joi, 24 iulie 2014

Dialog cu războinicii împăratului Qin




Muzeul Național al Țăranului Român


București


31 iulie - 31 august 2014




    Muzeul Național al Țăranului Român, în parteneriat cu ARCUB, vă invită joi, 31 iulie 2014, ora 17:00, la Sala Tancred Bănățeanu, la vernisajul expoziției Dialog cu războinicii împăratului Qin.
    Dialog cu războinicii împăratului Qin este un proiect internațional care reunește o echipă formată din profesioniști recunoscuți, din domeniul artei.
   Qu Art a ales 27 de țări membre ale Uniunii Europene (Germania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Spania, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Maria Britanie, Slovenia, Slovacia, Suedia) și a selecționat câte unul dintre cei mai reprezentativi artiști ai acestor state. Muzeul din Shaanxi (China), în acord cu Qu Art, a ales trei sculpturi chineze.
   Toate aceste opere au fost adunate într-o expoziție itinerantă, un dialog al artiștilor europeni și chinezi, care a fost prezentată publicului în mai multe orașe din China, și mai apoi în Europa.
   Lansarea a avut loc la sfârșitul lunii noiembrie 2011, în China, iar în Europa, în mai 2013. Prima etapă a expoziției a fost la Muzeul din Shaanxi, iar ultima va fi la Bruxelles.
   O nouă armată în muzeele din China și din Europa. Armata din Xian care îl acompaniază pe Împărat pentru a-i veghea somnul de veci. Iată provocarea!
   Sunt 27 de soldați viteji, sculpturi create de câte un artist din fiecare țară europeană participantă, care exprimă viziunea contemporană a acestei armate. Nu e vorba nici de un spirit de cucerire, și nici de amenințare.
    În România, expoziția va putea fi vizitată în perioada 31 iulie – 31 august 2014, la Sala Tancred Bănățeanu, de la Muzeul Național al Țăranului Român.


Un proiect Qu Art
Comisar internațional: Dr. Pick Keobandith
Director de Proiect pentru București: Cristina Passima Trifon
Curator pentru România: Monica Morariu

Ziua Imnului National




Arta plastica contemporana romaneasca


Cornelia Victoria Dedu: Ingerul padurii


Muzeul de Arta, Ramnicu Valcea


25 - 29 iulie 2014




***via Ingrid Matei

Scoala de Vara: Primul Razboi Mondial




Societatea de Stiinte Istorice din Romania


Experiente istorice si "lectii" pentru azi


Galati


28 iulie - 2 august 2014













***Muzeul de Istorie Galati

Cojocaritul in Banatul de campie




Muzeul Satului Banatean


Timisoara


25 iulie - 15 august 2014




Vernisajul expozitiei are loc incepand cu ora 12:00.

Seara de carte la Targoviste




Biblioteca Judeteana Ion Heliade Radulescu


Targoviste


31 iulie 2014




Joi, 31 iulie 2014, ora 18:00, 
la sediul Bibliotecii Judeţene I. H. Rădulescu Dâmboviţa 
are loc o nouă întâlnire Seara de carte la Târgovişte.
Cartea discutată: Watchmen, de Alan Moore.
Prezintă: Teodora Diana Chiş.

Plante carnivore




Muzeul Brăilei - Secția de Stiințele Naturii


Brăila


iulie - august 2014




    Muzeul Brăilei – Secția de Științele Naturii prezintă publicului vizitator, în perioada iulie-august 2014, foto-expoziția intitulată Plantele carnivore.
   Acest grup de plante cu înfățișare și abilități aparte au stârnit dintotdeauna interesul oamenilor de știință sau, deopotrivă, al pasionaților de natură și de flori în special. Ce anume este special la aceste plante?
    Spre deosebire de plantele verzicare îşi pregătesc singure hrana cu ajuto¬rul fotosintezei, plantele carnivore sunt nevoite să supraviețuiască printr-o strategie unică în lumea plantelor: capturarea insectelor sau a animalelor vii pentru a-și asigura necesarul de substanțe nutritive. De ce au recurs ele la această strategie?
   Dacă dioxidul de carbon şi energia solară necesare procesului de fotosinteză sunt elemente întâlnite pretutindeni şi mereu sub aceeaşi formă,compoziţia solului însă, prin caracterul ei divers şi variabil, determinăuneori plantele să treacă la o serie de adaptări.
Sunt multe cazurileîn care un element nutritiv esențial, şi anume azotul, lipseşte din sol. Acest fenomen se petrece de obicei în medii umede, prea acide, cum ar fi tinoavele, turbăriile, apele stătătoare sau lin curgătoare. De asemenea, aceste substraturi conțin cantități insuficiente și din alte săruri minerale, în special compușii de fosfor și potasiu.
În astfel de medii mişună numeroase neamuri de musculiţe şi ţânţari, iar bălţile sunt populate cu milioane de infuzori, ciclopi, dafnii și alte mici animăluțe al căror corp conţine substanţe azotoase din belşug.
   Acum e lesne de înțeles de ce plantele insectivore s-au adaptat pentru reținerea sau prinderea micilor vietăți (insecte, crustacee). În acest scop, şi-au modificat puţin înfăţişarea, împrumutând unele caractere chiar de la animale. De fapt, singurul organ afectat a fost frunza. Ea a trebuit să devină o cap¬cană ingenioasă, care să cheme insectele, să le apuce, să le imobilizeze şi să le digere asemeni unui stomac animal, prin secretarea unui fel de suc gastric, format din acizi şi enzime proteolitice (pepsine).
   Plantele carnivore se diferențiază între ele după modul în care își capturează prada: cu ajutorul perilor glandulari lipicioși (Drosera sp., Drosophyllum); cu ajutorul unor capcane provenite prin transformarea frunzelor (Aldrovanda, Dionaea, Pinguicula); cu ajutorul urnelor provenite prin transformarea parțială sau totalală a frunzelor (Cephalotus, Nepenthes, Sarracenia, Utricularia).Aceste capcane vegetale de tipuri sau forme diferite și extrem de sensibile, execută o serie de mişcări (determinate de excitațiile chimice),mai lente sau mai repezi, care pot fi urmărite cu ochiul liber. Pentru a ademeni insectele, ele sunt viu colorate, conțin nectar dulce sau emit mirosuri atractante.
Există peste 600 de specii de plante carnivore răspândite pe întreg globul şi mai ales în ţările calde, aparținând diferitelor familii botanice, dintre care cele mai numeroase sunt: Droseraceae, Nepenthaceae, Bromeliaceae.
   Și în țara noastrăavem câteva specii de plante carnivore: prin tinoavele de munte crește o plantă gingaşă, cu un mănunchi de flori albe sau roze - roua-cerului (Drosera rotundifolia) sauiarba grasă – Pinguicula, gen reprezentat prin două specii - una mai mare, cu flori albastre (P.vulgaris), și unamai măruntă, cu flori alb-gălbui (P. alpina). Deasemenea, o altă plantă firavă, submersă, ce se ascunde prin Delta Dunării și în apele Lacului Snagov,e Aldrovanda vesiculosa.
Plantele carnivore sunt fascinante, sunt miracole ale naturii care merită să fie descoperite.
(Text: dr. Nicolae Onea, şef Secţia Ştiinţele Naturii)

Energie si Umanitate




Diaspora romana


Alexandru Darida


Caltech Campus, Pasadena, S.U.A.


23 - 27 iulie 2014



   Seria de expoziții ale pictorului Alexandru Darida – inițiată de ICR New York prin personala Extraordinary People. Extraordinary Portraits, ce a avut loc în luna iunie – continuă cu un nou eveniment.
   În intrevalul 23-27 iulie 2014, cunoscutul artist de origine română, stabilit la Chicago, va deschide o amplă restrospectivă, intitulată Energie și Umanitate (cu un număr sporit de lucrări pe tema Resursele de energie regenerabile; Energia solară și Dezechilibrul ecologic).      Expoziția este găzduită în spațiul generos ce ține de Caltech Campus / California Institute of Technology din Pasadena, California, și are loc cu ocazia celei de-a 38-a ediții a Congresului Anual al ARA / American Romanian Academy of Arts and Sciences (http://www.ara-conf.org/). 


   Congresul ARA, prezidat de prof. univ. Dr. Ruxandra Vidu, va reuni cele mai importante personalități din mediul academic româno-american.
   În cadrul evenimentului, pictorului Alexandru Darida i se va conferi titul de membru titular al prestigioasei Academii.

***Romanian Cultural Institute New York

Arta pentru suflet, suflet pentru arta




Initiative de toata lauda


Muzeul Municipal Beius


29 iulie 2014



Garofița Pietrei Craiului




Festival Internațional de Folclor


Brașov


editia a VIII-a, 8 - 11 august 2014





***Centrul Cultural Reduta

Ziua Portilor Deschise




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Rezervatia Arheologica Targsoru Vechi


27 iulie 2014




   Duminică, 27 iulie 2014, începând cu ora 11.00, la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi, se va desfășura ZIUA PORȚILOR DESCHISE. 
   Această zi nu a fost aleasă întâmplător, pe 27 iulie era ziua de naștere a arheologului Gheorghe Diaconu (1921-2001), director adjunct al Institutului de Arheologie Vasile Pârvan al Academiei Române, cel care a condus peste 45 de ani acest important șantier arheologic.      Cu acest prilej se va dezveli o placă comemorativă, în memoria arheologului Dan Lichiardopol, în această vara împlinindu-se cinci ani de la trecerea acestuia într-o lume mai bună. Va putea fi vizitată și expoziția Târgșoru Vechi – Novum Forum – 600; se vor desfășura ateliere interactive pentru copii, iar iubitorii de istorie și arheologie sunt așteptați la baza Rezervației Arheologice Târgșoru Vechi, județul Prahova pentru a afla mai multe informații cu privire la istoria și cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.