miercuri, 8 decembrie 2021

Icoană pe sticlă

 


Muzeul de Etnografie Botoșani


8 decembrie 2021



Relief ceramic - Revenirea la viață

 


Arta plastică contemporană românească 


Claudiu Moldoveanu 


Biblioteca Metropolitană, București 


8 decembrie 2021




Recitindu-l pe Dostoievski

 


Lansare de carte 


Casa Rusă, București 


9 decembrie 2021




    Cartea este coordonată de conf. dr. Camelia Dinu și a apărut cu sprijinul Casei Ruse și al reprezentanței Gazprom Export în România.

   24 de oameni de cultură (filologi, traducători, critici literari, regizori de teatru și film, scriitori etc.) au fost provocați să scrie despre Dostoievski, rezultând un volum viu și original, care îl prezintă pe scriitor într-o nouă perspectivă.

   Alături de coordonatoare vor fi prezenți doi dintre contribuitori, Gabriel-Andrei Stan și Ciprian Nițișor și redactorul cărții, Justina Bandol.

Seara se va încheia cu o sesiune de autografe. Vă așteptăm!

Cinematografia românească în anii '60 - '70

 


Muzeul de Istorie a Moldovei 


Iași 


10 decembrie 2021 - 30 martie 2022




Baronul bibliofil

 


Muzeul Național Brukenthal 


Sibiu 


8 - 31 decembrie 2021




Curator: dr. Radu Teuceanu

Loc: Cabinetul de Cartografie, Palatul Brukenthal, Piaţa Mare, nr. 4, Sibiu

   Baronul Samuel von Brukenthal a dorit să întemeieze, după modelul vienez, în cadrul palatului din centrul Sibiului, un Templu al Muzelor, o formă elevată a unui set de valori, ierarhizat şi destinat să se bucure de o mare stabilitate în timp.

   Brukenthal a preţuit în mod deosebit cartea sub aspect bibliologic şi a lăsat intacte volumele cu legături deosebite şi supra-ex-libris-uri aurite, aplicate de foşti proprietari, în special nobili din spaţiul de limbă germană.

   Este vorba în primul rând de cărţi, multe cu ilustraţii gravate, din epoca barocă, mai precis secolul al XVII-lea şi prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Aceste opere au fost scrise în limbi ale culturii europene – latina, germana şi franceza, incluzând opere ale autorilor antici, printre care se află şi traduceri. Expoziţia Baronul bibliofil – 300 de ani oferă publicului câteva dintre cele mai frumoase şi valoroase ediţii pe care le-a achiziţionat fostul guvernator al Transilvaniei, însoţite de panouri cu reproduceri ale unora din cele mai spectaculoase ilustraţii de carte din biblioteca noastră.

România în sărbătoare

 


Biblioteca Județeană Ioan N. Roman 


Constanța 


1 - 31 decembrie 2021



Pe simezele ieșene - Conceptual Pattern

 


Arta plastică contemporană românească 


Lucian Țicău 


Galeria de Artă Ion Neagoe, Iași 


7 decembrie 2021 - 1 februarie 2022




Ia strămoșească, izvor de frumusețe și creativitate

 


Tamara Stănciulescu 


Muzeul Național al Țăranului Român, București 


9 decembrie 2021 - 9 ianuarie 2022





     Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă joi, 9 decembrie 2021, de la ora 17:00, Sala Tancred Bănăţeanu, la vernisajul expoziţiei Ia strămoşească, izvor de frumuseţe şi creativitate. Expoziţia cuprinde o colecţie de ii vechi şi colaje realizate de Tamara Stănciulescu.

    <La începutul deceniului şase al secolului trecut, când m-am căsătorit în satul din Argeş în care s-a născut soţul meu, femeile purtau numai costumul nostru tradiţional: zilnic pe cel simplu care rezolva doar problemele de vestimentare, iar în zilele de sărbătoare, costumele bune, care erau împodobite cu modele complicate, minuţioase, frumoase.

Soacra mea, care era preoteasă, avea câteva ii foarte frumoase, dar avea şi două fete.

    Cu câţiva ani înainte de a ne părăsi, a venit la mine cu un braţ de ii vechi, uzate, bucăţi recuperate de la alte ii rupte, câteva fragmente de pânză pe care erau cusute diferite modele şi chiar o mânecă de la o ie începută şi neterminată. Soacra mea ştia că nu îmi place să lucrez.

A venit cu braţul de bucăţi şi uşor stânjenită mi-a spus:

– Mamă, pe astea ţi le dau ţie. Ştiu că ai să faci ceva frumos din ele.

     Nu s-a înşelat. Am făcut într-adevăr câteva hăinuţe foarte frumoase pentru fetiţa mea care avea atunci cinci ani.

     I-am rămas recunoscătoare soacrei mele pentru că dacă mi-ar fi dăruit ii întregi le-aş fi admirat, le-aş fi pus într-un dulap şi le-aş fi îmbrăcat poate ca orice româncă în zilele de sărbătoare.

    În schimb, bucăţile primite m-au făcut să le acord mai multă atenţie, să le admir şi să le preţuiesc. În mintea mea mai era ceva: amintirea unei expoziţii de tapiserie de la sala Dalles în care tapiseriile erau făcute tot din ii vechi recuperate. Era vorba despre Lena Constante, o artistă care s-a născut în cea mai neagră epocă a ţării noastre.

    Ideea recuperării şi refolosirii măiestriei înaintaşelor noastre prindea contur şi în capul meu. M-am întrebat întotdeauna cum reuşeau bunicile şi străbunicile noastre, care departe de înlesnirile pe care le avem noi azi, puteau să lucreze la câmp alături de soţii lor, puteau să-şi întreţină gospodăria, să-şi nască şi să-şi crească copiii, dar să-şi satisfacă şi nevoia de creativitate şi frumos. Uneori îmi pun întrebarea „oare noi femeile din ziua de azi chiar am evoluat?“>

(Tamara Stănciulescu)

   Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Tancred Bănăţeanu, până pe 9 ianuarie 2022, de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. Lunea este închis.

   Prețul biletului de intrare: adulți - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor - 2 lei.

Franz Liszt - 210 ani de la naștere

 


Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu 


Iași 


9 decembrie 2021 - 12 ianuarie 2022



Fotografia ta, istoria Galațiului

 


Biblioteca Județeană V. A. Urechia 


Galați


1 - 12 decembrie 2021