vineri, 15 ianuarie 2021

Scriitorii și filmul

 


De pe ecranele cinematografului de-odinioară
N. D. Cocea (al patrulea din stînga) într-un grup de cineaști.

I. C. Visarion (al doilea din stînga), în mijlocul echipei și în decorul
filmului Legenda celor două cruci. 
Articol publicat în Almanah Cinema 1977. Decembrie 1976.

Pe simezele clujene - Identități

 


Muzeul de Artă Cluj-Napoca 


15 ianuarie - 7 februarie 2021Piesă cu valoare istorică excepțională

 


Muzeul de Istorie a Moldovei 


Iași 


15 ianuarie 2021
     Astăzi, 15 ianuarie 2021, de Ziua Culturii Naționale, Complexul Muzeal Național Moldova Iași a primit în custodie, în calitatea sa de administrator al patrimoniului cultural al statului român, de la Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț, o piesă cu valoare istorică excepțională: un coif corintic din bronz, datat în secolul al V-lea î.H. Acesta a fost descoperit întâmplător în 2014 în albia Siretului pe raza comunei Alexandru Ioan Cuza, județul Iași, fiind recuperat de organele judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț – Serviciul de Investigații Criminale în data de 12 ianuarie 2021, cu ocazia unor cercetări penale efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman.

    Din dispoziția organelor judiciare, cu avizul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, bunul intră în patrimoniul cultural al statului român, administrat de Complexul Muzeal Național Moldova Iași, astăzi semnându-se procesul verbal de predare-primire de către Manager dr. Lăcrămioara Stratulat și Comisar dr. Vitalie Josanu de la Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț.

    Coiful corintic din bronz cântărește 880 grame, cu circumferința de aproximativ 60 cm și înălțimea de 26 cm, este în stare bună de conservare, însă datorită condițiilor de zacere reprezentate de păstrarea pe parcursul unei lungi perioade de timp în albia Siretului, prezintă presiuni specifice cauzate de rularea prundișului.  În etapa următoare, se va stabili o comisie formată din restauratori și conservatori ai Centrului de Conservare-Restaurare a Patrimoniului din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași, care va face o anamneză a obiectului și va stabili etapele de conservare preventivă și/sau restaurare. La finalul acestei faze, obiectul va fi valorificat expozițional de Muzeul de Istorie a Moldovei la Palatul Culturii din Iași.

 

Manager,

Dr. Lăcrămioara Stratulat

Şef Secție Relaţii Publice,

Dr. Coralia Costaş

***Palatul Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național „Moldova" 

Pe simezele Devei - Ecce Mundo

 


Arta plastică contemporană românească 


John Pîrva


Galeria Națională de Artă Forma, Deva


18 ianuarie - 17 februarie 2021
Expoziția se va putea vizita zilnic în intervalul orar 10:00 - 18:00

   Arta contemporană adesea este centrată pe ideea căutarii anomaliilor. Ea caută cele mai profunde și întunecate laturi ale umanității, ceea ce ne definește și ne transformă.

   Picturile artistului redau natura umană formal, simbolică și expresivă, uneori neliniștită, alteori supusă schimbărilor bruște. El vizualizează prin intermediul țesăturilor formale, jocurilor de forme contorsionate, complexitatea transformării. Gama tonală însoțește mereu aceste treceri care se opun și se dezvoltă. Picturile lui John Pîrva sunt originale și izbitoare, ele captează femeia în dualitatea sa. În jocul de elemente naturale, geometrice și cromatice ele captureaza ideea de feminitate.

   Tablourile lui John Pîrva, pline de originalitate, frapante, dezvăluie  un temperament artistic care se exprimă surprinzător. (Dr. Diana Jula)

 

Confecții autohtone pe meridianele lumii

 


Din istoria comerțului exterior românesc 


CONFEX


Articol publicat în Revista Flacăra, Nr. 39. 4 octombrie 1975.

Satul copilăriei

 


Muzeul de Artă Populară Constanța 


15 - 31 ianuarie 2021
    Expoziția propune reconstituirea imaginii satului tradițional pornind de la versurile poetului Mihai Eminescu și de la Amintirile lui Ion Creangă și cuprinde obiecte din patrimoniul muzeului: elemente componente ale interiorului țărănesc, obiecte de ceramică și lemn de uz gospodăresc și pastoral, de industrie casnică textilă, jucării din ceramică. Expoziția este însoțită de imagini alb-negru ale satului tradițional, versuri și fragmente de proză din creația celor doi mari clasici: Mihai Eminescu și Ion Creangă.

 

Poveste de succes cu final tragic...

 


Din istoria agriculturii românești 


Pomicola Focșani

Articol publicat în Revista Flacăra, Nr. 39. 4 octombrie 1975.

***
Evident, după o "rețetă" cunoscută, totul s-a transformat în praf și pulbere.
În beneficiul unor afaceri impbiliare. Pe net sunt destule articole, le puteți studia.

***
Tot de pe net am aflat că Patraș Corneliu a fost înmormântat pe 26 martie 2013,
Ottawa, statul Ontario, Canada.

Viața bate filmul - Împărțirea de bunuri

 


Întâmplări adevărate
Articol publicat în Revista Flacăra, Nr. 39. 4 octombrie 1975.

Îl știm din...Spectacolul lumii

 


De pe micile ecrane de-odinioară 


Ioan Grigorescu (1930 - 2011)
Aparatul de filmat pare o jucărie, dar este un miracol.
Consemnare publicată în Revista Cinema, Nr. 10. Octombrie 1972.


Între două avioane - un film în avion - o nouă cunoștință: Yves Montand.


Spectacolul lumii, cu decoruri și costume autentice.Zeitățile exotice privite dintr-un unghi contemporan.Interviu publicat în Almanah Cinema 1977. Decembrie 1976.

***Mai multe despre Ioan puteți afla și de aici:

Ioan Grigorescu - Wikipedia