miercuri, 8 mai 2013

Prezente romanesti peste hotare


Arta plastica contemporana romaneasca


Diana Nour


Palatul Parlamentului European, Bruxelles, Belgia


9 mai 2013








Foto: Forumul galatenilor

   Gălățenii sunt reprezentați artistic la Bruxelles, cu ocazia Zilei Europei, pe 9 mai, de o tânără pictoriță care expune, pe simezele Palatului Parlamentului, 50 de lucrări în ulei sau desene derivate din aceste lucrări. 
   Diana Nour pictează Natura așa cum o vede tânăra plasticiană cu ochii minții. Lucrările Dianei Nour prezintă apa în diferite forme și sunt inspirate din imagini făcute Pământului, realizate din avion sau din satelit.
   "Am ales apa pentru că mi s-a părut cea mai complexă și pentru că am asimilat-o cu natura umană care înfruntă diferite trăiri de-a lungul vieții. Mesajul pe care urmăresc să îl transmit privitorilor este in general <<întoarcerea la natură>>. Consider că omul de azi este prea atras de superficialitatea <<materialului>> și că, din această cauză, am ajuns să ignorăm ceea ce este cu adevarat irecuperabilă, odată pierdută, Viața. Aș vrea ca privitorii să îmi perceapă creația ca pe un strigăt sau ca pe un mesaj al naturii și să reușească să privească peste aspectul exterior. Într-adevăr, lucrările au o coloristica foarte vibrantă și optez, în general, pentru nuanțe vii și contraste puternice de culoare”, își destăinuie crezul artistic tânăra pictoriță.
   Diana Nour a terminat Facultatea de Artă Plastică a Universității din Coventry, Marea Britanie, și acum este masterand în Design de suprafață și design textil a Universității din Birmingham.
***nepasadegalati.ro; galateni.net

Centrul Cultural Palatele Brancovenesti


Mogosoaia Clasic Fest


Palatul Brancovenesc, Mogosoaia


editia a II-a, 11 - 12 mai 2013






   Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia găzduiște sâmbătă 11 mai şi duminică 12 mai, două recitaluri eveniment desfășurate sub Patronajul Ambasadei Italiei și care au ca partener Institutul Balassi - Institutul maghiar de la București.
   De acestă dată Mogoșoaia Clasic Fest vă oferă posibilitatea de a ascuta integrala sonatelor pentru vioară și clavecin de Arcangelo Corelli în versiuni originale. 
   Protagoniste ale recitalurilor care vor fi prilejuite de împlinirea a 300 de ani de la dispariția marelui compozitor italian și care vor începe la ora 17:00 sunt: 
Melinda Béres la vioară barocă și clavecinista Raluca Enea.
   Violonista Melinda Béres este laureată a numeroase concursuri naţionale și internaţionale. S-a perfecţionat cu artişti renumiţi, precum Jacques Saint-Yves, Devich Sándor, Jaap Schroeder, Ferenc Gábor, Mira Glodeanu (vioară barocă) etc. A susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate (Germania, Ungaria, Polonia, Austria, Elveţia, Spania, Suedia, Franţa, Rusia, Belgia). În prezent este conferenţiar universitar la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj-Napoca. 
    Raluca Enea este o clavecinistă cu studii de perfecționare în Germania, o artistă care a susținut recitaluri în țară și în străinătate pe scene din Norvegia, Germania, Franța, Ungaria. De asemenea este director artistic al Festivalului de Muzică Veche Bucureşti şi doctorand al Universităţii Naționale de Muzică din Bucureşti. 


Organizatori: Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Culturală Pro Valores, 
Radio Romania Cultural, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi ExcesMusic

Parteneri: Ambasada Italiei și Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti

Pe simezele ieșene - Contraste



Arta plastică contemporană românească


Constantin Tofan


Galeriile de Artă ale Centrului de Studii Europene, Iași


8 - 31 mai 2013




   Galeriile de Artă ale Centrului de Studii Europene Iași – U.A.I.C. găzduiesc, în perioada 
8 – 31 mai 2013, expoziția de pictură Contraste semnata de maestrul Constantin Tofan.
   Recente interpretări, creațiile expuse simbolizează și documentează expresia unei incursiuni culturale de foarte bună calitate.
   Dialog profund între opera de artă și oameni, lucrările comunică un univers ancorat în rafinate forme de expresie ale emoţiilor şi atitudinilor.
   Expoziția Contraste depășește spațiul convențional al criptărilor plastice, evoluțiile unice exprimând vibrațiile spirituale ale artistului.
   Dincolo de interpretările simbolistice, culori și ritmuri, lucrările dezvăluie registrul sacru al profunzimile spirituale ale marelui maestru.
   Evenimentul expozițional este organizat în cadrul Festivalul internațional Arta și tradiția în Europa, ediția a IV- a, proiect avizat de Ministerul Educației Naționale în CAEN 2013, Direcția Generală Educație și Învațare pe tot parcursul vieții, axa: Culturi și civilizații.

PR & Coordonator general de proiect, profesor Carmen Sirbu 
Materiale grafice: consilier artistic Smaranda Sma — at Centrul de Studii Europene Iasi.

Arta plastica contemporana romaneasca


Ana Petrovici Popescu


Expozitia: Something Is Happening


Galeria de Arta Alchemia, Bucuresti


9 - 15 mai 2013




   Ana Petrovici Popescu vorbește, în seria Something Is Happening, despre iminență și despre găsirea frumosului în aspectele mai puțin frumoase ale vieții. Până la urmă, totul este despre percepție. Despre felul nostru în care reușim să simțim anumite momente. Despre felul nostru de a fi.


   Așa cum spune chiar artista, a pictat pentru că "se întâmpla ceva în acea atmosferă, în acel context, în acea lumină, în acel moment". A surprins locuri ale nimănui, ale așteptării, ale intersecției, urmând o propoziție simplă: "orice e posibil, orice drum poate fi adevărat".

   De o onestitate aproape buddhistă și, cu siguranță, de o sensibilitate mai degrabă asiatică decât europeană, Ana Petrovici Popescu are darul de a transforma în artă "nimicurile" zilnice, cărora majoritatea nu le dăm importanță. Mai mult, în cazul ei, este vorba despre "nimicuri" vii, "nimicuri" care sunt, în cele din urmă, ființe. Așadar, în cazul Something Is Happening vorbim – recunoaștem ori nu – despre o serie de portrete individuale ori de grup. Portrete care, desprinzându-se de descriptiv, problematizează mai degrabă condiția vremelinică și uneori descurajantă a ființei, a vieții.

   Continuare a seriei  Dezordini, Something is Happening caută "urâtul frumos" sau, dacă ne depărtăm puțin de conceptele europene și trecem, din nou, în cele orientale, caută "simplul", "firescul", "viața-așa-cum-este-ea".

Zilele Asociatiei ECOU


Sfantu Gheorghe, Centrul de Cultura Arcus


15 - 19 mai 2013







PROGRAM

MIERCURI 15 MAI

12.00 Conferință de presă
Sediul Asociației ECOU, Colegiul Național Mihai Viteazul, str. Kos Karoly 22
19.00 Debate Corner
Pro și contra Sfântu Gheorghe, Capitala Culturală Europeană 2021
Pavilionul din Parcul Central Elisabeta. Intrarea liberă
21.00 Cinema în aer liber
Pavilionul din Parcul Central Elisabeta. Intrarea liberă

JOI 16 MAI

19.00 Balul Asociației ECOU
Colegiul Național Mihai Viteazul, str. Kos Karoly 22. Intrarea pe bază de invitație

VINERI 17 MAI

17.00 Gala Viitorii Lideri ai Comunității 2013
Centrul de Cultură din Arcuș. Intrarea pe bază de invitație
19.00 Teatru-Forum, Trupa Asociației ECOU
Sala de Festivități, Colegiul Național Mihai Viteazul. Intrarea liberă
22.00 Alumni ECOU Party
Restaurant Bastion. Intrarea pe bază de invitație

SÂMBĂTĂ 18 MAI

De la 10.00 - ZIUA ȘI NOAPTEA MUZEELOR DIN SFÂNTU GHEORGHE
Muzeul Carpaților Răsăriteni și Muzeul Național Secuiesc. Intrarea liberă
18.00 Invitație la Vals, Orchestra Teatrului Național de Operetă Ion Dacian, dirijor Ciprian Teodorașcu
Sala Mare a Teatrului Andrei Mureșanu. Bilet 20 lei

DUMINICĂ 19 MAI

09.00 Cocoșelul neascultător, Teatrul Național de Operetă Ion Dacian, operetă pentru copii de Constantin Ungureanu, libretul Ion Lucian.
Sala Mare a Teatrului Andrei Mureșanu. Bilet 10 lei
19.00 Contesa Maritza, Teatrul Național de Operetă Ion Dacian, operetă în 2 acte, regia Răzvan Dincă, costume Doina Levintza
Sala Mare a Teatrului Andrei Mureșanu. Bilet 20 lei

BILETELE SE GĂSESC LA BIROUL DE EVENIMENTE CULTURALE / TEATRU
SAU POT FI REZERVATE LA NUMERELE DE TELEFON 0747.035.080, 0753.431.421.
***Muzeul National al Carpatilor Rasariteni Sfantu Gheorghe

Arta plastica contemporana romaneasca


Dana Constantin, Marcel Bunea


Expozitia: DOI


Galeria de Arta, DANA, Iasi


9 mai 2013






Maine (9 mai 2013), ora 18.00, are loc vernisajul expoziției de pictură DOI semnată de către artiștii plastici Dana Constantin și Marcel Bunea.
In deschiderea evenimentului va vorbi prof.univ. dr. D.N. Zaharia.

Va asteptam !

Exponatul lunii mai



Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Muzeul Casa Cuza Voda, Galati


10 - 31 mai 2013





   Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi derulează în acest an, în cadrul programului de valorificare a patrimoniului cultural naţional, proiectul expoziţional Exponatul lunii, proiect care vizează prezentarea publicului vizitator, în perioada 10 – 31 mai 2013, a unui bun muzeistic cu valoare deosebită, din colecţiile instituţiei.


   Vineri, 10 mai 2013, ora 12.00, va fi vernisat la Muzeul Casa Cuza Vodă Galaţi, str. Al. I. Cuza, nr. 80, Exponatul lunii mai
Trusa de birou atribuită Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

   Trusa de birou este produsul unui atelier necunoscut, de la mijlocul secolului al XIX-lea. Este compusă din: suport din marmură de culoare albă şi alamă cu inscripţia IASSI, 1859∕ Principelui Cuza; călimară (două bucăţi) din semicristal neornamentat, formă paralelipipedică şi capac din alamă, ornamentat cu borduri lineare, circulare; press-papier (două bucăţi) din marmură de culoare albă, formă paralelipipedică, cu garnitură şi mâner din alamă, dispuse la partea superioară; tampon sugativă din marmură de culoare albă şi lemn, cu mâner din alamă, dispus la partea superioară, neornamentat; coupe-papier - lama din alamă neornamentată, cu mâner din ebonită de culoare neagră şi gălbuie (la capăt), neornamentat.

    Achiziţionată în anul 2008 de la un colecţionar particular, trusa de birou atribuită Domnitorului Alexandru Ioan Cuza este prezentată în premieră publicului vizitator al 

Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi.

De sarbatorile pascale



Diaspora romana


Liga Studentilor Romani din Strainatate


Beijing, China


4 - 5 mai 2013




   Comunitatea de români din Beijing a marcat, pentru al treilea an consecutiv, Sfintele Sărbători de Paști, mergând la Biserica pentru a lua Sfânta Lumină și ieșind la iarbă verde, în prima zi de Paști, pentru a servi împreună tradiționalaasă românească. 
   Sâmbătă, 4 mai, ora 11.30, în fața Ambasadei Rusiei, studenții români din toate părțile Beijingului se adună, unul câte unul, îmbrăcați în haine de sărbătoare, pentru a intra la singura Biserică Ortodoxă din Beijing. Un student își parchează bicicleta, după ce a parcurs mai bine de 20 de km. Când văd numărul mare de români prezenți, oficialii ruși ne zâmbesc cu căldură și ne invită politicos să intrăm. Descoperim cu stupoare frumusețea Ambasadei Rusiei la Beijing, care se laudă a fi cea mai mare Ambasadă din lume. Într-un colț în dreapta, ni se revelează o bijuterie de Biserică Ortodoxă, luminată pentru sărbătoare. Ne îndreptăm spre intrare, ne închinăm cu toții la Domnul și așteptăm. O liniște parcă de poveste. Adie un vânt cald ce aduce mireasma florilor de cireș abia înfloriți. E aceeași mireasma ca acasă. Sute de oameni credincioși, copii, părinți oameni în vârstă, doar ruși și noi, cei 16 români, cu toții tăcuți, așteptăm Clipa ! 
   Ora 12.00. Mulțimea se acoperă treptat cu lumină. Părintele Stareț, însoțit de un mai-mare al Bisericii Ortodoxe Ruse și de alți 3 preoți, ies afară și îngână încet un cântec. Se strigă în rusă de trei ori și, de fiecare data, noi răspundem: Adevărat a Înviat ! Bat clopotele! Limba română a răsunat și în mica Biserică Ortodoxă Rusă din Beijing, cântând în felul nostru tradițional și primind și noi, cei atât de departe de casă, Miracolul Învierii. 
   Duminică, 5 mai, ora 13.00, Parcul Chaoyang- cel mai mare parc din Beijing, ne adunăm în număr și mai mare (32) pentru a sărbători Învierea lui Hristos şi pentru a servi tradiţionala masă românească. Gospodinele noastre românce se adună ca albinele, fiecare scoțând din plasă bunătățile pe care le-au pregătit cu atât de multă râvnă și pricepere: ouă colorate, ouă roşii vopsite în foi de ceapă, salată boef, salată de vinete, salată orientală, chifteluțele, friptura la grătar, salata românească de varză, salata de roșii și de castraveți, cozonac și checuri abia scoase din cuptor. Ne găsim un loc la umbra unui copac și umplem masa cu bunătăți. Începem cu ciocnirea tradiționalelor ouă de Paști și ne înfruptăm cu poftă, potolindu-ne dorul după gustul românesc ! 
   Sărbătorea Sfântă de Paști ne-a adus și anul acesta împreună, mai aproape în gând și în simțire, mai uniți ! Am petrecut astfel, o după-amiază liniştită de primăvară românească, în mireasma florilor de cireș din grădinele chinezești. Cu gândul mereu acasă şi la cei dragi, Lsrs China vă transmite tuturor Hristos a Inviat ! şi Paste Fericit ! — in Beijing, China.







***Liga Studentilor Romani din Strainatate


***Foarte frumoasa relatare; sa tot avem parte de asemenea vesti de la romanasii nostri dragi aflati departe de casa.

Prezente romanesti peste hotare


Romanian Community of Ireland


Ziua Europei


Casa Uniunii Europene, Dublin, Irlanda


9 mai 2013







   Va asteptam cu drag sa ne vizitati la standul Romaniei cu ocazia celebrarii 
Zilei Europei.

A Taste of Europe
9 mai 2013
11.45 - 14.30 pm
European Union House, 18 Dawson Street, Dublin
Ma bucur sa mentionez despre o comunitate tot mai unita si activa. Asa cum le sta bine romanilor oriunde s-ar afla.

Pe simezele timișorene - Head Stock



Arta plastică contemporană românească


Mircea Popescu



Galeria Orizont - Atelier 35, București.




Cronică, semnată Theodor Redlow, publicată în Revista Arta, nr. 2.
Februarie 1983.





   Colectia de capete a lui Mircea Popescu este o arhiva de senzatii si emotii oferite de realitatea imediata. Imaginile si obiectele prezentate de artist creeaza un univers bogat in indicii simbolice, o lume exuberanta si intuitiva, in care subconștientul iese la suprafața. Capul imaginat de artist iese din conventiile portretului si are o capacitate infinita de stocare, fiecare strat dezvaluind noi detalii narative despre imensul bagaj vizual al fiecaruia dintre noi.

   Apeland la tehnica traditionala a linogravurii, artistul regizeaza o intilnire intre aceasta si limbajul artistic contemporan derivat din arta lowbrow sau bande dessinée. Foarte elaborate, imaginile lui Mircea Popescu nu se multumesc sa ramana in bidimensionalitatea hartiei. Ele devin obiecte, jocuri de lumini si umbre, se extind pe peretii galeriei si apoi se intorc la placa de gravura, expusa ca obiect de sine statator. Astfel, serialitatea este dominata de autoritatea prototipului.
  Personajele lui Mircea Popescu nu isi dezvaluie niciodata complet identitatea. Nu stim daca sunt frumoase sau urate, bune sau rele, daca detin sau nu corpuri, dar stim de unde vin si locul acela se afla la granita fanteziei cu realitatea, acolo unde ne-am dori cu totii sa traim.

Curator: Diana Marincu
Vernisaj: 13 mai, ora 18:00.
Perioadă: 13 mai - 8 iunie 2013
Adresă: Galeria Calina, Str. Mărășești, 1-3, Timișoara


Prezente romanesti peste hotare


Institutul Cultural Roman Londra


Caramitru - Malaele, cate-n luna si in stele


Leicester Square Theatre, Londra, Marea Britanie


26 mai 2013







photo of Caramitru-Mălăele, câte-n lună şi în stele

  Institutul Cultural Roman Londra prezintă un duel seducător de fabule, vorbe de duh, povestiri, poezii şi amintiri susţinut de două legende ale teatrului românesc: Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele. Spectacolul, diferit de fiecare dată, graţie extraordinarei capacităţi de improvizaţie a acestor doi mari actori se împleteşte perfect cu violoncelul şi cu vocea lui Adrian Naidin.  Amintirea vremurilor trecute este adusă în scenă de un Caramitru care recită răscolitor, imaginând, cu inteligență și ingeniozitate, răspunsuri pe măsură unui Horațiu Mălăele vulcanic, irezistibil și de un haz spumos, cei doi avându-i martori pe Shakespeare, Topârceanu sau Nichita. Dialogul este întregit de replicile muzicale pline de căldură şi culoare ale violoncelistului Adrian Naidin. 
   Aplaudat deopotrivă de publicul din Bucureşti şi din toată ţara, spectacolul se joacă de fiecare dată cu casa închisă, atât în România, cât şi în turneele din străinătate.
   Caramitru – Mălăele, câte-n lună şi în stele deschide la Londra seria spectacolelor destinate comunităţii româneşti, intitulată Poveşti spuse-n româneşte.
***Centrul Cultural roman Dublin

Ora de istorie la muzeu



Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Proiectul cultural: Muzeul si Scoala


Sa nu uitam istoria si eroii ei !


Muzeul Casa Cuza Voda, Galati


9 mai 2013





   Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi derulează în acest an, în cadrul programului educaţional, proiectul cultural Muzeul şi şcoala. Ora de istorie la muzeu, proiect care vizează completarea programei şcolare prin organizarea de evocări, lecţii de istorie, expuneri ştiinţifice, mese rotunde la muzeu.

   În cadrul acestui proiect, Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi organizează joi, 9 mai 2013, ora 10.00, evocarea dedicată proclamării Independenţei de Stat a României sub genericul:


SĂ NU UITĂM ISTORIA ŞI EROII EI !

  Cu acest prilej, profesori şi elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 5, Şcoala Gimnazială Nr. 16, Şcoala Gimnazială Nr. 22, Şcoala Gimnazială Nr. 28, Şcoala Gimnazială Nr. 42 şi Liceul Teoretic Sf. Maria din Galaţi vor aduce în atenţia auditorului, eroi care au luptat şi au contribuit la câştigarea Independenţei de Stat a României, proclamată la 9 mai 1877, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta.

   Evenimentul va avea loc la Muzeul Casa Cuza Vodă, str. Al. I. Cuza, nr. 80, Galaţi.

Libraria Humanitas Kretzulescu


Duminicile lui Grigore Lese


Bucuresti


12 mai 2013








   Librăria Humanitas de la Kretzulescu vă invită la Duminicile lui Grigore Leșe. 
   Duminica aceasta, 12 mai, pe terasă, de la ora 18:00, Despre dragoste.
   Intrarea liberă. Vă aşteptăm cu drag.

Programul urmatoarelor intalniri:

9 iunie, Cântece și zicăli pastorale, invitată Maria Chifu, fagot
21 iulie, Despre hori, tinerii care încearcă să nu smintească horile, 
invitate Zamfira Mureșan și Lorena Oltean
25 august, Patimi și suferinți în memoria orală, invitata Măricuța Griguță
22 septembrie, Miorița, impreuna cu un cimpoier bulgar
13 octombrie, Povești, alaturi de un bărbat povestitor din Vâlcea
17 noiembrie, Despre colind, cantec de stea , grup colindători Ialomița
despre folclorizarea horilor străvechi, Electric Fans

Zilele Mihai Viteazu


Craiova


prima editie, 9 - 12 mai 2013 







20130508_131748

   Craiovenii au ocazia să se întoarcă în timp, duminica aceasta (12 mai a.c.), alături de primarul oraşului, la Carnavalul dedicat epocii lui Mihai Viteazu, în cadrul Zilelor cu acelaşi nume. 
   Timp de patru zile, Craiova este în sărbătoare, cu prilejul primei ediţii a Zilelor Mihai Viteazu.    
   Astăzi (8 mai), Olguţa Vasilescu, edilul şef al Craiovei, alături de viceprimarii Cristina Calangiu şi Florentin Tudor, au purtat, în premieră, costumele de epocă cu care se vor afişa la Carnavalul programat să aibă loc duminică după-amiaza în Piaţa Mihai Viteazu. 
   Olguţa Vasilescu va purta o rochie de prinţesă, care, după aprecierea sa, cântăreşte circa 15 kg. “Sunt o prinţeză din epoca lui Mihai Viteazu”, a explicat aceasta. 
   Iată ce pregăteşte municipalitatea în perioada 9-12 mai a.c.: “După cum aţi citit în alte cărţi, nu şi în manualul de istorie, Mihai Viteazu era un personaj "de salon”. După calitatea pe care o avea, de oştean, era şi un personaj de salon, căruia îi plăcea foarte mult muzica. O să ascultaţi în timpul Zilelor Mihai Viteazu şi muzica epocii, o să vedeţi şi dansul epocii. Toţi craiovenii care vor dori să participe la Carnavalul care va avea loc duminică după-amiaza în Piaţa Mihai Viteazu sunt aşteptaţi să fie costumaţi şi să înveţe să danseze aceste dansuri în compania colegilor noştri de la Teatrul Liric din Craiova. 
    Filarmonica, de asemenea, a pregătit în cadrul Zilelor Mihai Viteazu muzica epocii, avem şi o parte din muzica filmului Mihai Viteazu, în regia lui Tiberiu Olah. Eu zic că aceste zile o să fie spectaculoase, la această primă ediţie şi nu în ultimul rând aş vrea să-i invit pe copii, pe liceeni, să participe la bătălia de la Călugăreni, să o vadă pe "viu”. 
    Maia Morgestern şi Ion Besoiu reîntregesc tabloul Bătăliei de la Călugăreni. Avem pregătiţi foarte mulţi cascadori, sunt invitaţi actori de primă mână, Maia Morgestern, Ion Besoiu, pe scurt, foarte mulţi actori costumaţi în hainele epocii şi care vor simmula lupta de la Călugăreni, cu tot cu pierderea dinţilor lui Sinan Paşa. 


   Colegii noştri de la RAADPFL au construit şi un pod de pe care urmează să fie răsturnat Sinan Paşa. Eu zic că va fi spectaculos şi va fi altceva decât ce spune manualul de istorie, de unde copii învaţă despre o bătătălie, dar nu au prilejul să o vadă pe "viu”. Am cerut sprijinul Inspectoratului Şcolar să ne ajute cu copii care să se şi costumeze în costume din epoca respectivă, pentru că ne-am gândit că aşa o să-i atragem şi o să fie interesaţi de ceea ce se petrecea în acea epocă. 
   Rochia este foarte grea, dar sunt semi-obişnuită, pentru că rochia mea de mireasă a avut 30 de kg, aceasta este un pic mai uşoară, cred că are circa 15 kg. Mă simt destul de bine, numai că trebuie scurtată, pentru că eu nu sunt atât de înaltă ca solistele de la Liric şi să sperăm că nu mă voi împiedica. Rochia mă strânge un pic, dar asta cred că este de la cozonaci, dar să sperăm că mai dăm jos un kg până duminică, să fim în formă maximă. Mă simt exact aşa cum sunt, ca o prinţesă. Voi purta această ţinută numai duminică la carnaval”, a spus Olguţa Vasilescu.
***craiovaforum.ro


Triplu eveniment



Biblioteca Municipala Medgidia Filiala Nord


Ziua Independentei de Stat a Romaniei, 

Ziua Victoriei, Ziua Europei


Medgidia


9 mai 2013






http://bibliotecanord.files.wordpress.com/2013/05/9-mai-2013.jpg

   Joi, 9 mai 2013, începând cu ora 12.00, vă invităm la Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord pentru a sărbători împreună cu elevii și profesorii de la Școala I.L. Caragiale Medgidia acest triplu eveniment.
   Anul acesta se împlinesc 136 de ani de la proclamarea Independenței de Stat a României cuceritã cu prețul vieților celor peste 10.000 de eroi cãzuți în Rãzboiul de Independențã dintre anii 1877-1878.
   În evoluţia multimilenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei se înscriu ca momente glorioase ale luptei românilor pentru libertate, unitate şi independenţă.
   Sărbătorirea zilei de 9 mai este pentru poporul nostru un prilej de îndreptare a gândurilor pline de recunoştinţă către generaţiile de luptători şi eroi pentru dreptate socială, libertate, unitate şi independenţă.
   Mai mult, 9 mai coincide cu Ziua Victoriei, sfârșitul celui de al doilea Război Mondial pe frontul de est din Europa (celebrată pe 8 mai în Europa de vest).
   Ziua Europei este și ea unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.
   Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa.

9 Mai 1877 – moment de cotitură în istoria poporului român

   Apărarea independenţei şi a libertăţii patriei a reprezentat din totdeauna o valoare supremă pentru poporul nostru. Pentru aceasta, înaintaşii noştri au purtat grele bătălii începând din epoca veche, continuând cu epoca medie, modernă şi contemporană, împotriva năvălitorilor străini, a regatelor şi imperiilor vremii.
   În zilele de 28/29 aprilie-10/11mai, Parlamentul României a adoptat o moţiune prin care s-a declarat starea de război cu Imperiul Otoman. După numeroase iniţiative economice, diplomatice şi de apărare, menite a consolida statul modern, Sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat la data de 9 mai 1877, printr-un act legitim de voinţă şi autodeterminare naţională, independenţa de stat a României, de la care se împlinesc anul acesta 136 de ani. Ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu, interpelat de deputatul Nicolae Merfe, a declarat în faţa adunării:
   “Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare…, suntem o naţiune liberă şi independentă”.
   O interpelare asemănătoare a venit şi de la Senat, în ziua de 10 mai din partea senatorului Alexandru Orăscu, la care Mihail Kogălniceanu a dat un răspuns asemănător celui de la Cameră:
   "Declarăm dar, că de aici încolo ne aşteptăm la o viaţă independentă, la o viaţă de sine stătătoare…”
   Proclamarea independenţei a fost salutată cu entuziasm de toţi locuitorii ţării şi de românii din provinciile istorice aflate încă sub dominaţie străină. Adeziunea largă, de masă, la actul din 9 mai 1877, care însemna realizarea unuia dintre idealurile fundamentale urmărite prin secole de înaintaşi, a stat la temelia sprijinului neprecupeţit acordat de întreaga noastră naţiune oştirii române, angajate în războiul menit să consacre independenţa deplină a ţării.
   Moment de cotitură în istoria poporului român, proclamarea independenţei, consacrată pe câmpurile de bătălie şi apoi recunoscută pe plan internaţional a deschis perspective favorabile dezvoltării în ritm susţinut a societăţii româneşti. Cucerirea independenţei a pregătit condiţiile pentru reîntregirea ţării, prin marele act istoric al Marii Uniri din anul 1918.

9 mai 1945 – Încheierea celui de al doilea Război Mondial în Europa 

    Marea victorie asupra fascismului din mai 1945, a găsit armata română în prima linie, alături de celelalte forţe ale coaliţiei antihitleriste. Prin mobilizarea întregului său potenţial material şi uman, prin jertfele date pe câmpurile de luptă, poporul român şi-a înscris numele la loc de cinste, în cronica războiului, el aducându-şi o contribuţie de preţ la salvarea civilizaţiei umane, grav ameninţate de puterea nazistă. Faptele de arme, de cutezanţă, eroism şi pricepere ostăşească săvârşite de militarii români pe frontul antihitlerist au fost evidenţiate în numeroasele ordine de zi pe care le-au dat ministrul de război, comandanţii de armate, de corpuri de armată şi de divizii în timpul războiului.
   Demn de subliniat este şi faptul că participarea României la înfrângerea inamicului s-a sprijinit exclusiv pe resursele economice şi financiare ale ţării noastre, fapt aproape singular în rândurile statelor mijlocii şi mici, componente ale coaliţiei antihitleriste. Acţiunea militară a României desfăşurată în cadrul coaliţiei antihitleriste a adus şi importante beneficii strategice şi operativ tactice, grăbind victoria asupra armatei naziste. Comparativ cu aportul altor state ale Naţiunilor Unite participante la război, contribuţia României la obţinerea marii biruinţe de la 9 mai 1945 se situează la un loc de frunte, pe care l-au definit ca atare personalităţi politice şi militare din ţările aliate.
   Cu toate acestea, statutul internaţional al României la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, a fost fixat practic (nedrept), prin aşa-zisa Convenţie de armistiţiu semnată la Moscova la 12 septembrie 1944 şi "înţelegerile” convenite în capitala sovietică, în octombrie acelaşi an, între I.V.Stalin şi W. Churchill privind delimitarea sferelor de influenţă în Europa centrală, de est şi de sud.
   La Paris, în pofida aportului ei considerabil – militar, economic şi uman - la marea victorie aliată din mai 1945, România a fost tratată ca un stat învins, clauzele teritoriale, politice, economice şi militare fiind oneroase. Tratatul de pace cu România, semnat la 10 februarie 1947, nu a recunoscut cobeligeranţa ţării noastre din anii 1944-1945, fapt ce a constituit o mare nedreptate săvârşită faţă de poporul român.
    Omagierea ostaşilor care şi-au dat viaţa pentru înfrângerea fascismului, trezeşte cele mai alese sentimente în rândurile oştirii şi a populaţiei civile, care iartă, dar nu uită jertfele bunicilor şi părinţilor noştri pentru apărarea pământului strămoşesc.

9 mai – Ziua Europei

   După încheierea celui de al doilea război mondial o seamă de personalităţi ale vieţii politice europene au fost preocupate de crearea unor instituţii pentru apărarea păcii şi prevenirea unor noi războaie. În anul 1950, din iniţiativa lui Jean Monett şi a lui Robert Schuman, ministrul afacerilor externe al Franţei, s-au pus bazele colaborării cu cancelarul Germaniei, Konrad Adenauer, în spiritul înţelegerii şi al bunei colaborări între Franţa şi Germania şi cu celelalte popoare europene.
   Robert Schuman a propus unirea industriilor de oțel și cărbune a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Uniunea Europeană celebrează propunerea CECO în 1950.
   Anul 1957 a constituit alt punct de referinţă pentru colaborarea politică, economică şi culturală între Franţa, Germania, Italia, Belgia şi Luxemburg, în baza înţelegerii de la Bruxelles. În anul 1968 numărul statelor membre ale Uniunii Europene au crescut la 15, iar în anul 2004 la 25 state, conform summit-ului de la Maastricht.
România a aderat la principiile Uniunii Europene în anul 1995, iar la 25 aprilie 2005 statele membre i-au confirmat adeziunea, fiind primită, împreună cu Bulgaria, în ianuarie 2007, numărul statelor membre ale Uniunii Europene crescând la 27.
   Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman care a fost doar o propunere de unire a industriilor de cărbune și oțel ale Franței și Germaniei.
   Tratatul de la Lisabona, care a înlocuit Constituția Europeană, are o declarație a șaisprezece membri care susțin simbolurile europene. Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca sărbătoare oficială în octombrie 2008.
   



Casa de Cultura Friedrich Schiller


Videoproiectii: 

Calatorie initiatica in Taramul Inca, 

Instantanee germane: Dresda


Bucuresti


9 mai 2013


 



Initiative de toata lauda


Fundatia Principesa Margareta a Romaniei


Cosuletul de Pasti


1 - 5 mai 2013

















   Sfanta sarbatoare a Pastelui alaturi de 450 de varstnici singuri si 100 de copii in dificultate, beneficiari ai programelor Niciodata Singur, Centrul Generatii si Fondul Special pentru Copii.     
   Multumim tuturor celor care au facut o donatie personala si voluntarilor implicati in sprijinul acestor actiuni, precum si Carrefour Romania, Johnson Wax, Titan SA, Securitas Srl, Romatsa, Energic Srl, Lego Charity, GE Aviation, Viarom Construct, Phoenix Mecano.

Zilele Culturale ale Judetului Sibiu


Tara Oltului


Avrig


18 - 19 mai 2013









   Va invitam la Zilele culturale ale Judetului Sibiu - Tara Oltului care se vor desfasura la Avrig in perioada 18-29 mai. Un program divers si interesant care ofera copiilor si adultilor atat spectacole cat si posibilitatea de a participa la ateliere si de a-si testa diverse abilitati sau de a invata ceva nou. 


***Grancea Maria

Conferintele Mircea Vulcanescu



Muzeul National al Taranului Roman


Nichita - Inainte si dupa marginalizare


Bucuresti


9 mai 2013





   Invitatul următoarei ediţii a Conferinţelor Mircea Vulcănescu de joi, 9 mai 2013, ora 18:00, de la Studioul Horia Bernea, va fi prof. univ. dr. Sorin Dumitrescu, care va vorbi despre 
Nichita înainte și după marginalizare.


   Profesorul universitar doctor Sorin Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Romane, va vorbi despre necunoscuta conjuncție dintre Nichita și Rafael Noica și despre testamentul metalingvistic al poetului.