miercuri, 6 mai 2015

Semnificatia zilelor de 9 si 10 Mai in istoria romanilor



Complexul Muzeal Iulian Antonescu


Bacau


8 mai 2015




Rezonante: In Memoriam Alexandru Grosu




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta Focsani


8 mai 2015







    Ediția din acest an a generosului proiect expozițional pe care inițiatorul său, pictorul Liviu Nedelcu, îl derulează periodic la Galeriile de Artă din Focșani și, uneori, în București, în galeriile U.A.P., stă sub semnul prieteniei, al solidarității de breaslă dar, mai ales, al dorinței de a ilumina și de a fixa valorile autentice ale artei contemporane.
    În fiecare an ne despărțim de artiști români dintre cei mai importanți, în plină forță creatoare, chemați, unul după altul, la Dumnezeu.
   În 2014 ne-a părăsit, neașteptat, după Alexandru Nancu și Alexandru Ciutureanu, un alt sculptor irepetabil: Alexandru Grosu. În memoria lui are loc, de această dată, ediția 2015 a proiectului Rezonanțe, reunind șaptesprezece artiști, pictori, graficieni și sculptori, din generații diferite, într-un spectacol vizual de înaltă ținută artistică. Numele consacrat al fiecăruia dintre ei, fie că se mai află încă aici, fie că e pomenit în Patria Cerească, se adaugă celorlalte, strângându-se cu toate, acum, într-un buchet bogat de forme și culori, în jurul numelui de neuitat al lui Alexandru Grosu.
    Era firesc ca un sculptor să fie omagiat, îndeosebi, de sculptori, astfel că în actuala expoziție, zece dintre participanți sunt reprezentanți ai breslei. De la Ion Iancuț, veteranul grupului, și până la Marian Petre, cel mai tânăr dintre sculptorii expozanți, o largă paletă de viziuni și tehnici se coagulează într-o reală sinteză a abordărilor tridimensionale contemporane.
     În creația lui Alexandru Grosu, moștenirea și influența tradiției s-au conjugat cu o viziune modernă, integratoare. Personalitate puternică, inimitabilă, artistul a expolatat cu inteligență, umor și inspirație lemnul, piatra și bronzul în lucrări dinamice, "aerospațiale”, menite uneori să contrarieze gravitația dar, în același timp să transmită un puternic mesaj vizual și ideatic .
    Alături de Alexandru Grosu, în expoziție, rezonează cu forță lucrările semnate de Alexandru Ciutureanu ( ”artizan” inspirat al lemnului), Alexandru Nancu (căutător al esențelor lumii nevăzute), Mircea Roman (făuritor de personaje-simbol, cu trimitere la arta arhaică, tratate în spirit postmodern), Liviu Rusu (un geometru apt de inspirate stilizări ale formei organice), Aurel Vlad (portretist al individului sau al mulțimii, surprinse în plin dramatism al condiției umane), Gheorghe Zărnescu (subtil căutător al sensurilor primordiale), Ion Iancuț (sculptor preocupat de marile teme, spiritualitatea și istoria, în lucrări cu accentuate valențe simbolice), Ilie Bostan (artist al formelor dinamice și dramatice), Marian Petre (iscusit plăsmuitor de personaje ce întruchipează cuplul ca germene al vieții) și Octav Mardale (spirit neliniștit ce-și transpune în forme tridimensionale întrebările și căutările).
    Discursul vizual al celor unsprezece sculptori este completat parietal prin lucrările de pictură semnate de Marin Gherasim (pictor al vastei simbolisticii creștine, tratate în spirit iconic), Ilie Boca (inimitabil colorist și creator al unui univers cu rădăcini puternice în tradiție), Ștefan Pelmuș (pictor-narator, creator de lucrări cu valoare de anamneză, puternic ancorate în spiritualitate), Liviu Nedelcu (gestualist cu mai noi tentații spre expresionism, pictor al tușelor largi și al contrastelor cromatice puternice) și Adrian Chira (un gestualist mai interiorizat și mai reținut, dar cu expresii plastice de mare impact).
    Graficianul Mihai Chiuaru, artist înzestrat cu reală forță de surprindere a detaliului esențial, din universul vizibil, se alătură grupului prin lucrările sale ce suprapun imaginile asemenea unui palimpsest.
    Neputincioși în fața morții, ca toți ceilalți oameni, artiștii au, totuși, privilegiul de a-și lăsa amintirea și numele în operă. Depinde, însă, de cei rămași, să le valorifice creația și să le păstreze nemuritoare amintirea. Gestul lui Liviu Nedelcu și al confraților săi, întreprins în memoria lui Alexandru Grosu, rămâne, de aceea, exemplar.

Luiza BARCAN

***
http://evenimentefocsani.blogspot.ro/2015/05/rezonante-expozitie-de-arta.html

Pledoarie pentru 10 Mai Ziua Independentei




Biblioteca Judeteana V. A. Urechia


Galati


7 mai 2015





    Biblioteca V. A. Urechia și Asociația Alianța națională pentru restaurarea monarhiei - Filiala Galați, vă invită joi, 7 mai, ora 11:00, în sala Mihai Eminescu, la dezbaterea ce își propune să evoce importanța istorică a zilei de 10 Mai de-a lungul ultimului secol și jumătate. 
    Invitați speciali sunt istoricii Dan Râpă-Buicliu, Constantin Ardeleanu și Valentin Păvălașcu. Sunt așteptați toți cei interesați!

Zilele Maramuresului




Baia Mare


prima editie, 7 - 10 mai 2015





    Prima ediţie a Zilelor Maramureşului – eveniment organizat de Consiliul Judeţean Maramureş - se va desfăşura în perioada 7-10 mai 2015. Manifestarea îşi propune valorificare şi promovarea identităţii culturale a Maramureşului, a valorilor sale materiale şi spirituale, printr-o serie de acţiuni derulate atât în Baia Mare cât şi în mai multe localităţi din judeţ.      
    Toate instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Maramureş vor fi angrenate în manifestare, prin organizarea unor expoziţii şi vernisaje, a unor colocvii şi seminarii, programul celor patru zile de sărbătoare fiind unul amplu şi diversificat.


     Manifestarea va debuta cu simpozionul Multiculturalism în spaţiul Maramureşean, desfăşurat în sala mare a Palatului Administrativ, urmat de recital şi pictură în aer liber susţinute de elevii Şcolii Populare de Artă Liviu Borlan şi de copii de la Palatul Copiilor din Baia Mare. 
     Vineri, la Biblioteca Judeţeană Petre Dulfu din Baia Mare vor debuta Colocviile de literatură la care vor fi invitaţi scriitori şi oameni de litere din Maramureş şi din ţară, iar seara la Teatrul de vară din Baia Mare va avea loc Festivalul minorităţilor organizat de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania. 
     Sâmbătă, 9 mai, centrul de greutate al manifestărilor se va muta la Muzeul de Etnografie din Baia Mare unde se vor desfăşura demonstraţii de gătit tradiţional dar şi Festivalul Dacilor Liberi, acţiune care îşi propune să readucă în actualitate obiceiuri şi meşteşuguri străvechi: de la ţesut, până la împletit zale şi olărit. Seara de sâmbătă va fi dedicată muzicii folk, concertul de la Teatrul de vară fiind susţinut de doi cunoscuţi artişti maramureşeni: Ducu Bertzi şi Ştefan Hruşcă, acesta din urmă lansându-şi tot atunci şi un CD de muzică tradiţională.
     Duminică, 10 mai, vor continua acţiunile din Muzeul Satului iar după-amiaza va fi dedicată regalului folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania şi de invitaţii săi. Spectacolul va fi prezentat de Iuliana Tudor.

    Pe parcursul întregii perioade a sărbătorii, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale va organiza expoziţii din ciclul Fotoetnografica în Baia Mare, Borşa, Ulmeni iar muzeele maramureşene vor avea porţile deschise pentru vizitatori.

Radiografia unei lumi dispărute




Muzeul Național de Istorie a României


București


12 mai - 31 decembrie 2015





    Muzeul Național de Istorie a României împreună cu Muzeul Civilizației Gumelnița Oltenița, Muzeul Județean Teohari Antonescu Giurgiu, Muzeul Dunării de Jos Călărași, Muzeul Municipiului București, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan București, Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa București, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București organizeaza expoziția RADIOGRAFIA UNEI LUMI DISPĂRUTE - Privind înapoi spre trecut: Sultana – Malu Roșu, o așezare preistorică de acum 6000 de ani în perioada: 12 mai 2015 – 31 decembrie 2015.
    Vernisajul va avea loc marți, 12 mai 2015, ora 17:00, la Muzeul Național de Istorie a României, Calea Victoriei, nr. 12, sector 3, București.

Targul Colectionarilor




Colectii si Colectionari


Casa de Cultura a Studentilor Mihai Eminescu, Targu Mures


9 mai 2015





Clujul în imagini şi fotografii de patrimoniu




Expozitie de fotografie


Muzeul de Arta Cluj - Napoca


16 mai - 7 iunie 2015





Sâmbătă, 16 mai 2015, orele 20:00 – 01:00
20.00 Cuvânt de deschidere: Dr. Dan Breaz, 
muzeograf, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Sala Nicolae Tonitza


Vernisajul expoziţiei Clujul în imagini şi fotografii de patrimoniu
Szabó Tamás, Feleki István, Ştefan Socaciu, Radu Sălcudean
20.30 Seară de jazz cu:
Jump, coordonator: Prof. Ştefan Vannai
Cristian Ciceu
Alex Munte

Detalii despre expozitie :
Artişti: Szabó Tamás, Feleki István, Ştefan Socaciu, Radu Sălcudean


Tipul expoziţiei: expoziţie de fotografie
Titlul expoziţiei: „Clujul în imagini şi fotografii de patrimoniu”
Deschidere: sâmbătă, 16 mai, 2015, ora 20:00


Perioada de deschidere: 16 mai - 7 iunie 2015

***
Evenimente Muzeul de Artă

10 Mai. Casa Regală a României în cronici radiofonice (1930-1944)




Lansare de carte


Sala Radio, București


8 mai 2015




    În preajma primului 10 Mai, redevenit sărbătoare naţională, Radio România vă invită să participaţi la un eveniment  simbolic, ce va avea loc vineri, 8 mai, de la ora 12:00, în Foaierul Central al Sălii Radio (Strada Gen. Berthelot 60-64): lansarea volumului 10 Mai. Casa Regală a României în cronici radiofonice (1930-1944), publicat de Editura Casa Radio, în colaborare cu Muzeul Brăilei Carol I. Albumul (carte cu CD inclus) reprezintă o culegere de documente din colecţiile Societăţii Române de Radiodifuziune, reunite şi îngrijite de Serviciul Patrimoniu Cultural şi Arhive Radio România.
    Între Cuvântul către Parlament al Regelui Carol al II-lea, transmis în direct la Radio pe 8 iunie1930, ordinul de mobilizare a Armatei Române, din 28 iunie 1940, şi Proclamaţia M.S. Regelui Mihai I, din seara de 23 august 1944, se derulează aproape 15 ani din viaţa societăţii româneşti surprinşi – aşa cum observă istoricul Gabriel Badea-Păun care semnează cuvântul-înainte al cărţii – "în discursuri ceremonioase, conferinţe istorice ce oscilează între profesionalism, anecdotic şi oportunism de moment, în fapt imaginea oficială a societăţii româneşti, în instantanee cu precădere culturale şi sociale.”
    La microfon se perindă de la numele ilustre – Tudor Arghezi, Dimitrie Gusti, Nicolae Iorga, Alexandru Rosetti, C.Rădulescu-Motru, Mihai Ralea sau Gheorghe Brătianu – până la funcţionari ai statului, însărcinaţi cu reformele Regelui Carol II, şi asistăm astfel la recompunerea prin aceste "cronici radiofonice” a unei panorame a României acelor ani, o societate dinamică care stă sub semnul modernizării vieţii culturale şi ştiinţifice, a bilanţurilor agrare, economice, legislative, urbanistice... În acelaşi timp, din culegerea de "cronici” se detaşează, creionate în tuşe sigure, sensibile, portretele unor fiinţe dedicate, Carmen Sylva şi Regina Maria.
    Dacă intervalul istoric cuprins în volum este dominat de Carol II (1930-1940), adevărata figură tutelară a cărţii este tocmai eroul de al cărui destin este legată sărbătoarea de la 10 mai: Regele Carol I, cel pe care Tudor Arghezi, de la microfonul Radioului, îl numea "creatorul Regatului românesc”, cel care "n-are corespondent în nicio epocă la niciun alt popor. Viaţa lui a fost numai acţiune şi înfrânare, stăpân şi pe sine, şi pe ţară. Izolat în camera lui de lucru, el a dus o existenţă de pustnic al voinţei şi dacă este adevărat că nu l-a văzut niciodată nimeni râzând, e o dovadă mai mult de viaţă concentrată interioară şi de o disciplină de sine împinsă până la îngenuncherea şi a legitimelor bucurii şi satisfacţii […] Şi dacă ne uităm atenţi în jurul nostru trebuie să ne descoperim: Vodă Carol I stă şi azi în mijlocul nostru…”
    O iconografie bogată, extrasă exclusiv din revistele radio ale vremii şi manuscrisele din Arhiva Radio însufleţeşte textele antologate, iar CD-ul care însoţeşte cartea ne redă alături de inestimabile discursuri istorice şi o înregistrare unică de la 1 mai 1939 a Imnului regal, unde pot fi auzite versurile lui Vasile Alecsandri, care au emoţionat generaţii la rând: Trăiască regele/ În pace şi onor...
     Oglindă a unei epoci, documentele reunite în volumul 10 Mai. Casa Regală a României în cronici radiofonice (1930-1944), surprind nu mai puţin parcursul a două instituţii în faţa meandrelor  dramatice ale istoriei: Regalitatea şi Radiofonia.
     Lansarea albumului-eveniment 10 Mai. Casa Regală a României în cronici radiofonice (1930-1944) va avea loc în prezenţa Alteţei Sale Regale Principele Radu, a directorului Institutului de Istoria Artei G. Oprescu, Adrian-Silvan Ionescu, a Prof. Univ. Dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei Carol I, a Preşedintelui Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune,  Ovidiu Miculescu și a Directorului Centrului Cultural Media Radio România, Oltea Şerban-Pârâu. Moderator: Maria-Denise Theodoru, coordonatoarea acestui proiect editorial.
Mai multe detalii:

Intre Lumi




Arta plastica contemporana romaneasca


beba - Maria Nedelcov


Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, Mogosoaia


9 mai - 3 iunie 2015





    Sambata, 9 mai, ora 16.00, va astept la vernisajul expozitiei de grafica Intre Lumi care va avea loc la Palatele Brancovenesti Mogosoaia/ Galeria Foisor.

Lucrarile vor fi expuse intre 9 mai si 3 iunie.
***

Noaptea Muzeelor




Muzeul Literaturii Române


Iași


16 mai 2015




    Muzeul Literaturii Române Iași deschide pentru vizitatori 11 muzee literare ieșene, aflate în componența sa, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, eveniment aflat anul acesta la a XI-a ediție. Noaptea Muzeelor la MLR Iași în anul 2015 vine și cu o serie de activități culturale care să întregească experiența de vizitare. Astfel, pe 16 mai, în intervalul orar 17:00 – 02:00, programul MLR Iași va cuprinde:

Muzeul Vasile Pogor – expoziție, concert de jazz, târg handmade, spectacole;
Muzeul Mihail Sadoveanu – expoziții, cafe-concert, audiții;
Muzeul Mihai Codreanu – spectacole, „Noaptea revistelor deschise”, ediția a III-a;
Muzeul Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul – spectacol muzical;
Muzeul Otilia Cazimir – concert de chitară clasică, recital pentru trompetă și pian;
Muzeul G. Topîrceanu – recital actoricesc;
Muzeul Mihai Eminescu – muzică ambientală, proiecții de filme, recitaluri;
Colecția Istoria teatrului românesc – expoziție, muzică ambientală, proiecții de filme, recitaluri;
Muzeul Ion Creangă – audiție: Creangă în lectura lui Mihail Sadoveanu;
Muzeul Vasile Alecsandri din Mircești – Pe urmele lui Vasile Alecsandri, spectacole;
Muzeul Constantin Negruzzi din Hermeziu, Trifești – Pe urmele lui Constantin Negruzzi.

    Anul acesta, MLR Iași se alătură inițiativei Rețelei Naţionale a Muzeelor din România de a protesta cu privire la faptul că nu există soluții alternative de funcționare în cazul retrocedării muzeelor și caselor memoriale din țară. În acest sens, valori de patrimoniu din cele 11 muzee literare ieșene deschise la Noaptea Muzeelor vor fi ascunse sub o pânză albă.

  Programul complet al Nopții Muzeelor poate fi consultat la www.muzeulliteraturiiiasi.ro sau pe pagina de Facebook a MLR Iași:


Muzeul Vasile Pogor:

19:00-22:00, concert de jazz Concert Band 
(coordonator: prof. Marcel Maxim), Școala Populară de Arte Titel Popovici Iași;
18:00-22:00, târg handmade, cu participarea a aproximativ 10 expozanți,
 unde vor putea fi achiziționate diferite obiecte lucrate manual;
17:00-02:00, vizitarea expoziției Grafism 
(expoziția nu urmărește o istorie a scrisului sau a instrumentelor de scris,
 ci urmărește să puncteze momente de maximă creație din istoria culturii românești). 
17:00-18:00, Galeriile Pod-Pogor, spectacol muzical-coregrafic, 
susținut de elevii și profesorii de la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă Iași:
Cvintet (Coordonator: prof. Nicolae Musteață): 
Laura Bâzgă - flaut; Andreea Nițelea - oboe; Alexandru Tănase - clarinet; 
Florența Tudor - fagot; Alexandra Ichim - corn.
Claudia-Nicola Ungureanu - chitară; 
Georgiana Atodiresei - chitară.
Coordonator: prof. Vasile Gavriș
Cvintet (Coordonator: prof. Nicolae Musteață): 
Nicoleta Iordache - flaut; Simona Alexandroaie - oboe; Petrică Feraru - clarinet; 
Mihai Panaite - fagot; Alexandra Ichim - corn.
Moment coregrafic susținut de elevii Secției de Coregrafie 
(Coordonator: prof. Cornelia Țigănașu).

Coordonatori proiect:
Prof. drd. Andreea-Theodorina Guțan
Pedagog muzeal Cătălin-Mihai Ștefan


Muzeul Mihail Sadoveanu:

17:00-02:00, vizitarea expoziției temporare De la Sadoveanu…, pentru Sadoveanu…
 (expoziție de cărți cu autografe);
17:00-02:00, vizitarea expoziției temporare Dumbrava minunată 
(expoziție de fotografii ale artistului plastic Oana Stoica; coordonator: Indira Spătaru);
17:00-02:00, cafe-concert (Maria Tănase – muzică de colecție; 
George Enescu – cele mai cunoscute lucrări; 
Eminescu și Creangă în lectura lui Mihai Sadoveanu); 
live – Mihaela Axinte – chitară, Andra Chelariu – voce.


Muzeul Mihai Codreanu:

17:00-02:00, Noaptea revistelor deschise, ediția a III-a, în organizarea revistei Phénix; 
17:00-02:00, audiție: Mihai Codreanu recitând sonete;
17:00-18:00, momente artistice susținute de elevii Clubului Avatar al 
Școlii Ștefan Bârsănescu și Clubului Sonet al Școlii Mihai Codreanu;
19:00-20:00, Noaptea sonetului și a muzicii, susținută de studenți ai 
Facultății de Istorie a Universității Al. I. Cuza Iași;
20:00-21:00 recital vocal instrumental: 
voce – Mădălina Terciu, studentă la Facultatea de Litere a Universității 
Al. I. Cuza Iași, anul III; chitară – Emanuel Ungurean, 
masterand la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice a Universității de Arte George Enescu Iași, anul I.


Muzeul Ion Creangă (Bojdeuca):

17:00-02:00, audiție: Creangă în lectura lui Mihail Sadoveanu.


Muzeul Mihai Eminescu și Colecția Istoria teatrului românesc:

17:00-02:00, vizitarea expoziţiei Artişti români pe scenele europene, artişti europeni pe scenele româneşti (fotografii şi afişe din secolul al XIX-lea), expoziție prezentă la Maison d’Europe et d’Orient, Paris, în cadrul festivalului european l’Europe des Théâtres, în perioada 20 martie – 3 aprilie 2015.
17:00-19:00, muzică ambientală, recitări din lirica eminesciană;
19:00-20:00, proiecția filmului Eminescu, Veronica, Creangă, 1914, de Octav Minar;
20:00-22:00, difuzarea înregistrării spectacolului O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale,
 în regia lui Liviu Ciulei;
22:00-23:30, recital de romanțe de inspirație eminesciană (înregistrări);
24:00-01:00, proiecția filmului Eminescu, Veronica, Creangă, 1914, de Octav Minar;
01:00-02:00, muzică ambientală și cântece dedicate Iașilor.


Muzeul Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul:

19:30-20:00, spectacol muzical.


Muzeul Otilia Cazimir:

19:00-20:00, concert de chitară clasică susținut de elevi ai 
Colegiului Național de Arte Octav Băncilă Iași 
(coordonator: prof. Vasile Gavriș): 
Claudia Nicola Ungureanu, clasa a VI-a și Georgiana Atodiresei, clasa a VII-a;
21:00-22:00, recital pentru trompetă și pian 
(asist. univ. Lucian Tarnavschi și Lucian Agache, 
anul IV, Universitatea de Arte „G. Enescu” Iași).


Muzeul G. Topîrceanu:

17:00-02:00, recital actoricesc pe versuri de G. Topîrceanu,
 sub coordonarea actorului George Marici.


Muzeul Vasile Alecsandri Mircești:

17:00-02:00, pe urmele lui Vasile Alecsandri: 
program artistic susținut de elevi ai școlilor din Mircești și din Răchiteni.


Muzeul Constantin Negruzzi, Hermeziu, comuna Trifești:

17:00-02:00, pe urmele lui Constantin Negruzzi.


 ***
Muzeul Literaturii Române Iași

Civilizaţie montană - Tradiţii, Obiceiuri, Folclor în munţi




Centrul Cultural Apa Sărată


Câmpulung Muscel


9 mai 2015





    Vă invităm sâmbătă, 9 mai 2015, ora 14.oo, la Centrul Cultural Apa Sărată din Câmpulung Muscel, la evenimentul cultural Civilizaţie montană - Tradiţii, Obiceiuri, Folclor în munţi, desfăşurat în cadrul ciclului Dialog român-aromân:
- lansarea volumului Titanic Vals - variantă în graiul aromân, adaptare după Tudor Muşatescu de Viorel Sdrula;
- spectacol folcloric susţinut de Pareia Boatsea Pindului, Pareia Pilisteru, Elena Granzulea, Cristian Andon, Ansamblul Carpaţi şi Pind, Ansamblul Plaiuri Muscelene şi Grupul vocal Mioriţa-Jugur.
    Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Nicu Hagi (preşedinte Emil Hagi) în parteneriat cu Primăria Municipiului Câmpulung, Editura Ars Docendi - Universitatea din Bucureşti şi Societatea Culturală Aromână.

În căutarea cubismului pierdut




Arta plastică contemporană românească


Mircea Titus Romanescu


Muzeul de Artă Ploiești


14 mai 2015






Zilele Porţilor Deschise




Teatrul Municipal Bacovia


Bacau


7 - 10 mai 2015





     Publicul din întreaga ţară este invitat, în perioada 7 – 10 mai 2015, la prima ediţie a evenimentului Zilele Porţilor Deschise la Teatrul Municipal Bacovia, un maraton teatral cu o durată de patru zile, care include în programul său 12 spectacole destinate tuturor categoriilor de vârstă. Accesul la spectacole va fi liber astfel încât toţi spectactorii să se poată bucura de 12 dintre cele mai apreciate producţii artistice din programul stagiunii curente a Teatrului Municipal Bacovia, spectacole puse în scenă de regizori din România, Austria şi Republica Moldova.
     În programul evenimentului Zilele Porţilor Deschise la Teatrul Municipal Bacovia vor fi reprezentate pe scena băcăuană atât spectacole de la Secţia Dramă, cât şi de la Secţia de Animaţie: Unchiul Vanea, de Anton Pavlovici Cehov,  în regia Luminiţei Ţîcu (Chişinău), Angajare de clovn, de Matei Vişniec, în regia lui Gheorghe Balint, Vârciorova. Carantină, de Matei Millo și Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija, Regele mincinoşilor, un spectacol de Gheorghe Balint, Opt femei sublime, de Robert Thomas, în regia lui Dumitru Lazăr Fulga,  Valentine's Day în familie, de Sergiu Vâlcu, în regia lui Adrian Găzdaru,  Nora, de Henrik Ibsen, în regia lui Dumitru Lazăr Fulga, Piatra din casă, după Vasile Alecsandri, în regia Firuţei Apetrei, Călin (povestea modernă), de Hannah Wolf şi Horia Suru, după Franz Xaver Kroetz şi Mihai Eminescu, în regia lui Horia Suru, Prâslea cel voinic... la minte, după Petre Ispirescu, adaptarea şi regia – Cornelius Pavaloi, Procesul, de Franz Kafka, un spectacol de Geirun Ţino (Viena) şi Nunta lui Figaro, de Beaumarchais, în regia lui Dumitru Lazăr Fulga.
    Programul Zilele Porţilor Deschise la Teatrul Municipal Bacovia inaugurează seria evenimentelor cu intrare liberă şi se doreşte a fi un nou start pentru atragerea publicului băcăuan, şi nu numai, la teatru.
    "Vor fi prezenţi în aceste zile în Bacău, la spectacolele noastre, mari regizori ai scenei de teatru, pentru a cunoaşte trupa, în vederea unor viitoare colaborări. De asemenea, invit şi tineri actori din întreaga ţară, pe care îi aşteptăm apoi cu propuneri de proiecte independente. Ziua Porţilor Deschise la Teatrul Municipal Bacovia este un prim pas către un dialog permanent pe care dorim să îl avem cu nume importante ale lumii teatrale româneşti şi internaţionale, cu instituţiile de cultură şi de învăţământ teatral din ţară dar şi cu tinerii actori, care, pe viitor, ar putea face parte din trupa artistică a Teatrului din Bacău şi, bineînţeles, cu publicul nostru”, a motivat actriţa Anca Sigartău, noul manager al Teatrului Municipal Bacovia, iniţiatoarea programului Zilele Porţilor Deschise.
    Vă aşteptăm, aşadar, pe toţi să ne fiţi alături, porţile teatrului vor fi larg deschise pentru a ne bucura împreună de minunaţii actori băcăuani şi de spectacolele Teatrului Municipal Bacovia, se arată în comunicatul de presă transmis de instituţia de cultură.
Programul complet este disponibil

http://www.deferlari.ro/2015/05/zilele-portilor-deschise-la-teatrul.html

via Mihai Ceuca

Breaking News: Ali Baba s-a intors acasa!




Berzele din Schitu Golesti - Varianta elvetiana


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile






***
Revista Flacara , nr. 883, 6 mai 1972. 

Dizidenta in Romania anilor '80




Centrul de Studii in Istorie Contemporana


Hotelul Howard Johnson, Bucuresti


12 mai 2015





     Cea de-a doua dezbatere din anul 2015 va avea loc marţi, 12 mai, la Hotelul Howard Johnson, începând cu ora 19:00. Moderatorul Sorin Lavric îi va avea ca invitați pe Alex. Ștefănescu (critic literar), Radu Filipescu (disident) și Clara Mareș (istoric). Intrarea este liberă. Vă așteptăm!

Romania in cel de-al Doilea Razboi Mondial




Complexul Muzeal Iulian Antonescu


Bacau


8 mai - 7 iunie 2015



Broderii din R. P. Chineza




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile








Un alt eveniment interesant, petrecut acum 34 de ani.
Nu inteleg cum, in onoarea "prieteniei cu marele popor chinez"
nu s-au gasit fonduri pentru editarea unui catalog mai cumprinzator
si...colorat.
Au fost expuse un total de 64 de lucrari;
dintre acestea, brosura reproduce (incluzand coperta) doar: 10! 


Fazani si trandafiri, 1974, Hunan.




Cos cu flori, 1974, Jiangsu.


Spre viitor, 1973, Jiangsu.


Titeiul curge, 1975, Hunan.


Pestera Coroanei din Kweilin, 1975, Shanghai.



Perna din nylon, cu pauni brodati, 1979, Shanghai.


De Ziua Europei




Prezente romanesti peste hotare


Institutul Cultural Roman Mihai Eminescu


Bălţi, Republica Moldova


8 mai 2015




     Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chişinău, în colaborare cu Consulatul General al României la Bălţi organizează o suită de acţiuni cu prilejul Zilei Europei.     
     Evenimentele vor avea loc la Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălţi şi la Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii pe data de 8 mai, începând cu ora 12.00.

În program:

• ora 12.00 - Inaugurarea expoziţiei Mihai Eminescu... În mine bate inima lumii la Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat Alecu Russo din Bălţi. Durata expoziţiei: 8 mai - 8 iunie 2015
• ora 12.40, Universitatea Alecu Russo, Sala de festivităţi – Dezbatere/ conferinţă pe tema Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Relaţii, aşteptări şi realizări. Moderator: Prof. univ. dr. Gheorghe Popa, rectorul Universităţii. Invitaţi: acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău; Mihail Baciu, consulul general al României la Bălţi; prof. Igor Cojocaru, decanul Facultăţii de Drept; profesori, studenţi şi alţi reprezentanţi ai vieţii culturale din zona de nord a Republicii Moldova.
• ora 14.00, Universitatea Alecu Russo, Sala de festivităţi - Proiecţia filmului Funeralii fericite (2013, regia Horaţiu Mălăele)

Kwangchow




De prin lume adunate...


China


Colectii si Colectionari


Cartofilie




Fluviul Perlei, noaptea. 


Vedere, de la distanta, cu Hotelul Tungfang. 


Mausoleul celor 72 Martiri, Huanghuakang.


Gradina Memoriala a Martirilor. Rascoala din 1927.


Pavilionul Chino-Corean. Gradina Memoriala a Martirilor. Rascoala din 1927.


Hotelul Red Min.


Institutul National al Rascoalei Taranilor, cladirea originala,
infiintat de Tovarasul Mao Tsetung in 1926.


Sala de lectura, Institutul National al Rascoalei Taranilor, cladirea originala,
infiintat de Tovarasul Mao Tsetung in 1926.


Casa Memoriala Dr. Sun Yat-sen.


Cladirea Expzotiei Bunurilor de Consum pentru Export.

Set carti postale. Anii '70-'80. Necirculate.
Ilustratele mai au o particularitate:
sunt editate pe suport plastifiat, aidoma realizarilor 3D 
(poate chiar a fost o incercare in acest sens)

Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul Colectiilor de Arta, Bucuresti


6 mai - 9 septembrie 2015





   Muzeul Naţional de Artă al României vă invită începând de astăzi, 6 mai 2015, să vizitați expoziţia Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă, deschisă până în data de 9 septembrie 2015 la sediul Muzeului Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111).

9 mai – zi cu triplă semnificaţie istorică




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


8 mai 2015




    Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează, în colaborare cu Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale şi Şcoala Gimnazială nr. 7 Alexandria, manifestarea 9 mai – zi cu triplă semnificaţie istorică.
     Evenimentul va avea loc vineri, 8 mai 2015, ora 11.00, în sala Multimedia a muzeului.
În cadrul manifestării vor fi susţinute următoarele comunicări :
9 mai – Ziua Europei – Cătălin Florea, Şcoala Gimnazială nr. 7 Alexandria;
9 mai 1945 – Capitularea Germaniei naziste – Mădălina Rusanu, Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale;
Armele Independenţei – Cătălin Borţun, Muzeul Judeţean Teleorman.
Manifestarea se înscrie în cadrul programului 
Muzeul- sursă de cultură şi educaţie.

Rochie lunga sau rochie scurta?




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile






RAZBOIUL MODEI

Asa este intitulat un articol aparut in Revista Realitatea Ilustrata.
De duminica, 9 mai, 1948.
Eu n-am de gand sa intervin in disputa 
(desi o opinie, ca de barbat, am si eu);
las doamnele si domnisoarele sa se pronunte.


Primim de la o cititoare: