miercuri, 2 iunie 2021

Pe simezele Capitalei - Zenit

 


Arta plastică contemporană românească


Muzeul Național al Țăranului Român, București 


2021




   Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, vă aşteaptă la Sala Acvariu, joi, 3 iunie 2021, de la ora 16:00, la vernisajul expoziţiei Zenit.

  Expoziția este deschisă până pe data de 21 iunie și se încheie cu un eveniment dedicat Solstițiului de vară.

Expozanți: 

Liviu Acasandrei, Elena Andrei, Angela Bontaș, Ana Chiorean, Cristina Iacob, 

Adrian Laie, Lumi Mihai, Maia Ștefana Oprea, Nona Șerbănescu, Samir Vancica

Curatoare: Nona Șerbănescu

(In)toarcem cânepa

 


Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


iunie 2021




   Expoziția va oferi vizitatorilor experiența conexiunii autentice stabilite de-a lungul timpului între cânepă și meșterii, artiștii sau designerii care au transformat-o în obiect de artă sau resursă pentru dezvoltare. Se promovează, astfel, un model de dezvoltare sustenabilă pornit din dorința de a construi un pod între trecut și prezent, de a revizita și de a reprezenta în mod inovativ resursele materiale și imateriale din patrimoniul românesc.

   Expoziția marchează 10 ani de la lansarea brand-ului Patzaichin și va invita vizitatorii să exploreze, printr-un exercițiu multidisciplinar de artă contemporană îmbinată cu cercetare etnografică și comunicare, cânepa ca resursă naturală esențială în contextul larg al economiei circulare și al dezvoltării comunităților rurale din Romania.

   "În 2011, am lansat împreună cu echipa mea brand-ul Patzaichin, din dorința de a promova în întreaga lume prin design avangardist și ecotehnologie potențialul de recuperare a tradițiilor meșteșugărești în practicile design-ului contemporan. În ultimii 10 ani, brandul Patzaikin a creat un ecosistem de colaboratori din diverse domenii conexe, încercând să repornească lanțul valoric al cânepii ca o posibilă soluție în revitalizarea unei industrii importante pentru dezvoltarea durabilă" spune Ivan Patzaichin, președintele Asociației Ivan Patzaichin - Mila 23.

    Instalațiile de artă multidisciplinară au la bază o amplă documentare privind cultivarea, producția și comerțul de cânepă, istoria cultivării plantei în România, pusă față în față cu utilizările actuale ale acesteia și în alte regiuni ale lumii. Conceptul curatorial, propus de Teodor Frolu, se bazează pe împletirea dintre tradițional și contemporan, armonizând prezentarea artistică a utilizărilor tradiționale ale plantei cu inovația și completând expoziția cu exemple de industrii și zone ale globului în care această plantă-resursă este valorificată economic pentru creșterea și bunăstarea comunităților.

   "Suntem inspirați de beneficiile generate de micul <lanț de producție> din gospodăriile tradiționale românești, unde planta de cânepă era folosită în întregul ei, de la semințe până la fibră, fără a se risipi nimic. Este un model de gândire pe care dorim să îl promovăm pentru dezvoltarea antreprenoriatului sustenabil în prelucrarea cânepii din România. Prin această expoziție și prin inițiativa de creare a primului cluster al cânepii în România, am ajuns la un nivel de maturitate prin care eforturile noastre de inovare în dezvoltarea comunităților, prin apel la resurse creative culturale, au început să prindă contur" – menționează Teodor Frolu, vice-președintele Asociației Ivan Patzaichin - Mila 23 și curatorul expoziției.

Pe simezele constănțene - Pictorul solar

 


Arta plastică contemporană românescă


Eugen Mărgărit


Muzeul de Artă Constanța 


4 - 27 iunie 2021



Două veacuri de la nașterea omului politic Ion C. Brătianu

 


Muzeul Județean Argeș 


Pitești 


2 iunie 2021






     Pe 2 iunie se împlinesc două secole de la nașterea lui Ion C. Brătianu (n. 2iunie 1821-     d. 16 mai 1891). Om politic, ministru cu diferite portofolii în varii guverne, Ion C. Brătianu a participat activ la Revoluția de la 1848, fiind prefect al poliției în guvernul provizoriu al acelui an. A fost Prim-ministru al României în perioada 1876-1888 (cu o mică întrerupere în 1881), fiind în centrul atenției la aducerea   Prințului Carol I în   țară,  a Războiului   Ruso-Turc  din   1877, Congresului de la Berlin, formarea Regatului Român, revizuirea Constituției și alte reforme. 

     Cu această ocazie, Muzeul Județean Argeș a organizat o microexpoziție, în cadrul căreia au fost expuse fotografii și ilustrate cu marele om politic, cărți scrise   despre   el   dar   și  medalii,   plachete cu chipul lui Ion C. Brătianu.   Deasemenea au fost expuse medalii, plachete și cu doi dintre fii săi, Ion și VintilăI. C. Brătianu.

Grafică și păpuși

 


Elena Orbocea, Adrian Pal Jr.


Galeriile de Artă UAP, Tulcea


11 iunie 2021



Lockdown Italia – văzut de presa străină

 


Expoziție de fotografie


Muzeul Național de Artă al României, București


2 iunie - 1 august 2021




     În perioada 2 iunie – 1 august 2021, pe gardul Muzeului Național de Artă al României – aripa Kretzulescu, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Muzeul Național de Artă al României, Asociația Presei Străine din Italia, Kaufland România și Hubart Agency – Focșani, cu patronajul Ambasadei Republicii Italiene în România, Ambasadei României în Republica Italiană și Institutului Italian de Cultură din București și în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Sheraton Bucharest Hotel, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Librăria Pavesiana din București, prezintă expoziția de fotografie Lockdown Italia – văzut de presa străină. 

    Expoziția reunește o serie de 30 de fotografii: 27 de fotografii realizate de fotografi și jurnaliști profesioniști din cadrul Asociației Presei Străine din Italia: Andrew Medichini, Alessandra Tarantino, Luca Bruno, Antonio Calanni, Domenico Stinellis, Bruno Anastasi (Associated Press); Remo Casilli, Flavio Lo Scalzo, Guglielmo Mangiapane, Yara Nardi (Reuters Roma); Eric Vandeville (Abaca Press); Pablo Esparza (Heraldo de México); Tiziana Fabi, Andrea Pattaro, Vincenzo Pinto (Agence France Press), Esma Çakir (DW Deutsche Welle); Victor Sokolowicz (Clarin); Grzegorz Galazka (Sipa Press), Chris Warde-Jones (The Times); Paolo Giandotti (Ufficio Stampa del Quirinale) și Jesper S. Jensen (Italie Magazine), la care se adaugă 3 fotografii cu sosirea delegației medicilor români la Milano, realizate de Bogdan Chiș de la Ambasada României în Italia.


Noaptea Muzeelor...la Palat

 


Palatul Alexandru Ioan Cuza 


Ruginoasa


12 iunie 2021




Expoziția foto-documentară Palatul de la Ruginoasa: etape, evoluții, transformări;

- Vizitarea expoziției permanente pe fundalul unei muzici de epocă.


Ilustraţii din cuvinte – expoziţie de caligrafie

 


Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova 


Ploiești 


ediția a VI-a, 3 iunie 2021




    Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în parteneriat cu Colegiul Naţional Ion Luca Caragiale Ploieşti vă invită joi, 3 iunie 2021, ora 11:00 la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, la vernisajul micro-expoziţiei Ilustraţii din cuvinte – expoziţie de caligrafie, ediţia a VI-a. Scopul expoziţiei este de a readuce în atenţia publicului larg Caligrafia – arta de a scrie frumos de mână, într-un secol XXI în care această artă a fost înlocuită de către noile tehnologii informaţionale.

    Expoziţia prezintă lucrările elevilor din clasele: a IX-a B, a IX-a E, a IX-a G, a IX-a H, a IX-a I, a X-a E, a XI-a A, a XI-a C, a XI-a D, a XI-a J, a XII-a C, a XII-a E şi a XII-a G ai colegiului amintit, participanţi în cadrul proiectului educaţional Caligrafia – arta scrisului, coordonat de d-na prof. dr. Elena Butunoi şi muzeograf Monica Cîrstea.

Vă aşteptăm cu drag!

Povestea tăcutelor păpuși

 


Colecții și Colecționari 


Clementina Trofin 


Muzeul Vasile Pârvan, Bârlad 


30 mai - 30 iunie 2021





    Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul Vasile Pârvan, Bârlad şi doamna Clementina Trofin - colecţionară, vă invită de duminică, 30 mai 2021, la vernisarea expoziţiei temporare Povestea tăcutelor păpuși. Evenimentul se va desfăşura  la sediul muzeului din strada Republicii nr. 235, avându-l ca invitat pe poetul şi jurnalistul Mihai Sultana Vicol.

     Dedicată în primul rând copiilor, dar şi persoanelor adulte pentru care copilăria a rămas un basm fără sfârşit, expoziţia surprinde diversitatea colecţiei private a doamnei Clementina Trofin, din Bârlad, prezentând publicului o selecţie de aproximativ 200 de obiecte din cele 800 (păpuşi din porţelan, păpuşi cu expresie, arlechini, jucării de pluş, jucării tricotate. Cărţile şi revistele pentru copii din patrimoniul muzeului bârlădean - donate de-a lungul anilor de Marieta Creangă, Ion Hobana, Virgil Chiriac, Mitzura Arghezi, Gica Iuteş şi Virginia Durnea -, alese pentru expunere, întregesc universul copilăriei.

     Pentru prima dată, o parte din colecţia constituită de doamna Maria Trofin, mama colecţionarei, şi îmbogăţită de fiica acesteia, doamna Clementina Trofin, va bucura ochii şi inima publicului prin intermediul expoziţiei de faţă. Vă aşteptăm să o vizionaţi până la finele lunii iunie, la sediul muzeului din strada Republicii nr. 235, accesul fiind permis cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară aflate în vigoare.

Contact:

Muzeul Vasile Pârvan, Bârlad

Responsabil: muzeograf Alina Butnaru

tel: 0335/404.746; fax: 0235/422.211

e-mail: muzeuparvan@gmail.com

Meditație asupra Măsurii

 


Arta plastică contemporană românească


Mircea Stănescu


Gaep, București


5 iunie 2021




   Reunind colaje de mari dimensiuni și alte lucrări în tehnică mixtă pe hârtie sau material textil, restaurate pentru această expoziție, Meditation upon Measure (Meditație asupra Măsurii) oferă o nouă viață lucrărilor din anii ’80 ale artistului.

   "În anii '80 făceai artă pentru că îți plăcea să faci artă. Să regândești cadrul, limitele. Experimentat în această dimensiune, Mircea Stănescu oferă un reportaj tematic, stilistic, personal și revelator despre coșmarul istoriei, puterea corpului, despre luciditate, revoltă, materialitate.

   Mircea Stănescu recuperează experiența trăită. Materialitatea vine din deznădejde. Tehnica este invazivă, total palpabilă, pe deplin înțeleasă și adeseori atinge nervii. Ecouri din real, cu detalii abstracte și cavitație expresioniste. Colajele impun o rigoare formată în jurul unei idei. (…)

   Pentru desenul exclusiv abstract, Mircea Stănescu recheamă vechile mituri ale fotografiei – dantele, benzi de bumbac măsurate, fragmentate în serii scurte, exacte. Ceea ce vedem depinde de istoriile noastre individuale, de subiectivitățile noastre diferit construite. Un discurs transparent, un timp personal paralel cu timpul istoric." – Liviana Dan, curator.

Adresă: Strada Plantelor, Nr. 50, București.

***GAEP

De la taste la tastatură

 


Muzeul de Istorie Paul Păltănea 


Galați 


3 iunie 2021



Pescuitorii de gânduri și amintiri

 


Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa 


București 


3 - 10 iunie 2021




   Pornind de la cele două versuri celebre ale poetului spaniol Antonio Machado ("călătorule, nu există drum, / drumul se face mergând"), vă propunem un nou proiect inedit al MNLR! În fiecare lună, alegem câte un muzeu la care vom poposi timp de o săptămână și unde vom duce povești despre scriitori, relatate chiar de manuscrisele, fotografiile și obiectele acestora. Harta o vom realiza pe măsură ce vom creiona traseul de la un muzeu la altul. La finalul proiectului, va exista o hartă completă și un motiv pentru o căutare de comori prin București.

   "Farmecul e în despărțirea desăvârșită de lume și în repaosul complet în care intri. Grijile, preocupările, supărările și durerile adorm. Te-ai apropiat de natura eternă, care te-a luat în stăpânirea ei și te ocrotește ca o mamă", mărturisea Mihail Sadoveanu în volumul de povestiri Împărăția apelor.

   Timp de o săptămână, în perioada 3 – 10 iunie 2021, MNLR va expune la Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa undița scriitorului Mihai Sadoveanu, mărturisirea lui Vasile Voiculescu despre frumusețea și învățătura acestei îndeletniciri a pescuitului, care îți cere răbdare și dorința de a contempla și a medita, de a evada din forfota orașelor pentru regăsirea liniștii, precum și alte documente din arhiva MNLR.

   Proiect realizat de echipa Programe în colaborare cu departamentul Patrimoniu. Pentru detalii, scrieți la adresa programe@mnlr.ro sau sunați la numărul 0736 598 451 (Gabriela Toma).