vineri, 9 octombrie 2015

Salonul de Arta ARTIS




Arta plastica contemporana romaneasca


Iasi


10 - 30 octombrie 2015





Gaițele




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul de Stat Galați


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile




Stagiunea 1956.
Premieră: 19 iulie 1956.











Boris Olinescu avea sa se sinucida in 1981 
(s-a aruncat de la etajul zece, conform dcnews).
Malina Olinescu, fiica acestuia, avea sa ii imite gestul
pe 12 decembrie 2011.



De la Carlibaba...




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Cartofilie




O circulatie (recomandata) postala din 1969 .
De la Carlibaba (judetul Suceava) la Bucuresti (14-15 iulie).
Sa-i spuneam, in "terminologia" actuala handmade...


De ce "Expeditor" este trecut in limba germana 
ramane inca un mister nedezlegat.
De fapt si "destinatar" este tot in germana scris (familie) asa
cum pe buna dreptate remarca un cititor. Tot el vine si cu o 
posibila explicatie: poate, initial, corespondenta era destinata cuiva
din aceasta tara.


Copilăria românească



Lansare de carte


Ceainaria Carturesti, Verona, Bucuresti


13 octombrie 2015






   Copilăria românească, ca subiect şi proiect editorial, a început prin a se întreba: Ce însemna a fi copil altădată ? Cum puteai să treci peste boli şi în ce consta educaţia ? Care erau relaţiile cu părinţii şi cu cei din jur? Într-o astfel de discuţie au fost incluşi copii bogaţi, sărmani sau nelegitimi, pentru că societatea îi cuprinde pe toţi, deopotrivă.

Invitaţi: 

Andrei Pippidi, de la Facultatea de Istorie – Universitatea Bucureşti, 
Adrian-Silvan Ionescu, de la Institutul de Istoria Artei – Academia Română, 
Gheorghe Lazăr, de la Institutul de Istorie Nicolae Iorga – Academia Română şi 
Nicoleta Roman, de la Institutul de Istorie Nicolae Iorga – Academia Română.

Certificat de Nationalitate




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile



 V-am mai prezentat acest tip de document;
de cele mai multe ori completat de mana, uneori batut la masina.
"Opera" unor autoritati locale; adica primarii. 
De comune, cel mai adesea.
"Inscrisul" infatisat mai jos este insa...mai frumos:


Act datat 27 iulie 1936.
Emitent: Comuna Tataresti, judetul Cetatea Alba (azi in Ucraina).
Beneficiar: Covali Ana (casnica)
Nascuta in 1911, la Tataresti.
Parinti: Ivan si Maria.



Bomba zilei




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Ion Vasilescu


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile




Stagiunea 1977 - 1978.
Premieră: 9 iunie 1977.
Spectacol vizionat pe 13 noiembrie 1979 (dacă adnotarea este corectă)
ceea ce înseamnă că a mai prins o stagiune (cel puțin).


Două nume cu rezonanță:
Dem. Rădulescu și...Florin Călinescu.






 Articol publicat în Revista Flacăra, Nr. 26. 30 iunie 1976.

Bucurestii marilor epidemii



Conferintele de joi 


Octavian Buda


Muzeul Municipiului Bucuresti 


15 octombrie 2015





    Ca orice capitală europeană care se respectă, nici Bucureştiul nu a fost scutit de marile molime ale continentului. Acum 200 de ani, în timp ce destinul Europei era decis de bătăliile napoleoniene, Bucureştiul a avut în schimb de dus o altă luptă îngrozitoare, şi anume cea cu ciuma bubonică adusă "cu generozitate” de cei care l-au însoţit pe domnul fanariot Ioan Vodă Caragea, în drumul său de la Constantinopol la Bucureşti, în anul de graţie 1812. Dacă Bătălia Naţiunilor de la Leipzig, soldată cu victoria decisivă a coaliţei internaţionale (16-19 octombrie 1813), Napoleon s-a văzut obligat să se retragă în Franţa, în schimb, la Bucureşti, Caragea a trebuit sa asiste neputincios la decimarea unei capitale pe care abia o luase în primire la sfârşitul anului 1812. Teribila molimă a rămas de-atunci cunoscută drept "ciuma lui Caragea”. Alte două masive epidemii de holeră vor teroriza apoi urbea bucureşeteană, cea din 1831 şi 1844.
    Octavian Buda este licenţiat al Facultăţii de Medicină a Universităţii Carol Davila Bucureşti (1992) precum şi al Facultăţii de Filozofie a Universităţii Bucureşti (1997).
    Doctor în ştiinţe medicale. Este profesor universitar - Facultatea de Medicină a Universităţii Carol Davila Bucureşti, catedra de Istoria Medicinei. Vicepreşedinte al Societăţii Române de Istoria Medicinei. Este titularul cursului de Patografie Culturală. Filozofie şi Psihiatrie al Facultăţii de Filozofie a Universităţii Bucureşti. Medic primar psihiatru în cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală Mina Minovici Bucureşti. Din 1993, redactor coordonator al Revistei de Medicină Legală, fondată în 1936 de Nicolae Minovici. Studii de istoria medicinei, psihiatrie şi psihanaliză judiciară, antropologie psihiatrică şi culturală, bioetică. Articole consacrate filozofiei lui Karl Jaspers şi Emil Cioran în revistele Krisis şi Observatorul Cultural. A publicat studii şi recenzii pe teme de istoria medicinei în revistele Viaţa Medicală, Dilemateca, Cuvântul, Cultura, Istorie şi Civilizaţie, Astra.
   Printre cărţile publicate: Criminalitatea, o istorie medico-legală românească, Editura Paralela 45, Bucureşti, 2007; O antropologie a marginalului. Psihiatria judiciară românească: 1860-1940, Editura Caligraf, Bucureşti, 2007; Despre regenerarea şi... degenerarea unei naţiuni, Editura Tritonic, Bucureşti, 2009, Identitate naţională şi medicină socială, Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române, Bucureşti, 2013, România fără anestezie, Editura Vremea, Bucureşti, 2013.

Următoarele conferinţe de joi:

22 octombrie 2015 ora 19:00 România ghetourilor urbane cu Viorel Mionel
29 octombrie 2015 ora 19:00 Via, vinul şi beţia la români cu Narcisa Ştiucă
5 noiembrie 2015, ora 19.00 Fotograful Aurel Bauh cu Emanuel Bădescu

Paideia revisited. O introducere la ştiinţele educaţiei




Lansare de carte


Liviu Antonesei


Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi


16 octombrie 2015





   Editura Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iași vă invită vineri, 16 octombrie 2015, ora 16:30, la lansarea volumului Paideia revisited. O introducere la ştiinţele educaţiei de Liviu Antonesei, în prezența autorului.

Invitați: 

conf. univ. dr. Mariana Momanu 
și prof. univ. dr. Alois Gherghuț 

   Evenimentul se desfășoară în cadrul Targului de Cărți și Arte Frumoase Arca lui Gutenberg (14 – 18 octombrie 2015, Sala Pașilor Pierduți, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași).
Toată știrea, aici:
Detalii despre carte, aici:

O nostalgie intraductibila




Arta plastica contemporana romaneasca


Constantin Udroiu (1930-2014)


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj - Napoca


15 - 30 octombrie 2015





   Constantin Udroiu s-a născut la București în 1930. A studiat la Facultatea de Arte Frumoase din București, avându-l ca profesor pe Gheorghe Vânătoru (1908-1983). Condamnat la 22 de ani de muncă silnică pentru opinie critică la adresa conducerii politice, va ispăși o pedeapsă de 10 ani - din 1954 în 1964 – în temnițele comuniste.
   C. Udroiu a fost membru U.A.P. și a participat la numeroase expoziții de artă plastică din România și din străinătate. Pe lângă activitatea de creație artistică, Constanti Udroiu a participat la realizarea și restaurarea a numeroase fresce din bisericile românești, alături de profesorul său Gheorghe Vânătoru, de la care deprinde tehnica frescei.
   În 1971, la inițiativa presei din Sardinia, a fost invitat să organizeze o expoziție în orașul Sassari, având onoarea ca aceasta să-i fie vernisată de domnul Sandro Pertini, președinte al Camerei Deputaților și apoi președinte al Republicii. Tot în vara anului 1971, a câștigat premiul al treilea la Bienala de Artă Contemporană care a avut loc în Santa Teresa di Gallura. Acesta este momentul din care Constantin Udroiu se stabilește în Italia, unde își continuă activitatea de creație, până la moartea sa, în martie 2014. Realizează peste 200 de expoziții personale în întreaga Europă.
   A executat fresce în biserici bizantine din Italia și România. În 1993 a realizat o Via Crucis compusă din 15 capele pe un parcurs de 1 km din localitatea Faicchio, precum și o Cina cea de taină (8 x 4 m) și o Cina din Emmaus (6 x 4 m), în trapezul noului seminar din Benevento. Frescele au fost binecuvântate și sfințite de către Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea.
   De asemenea, fiind interesat de aspectele istorico-critice ale artei, Constantin Udroiu a participat la numeroase manifestări culturale, cum ar fi Jeux de la Latinité (Universitatea din Avignon, 1978); colocviul Francia-Provenza-Sicilia (Avignon, 1979), colocviul dedicat Sfintei Ecaterina din Siena (Carpentras, 1980); a II-a și a III-a sesiune a Congresului Internațional de Studii Românești (Universitatea din Amsterdam, 1979 și Universitatea din Avignon, 1983); colocviul Presenza della Romania in Francia ed Italia (Sorbonna, Paris, 1984); a IX-a sesiune a Conferinței Mediteraneene (Colegiul Dowling / New York, Atena 1985). A participat la aceste reuniuni atât în calitate de pictor, cât și în calitate de teoretician. A susținut numeroase conferințe referitoare la arta bizantină, în Italia, și a publicat articole în presă.
   În iunie 1991 a fost numit Senator al Academiei Internaționale de Artă Modernă, din a cărei conducere a făcut parte până la sfârșitul vieții.
   Printre numeroasele premii care i-au fost acordate amintim Diploma de Onoare și însemnele orașului Bordeaux, titlul de cetățean de onoare al orașelor Accettura (Matera/ Italia/ 1984), Vitulano (Benevento/ Italia/ 1986) și Passignano sul Trasimeno (Italia/ 2012). Aceste titluri le-a primit cu prilejul execuției unor fresce sau lucrări de artă monumentală.
   Constantin Udroiu a jucat un rol deosebit de important sub aspect educațional, conducând Școala de Artă Nikopeia - sau "Fierăria artelor”, cum îi plăcea lui să o numească - în cadrul căreia susținea cursuri gratuite pentru cei care doreau să învețe tehnicile picturii și ale xilogravurii. Școala de Artă Nikopeia a funcționat pe lângă Accademia Internazionale di Arte Moderna (Istituto superiore di cultura, cu sediul la Roma), în cadrul acesteia studiindu-se tehnica frescei și a picturii pe sticlă. Primul curs a avut loc în 1993 la Airola, la Mănăstirea minorită Sf. Pascal, cel de-al doilea, în 2006, la Matera (Picciarello), în parohia Buna Vestire, cel de-al treilea, din 2007, în Sala de Consiliu a orașului Passignano. În decembrie 2006, la Matera, Școala de Artă Nikopeia a organizat o expoziție de caritate sub titlul Omagiu pictorilor anonimi de biserici.
   Începând cu anul 2010, Școala și-a desfășurat cursurile la Passo Corese, în locații oferite de Primărie. Școala de Artă Nikopeia oferă cursuri gratuite, la sfârșitul fiecărui an cursanții primind o diplomă. După moartea lui Constantin Udroiu, în 2014, cursurile sunt susținute de profesori formați de acesta.

Nora - Casa cu păpuși -




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Național I. L. Caragiale, București




Pliant-program, Teatrul Național I. L. Caragiale, Sala Studio, București.
Premieră: 15 septembrie 1963. 

















Ce tineri erau...









Marcela Rusu în rolul titular. 
Coperta Revistei Teatrul, Nr. 10. Octombrie 1963.













Grupaj foto publicat în Revista Teatrul, Nr. 11. Noiembrie 1963.











Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 1. Ianuarie 1964.


Constantin Rauțchi (Krogstad) și Valeria Gagealov (Nora).


Emanoil Petruț (Helmer) și Valeria Gagealov (Nora).


Pliant-program.