vineri, 1 iulie 2022

Toată lumea face sport, chiar și...

 


Parașutism





Vînt potrivit, cinci metri pe secundă...


Îmbarcarea în avion, în vederea saltului de la 1000 metri. 


Instructorul N. Popescu dă explicații elvilor asupra pieselor unui motor
de avion. Tinerii parașutiști sportivi se inițiează astfel și în tainele mecanicei.


Înainte de îmbarcare, eleva tătăroaică Omer Muveghel este jutată să-și fixeze
parașuta. Peste cîteva clipe se va lansa de la 1000 de metri.


Cu cîteva minute înainte de îmbarcare, profesorul Gh. Dumitrescu, directorul școlii,
și C. Olteanu, profesorul de istorie, discută asupra saltului "la liber" 
pe care-l vor executa pentru prima oară.


Protagonișii articolului, publicat în Revista Flacăra, Nr. 12. 15 iunie 1955,
sunt elevi ai Școlii medii mixte din Medgidia. Pasiune începută încă din '52.

Varlaam Mitropolitul – 365

 


Biblioteca Academiei Române 


București 


8 iulie 2022




     Muzeul Național al Literaturii Române în colaborare cu Academia Română și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române organizează vineri, 8 iulie 2022, ora 13:00, la sediul Academiei Române, în amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu (Calea Victoriei 125), conferința Varlaam Mitropolitul – 365, eveniment care marchează 365 de ani de la trecerea în eternitate a Mitropolitului Varlaam.

    La eveniment vor participa: acad. Răzvan Theodorescu, membru titular al Academiei Române și vicepreședinte al acesteia, Mitropolitul Calinic Argeșeanul, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, Părintele Policarp Chițulescu – arhimandrit și consilier patriarhal, prof. univ. Gheorghe Chivu, membru corespondent al Academiei Române, conf. univ. dr. Nicolae Brînzea, preot, și prof. univ. dr. Ioan Cristescu, Directorul General al MNLR.

    Conferința va fi completată de o expoziție de carte veche și rară, precum și obiecte de cult restaurate, care aparțin patrimoniului MNLR și Bibliotecii Academiei Române. Printre exponate se va afla și Cazania lui Varlaam sau Carte românească de învăţătură la dumenecele preste an şi la praznicele împărăteşti şi la svănţi mari, tipărită la Iaşi în anul 1643, în Tipografia Domnească a Bisericii Trei Ierarhi, document restaurat de experții-restauratori ai MNLR. Cazania este cea mai importantă lucrare a Mitropolitului Varlaam și una dintre cele mai reprezentative contribuții la dezvoltarea limbii române literare, cuprinzând învățături de credință cu trimiteri patristice, având presărate și elemente care țin de istoria culturală românească. Expoziția este un bun prilej pentru a valorifica obiecte de patrimoniu restaurate, uneori, printr-o muncă sisifică, comori de artă veche, atât de valoroase pentru istoria unui popor și a unei civilizații, și a le face cunoscute unui public larg.

Poftiți la Târg!

 


Muzeul Național al Țăranului Român, 


București, muzee, 


1 - 3 iulie 2022




     Asociația Urban Events vă invită de vineri, 1 iulie, până duminică, 3 iulie 2022, între orele 10:00-19:00, la Târgul Piața Țărănească și Meșter(Ești)!, organizat în curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român. Intrarea este liberă. Accesul se face prin strada Monetăriei, numarul 3.

Pe simezele de-odinioară - "educarea artistică a maselor"

 


România de-altădată




"Nu e ușor de ales!" par a spune privitorii.








Articol publicat în Revista Flacăra, Nr. 12. 15 iunie 1955.

Cuțit tesac

 


Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


1 - 31 iulie 2022




    Cuțitul tesac este o sabie scurtă și lată care era purtată de infanteriști și sergenții de stradă în secolul al XIX-lea.

     Acesta este compus din cuțitul propriu zis și teacă. Lama este din oțel, cu un singur tăiș, mâner și garda. Garda este dreaptă, iar cele două brațe ale sale au terminații evazate în formă circulară.

   Cuțitul are o lungime de 61 cm. Lama are o lungime de 45 cm. Lățimea lamei este de 5 cm. Mânerul este alcătuit din oțel căptușit cu două plăsele din lemn fixate cu patru  nituri.

   Pe lama, în fața gărzii, găsim inscripționat atelierul și anul 1850.

   Pe garda găsim de asemenea ștanțat în sens invers anul 1850 și inscripțiileT.D.5, 62 și 8. Plăselele din lemn ale mânerului sunt parțial deteriorate.

   Teaca este confecționată din oțel și căptușită cu piele neagră. Ea are striații pe partea metalică și două tăieturi pe partea acoperită de piele.

Pe simezele Capitalei

 


Arta plastică contemporană românescă 


Paul Mecet 


Biblioteca Metropolitană, București


29 iunie 2022



Păpuși în costume populare

 


Asociația Muzeul Jucăriilor 


Era Park, Iași


22 iunie - 10 iulie 2022




Târg Produs de Cluj

 


Baciu 


8 - 10 iulie 2022