est-Slovac Košice vă invită vineri, 13 decembrie 2019, ora 12;00, la Muzeul de Istorie, la vernisajul expoziţiei Din casa Domnului: statui de lemn din colecţiile Muzeului Est-Slovac din Košice.
    Evenimentul se află sub patronajul Excelenţei Sale Domnul Karol Mistrík, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Slovace în România, care, alături de Robert Pollak – directorul Muzeului Est-Slovac Košice, František Gutek-directorul Muzeului Šarišske, Bardejov, Slovacia și Tibor Rémiás-directorul Muzeului Josa Andras, Nyiregyhaza, Ungaria vor fi prezenți la deschiderea expoziției.
     Organizatorii sunt recunoscători domnului director interimar Peter Szolyák de la Muzeul Herman Otto din Miskolc, Ungaria și domnului Abel Kónya, director al Galeriei de Artă Miskolc pentru ajutorul primit în realizarea expoziţiei.
    Expoziţia cuprinde un număr de 35 de piese, databile între secolele XIV-XVIII, provenind de la biserici din estul Slovaciei şi aflate în colecţiile muzeului din Košice. Veritabile obiecte de artă, care se disting prin delicateţea execuţiei şi prin valoarea artistică, piesele expuse la Muzeul de Istorie din Suceava au fost admirate de numeroşi vizitatori din Slovacia, Franţa şi Ungaria, unde expoziţia a mai fost prezentă. Dovezi ale activităţii unor meşteri pricepuţi, statuile reprezentând pe Fecioara Maria cu Pruncul Iisus, Apostolii, Sfinţii Cosma şi Damian sau Sfânta Barbara ne amintesc în prag de Crăciun de valorile creştine aşa cum erau ele receptate cu secole în urmă, de devotamentul celor care au executat aceste capodopere şi de veneraţia celor care le-au admirat.
Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 13 decembrie 2019 - 29 martie 2020.

Târg și expoziții de Crăciun




Reghin 


19 - 21 decembrie 2019




    Poftiți la Târg! În zilele de 19, 20, 21 decembrie 2019, între orele 11Ș00-18Ș00, vă așteptăm la târg, să admirați și să și achiziționați obiecte realizate în scop estetic și/sau funcțional, cu care să vă decorați casa, îmbrăcămintea sau bradul.
    Confecționate manual, cu pasiune pentru artă, de către creatori și artizani locali, obiectele sunt o demonstrație de creativitate, tradiție și măiestrie, deci să primim și să oferim, mai departe, bucuria de Crăciun!

Pe simezele vasluiene - Pictorul muzelor de la Mărtinești




Arta plastică contemporană românească 


Liviu Lăzărescu 


Muzeul Județean Ștefan cel Mare, Vaslui 


14 decembrie 2019




Amănunte aici:

Ziua Casei cu arcade




Agenția de Știri Bune 


Muzeul Sf. Ierarh Dosoftei - Mitropolitul, Iași 


13 decembrie 2019




   Consiliul Județean Iași, prin Muzeul Național al Literaturii Române Iași, vă invită la evenimentele dedicate redeschiderii Muzeului Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul vineri, 
13 decembrie 2019, începând cu ora 11:00.
    Reabilitarea Casei Dosoftei, cunoscută și sub numele de Casa cu arcade, s-a încheiat în luna august a acestui an, lucrările de restaurare fiind finanțate cu fonduri europene, accesate de Consiliul Județean Iași în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.
    Primul proiect de restaurare a monumentului a fost întocmit de către D.M.I. București între anii 1964 și 1967. Muzeul a fost deschis în anul 1970, găzduind secția de literatură română veche a Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Din anul 2004, Casa cu arcade este inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Iași.
   Redeschiderea Muzeului Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul Iași va avea loc în prezenta oficialităților locale și județene.

Carmen - un rol ilustru




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară














Articol publicat în Realitatea Ilustrată,
Almanahul Revistei Contemporanul, vara - toamna 1987.