sâmbătă, 15 februarie 2020

Plante exotice




Grădina Botanică Anastasie Fătu 


Iași


8 februarie - 8 martie 2020




Enesciana (1985)




Festivalul Internațional George Enescu 


București


ediția a X-a, 17 - 27 septembrie 1985




Broșură - program, Ateneul Român, 19 septembrie 1985.
















Broșură - program, Ateneul Român, 23 septembrie 1985.


















Etape şi influenţe europene în natura statică a lui Theodor Aman




Muzeul Municipiului București


22 februarie 2020



Image may contain: food

    Muzeul Municipiului București vă invită sâmbătă, 22 februarie 2020, ora 12:00, la conferința Etape şi influenţe europene în natura statică a lui Theodor Aman, cu Greta Șuteu, la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr. 2).
    În continuarea seriei de conferințe Arta pe înțelesul tuturor, Secția de Artă a Muzeului Municipiului București vă invită să îl (re)descoperiți pe un mare maestru al picturii românești.
Pionier în introducerea majorităţii genurilor în plastica românească, Theodor Aman este cel care familiarizează publicul autohton şi cu natura statică, gen pe care artistul îl abordează constant în parcursul său artistic, evidenţiindu-se în principal prin compoziţiile cu flori şi fructe.
    Tributar la început unui stil descriptiv, artistul evoluează permanent, exersând diferite modalităţi de expresie, de la naturalismul exacerbat de factură caravaggistă la abordările de tip baroc ale flamanzilor şi olandezilor, în care virtuozitatea execuţiei nu se mai limitează la decorativismul pur, ci este asociată cu introducerea unor detalii, de multe ori surprinzătoare, care au rolul de a construi un fir epic, o poveste prin care autorul urmăreşte să intre în dialog cu receptorul, să-i pună o problemă, să-i transmită un mesaj. Vom descoperi în multe dintre naturile statice de maturitate ale lui Aman trimiteri subtile către tema vanitas, către conştientizarea naturii noastre fragile şi trecătoare, către efemeritatea existenţei. Obiectele fidel reproduse nu sunt doar decorative, ci au o puternică încărcătură simbolică şi, după modelul baroc, ele sunt cele care construiesc şi dezvăluie  povestea pe care vrea s-o transmită artistul. Trăiesc impetuos la întâlnirea cu lumina, generând jocuri cromatice spectaculoase şi devoalând faţete enigmatice ale realităţii, greu perceptibile pentru ochiul nostru.
     Dincolo de evoluţia conceptuală, care marchează diversele etape, naturile statice ale lui Aman se impun prin precizia execuţiei, prin fineţea şi minuţiozitatea percepţiei vizuale, prin sensibilitatea cu care armonizează valorile cromatice şi luminoase, reinterpretând şi reconstruind lumea înconjurătoare din secvenţe transpuse cu delicateţe, graţie şi eleganţă.
    Surpriza acestui eveniment este că Secția de Artă vă va prezenta si o lucrare a maestrului, găzduită în prezent de depozitul Pinacotecii București, dorind astfel, ca în fiecare lună să aducă în fața publicului larg câte o operă din depozitele Muzeului Municipiului București.
    Conferința va fi deschisă de doamna Elena Olariu, Director Adjunct Artă - Muzeul Municipiului București.
Bilet intrare: 10 lei.

Adrian Păunescu și "misterul năsăudean"




Lansare de carte 


Ana Vaida


Biblioteca Județeană George Coșbuc, Bistrița


18 februarie 2020




Despre niște amatori...




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară




La clasa de actorie, ora de improvizație...





















Articole publicate în Almanahul Revistei Teatrul Gong '82. Decembrie 1981.