marți, 25 martie 2014

Barbati la razboi




Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitie de tapiterie


Muzeul de Arta Cluj-Napoca


27 martie - 27 aprilie 2014











Traditii Pascale




Galeria de Arta Grand Hotel Traian, Iasi


editia a II-a, 5 - 30 aprilie 2014





   Galeria de Arta Gran Hotel Traian din Iasi, in parteneriat cu Asociatia ART- Mestesugurile Prutului, Iasi va invita, in perioada 5 - 30 aprilie 2014, sa vizitati expozitia cu vanzare Traditii Pascale, editia a II-a.
   Expozitia va cuprinde oua incondeiate din diverse zone etnografice din Moldova, icoane pictate pe lemn si sticla, precum si alte obiecte de cult sculptate in lemn, cosulete si suporturi de oua impletite din sfoara, rachita si alte fibre vegetale.
   Expun mesteri si creatori populari din judetele Iasi, Suceava, Botosani, Vaslui. Lucrarile expuse sunt de vanzare.
Va asteptam cu drag!

Poveste in acuarela: Minunile naturii




Concurs International Artistic


Scoala Populara de Arte Tudor Jarda, Cluj-Napoca


editia a VI-a, 25 - 31 martie 2014




   Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca, în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte Tudor Jarda Cluj, organizeaza în perioada 25 - 31 martie 2014 expoziţia Concursului Internaţional Artistic POVESTE ÎN ACUARELĂ. 
   Concursul se află la a VI-a ediţie şi este organizat cu ocazia Zilei Şcolii, fiind aprobat de MEN şi cuprins în C.A.E.R./2014. Ediţia din acest an se adresează copiilor din şcoli şi grădiniţe speciale şi de masă, pe categorii de vârstă: preşcolari, nivelul primar, nivelul gimnazial, nivelul liceal.    
   Pretextul plastic îl reprezintă studiul naturii, folosind mijloace de expresie plastică variate. Expoziţia este parte a activităţilor de diseminare a rezultatelor concursului, iar în cadrul ei se vor desemna câştigătorii şi se vor decerna premiile.
  Poveste în acuarelă este un concurs artistic cu caracter interdisciplinar, în care au fost implicaţi circa 200 de elevi şi preşcolari din şcolile speciale şi de masă din ţara noastră şi din străinătate (Finlanda, Grecia). Obiectivul general al concursului internaţional a constat în valorificarea potenţialului creativ al elevilor valizi şi al celor cu dizabilităţi, în vederea eliminării decalajului informaţional şi a creşterii motivaţiei pentru învăţare, prin activităţi interdisciplinare creative şi competiţionale. S-a dorit ca elevii implicaţi în concurs să manifeste o creştere a calităţii învăţării şi o motivaţie crescută pentru actul învăţării, cuantificabile prin transferarea cunoştinţelor însuşite la educaţie plastică, cunoaşterea mediului, biologie şi zoologie în context nou, respectiv redarea acestor cunoştinţe grafic sau pictural.
    Astfel, prin acest concurs s-a urmărit creşterea adaptabilităţii şcolare ale elevilor deficienţi de auz, recuperarea deficitelor informaţionale, valorificarea talentelor autentice, crearea de şanse egale cu copiii auzitori.
   Expoziţia a fost deschisă oficial pe 25 martie 2014 la Galeria Arte a Şcolii Populare de Arte Tudor Jarda Cluj de pe str. Vasile Alecsandri, nr.1, Cluj-Napoca.
***Consiliul Judetean Cluj

Serile imaginare




Libraria Cartea de Nisip, Timisoara


Kant si Religia


26 martie 2014



Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Georgiana Ionel Mestes, Georgeta Constantinescu


Galeria de Arta Calea Victoriei 33, Bucuresti


25 martie - 6 aprilie 2014








Georgiana Ionel Mestes



   Georgiana Ionel Mesteş nu se pierde în experimente inutile. Ştie să-şi aleagă subiectele astfel încât să redea o atmosferă caldă, plină de lumină. Fie că prezintă un peisaj sau flori, fie un portret, tablourile ei exprimă răbdarea şi sensibilitatea artistei.
  “Tabourile Georgetei Constantinescu te transportă într-un univers pozitiv şi optimist. Privindu-le vei fi atins de emoţia, profunzimea şi justeţea echilibrului artistei. Compoziţia şi străucirea din aceste pânze trezesc iremediabil Imaginarul privitorului” Giancarlo Bargoni.

  Artista a mai expus la Galeriile Teatrului Tănase cu ocazia expoziţiilor Vârstele Nonfigurativului şi Lumini mediteraneene.


Adresa: 
Calea Victoriei nr. 33, Bucureşti, România, tel: +40212332144, e-mail: galeriacaleavictoriei33@gmail.com
Georgeta Constantinescu, MANAGER
GALERIA DE ARTA CALEA VICTORIEI 33
Calea Victoriei nr. 33, Bucureşti, România, tel: +40212332144
Mobil: 0723.544.555.
Email: g.constantinescu@galeriadeartacaleavictoriei33.ro
galeriacaleavictoriei33@gmail.com

Oana Georgescu, PR
Mobil: 0722.434.986 / 0744.654.838.
Email: pr@galeriadeartacaleavictoriei33.ro
oana_georgescu2003@yahoo.com

***Marius Tita, Art Infonews

Bucurestiul demolat...




Lansare de carte


Stefan Bonciocat, Hanna Derer, Corina Pop


...Arhive neoficiale de imagine - 1985


Casa Ion Mincu, Bucuresti


28 martie 2014




  Fundația INES împreună cu Ordinul Arhitecților din România organizează vineri, 28 martie, cu începere de la ora 19:00, evenimentul de lansare a albumului Bucureștiul demolat. Arhive neoficiale de imagine - 1985, fotografii Cristian Bonciocat, autori Ștefan Bonciocat, Hanna Derer, Corina Popa, ce va avea loc la Casa Ion Mincu (str. Arthur Verona, nr. 19, București).
   "Ne aflăm în posesia unui fond neoficial de imagine ce dă întrucîtva seama asupra procesului sistematizărilor din Bucureștiul anilor '80. Miza inițială nu a fost și nu putea fi una estetică, ci una eminamente documentară, demolările din anul 1984 fiind cu mult mai mult decît o simplă situație fotografică. Întregul demers este acela al unui reportaj de amator, aceste imagini fiind mai unitare din perspectivă emoțională decît tehnică. Fotografiatul pe furiș, uneori prin jacheta întredeschisă, permitea rareori reglaje precise și recadrări cu pretenții compoziționale, la acestea adăugîndu-se calitatea proastă a peliculei fotografice și a developării clandestine. Dar suita de imagini izbutește a compune o mărturie și totodata o probă istorică. [...] Dincolo de capitalul său nostalgic, arhiva aceasta devine, prin analiză dedicată per obiect/ clădire, un instrument de lucru cu funcție deopotrivă de recuperare culturală, de reparație morală ce s-ar putea aduce azi porțiunii trupului orașului afectat și o călăuză de achiziție de noțiuni elementare legate de tipuri arhitecturale, stiluri, ornamentică, stratigrafia unui sit urban cu identitate." 
(Ștefan Bonciocat).
***observatorulurban.ro via Art Infonews

Ora Pamantului - Earth HourTM




Muzeul National Brukenthal, Sibiu


29 martie 2014




   Muzeul Naţional Brukenthal se alătură, pentru cel de-al treilea an consecutiv, campaniei Ora Pământului - Earth HourTM - cosiderată ce mai mare acţiune voluntară de mediu din istorie, implicând 2 miliarde de oameni şi programată anul acesta în data de 29 martie.
   Vineri, 28 martie, ora 11:00, la Muzeul de Istorie Naturală, va avea loc o acţiune educativă intitulată Ora Pământului 2014 - Eclipsa de bec! Stinge lumina!, coordonată de către doamna muzeograf Ana-Maria Păpureanu. 
   Sunt aşteptaţi să participe, din partea Şcolii Gimnaziale nr. 2 din Sibiu, 18 elevi din clasa I şi 11 elevi de la clasa pregătitoare, ajutând astfel la creşterea impactului acestei campanii în rândul şcolarilor. În cadrul activităţii, elevii vor fi încurajaţi să economisească resursele naturale, prevenind în acest mod degradarea mediului înconjutător, pornind de la simplul gest de a stinge luminile în casele lor, sâmbătă, 29 martie, între orele 20:30-21:30.


Pe simezele din Sinaia




Arta plastica contemporana romaneasca


Nicoleta Gribincea Liciu, Lucian Liciu


Galeria Regala, Casino, Sinaia


29 martie 2014



Secretele Zeilor



Biblioteca Judeteana A.D. Xenopol


Arad


27 martie 2014



   La Biblioteca Judeţeană A. D. Xenopol Arad se dă startul unui nou proiect, începând de joi, 27 martie, de la ora 13:00. 
   Proiectul Secretele zeilor, coordonat de Dan Antoci - fost actor al Teatrului Clasic Ioan Slavici, îşi propune să prezinte, cu metode interactive, mitologia popoarelor, zeităţi şi fapte cunoscute sau mai puţin cunoscute care să suscite interesul tinerei generaţii.
  Secretele zeilor se adresează în primul rând claselor gimnaziale terminale şi liceenilor, dar poate fi o experienţă plăcută şi pentru adulţi.

LA Indie Film Fest




Succese romanesti peste hotare


Maria Dinulescu


Los Angeles, S.U.A.


13 - 23 martie 2014





   Filmul Stepping Out a câştigat două premii importante la LA Indie Film Festival. Pentru Cea mai bună actriţă – interpretat de românca Maria Dinulescu şi premiul pentru Cel mai bun film– regizor Nataliya Padilla. Producătorii au anunţat că vor merge cu acest film şi la festivalul Short Film Corner, de la Cannes.


   Actriţa Maria Dinulescu ne-a declarat în exclusivitate: “Mă bucur că toate eforturile mele făcute în ultimii doi ani încep să dea rezultate! Acum termin filmările pentru un nou scurt metraj şi mă pregătesc să încep un altul! Sunt paşi mici, dar merg în direcţia pe care mi-am dorit-o!”


***Romanian Cultural Institute New York

versuri cu vino-ncoace




Lansare de carte


Marian Dragomir


Ploiesti


30 martie 2014



  În cadrul Festivalului Nichita Stanescu, editia a XXVI-a, Ploiesti, vă invit să participați, în atmosfera primăverii, la prezentarea volumului versuri cu vino-ncoace, Editura TracusArte, în data de 30 martie (duminica) în fața bustului lui Nichita Stănescu așezat în Piața Victoriei, Ploiești.

Salonul National Miniatura Textila




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Orizont, Bucuresti


11 - 25 aprilie 2014



Să ne cunoaștem artiștii





Ion Theodorescu-Sion (1882 - 1939)




Autoportret.






Autoportret.




Horia - ulei pe carton.




Articol publicat în Revista România literară, Nr. 9, de joi, 24 februarie 1972.



Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 9. 26 februarie 1972.


29 martie 2014.

   Seria de întâlniri cu publicul, desfăşurate sub genericul Aer. Apă. Artă., continuă sâmbătă, 
29 martie, ora 11.30, la Centrul Cultural Nicăpetre, strada Belvedere nr. 1, cu o prelegere despre pictorul Ion Theodorescu-Sion.
   Neobişnuita varietate a operei lui Ion Theodorescu-Sion (născut la Ianca, în 1882) a făcut ca, până astăzi, numele lui să fie asociat cu un model de inconstanţă iar exemplul său, cu stereotipul artistului impulsiv şi capricios. Chiar dacă aceste judecăţi sunt în bună măsură îndreptăţite, frecventa lor repetare riscă să oblitereze un adevăr nu mai puţin semnificativ – acela că, în ciuda inconsecvenţelor, a deselor şi abruptelor schimbări de stil, Theodorescu-Sion a fost un cercetător autentic, cu desăvârşire dedicat problemelor picturii, pe care a înţeles-o atât ca meşteşug ce trebuie cunoscut în toate posibilităţile sale de expresie, cât şi ca mijloc de revelare a realităţii ultime a lucrurilor.
   Având ca suport un bogat material ilustrativ, prelegerea îşi propune să reviziteze, cu un ochi proaspăt, momentele esenţiale ale biogafiei sale artistice. Vor fi discutate: sursele tematice şi stilistice care i-au marcat viziunea într-un moment sau altul, contribuţia sa la proiectul configurării unei "arte naţionale” (proiect în care talentul său proteic a părut că şi-a găsit, pentru o vreme, căminul spiritual), precum şi acele particularităţi ale temperamentului său artistic care îl individualizează între pictorii generaţiei interbelice.
  Structurată tematic, prelegerea se doreşte a fi o bună introducere pentru cei care acum ajung să-l cunoască şi o agreabilă trecere în revistă a celor mai importante aspecte ale creaţiei sale, pentru cei care îl preţuiesc deja.
   Pentru brăileni, întâlnirea de sâmbătă poate însemna ocazia de a-l cunoaşte mai bine pe unul dintre cei mai remarcabili artişti şi oameni de cultură pe care i-a dat acest loc.

   Se vor constitui grupuri de maximum 15 persoane. 
Aşteptăm înscrieri 
pe adresa de e-mail alina.mircea_mbr@outlook.com 
şi la numărul de telefon 0749609565.
Persoană de contact: Alina-Ruxandra Mircea, muzeograf.
(Text: Alina-Ruxandra Mircea, muzeograf)

***Mai multe despre acest pictor puteți afla și de aici: Wikipedia

Voyages, voyages.




Biblioteca Judeteana A. D. Xenopol


Arad


28 martie 2014




Gata pentru o nouă călătorie? Pregătiţi-vă, vă rugăm, paşapoartele!
   După ce am cunoscut locuri, oameni, obiceiuri, cuvinte şi imagini reprezentative din România şi Grecia, vineri, 28 martie, la ora 17.00 pornim spre Italia!
   Ţară situată între Munţii Alpi şi centrul Mării Mediterane, Italia este patria celebrilor artişti: Botticelli, Leonardo, Michelangelo, Tintoretto, Caravaggio, a lui Verdi, Puccini şi a lui Fellini. Ne aşteaptă monunente istorice şi ahitecturale unice precum: Colosseum, Fontana di Trevi, Forumul roman, Bazilica Sfântul Petru, Domul Santa Maria del Fiore, delicii gastronomice şi multe alte surprize.
Ne vedem la Biblioteca Judeţeană!
Vă aşteaptă ghizii excursiei: Georgiana şi Victor Maria!

Din Cernauti la Cluj




Scoala Populara de Arte Tudor Jarda


Cluj - Napoca


29 martie 2014




  Un eveniment de excepţie se pregăteşte la Şcoala de Arte Cluj pentru data de 29 martie 2014.
  Consiliul Judeţean Cluj şi Şcoala Populară de Arte Tudor Jarda Cluj vă invită în 29 martie 2014, de la ora 16:00, în sala de spectacole Şantier să participaţi la spectacolul artistic Din Cernăuţi la Cluj, spectacol la care participă cursanţii Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi, Ucraina.
   Între Centrul Bucovinean de Cultură Românească Cernăuţi şi Şcoala de Arte din Cluj există un protocol de colaborare realizat în urmă cu patru ani şi care s-a materializat în participarea cursanţilor Şcolii de Arte Cluj la concursurile şi festivalurile organizate de către Centrul Bucovinean. Lansată cu mult timp în urmă, invitaţia de a veni la Cluj adresată românilor din Cernăuţi s-a putut materializa doar în această primăvară, datorită eliminării unor restricţii din partea ucraineană.
    În cadrul spectacolului – eveniment din data de 29 martie 2014 vor evolua studiourile de dans Dor bucovinean şi studioul vocal – folcloric Perla, tinerii participanţi interpretând folclor din Bucovina de Nord şi din nordul Basarabiei, dar şi muzică uşoară românească şi ucraineană.
   De asemenea, se vor putea urmări şi jocuri populare din toate zonele Bucovinei - atât din România, cât şi din Ucraina.
   În cadrul spectacolului vor evolua şi cursanţii Şcolii de Arte Cluj, de la secţia externă Turda, coordonată de către instructorul Ioan Gherman, formaţia Simpatix Turda, cât şi Ansamblul folcloric Popular al Şcolii de Arte Cluj.
   Vor evolua şi cursanţii Florin Ciotleuş şi Claudiu Bicşabi de la clasele de muzică uşoară coordonate de către experţii Tunde Lacko şi Silvia Codrescu, cursanţi care în luna aprilie vor participa la Cernăuţi la cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului – Concurs Vise printre stele – Concurs internaţional de interpretare vocală şi instrumentală.
   Cu această ocazie în Galeria de artă Chipurile Clujului de la sediul Şcolii de Arte Cluj va avea loc şi o expoziţie de artă plastică numită Cântă cucu-n Bucovina – coordonator profesor Vladimir Teutu, din cadrul Studioului de artă plastică al Centrului Bucovinean Românesc din Cernăuţi.

Atelier de psihologie crestin-ortodoxa




Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Vascan


Frustrarea - o permanenta neliniste sufleteasca


Libraria Predania, Bucuresti


27 martie 2014




   Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Vascan va propune o noua tema
pentru aceasta saptamana: FRUSTRAREA - o permanenta neliniste sufleteasca.

*Parcurs concret in aflarea posibilitatilor de recladire ale
celor 3 stalpi ai stimei de sine: 
iubirea de sine, conceptia despre sine si increderea in sine.
*Nivelul stimei dv.de sine este.....(completam evaluarea in cadrul atelierului  )

Atelier de psihologie crestin-ortodoxa
Invitat permanent : Ciprian Voicila
Gazda eveniment: Nicoleta Vascan
Data eveniment: JOI- 27 martie 2014-
Loc: Libraria Predania, Str. Vulturilor nr. 8, Bucuresti
P.S.: ,"Ganditi-va ca Dumnezeu ia aminte la voi!" (Isaia Pustnicul)

Povesti din Bucuresti




Oana Marinache


Bucuresti sub ocupatie, Bucurestiul in exil. 

Jurnalul printesei Nadejda Stirbey


Caru' cu Bere, Bucuresti


28 martie 2014



   În ziua de vineri, 28 martie 2014, are loc o nouă întâlnire sub genericul Povești din București. In cadrul acesteia, Oana Marinache va susține prelegerea intitulată Bucureștiul sub ocupație, Bucureștiul în exil. Jurnalul prințesei Nadeja Știrbey, prilejuită de apariția cărții Jurnalul prințesei Nadeja Știrbey. 1916-1919, la editura Istoria Artei.
   Evenimentul are loc începând cu ora 11.00, la Caru' cu Bere, str. Stavropoleos nr. 5.

Dor de Basarabia




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


96 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania


Ploiesti


26 - 27 martie 2014





   Cu ocazia aniversării a 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită să participați la manifestările culturale desfășurate în cadrul secțiilor sale:
• Miercuri, 26 martie 2014, ora 13.00 - simpozionul Dor de Basarabia- 96 de ani de la Unirea cu România, desfășurat la sediul său din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10


• Joi, 27 martie 2014, ora 11.00 – matinalul muzeal Unirea Basarabiei cu România, primăvara Marii Uniri, organizat la Muzeul Memorial Constantin și Ion Stere Bucov, manifestare ce va debuta cu omagiul adus promotorului Marii Uniri – Constantin Stere și colaboratorilor săi, pe Aleea Scriitorilor din Parcul Constantin Stere Bucov.

Hospice Masquerade




Initiative de toata lauda


Castelul Cantacuzino, Busteni


10 mai 2014




    HOSPICE Casa Sperantei organizeaza, in colaborare cu Galeriile de Arta Transilvania din Brasov

BALUL DE CARITATE Masquerade 
la BUSTENI, CASTELUL CANTACUZINO

   Aflat la prima ediţie, Balul caritabil HOSPICE Masquerade va avea loc pe data de 10 mai 2014, la Castelul Cantacuzino din Bușteni alaturi de noi fiind Printesa Marina Sturdza, o buna prietena si sustinatoare a cauzei noastre.

   Acest eveniment va da ocazia invitațiilor să susțină îngrijirea paliativă pentru 400 de pacienţi, copii și adulți, din Braşov şi Bucureşti. Aceștia vor putea astfel să beneficieze de cele patru servicii oferite gratuit de fundație: îngrijire paliativă la domiciliu, internare în unitatea-spital, consultaţii medicale în cabinetul de specialitate şi activităţi creativ-recreative şi de integrare socială.
    Vor fi invitati 100 persoane din mediul de afaceri si politic din Brasov si Bucuresti iar participarea la eveniment se face doar prin rezervarea invitațiilor individuale.
    Donația minimă pentru ocuparea unui loc la balul HOSPICE este de 120 euro, pentru rezervările achitate până la data de 20 aprilie 2014. Ulterior acestei date, donația minimă va fi în valoare de 150 de euro.
   Pe plan local, partenerii media vor asigura o buna promovare acestui eveniment. Pe site-ul fundatiei, va fi realizata o pagina dedicata care va cuprinde date referitoare la eveniment si materialele de promovare.

Invitatii se vor bucura de momentele serii, care vor extrapola evenimentul caritabil:

1. Bun venit pe terasa castelului, Cvartetul de corzi de la Liceul de muzica Tudor Ciortea din Brasov- asigura muzica ambientala;

2. Trupa de percutie de la Liceul de Muzica Tudor Ciortea interpreteaza in deschidere, tema muzicala a filmului Piratii din Caraibe

3. Speech –Graham Perolls;

4. Grupul vocal Anatoly;

5. Speech- Printesa Marina Sturdza

6. Film de prezentare HOSPICE

7. Licitatia lucrarilor si obiectelor de arta, a Cinei exclusiviste de la Castelul Bran- in prezenta Altetei Sale, Domnic de Habsburg

8. Antonio (participant la Dansez pentru tine), cu 5 dansatoare

9. Dance – Jukebox (urmeaza sa purtam discutiile)

   Pentru ca exista aceasta tematica, ne dorim sa aducem cat mai multe elemente care sa accentueze ideea de Bal mascat.
   In acest sens, apelam la artistii plastici care doresc sa doneze lucrari in spiritul acestui eveniment (indiferent de tehnica, dimensiunea minima 50x50cm), lucrari care vor fi licitate si promovate public in mass-media si cadrul evenimentului, artistul bucurandu-se de includerea sa in licitatie alaturi de nume sonore ale artei plastice contemporane, dar si de participarea sa la eveniment, alaturi de personalitatile invitate in acea seara magica.

Indicatie: Ar fi preferabil costumatia sa fie in spiritul evenimentului.

   Pentru cazarea invitatilor, Hotelul Alexandros si Vila Clasic din Busteni ne ofera locatiile la un pret foarte bun (pretul biletului la bal, nu include cazarea).


Cu multumiri, pentru tot ajutorul pe care il oferiti cauzei noastre,


Pentru detalii va rog contactati:

Dr. Ovidiu Carpusor

Director General
Galeriile de Arta Transilvania - Brasov
Consilier de specialitate - Investitii, Expertize si Autentificari Arta Plastica
Doctor in Arte Plastice si Decorative - Specializat in 
Identificarea si autentificarea operelor de arta in procesul de restaurare

Expert in restaurare pictura - 
atestat nr. 396 de Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National
Artist Plastic

www.carpusor.com
www.galeriearta.ro
www.transilvaniagallery.eu
tel. 0722 320 562

Serile de istorie sociala




Universitatea Bucuresti - Facultatea de Istorie


Martor la mai multe sfarsituri de lume. Colectia Costica Acsinte, sursa pentru o istorie sociala a secolului al XX-lea


Bucuresti


31 martie 2014




   Luni, 31 martie 2014, Facultatea de Istorie a Universităţii din București și Asociația Română de Istorie Socială organizează întâlnirea Martor la mai multe sfârșituri de lume. Colecția Costică Acsinte, sursă pentru o istorie socială a secolului al XX-lea în cadrul Serilor de istorie socială.
   Vor participa la eveniment prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, decan al Facultății de Istorie a Universităţii din București, Cezar Popescu, realizator al site-ului www.colectiacosticaacsinte.eu și Ioan Cernău, muzeograf la Muzeul Județean Ialomița (MJI).
   Costică Acsinte și-a început cariera de fotograf în timpul primului război mondial. La sfârșitul războiului, a deschis un atelier în orașul Slobozia, județul Ialomița, care a funcționat mai multe decenii. Majoritatea portrete individuale și de grup, dar și peisaje, fotografiile lui Costică Acsinte oferă prilejul unei incursiuni în cotidianul unui oraș de provincie din România secolului al XX-lea.    Tradiții și obiceiuri, copilăria, școala, munca, timpul liber, nunta, moartea, femeia, muncitorul, țăranul, patronul, militarul – toate acestea și multe altele se regăsesc printre cele aproximativ 5000 de imagini achiziționate de MJI în 1985 aflate în plin proces de digitizare, grație unui proiect realizat de Cezar Popescu în colaborare cu Muzeul.

Evenimentul va avea loc, începând cu ora 16:00, 
la Sala de Consiliu a Facultății de Istorie.

Historia Viva




Muzeul National de Istorie a Romaniei


Tell-ul de la Bordusani-Popina. 

Modele de evolutie in Balta Ialomitei


Bucuresti


27 martie 2014




   Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă organizarea celei de-a treia conferințe publice din seria Historia Viva, având ca titlu Tellul de la Borduşani-Popin. Modele de evoluţie în Balta Ialomiţei. 
   Evenimentul va avea loc joi, 27 martie 2014, cu începere de la ora 11.00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul.
   În cadrul conferinţei vor fi susţinute mai multe prezentări ale unor specialişti din ţară şi din străinătate, reprezentând instituţii prestigioase muzeale, de cultură, învăţământ şi institute de cercetare precum: Institutul de Arheologie din Erevan (Armenia), Institutul de Arheologie din Londra (Anglia), Centrul de Cercetare şi Restaurare a Muzeelor din Franţa (Paris, Franţa), Universitatea din Toulouse (Toulouse, Franţa), Universitatea Valahia (Târgovişte, România), Universitatea Alexandru Ioan Cuza (Iaşi, România), Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (Măgurele, România), Facultatea de Geologie şi Geofizică, Universitatea Bucureşti (Bucureşti, România), Muzeul Dunării de Jos (Călăraşi, România), Muzeul Judeţean Ialomiţa (Ialomiţa, România), Centrul Naţional de Cercetări Pluridisciplinare Alexandra Bolomey din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României (Bucureşti, România) şi Muzeul Naţional de Istorie a României (Bucureşti, România). 
   Coordonatorul conferinţei publice este domnul dr. Nicolae Dragomir Popovici, cercetător ştiinţific în cadrul Secţiei de Arheologie Pre şi Protoistorică, Clasică şi Medievală, a Muzeului Naţional de Istorie a României.