sâmbătă, 13 martie 2021

Povestea merge mai departe...

 


Banda Desenată Românească


Revista Comics


Revista COMICS este o platformă online dar și tipărită de comics și benzi desenate românesti: http://www.revistacomics.ro/

    Revista COMICS își propune să strângă la un loc tot ce înseamnă comics și benzi desenate autohtone, interviuri, expoziții și apariții în domeniu. Sunt invitați să contribuieu torii români de toate vârstele și nivelurile profesionale.



Nr. 1. 11 iunie 2010.
Apărută cu ocazia Festivalului de Artă Urbană Street Delivery 2010 (11 - 13 iunie) 
Tiraj: 150 exemplare. După epuizarea acestuia, revista a fost lansată și pe net
(revistacomics.ro)


Nr. 2. Februarie 2011.


Nr. 3. Aprilie 2011.


Nr. 4. 16 iunie 2011.

    Lansată oficial la deschiderea Muzeului de Benzi Desenate de la MNAC 

(Muzeul Național de Artă Contemporană); 16 iunie - 16 octombrie 2011.


Nr. 5. 25 august 2011.

Lansarea oficială odată cu vernisajul expoziției Puiu Manu (25 august - 12 septembrie2011, 

Galeria Saint Ink (str. Doamnei nr. 3), expoziție organizată sub egida Muzeului Benzii Desenate.



Nr. 6. Octombrie 2011.
Pe copertă este menționată și periodicitatea apariției ("o dată la două luni")


Nr. 7. Ianuarie 2012.


Nr. 8. Martie 2012.


Nr. 9. 5 mai 2012.

    Lansată cu ocazia FreeComicBookDay, această ediție specială, de doar 20 de pagini, a fost distribuită gratuit în 3 locații din București - Librăria Engleză Anthony Frost, Cărturești Verona și Galeria Saint Ink și în Cluj, Iași și Timișoara (în librăriile Carturești). Este al doilea an in care FreeComicBookDay se traduce în ZiuaBenzilorDesenateGratuite și deja se transformă într-o tradiție. În prima sâmbată a lunii mai, de dimineața până seara se organizează expoziții și ateliere, librăriile oferă reduceri și bineînțeles, cititorii de benzi desenate primesc câte o revistă gratuită!



Nr. 10. 23 iunie 2012.

Lansată oficial la prima ediție a Bucuresti ComicsFest (23 - 24 iunie, Galeria Saint Ink)



Nr. 11. 25 august 2012.

Lansarea revistei, împreună cu o expoziție din această ediție, a avut loc la Galeria Saint Ink.



Nr. 12. Septembrie 2012.

Lansată la Salonul Internațional al Benzii Desenate, ediția a XXII-a, 

22 - 24 octombrie, Muzeul de Artă, Constanța.



Nr. 13. Noiembrie (apărută, probabil, în decembrie) 2012.


Nr. 14. 31 ianuarie 2013.

Lansarea și vernisajul expoziției Zbeng&Zbantui au avut loc la Galeria Saint Ink.

Număr dedicat primei ediții a Eastern European ComicCon, 

30 -31 martie 2013, Palatul Național al Copiilor, București.



Nr. 15. 30 Martie 2013.

Lansata la Eastern European Comic Con, Palatul Copiilor, 30 -31 martie 2013.



Nr. 16. 4 mai 2013.

Lansată cu ocazia FreeComicBookDay 2013.



Nr. 17. August 2013.


Nr. 18. 25 octombrie 2013.

Lansată la Salonul Internațional al Benzii Desenate, ediția a XXIII-a, 

25 - 27 octombrie, Muzeul de Artă, Constanța.



Nr. 19. Ianuarie 2014.


Nr. 20. Martie 2014.


Nr. 21. 28 iunie 2014.
Număr lansat cu ocazia ComicsFest, ediția a III, 28 - 29 iunie, Galeria Saint Ink.


Nr. 22. August 2014.


Nr. 23. Octombrie 2014.


Nr. 24. Decembrie 2014.


Nr. 25. Februarie 2015.


Nr. 26. Aprilie 2015.


Nr. 27. Iunie 2015.


Nr. 28. Septembrie 2015.


Nr. 29. Decembrie 2015.


Nr. 30. Martie 2016.


Nr. 31. August 2016.


Nr. 31. Ianuarie 2017.


Nr. 33. Martie 2017.


Nr. 34. August 2017.


Nr. 35. Noiembrie 2017.
Este recunoscută și o realitate...demult valabilă: "apare o dată la două luni sau pe acolo".



Nr. 36. Decembrie 2018.
Periodicitate: "apare cam o dată la două luni".


Nr. 37. Februarie 2019.


Nr. 38. Septembrie 2019.
Periodicitate: "apare din când în când".


Nr. 39. Martie 2021.
Periodicitate (progranată): "apare o dată la două luni".

   După o pauză cam lungă, revenim cu forțe proaspete și cu o nouă ediție a revistei bogată în comics și benzi desenate, proiecte în lucru și publicații proaspăt apărute. Autorii și proiectele prezentate în această ediție sunt Adrian Carciova aka Tony Baboon (copertă și interviu), Robert Obert, Alexandru Ciubotariu aka Pisica Pătrată, Emanuel Pavel, Elly Color, Xenia Pamfil, Anghel Șerban aka Comic Gianchi, "Fisksoppa" de Ileana și Maria Surducan, Utopia Balcanică a lui Vasile, MakeDaciaGreatAgain, Tavi Marinescu, Daniel Eduart Buruiană, Sleam Georgiana, Valentin Ionescu, webcomicul Auzite în RATB de Octav Ungureanu, Radu Carp, Mircea Pop, Victor Ivan, Virus comics video al Celulei de Criză desenat de Monkink, Giorge Roman, Adrian Serghie, proiectul "Din subteran la suprafață" și Hase101. Toate drepturile aparțin autorilor.


Expoziție de carte

 


Vasile Petrica 


Biblioteca Orășenească Tata Oancea, Bocșa 


15 - 19 martie 2021




    Seria expozițiilor de carte dedicate unor personalități ale Banatului continuă la Biblioteca Orășenească Tata Oancea din Bocșa – Caraș-Severin – cu teologul bănățean Vasile Petrica.

   Gabriela Șerban, directorul Bibliotecii din Bocșa, spune că în perioada 15 - 19 martie 2021, utilizatorii serviciilor bibliotecii bocșene sunt întâmpinați cu un stand de carte de și despre dr. Vasile Petrica, scriitor, teolog și istoric literar al Banatului.

    "Buna colaborare a bibliotecii bocșene cu Prea Onoratul părinte Petrica face ca în fondul de documente al instituției să se găsească unele dintre lucrările acestuia, volume deosebit de importante pentru istoria culturală, spirituală și literară a Banatului", a mai precizat Șerban.

    Vasile Petrica s-a născut la 17 martie 1940, în satul Scăiuş, comuna Fârliug, judeţul Caraş-Severin. Din anul 2011 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timișoara, mai întâi membru stagiar, apoi, din anul 2014, membru titular.

    Vasile Petrica a colaborat de-a lungul vremii la diverse reviste și publicații: Analele Universităţii Eftimie Murgu (Reşiţa), Banatica (Reşiţa), Calendarul Românului (Caransebeş), Foaia Diecezană (Caransebeş) – fost redactor de la reactivare –, Învierea (Timişoara), Mitropolia Banatului (Timişoara),  Reflex (Reşiţa), Telegraful Român (Sibiu),  Odkaz sv. Cyrila a Metoda (Preşov, Slovacia) și altele.

Podoabe ale jupâneselor de la Curte

 


Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești 


Târgoviște 


10 martie - 10 aprilie 2021




     De jur-împrejurul bisericii Sf. Vineri s-a așternut un caldarâm de piatră. Aleile care duc spre biserică sunt și ele din piatră. Iarba și copacii din apropiere sunt statornicii însoțitori peste timp ai monumentului istoric. Cruci mari, albe și curate, ridicate demult din praful drumurilor, stau în umbra celor doi brazi seculari. Iarba este de un verde aprins, tunsă scurt, militărește. Dintre două lespezi se ițește, aproape obraznic, tulburând liniștea și curățenia cazonă, vârful unei mici cruci de piatră. Nu o vezi decât în momentul când ești aproape să te împiedici de ea. Pare că este invidioasă pe biserică, lumea nu o admiră, dimpotrivă, o ocolește. Timpurile s-au schimbat pentru ea. A rămas singura supraviețuitoare a unui cimitir. Cimitirul de la Curte, de la Vinere. 



    Din vremea lui Vladislav al II-lea, poate chiar mai devreme și până la Sfinții Martiri Brâncoveni, curtenii și-au găsit aici un loc de veci. Aproape de palat, lângă domn și Domnul. Aici a fost îngropată și M4/2018. Nu-i știm numele, crucea s-a pierdut, la fel ca și celelalte, ca și urmele mormântului ei. A murit în anii frumoși ai cetății noastre. Poate în anii domniei lui Radu Mihnea, principele care a retrăit Bizanțul în toate amintirile, aspirațiile și fantasmele sale. Curtea acestuia de la Târgoviște, precum și cele de la Iași, București sau Hârlău se învăluiau în chipurile frumoase ale curților europene. Mai mult ca oricare domn de dinaintea sa, Radu vodă a reușit să pună pecetea occidentală în Țările Române. Veșmintele luxoase făceau parte din decorul zilnic al unui ceremonial aulic pe măsura voinței principelui. Poate că M4 a fost îngropată în hainele sale de curte. Cele mai frumoase haine ale unui vieți, poate la fel frumoase. I-am respectat istoria, încercând o reconstituire a pieselor care-i decorau acoperământul.  De azi, o mică istorie îi aparține.

***
http://www.muzee-dambovitene.ro/

Pe simezele Capitalei - Desene dintr-o axă îndepărtată

 


Arta plastică contemporană românească


Reszegh Botond


Muzeul Colecțiilor de Artă, București


11 martie - 18 aprilie 2021




   Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural Maghiar organizează expoziția Desene dintr-o axă îndepărtată, semnată de artistul Részegh Botond. Aceasta va fi deschisă publicului din 11 martie a.c., la Muzeul Colecțiilor de Artă, din Calea Victoriei nr. 111, Bucureşti și va putea fi vizitată până pe 18 aprilie 2021.

   Artistul Részegh Botond, absolvent al Universității Naţionale de Artă din Bucureşti, la clasa de grafică a maestrului academician Mircia Dumitrescu, propune o incursiune în spațiul creator, cu provocările și constrângerile sale interioare, suprapuse peste cele de nouă factură.

   Desene dintr-o axă îndepărtată reprezintă o serie de lucrări de grafică, în cea mai mare parte, dar și un număr de pânze de mari dimensiuni, elaborate în perioada lunilor de carantină.

   Galeriile de siluete antropomorfice minimaliste compun, structurează și conferă traseului expozițional un tempo specific, narând vizual o experiență autobiografică definită de un context extrem de precis: carantina. Acestea au versatilitatea care le-ar permite să funcționeze asemenea unor cadre din storyboard-ul unui «thriller psihologic» despre «ce s-ar putea întâmpla într-un atelier, în pandemie».” dezvăluie Ana Negoiță, curatoarea expoziției.

    "Deschidem anul expoziţional 2021 cu un proiect mult aşteptat de public. Am ales ca prima expoziţie din an să fie dedicată artei contemporane şi să arătăm publicului artă creată recent, în timpul pandemiei. Selecția lucrărilor pune accentul pe expresia diferitelor stări de spirit pe care artistul creator le-a resimţit în această perioadă de pandemie, de comunicare cu sine. Ne onorează să avem ca parteneri în acest curajos demers o instituţie de prestigiu, Institutul Cultural Maghiar, de care ne leagă, de-a lungul timpului, organizarea unor expoziții temporare importante", declară Cristina Verona Tobi, manager interimar MNAR.

Detalii: comunicare@art.museum.ro

11 martie – 18 aprilie 2021

Muzeul Colecţiilor de Artă, Calea Victoriei nr. 111

Program de vizitare: miercuri-duminică, interval orar 10:00 – 18:00

Bilet acces: 12 lei

Salonul de primăvară

 


Arta plastică contemporană românească


Muzeul de Artă Arad 


16 - 28 martie 2021




    La Sala Clio a Muzeului de Artă Arad va fi găzdută expoziția Salonul de primăvară 2021, eveniment organizat de Asociația Ion Andreescu Arad în colaborare cu Complexul Muzeal Arad. Expun pe simezele Sălii Clio 35 de artiști plastici, dornici de a sensibiliza publicul arădean, prin emoțiile transmise cu ajutorul noilor lor creații.

    Vor fi expuse aproximativ 80 de lucrări cu tema la alegere. În cadrul expoziției vor mai fi expuse două lucrări inedite realizate de noul nostru coleg, Ștefan Ziegler, din umerașe.

    Începând din data de 17 martie, expoziția poate fi vizitată la Sala Clio, între orele 9:00-17:00, ținând cont de regulamentul impus de starea de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Lucrarea de pe afiș este a artistului plastic, Katalin Lauko.

Mulțumim Complexului Muzeal Arad pentru găzduire!

Așteptăm iubitorii de frumos să ne viziteze expoziția la Sala Clio!

***

Păpuși din pănuși, în straie populare

 


Artă și meșteșug popular românesc 


Mihaela Tomescu


Galeriile Cromatic, Craiova 


14 - 31 martie 2021