luni, 20 august 2012

Expoziția de ceramică Dialog



Arta plastică contemporană românească


Mihaela Obada, Ovidiu Ionescu


Galeria Orizont, București


28 august - 9 septembrie 2012





Mihaela Obada

Vocaţia expresivă a semnului plastic, cu atributele sale fundamentale: formă, culoare, textură, găseşte în ceramică mediu predilect al conlucrării şi dialogului cu relaţionări şi interdeterminări.Tehnicile folosite pot fi reunite în câteva categorii, privind manevrele de expresivizare, opţiuni asupra cadrului, folosirea soluţiilor compoziţionale, orchestrarea raporturilor de culoare, modelaj şi deformări expresive şi folosirea avizată a regiei de lumină.

Ovidiu Ionescu

Ciclul Amfore

Forme ce întruchipează ideea de sedimentare a unor elemente volumetrice cu suprafeţe texturate ce amintesc de depunerile sedimentare, constituite într-un ansamblu compoziţional compact, spre o piesă ceramică predestinată prin naştere depozitării: amfora.

Mandria de a fi roman




Succese romanesti peste hotare 


Olimpiada Balcanica de Informatica


Editia a XX-a, Belgrad, Serbia


15 - 19august 2012




   La aceasta editie (45 de concurenti din 9 tari), desfasurata intre 15-19 august 2012, lotul national a obtinut 4 medalii. Dintre acestea, doua au fost de aur, cucerite de catre Rares Darius Buhai (elev in clasa a IX-a, Colegiul National Liviu Rebreanu, Bistrita) si de Radu Stefan Voroneanu (elev in clasa a X-a, Colegiu National I.L. Caragiale, Ploiesti). Rares Buhai a mai obtinut, tot in 2012, medalia de argint la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada.
  Alte doua medalii cucerite au fost de argint prin elevii Dan Mihai Gheorghe si Daniel Posdarescu, ambii in clsa a X-a la Liceul International de Informatica, Bucuresti. Cei doi au mai obtinut si medaliile de aur la Tuymaada.

Pastrand credinta si traditia



Diaspora romana


Biserica Ortodoxa Romana Sfintii Imparati Constantin si Elena


Lilburn, Georgia, S. U. A. 





O nota, publicata pe site-ul lacasului de credinta, care mi-a dat fiori...


NOTA: 
    In fiecare Duminica dupa Sfanta Impartasanie asteptam copiii la ora de religie 
in sala sociala a Bisericii noastre.    
    Indemnam pe toti parintii sa aibe responsabilitatea de a imprima, impreuna cu Biserica, 
o conduita religios-morala copiilor lor, aducandu-i in sanul Bisericii. 
    Ora de religie are trei profesoare de limba romana si o profesoara de limba engleza 
pentru predarea cunostintelor religioase. 
     Va asteptam!

Arta si mestesug



Cusaturi artizanale (I)

























Imagini reproduse din albumul omonim al Doinei Silvia Marian, 
aparut la Editura Tehnica in 1980.




Killed by the Sound



Arta plastica contemporana romaneasca


Daniel Loagar, Andrei Cornea


Expoxitie de fotografie pe lemn/colaj de obiecte


Reader's Cafe, Bucuresti 


30 august - 30 septembrie 2012




KILLED BY THE SOUND - Expoziție de fotografie pe lemn și colaj de obiecte ( revernisaj )


Vernisaj: joi, 30 august 2012, ora 20:00.
Loc: Reader's Cafe - Metropolis Center, 
Bulevardul Iancu de Hunedoara, nr. 56-60, parter
Durata: pana pe 30 septembrie, ora 10:00.
Intrare: libera
Manifestare a atelierului de creatie Wood Be Nice, primul proiect coerent din Romania 
(infiintat in 2010) de transpunere a imaginii pe lemn 
  

Patrimoniu arhitectural



moNUmente UITATE (5)


Palatul Bethlen 


Sanmiclaus, judetul Alba




    Palatul este construit de catre Miklos Bethlen in perioada 1668-1683 la mosia sa, mosie aflata in posesia familiei inca din secolul XIV. Familiarizat cu arhitectura din anii de studii la Utrecht si Leyden, pasionat de arhitectura in masura in care traduce, la intoarcerea in tara, un tratat german de arhitectura (niciodata publicat), Miklos Bethlen isi face singur planurile constructiei. Pentru o persoana altfel aliniata la gusturile si modelele vest-europene, Miklos face prin palatul sau dovada unor inclinatii marcate puternic de traditia locala: intr-o Europa baroca, palatul pastreaza un aspect de Renastere tarzie.
   Intre 1686-1689, palatului i se adauga o fortificatie constand in ziduri de aparare, cinci bastioane si un sant de apa, din care nu se mai pastreaza nimic.
   Palatul este modificat in stil baroc, in 1765, de catre Franz Schweininger, care adauga ancadramentelor usilor si ferestrelor de la parter, in exterior, decoratiuni baroce sub forma de scoici.
   In deceniul al cincilea al secolului XIX, domeniul trece din posesia familiei Bethlen in posesia familiei Bruckenthal, care renoveaza palatul si il transforma in scoala agricola.
   In 1918 intra in posesia statului iar in timpul regimului comunist palatul devine parte a IAS-ului Jidvei.


 

  

 

 

 

   Din toamna anului 2011, noii proprietarii ai companiei Jidvei au inceput lucrarile de restaurare a palatului. La fel ca si la castelul de la Cetatea de Balta (vezi serialul nostru, primul episod) se doreste realizarea unui adevarat punct de reper in viata economico-sociala a judetului si nu numai.




Expozitie de fotografie - Athos



Muzeul Olteniei


Bogdan Panait 


Craiova 


23 august 2012






Vernisaj: 23 august 2012, ora 19:00, strada Madona Dudu, nr. 14.


Meniuri si retete de altadata



Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


6 iulie - 17 august 2012




    Concepută ca o tentativă de reconstituire a obiceiurilor culinare din spaţiul românesc de-a lungul timpului, expoziţia oferă publicului o imagine a bucătăriei autohtone care pendulează permanent între tradiţionalism regional şi tendinţa asimilării influenţelor moderne, manifestate atât sub forma denumirilor de produse culinare, cât şi a ingredientelor folosite.

    Expoziţia reuneşte documente din diferite perioade istorice (cel mai vechi de la 1700, din vremea lui Constantin Brâncoveanu, cel mai nou din 1980 – este vorba despre reţeta de preparare a salamului Glina), fotografii şi reclame din presa vremii, provenite de fondurile şi colecţiile arhivistice aflate în depozitele Arhivelor Naţionale din Bucureşti şi structurilor sale subordonate din teritoriu, dintre care amintim : Cluj, Bistriţa, Iaşi, Tulcea şi Teleorman. 
   De asemenea, în expoziţie se regăsesc şi obiecte de porţelan, cristal, sticlă şi metal, necesare servirii mesei, băuturii, ceaiului şi a cafelei, obiecte aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman.
   În epoca modernă, luatul mesei depăşeşte cadrul intim, familial, devenind un eveniment social, public. Expoziţia surprinde acest moment prezentând meniuri de restaurante şi hoteluri, meniuri regale şi de gală, dejunuri aristocratice.
   Prezentarea tematică a reţetelor şi meniurilor este completată de informaţii privind băuturile adecvate sortimentelor culinare, prepararea şi servirea lor.
   Descrierea dulciurilor rafinate şi savant denumite, cu un accent deosebit plasat pe produsele de ciocolată ale Casei Capşa, completează imaginea unei gastronomii româneşti care, ca orice gastronomie, exprimă raportul dintre cultură şi alimentaţie.
   Expoziţia va rămâne deschisă publicului până la data de 21septembrie 2012 (prelugind astfel programarea initiala)






Bucurestii noi si vechi



Arta plastica contemporana romaneasca


Rodica Baniceru, Bogdan Calciu


Cafee d'arthe, Bucuresti


24 august - 5 septembrie 2012





Organizator: comunitatea de arta Vreausapictez

Vernisaj: vineri, 24 august 2012, ora: 19:30, strada Popa Nan nr. 7.