joi, 22 ianuarie 2015

Unirea Principatelor Romane - Oameni. Fapte. Semnificatii




Muzeul de Istorie Botosani


23 ianuarie 2015






   Muzeul Judeţean Botoşani organizează vineri, 23 ianuarie 2015, ora 13.00, în Sala Polivalentă a Muzeului de Istorie Botoşani simpozionul UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE - OAMENI. FAPTE. SEMNIFICAŢII.

Vor susţine intervenţii 
Sergiu Balanovici, Dan Prodan şi Florin Ştirbăţ.

Manifestarea este organizată în colaborare cu 
Asociaţia Naţională Cultul Eroilor - Filiala Botoşani şi Cercul Militar Botoşani.
***Viorica Hrustovici

Daca e marti, scriitorii iti citesc!




T. O. Bobe: Bucla


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


27 ianuarie 2015





    Marţi, 27 ianuarie, ora 19.00, ne întâlnim cu T. O. Bobe la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o seară de lectură din încântătorul volum Bucla, aflat acum în pregătire la Humanitas.

Pe simezele resitene




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Agora, Resita

22 ianuarie 2015




***Bogdan Piperiu via Balanescu Dana Antoaneta

Evolutia marinei autohtone




Ion Friptu


Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala, Chisinau, Republica Moldova


22 ianuarie 2015





    Pornind de la plute primitive, monoxile, tumbaze şi bărci, scobite din trunchiuri de copaci, opere de muncă și inspirație ale dubăsarilor şi meşterilor corăbieri geto-daci, urmașii lor, talentații constructori navali din Moldova şi Tara Romînească, însuşind în decursul veacurilor experienţa înaintașilor săi și a altor țări cu ieșire la mare, au creat, prin grele încercări și muncă neostenită, Marina Moldovenească.


    Negustorii-navigatori moldoveni intrețineau intense relaţii comerciale cu oraşele de pe la Mărea Neagră și Mărea Mediterană, ajungînd pînă în apele imense ale Atlanticului, dezvoltînd economia ţării, în timp ce flota militară asigura integritatea şi siguranţa hotarelor naționale.
Remarcabilii domnitori Mircea cel Bătrîn, Petru Muşatinul, Alexandru cel Bun, Vlad Țepeș, Ştefan cel Mare, Petru Rareş, Mihai Viteazul, Dimitrie Cantemir și alții ne-au lăsat o moştenire istorică excepţională, plină de fapte și realizări, asigurînd condiții prielnice pentru relansarea și consolidarea construcției de nave și a traficului comercial intern și extern al țării.


   La 17 martie 2009, Republica Moldova și-a redobîndit calitatea de stat cu ieşire la Marea Neagră, construind la străvechea confluenţa dintre Istra și Piretus, simbol natural al unirii, un terminal şi un port maritim.
    Moldovenii – moştenitori ai tracilor, geţilor şi dacilor, iarăşi au demonstrat lumii esenţa lor creativă.
  La început de secol și mileniu nou, numai de noi depind următorii pași pe drumul greu, dar onorabil al renaşterii țării noastre, tărîm al veșniciei pe țărm și la mare.

***Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala

La ceas aniversar




Diaspora romana


Institutul Cultural Roman Mihai Eminescu


Parlita, Ungheni, Republica Moldova


26 ianuarie 2015





    Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chişinău, în colaborare cu Asociaţia Istoricilor Nicolae Iorga din raionul Ungheni, organizează o serie de expoziţii pentru a marca Ziua Culturii Naţionale şi Unirea Principatelor Române. 

   Evenimentele vor avea loc pe data de 26 ianuarie 2015 în liceele din localităţile Pârliţa şi Ungheni conform următorului program:

10.00 - inaugurarea expoziţiei Poemele Limbii Române la Liceul Teoretic Alexei Mateevici din satul Pârliţa, raionul Ungheni. Expoziția, elaborată de Muzeul Național al Literaturii Române din București și completată de ICR Chișinău, cuprinde poeme dedicate limbii române de Mihai Eminescu, Gheorghe Sion, Alexie Mateevici, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Vasile Voiculescu, Ștefan Augustin Doinaș, Nicolae Labiș, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Grigore Vieru, Ioan Alexandru, Ana Blandiana ș.a., și fotografii ale poeților.
11.30 - inaugurarea expoziţiei 25 de ani de la căderea comunismului în România la Liceul Teoretic Ion Creangă din oraşul Ungheni. Alcătuită din 15 de bannere, de dimensiuni 0,95 x 2,05 m., expoziția prezintă o serie de fotografii, mărturii și documente de arhivă, menite să reconstituie și sa aducă în atenția publicului evenimentele din anul 1989, care au dus la instaurarea unui regim democratic în România.
13.00 - inaugurarea expoziţiei Generaţia Basarabeană a Marii Uniri la Liceul Mihai Eminescu din oraşul Ungheni. Alcătuită din 25 de bannere de 0,95 x 2,10 m, cuprinde date istorice complexe formate din: fotografii, mărturii ale contemporanilor, citate despre Unirea Basarabiei și despre generația care a făcut posibil cel mai important moment din istoria poporului român - Unirea de la 1918.
***ICR Chisinau

Vernisaj-atelier: papusi de casa




Biblioteca Ion Creanga


Bucuresti


24 ianuarie 2015




Fotoclub Osijek - Croatia




Expozitie de fotografie


Centrul Cultural Dunarea de Jos, Galati


26 ianuarie 2015





***afisul contine o mica eroare de datare...

Expozitie de carte




Casa de Cultura


Plopeni


22 - 26 ianuarie 2015




Mărturisindu-i pe mărturisitori - în căutarea vredniciei pierdute




Muzeul Național al Țăranului Român


Răzvan Codrescu


București


22 ianuarie 2015



    Dragi prieteni, vă invităm la conferința Mărturisindu-i pe mărturisitori - în căutarea vredniciei pierdute joi, 22 ianuarie 2015, de la ora 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român, studio Horia Bernea (intrarea prin curtea interioară din strada Monetăriei). În centrul evenimentului se va afla noul volum publicat de Fundația Sfinții Închisorilor și Editura Rost: Cartea mărturisitorilor. Pentru o istorie a învrednicirii românești.
    Alături de autor, Răzvan Codrescu, vor lua cuvîntul Dan Puric (actor, regizor, scriitor), Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă (președintele Asociației CHRISTIANA) și Claudiu Târziu (jurnalist, președintele Asociației ROST).
    "Pilde de vrednicie creştină şi românească, încălziţi fiecare – ca să-l parafrazez pe Iorga – de o idee căreia i se închinaseră întregi, n-au ezitat să se măsoare eroic cu vremurile pentru ce au crezut ei sfînt şi mare. Au ajuns astfel, fiecare în felul său, dar toţi în strălumina “Duhului Care suflă unde vrea”, conştiinţele noastre mai bune (cum zicea Noica despre Eminescu), certificatul nostru de învrednicire istorică dinaintea lumii şi dinaintea lui Dumnezeu. [...]
    Mărturisitorii evocaţi în această carte sînt tot atîtea repere pe complexa şi inefabila “linie a neamului” şi tot atîtea provocări la învrednicire pentru generaţiile de azi şi de mîine, care trebuie, înainte de toate, aduse la conştiinţa că este cu putinţă şi un alt fel de a fi român decît cel precar şi dezabuzat în care facem astăzi umbră pămîntului". (Răzvan Codrescu)