miercuri, 10 februarie 2016

Limbajul generațiilor, un Babel în formare




Preot Nicolae Constantin


Cercul Militar National, Bucuresti


11 februarie 2016






    Joi, 11 februarie, ora 17:15, la Sala Ștefan cel Mare și Sfânt, va avea loc expunerea cu tema: Limbajul generațiilor, un Babel în formare suținută de preot Niculae Constantin: "Fiecare generație își construiește un univers plin de taine în care limbajul are și valoare de cod afectiv, de cheie pentru descifrarea unei lumi. Fără acces la cuvinte prezentul ar deveni un turn Babel perpetuu”. Intrarea liberă.
***

Diavolul în Paradis




Lansare de carte


Dorin Petrisor


Sediul Filialei Cluj a USR


12 februarie 2016





    Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj și Editura Școala Ardeleană vă invită la lansarea volumului Diavolul în Paradis (roman) de Dorin Petrișor.
Prezintă Victor Cubleșan și Ion Mureșan.
Moderator: Irina Petraș.
Evenimentul va avea loc vineri, 12 februarie 2016, ora 12:00, 
la sediul Filialei Cluj a USR (Str. Universității nr. 1).

Popas in Transilvania



Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Labyrinth, Bucuresti


2 - 30 martie 2016





Retention




Arta plastica contemporana romaneasca


Gabriela Bodin


ARCUB - Hanul Gabroveni, Bucuresti


12 - 25 februarie 2016





   Vineri, 12 februarie 2016, de la ora 18:00, la ARCUB - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84-90), în Sala Coloanelor, va avea loc vernisajul expoziției de pictură Retention a artistei Gabriela Bodin. Expoziția va fi prezentată de Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român şi de curatorul Cristina Simion. Evenimentul este organizat, în parteneriat, de Institutul Cultural Român, ARCUB, Primăria Municipiului București și Tiny Griffon Gallery. Expoziția va fi deschisă în perioada 12 - 25 februarie 2016, în intervalul orar 15:00-22:00.
     Gabriela Bodin (n. 1988, Focşani) a studiat și s-a afirmat ca artistă în Italia, unde trăiește de la vârsta de 17 ani. La începutul acestui an, Living Art Gallery-Hungerford (Anglia) i-a organizat cea mai recentă expoziţie personală, care se adaugă multor altor prezenţe de succes în lume: Tiny Griffon Gallery - Nürnberg, (2015), OpenArt Gallery - Milano (2012), Oldrado da Ponte Gallery - Lodi (2012) şi chiar în China (2011).
    Stabilită la Nürnberg unde a deschis Tiny Griffon Gallery, dr. Cristina Simion, cea care o   susţine şi o promovează pe Gabriela Bodin, se străduieşte - şi reuşeşte - să impună publicului german artişti români de valoare. 
    "Expoziţia personală a Gabrielei Bodin, o premieră în România, este o perfectă ilustrare a temelor care au consacrat-o: portrete tulburătoare ale personajelor singure într-un spațiu ostil, fragmente decupate dintr-o realitate dominată de teamă şi de sentimentul pierderii, studii surprinzătoare prin economia de mijloace artistice - mai ales în culoare - şi prin abordarea voit abruptă. Retention este colecţia unor momente rare, adeseori periculoase, suspendate şi capturate chiar înaintea prăbuşirii." (Cristina Simion)
*** Institutul Cultural Român,

... cristale, pietre pretioase si semipretioase...




Muzeul National de Geologie


Bucuresti


12 - 14 februarie 2016





   Dragi prieteni, asa cum v-am obisnuit, cu ocazia Sfantului Valentin va asteptam, cu drag, intre
12 si 14 februarie 2016, incepand cu ora 10:00, la inedita expozitie de cristale, pietre pretioase si semipretioase.
***

Craii de Curtea-Veche




Lansare de carte


Mateiu I. Caragiale


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


13 februarie 2016




   Vă aşteptăm sâmbătă, 13 februarie, ora 17:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, pentru un eveniment dedicat unei ediţii unice a romanului lui Mateiu I. Caragiale, Craii de Curtea-Veche.      Vor vorbi despre acest roman-album de acuarele şi desene, în care mâna de artist a lui Răzvan Luscov reînvie Bucureştiul secolului al XIX-lea, criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară, scriitoarea şi criticul literar Andreea Răsuceanu, arhitectul Răzvan Luscov şi directorul general al Editurii Humanitas Lidia Bodea.
   "Desenator și acvarelist de imens talent, Răzvan Luscov s-a preocupat cu devoțiune, ingeniozitate și răbdare să regăsească urmele lumii pierdute în care se desfășoară acțiunea romanului. Întemeiat pe mii de documente de epocă, artistul a reconstituit în sute de ilustrații case, străzi, saloane, oameni, a dat un chip pe care nu-l putem uita lui Pașadia, Pantazi, Pirgu, Penei, Arnotenilor... Cu o pasiune de arheolog, înțelegând că urma realității este cel mai bun combustibil al fanteziei, Răzvan Luscov a suprapus operei mateine o lume de imagini de care nu ne vom mai putea dispensa... mai mult, a redat viață unei lumi dispărute pe care o plângem cu o dulce-amară melancolie.“ Ion Vianu.

Pe simezele Capitalei





Arta plastica contemporana romaneasca


Felicia Ionescu


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


16 - 24 februarie 2016





    Muzeul Național al Țăranului Român vă invită marți, 16 februarie 2016, ora 18:00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziției de pictură și desen a artistei Felicia Ionescu.
   În deschidere, va lua cuvântul Prof. univ. dr. Ion Bogdan Lefter.

    Felicia Ionescu s-a născut în 1979 la București și este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția Pictură.
    Este asistent universitar la Universitatea Națională de Arte din București, departamentul Grafică și din anul 2010 Doctor în arte vizuale cu teza Scrierea în inventarul expresiv al picturii.
Pe lângă expozițiile personale, Felicia Ionescu a participat la aproximativ 100 de expoziții de grup naționale și internaționale (Italia, Grecia, Germania, Slovacia, Bulgaria, Republica Moldova).
    Expoziția poate fi vizitată în perioada 16 – 24 februarie 2016, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00. Intrarea este liberă.
***Muzeul Național al Țăranului Român

La ceas aniversar




140 de ani de la nasterea sculptorului Constantin Brancusi


Hobita, Targu Jiu


18 - 20 februarie 2016





   În cadrul programului 140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși, derulat de Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu în parteneriat cu Institutul Cultural Român, în perioada 18-20 februarie 2016 va avea loc la Târgu Jiu o primă serie de manifestări dedicate sculptorului român.
   Programul se deschide joi, 18 februarie 2016, cu vernisajul expoziției naționale de grup Desenul post-Brâncuși a membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din România, deschisă la Galeriile de Artă ale Municipiului Târgu Jiu. Expun artiștii: George Apostu, Sava Stoianov, Constantin Popovici, Florin Isuf, Mihai Păcurar, Vlad Ciobanu, Darie Dup, Aurel Bulacu, Aurel Vlad, Ile Ștef, Mihai Țopescu, Valer Neag, Cristian Sida, Vasile Fuiorea, Gabriel Kelemen, Cătălin Geană, Daniel Semenescu, Daniel Șerban, Cristina Ploscariu, Florin Gheorghiu, Iliana Gheorghiu, Gheorghe Plăveți, Romana Țopescu, Dragoș Bădița, Petru Birău, Armand Landh, Georgiana Brandt, Gabriela Cristu Sgarbură, Adrian Bândea, Ioana Palmar, Ileana Ștefănescu, Bogdan Iepure, Ioana Avram, Dorina Ștefan, Gabriel Giodea, Valentin Boboc, Ilina Schileru.
    Vineri, 19 februarie 2016, ora 10:00, la casa-muzeu Constantin Brâncuși din satul Hobița va avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Artistic Maria Lătărețu al Școlii Populare de Artă Târgu Jiu, formația de naiști condusă de prof. Dumitru Pasăre (naiști care au concertat alături de Gheorghe Zamfir și Andre Rieu în spectacolele de la București și din străinătate), precum și grupuri de elevi de la colegii și licee din Târgu Jiu și comuna Peștișani. Sunt așteptați toți cei care doresc să aducă un omagiu marelui sculptor născut pe 19 februarie 1876 la Hobița și să revadă locurile copilăriei acestuia.
    Tot de la ora 10:00, la Universitatea Constantintin Brâncuși din Târgu Jiu vor fi deschise Colocviile Brâncuși care vor reuni personalități ale vieții academice și culturale din țară și din străinătate, invitate să susțină comunicări. Printre acestea se numără: Sorana-Georgescu Gorjan (cercetător), Constantin Zărnescu (scriitor, cercetător), prof.univ. Paul Rezeanu, Stephan Benedict (deținătorul a numeroase documente legate de Constantin Antonovici, ucenic al lui Constantin Brâncuși,), acad. Mircia Dumitrescu, Matei Stîrcea Crăciun (cercetător la Institutul Fr. Rainer al Academiei Române), Roxana Rădvan (șef departament, Institutul Național de Optoelectronică), Radu Boroianu (președintele ICR), cadre universitare de la Universitatea Constantin Brâncuși.     
   Din program: simpozion științific cu tema Brâncuși - materie și idee; prezentarea raportului privind prima fază a cercetărilor efectuate în cadrul programului de monitorizare a Ansamblului brâncușian de către Institutul Național de Cercetări în Optoelectronică București; lansarea revistei Brâncuşi, serie nouă; lansarea nr. 33 al revistei Confesiuni, revistă de cultură a Centrului Brâncuși.
     Teatrul Elvira Godeanu din Târgu Jiu va găzdui, de la ora 15:00, ședinta solemnă comună a Consiliului Județean Gorj și a Consiliului Local al Municipiului Târgu Jiu, închinată sărbătoririi a 140 ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, urmată de Gala Brâncuși, în cadrul căreia vor susține recitaluri actorul Ilie Gheorghe de la Teatrul Național Craiova și pianistul Florin Berculescu. Cu această ocazie, va fi prezentat proiectul de amenajare a ansamblului Calea Eroilor realizat de arh. Dorin Ștefan, proiect destinat să pună în valoare mai bine conceptul ansamblului monumental ridicat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu.
    De la ora 17:30, la Muzeul Județean Alexandru Ștefulescu va avea loc vernisajul expoziției de sculptură a artistului Maxim Dumitraș . Intitulată Absențe încercuite, expoziția va fi prezentată de criticul Pavel Șușară.
    Seara se va încheia cu un concert extraordinar - Brâncuși și bucuria muzicii - susținut de Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcașu și Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului, de la ora 20:00, la Complexul Anna Events - Insulița Jiului.
    Sâmbătă, 20 februarie 2016, Colocviile Brâncuși vor continua la Universitate cu prelegeri și dezbateri.
    Organizatori: Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovarea Constantin Brâncuși Târgu Jiu, Consiliul Județean Gorj, Institutul Cultural Român, Universitatea Constantin Brâncuși, Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
    Parteneri: Muzeul Județean Gorj Alexandru Ștefulescu, Primăria Peștișani, Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Liceul de Arte Constantin Brăiloiu din Târgu Jiu, Centrul de Excelență de la Colegiul Național Tudor Vladimirescu, Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
    Copyright fotografie: Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare Constantin Brâncuși Târgu Jiu
***Institutul Cultural Roman

Citesc poezie




Eliza Nicolaina, Florin Dumitrescu, Sorin Despot


Libraria Carturesti, Bucuresti


editia a III-a, 12 februarie 2016






    Vă invităm la ediția a III-a Citesc poezie care va avea loc la Librăria Cărturești, 12 februarie, de la ora 19:00.
    Va fi o seară spectaculoasă, vor fi multe surprize atât din partea invitaților - Eliza Nicolaina, Florin Dumitrescu și Sorin Despot - cât și din partea moderatorilor - Emilia Zăinel și Mircea Dan Duță.
 Vă asteptăm cu drag!
***

Dialog mascat - periplu fotografic româno-italian la Veneția




Expozitie de fotografie


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


18 - 24 februarie 2016






    Muzeul Național al Țăranului Român vă așteptă joi, 18 februarie 2016, ora 17:00, la Sala Acvariu, la vernisajul expoziției Dialog mascat - periplu fotografic româno-italian la Veneția.
    Fiind al patrulea an consecutiv, putem spune că dialogul fotografic dintre România și Italia a devenit o constantă a manifestărilor Muzeului Național al Țăranului Român. An de an, încercăm să găsim subiecte, care pot deveni, fie obiect de studiu, de cercetare și reflecție, fie, pur și simplu prilej de uimire, de mirare sau noian de întrebări.
    Dialog mascat este povestea unui periplu fotografic imaginar prin Veneția, în care măștile obișnuite ale locului, aflate la tot pasul și la fiece răspântie, îi petrec pe cucii noștri din Brănești în plimbarea prin lagună. Cucii țin aproape, căci drumul e lung, întortocheat și oricând pot rătăci calea. Străbat așadar orașul împreună, pe un drum magic, plin de frumuseți și lumină, dar presărat pe alocuri și cu pericole, cu spaime și întuneric. Asta îi apropie din ce în ce mai tare și așa învață să se privească, să-și studieze gesturile, mimica feței și a surâsului, expresia ochilor și a gurii, podoabele luxuriante ce le acoperă capul, tot, absolut tot. Căci periplul lor venețian nu înseamnă doar plimbarea împreună, ci mai ales cunoașterea reciprocă, care îi ajută să constate că, în ciuda multor diferențe sunt și foarte asemănători.
    Expoziția va putea fi vizitată zilnic, până pe 24 februarie 2016, la Sala Acvariu. Intrarea este liberă.
 Concept și fotografii: Rodica Marinescu
***Muzeul Național al Țăranului Român. 

Expozitie de primavara V




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


12 - 28 februarie 2016





   Cea de a cincea ediție a EXPOZIȚIEI DE PRIMĂVARĂ va avea loc în perioada 12 – 28 februarie 2016, la Muzeul Național al Țăranului Român.

Vernisajul va fi vineri, 12 februarie, la ora 17:00, la Sala Foaier. 
Echipa curatorială: Bogdan Breza, Lucian Muntean și Horia Bâscă

    Expun pictură, sculptură și grafică: Vasile Soponariu, Dan Munteanu, Doru Drăgușin, Ion Ladea, Giani Amarandei, Crestincov Cristian, Cela Neamțu, Gheorghe Gogescu, Gheorghe Dănilă, Claudia Todor, Cristian Pentelescu, Ana Zoe Pop, Adalgiza Harabagiu, Traian Lupu, Felix Lupu, Mircea Deaca, Mircea Muntenescu, Alexandu Antioh - Manu Sibiceanu, Viorel Grimalschi, Eugen Ilina, Dumitru Constantina, Virgil Scripcariu, Vasile Celmare, Mihai Rusen, Cătălin Bădărău, Anne Orbán, Patricia Popescu și Claudiu Filimon.
    Expoziția va putea fi vizitată la Sala Foaier, până la 28 februarie 2016, de marți până duminică, între orele 10 și 18. Intrarea este liberă.
***Muzeul Național al Țăranului Român.

Mediesenii Rock and roll




Lansare de carte


Mircea Hodarnau


Sala Traube, Medias


27 februarie 2016






Arta, Traditie, Generatii




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Triade, Timisoara


11 februarie - 11 martie 2016






    Avem placerea sa va invitam joi, 11 februarie 2016, la expozitia Arta, Traditie, Generatii organizata la Galeria Triade de catre Asociatia Culturala DUN Art in colaborare cu Fundatia TRIADE si Asociatia Loja Europa Unita - LEU. Va asteptam cu drag!