luni, 29 iulie 2013

Mandri de cultura noastra




Prezente romanesti peste hotare


Festivalul de Arta Populara Europeada


Gotha, Germania


editia a 50-a, 17 - 21 iulie 2013






  Timp de cinci zile Gotha (Germania) a fost capitala folclorului european, adunând 4337 de participanți din 25 de țări, în cadrul celei de-a 50-a ediții a Europeadei, festival de artă populară europeană ce promovează şi susţine prietenia dintre popoarele Europei și încurajează păstrarea diversității culturale a Europei.
  În acest an România a fost reprezentată la Gotha, în perioada 17-21 iulie, de Ansamblul folcloric al Colegiului Militar Liceal Mihai Viteazul din Alba Iulia și cel al Colegiului Național Mircea cel Bătrân din Constanța.
  Ansamblul colegiului militar a fost compus din doi soliști: Ghișoiu Radu și Bolchiș Denisa şi 12 dansatori: Pavel Aurora, Rus Andrei, Pîrv Corina, Dârlea Dragoș, Onofrei Felix, Hașegan Ciprian, Pantea Mirela, Ani Daniela, Rognean Xelina, Chiorean Amalia, Văcaru Adrian, Pop Alexandru, instructor Bradea Vian și prof. Fărcaș Paraschiv. La această ediţiei au prezentat o suită de dansuri și cântece specifice zonelor folclorice ale județului Alba reușind să capteze atenția spectatorilor și a celorlalți participanți.
  Organizatorii au oferit tinerilor prilejul de a învăța împreună un dans specific Turingiei –Tampete, prezentat la festivitatea de închidere. Unul dintre cele mai gustate elemente din program a fost parada celor 217 de ansambluri folclorice, costumele tradiționale și drapelele țărilor şi/sau regiunilor pe o distanță de 3 km, prin fața spectatorilor pe străzile Gothei. 
  Ne-am simțit cu toții mândri de cultura noastră și egali celorlalți europeni. Sub semnul folclorului, Europeada este un prilej pentru cooperarea interculturală şi intercomunitară în spiritul respectului reciproc şi al dialogului intercultural și nu în ultimul rând un prilej pentru promovarea culturii tradiționale și a turismului țărilor participante. Următoarea ediție va avea loc între 24-28 iulie 2014 la Kielce (Polonia).
  La reuşita activităţii a contribuit colaborarea şi susţinerea Consiliului Judeţean Alba. Mulţumim colaboratorilor şi partenerilor noştri !






***Colegiul Militar Liceal Mihai Viteazul Alba Iulia



Dacia Romana Redivivus



Muzeul Judetean Mures


Festival Roman


satul Calugareni


3 august 2013



Festivalul Roman de la Călugăreni

   Muzeul Judeţean Mureş împreună cu Asociaţia Teatrul Şură şi Asociaţia Artecotur vor organiza pe data de 3 august 2013 un FESTIVAL ROMAN în satul Călugăreni, comuna Eremitu.

   Sistemul defensiv roman şi implicit aşezarea şi castrul de la Călugăreni au potenţial de a fi nominalizate pe lista patrimoniului mondial UNESCO, în cadrul sitului multinaţional Graniţele Imperiului Roman.

   FESTIVALUL ROMAN DE LA CĂLUGĂRENI va prezenta şi populariza, pe parcursul unei zile, elementele civilizaţiei şi culturii romane provinciale, specifice Daciei romane, printr-o serie de evenimente şi acţiuni cu caracter cultural-educativ, care să aibă impact asupra unui grup cât mai mare de beneficiari.

   Evenimentul constă în organizarea unor demonstraţii militare şi lupte de gladiatori în curtea Teatrului Şura din Călugăreni, cu participarea unor asociaţii de reconstituire istorică, şi realizarea unor ateliere inspirate de viaţa cotidiană din epoca romană.

  Arheologii de la Muzeul Judeţean Mureş şi partenerii din Germania, Ungaria şi România, care vor desfăşura în această perioadă cercetări arheologice în castrul şi aşezarea romană de la Călugăreni, vor efectua ghidaje pe săpătura arheologică şi vor arăta vizitatorilor materiale recent descoperite şi restaurate de specialişti. De asemenea, va fi vernisată expoziţia Romanii la Călugăreni, care va cuprinde descoperiri arheologice provenite din castrul şi aşezarea romană de la Călugăreni, rezultate în urma săpăturilor arheologice efectuate în anii 2004, 2011-2012. Vor fi susţinute prelegeri cu proiecţii referitoare la civilizaţia romană în general şi la impactul civilizaţiei şi culturii romane asupra Daciei romane, în special. Acţiunea se va completa prin proiecţii de filme cu tematică romană la Casa de cultură, iar încheierea activităților va fi marcată de un marş cu torţe al tuturor participanţilor până la situl roman.

  Pe tot parcursul zilei vor fi organizate workshop-uri şi activităţi care să ilustreze viaţa şi activităţile romanilor din provinciile Imperiului: realizarea de mozaicuri, prelucrarea ceramicii, prelucrarea pietrei, scriere latină, teatru, coafuri, croitorie, jocuri de societate, bucătărie romană, degustare de vinuri, licitație de sclavi, cofetărie etc.

  Pentru asigurarea succesului derulării acestui proiect, Muzeul Judeţean Mureş colaborează cu Primăria Eremitu, cu proiectul Traseul Limesului Roman în Judeţul Mureş. Etapa II.  - proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), cu proiectul Limesul Roman ca Peisaj Cultural European - proiect Erasmus IP finanţat de UE, cu Asociaţia Virtus Antiqua din Cluj Napoca şi cu Asociaţia Culturală Apulum Reenactment din Alba Iulia. Finanţatorul principal al evenimentului este Consiliul Judeţean Mureş.

  Evenimentul are drept principal scop valorificarea vestigiilor arheologice şi a istoriei locale ca element de influenţă asupra educaţiei culturale a comunităţii.

Cum se ajunge la Călugăreni

Transport cu microbuze pe ruta: 
Târgu Mureş (Voiajor) – Călugăreni – Câmpu Cetăţii/Sovata şi Sovata/Câmpu Cetăţii – Călugăreni – Târgu Mureş.

Cu maşina personală pe traseul:  
Târgu Mureș –Ernei –Călugăreni.

Cu bicicleta pe traseul: 
Târgu Mureș – Livezeni – Miercurea Nirajului – Vărgata – Călugăreni sau Târgu Mureș – Sângeorgiu de Mureș – Ernei – Căluşeri – Isla – Călugăreni.

Promovand identitatea nationala




Diaspora romana


Institutul de Cercetari al Romanilor din Ungaria


2013





CUPRINS

Argument
Introducere
Romanul confesiv în viziunea prozatorilor interbelici
Confesiunea ca mod de construire a sufletului
Hortensia Papadat-Bengescu
Momentul estetic şi momentul fizic
Garabet Ibrăileanu
Destinul ideii sau recuperarea devenirii
Camil Petrescu
De la o experienţă la alte experienţe
Mircea Eliade
Iluzia şi deziluzia comunicării
Anton Holban
Tentativa de salvare a identităţii
Mihail Sebastian
Capcane (ontologice) reale, ieşiri imaginare
M. Blecher
Încheiere
Dreptul la individual
Note


CUPRINS

1. Prefaţă
2. Introducere
3. Cercetări lingvistice preliminare
4. Date statistice
4.1. Limbă română şi identitate românească
4.2. Etape în procesul de schimbare a limbii române cu limba maghiară
5. Date de teren
5.1. Evoluţia identităţii româneşti
5.2. Menţinerea limbii române
5.3. Variabilitate lingvistică
5.3.1. Variabilitate intralingvistică
5.3.1.1. Varietăţi regionale
5.3.1.2. Varietăţi sociale
5.3.1.3. Varietăţi funcţionale
5.3.2. Expresivitatea limbii
5.3.2.1. Cuvinte după care se identifică o localitate
5.3.2.2. Expresii caracteristice pentru întreaga comunitate
5.3.3. Variabilitate interlingvistică: bilingvismul
5.3.3.1. Bilingvismul în timpul real (1990–2010)
5.3.3.2. Modul de comunicare al bilingvilor
6. Date comparative: românii şi celelalte comunităţi de naţionalitate din Ungaria
7. Sistemul de denominaţie: nume de familie, prenume, supranume şi toponime
8. Încheiere
9. Bibliografie
10. Anexe
Semne şi abrevieri
Lista figurilor
Lista tabelelor
Indice de autori
Indice de cuvinte din limba română
Indice de cuvinte din alte limbi
Indice de nume (nume de familie, prenume, supranume, toponime) din limba română
Indice de nume (nume de familie, prenume, supranume, toponime) din alte limbi

Cand se strang roadele campului




Muzeul Agriculturii


Expozitia: Unelte si masini de secerat, treierat, vanturat


Slobozia


1 august 2013






  Joi, 1 august 2013, la ora 14:00, Muzeul Agriculturii deschide o nouă expoziţie - UNELTE ŞI MAŞINI DE SECERAT, TREIERAT, VÂNTURAT, o reconstituire a acestor vechi îndeletniciri în arealul ţării noastre, atât prin folosirea uneltelor străvechi pentru cosit, secerat, îmblătit, dar şi a introducerii maşinismului, prin folosirea locomobilelor şi batozelor.

  Este o expoziţie menită să readucă în amintirea celor vârstnici scene de agricultură din tinereţea lor, dar şi să prezinte celor tineri modul în care s-a produs în trecut “pâinea noastră cea de toate zilele”. 
  Patrimoniul Muzeului Agriculturii Slobozia cuprinde, pe lângă uneltele primare folosite la secerat (secere, coase, greble, palamarcă, îmblăcie), maşini şi utilaje agricole de epocă: secerători, batoze şi maşini de treierat, locomobile, vânturători şi selectoare.

Pictura si linii negre




Arta plastica contemporana romaneasca


Fioghin Calistru


Muzeul Municipiului Bucuresti


1 august 2013





https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/60065_681639551849566_20101196_n.jpg

Vernisaj: 1 august 2013, ora 18:00.
***Mihalache Dorin

Cum a fost




Romania de-altadata


Inscrisuri de toate felurile 


Colectii si Colectionari







Nu sunt prea multe de adaugat, imaginile (fata si spate) fiind destul de explicite. 


Doar o precizare, grafica ii apartine pictorului Gheorghe (George) Chirovici (1883-1968). 
Iata ce scrie, printre altele, ro.wikipedia.org:
  "S-a născut la Craiova în anul 1883 și după o scurtă ucenicie pe lângă artiștii italieni care lucrau la pictura bisericii din Turnu Măgurele, a plecat la București pentru a se inscrie la Școala de Belle-Arte. Renunță însă după câțiva ani, preferând să își caute singur drumul artistic. Expune pentru prima dată în jurul anului 1913, dar abia după război își începe cu adevărat activitatea expozițională, cu o lungă serie de expoziții anuale personale și participări la Saloane, de-a lungul deceniului al treilea. Practicând un stil de descendență grigoresciană, abordând însă arii tematice neexplorate de maestru (spiritualitatea religioasă a țăranului român), Chirovici cunoaște un mare succes la publicul vremii, destul de tradiționalist, între cumpărătorii săi fideli numărându-se și perechea suverană a României. Urmează o perioadă de introspecție artistică, favorizată de călătoriile în Europa (Iugoslavia, Italia, Franța) și soldată cu o reconfigurare a stilului ce capătă o nouă forță devenind mai analitic, mai sobru.

Opera[modificare]

Tablourile artistului, unul din reprezentanții importanți ai artei afișului în România, se întâlnesc mai ales în colecții particulare. George Chirovici, un subtil acuarelist, este cunoscut (și) ca pictorul troițelor, arta sa impresionând prin acuratețea desenului și tonurile temperate, un admirabil spectacol cromatic în care dominante sunt culorile nisipurilor, sirenelor arse, într-un desăvârșit acord muzical cu alburi catifelate și galbenuri pale; o pictură cu care te împrietenești și în care locuiești, căreia, odată " citită ", descifrată pe îndelete, îi duci dorul. Tematica amplă, legată de viața țăranului, natură, peisaje meditareneene sau de pitorescul urban, deschide tot atâtea " ferestre " de receptare a mesajului cuprins. Activitatea artistică a pictorului include și proiecte destinate amenajării de spații publice, scenografie de teatru și operă, machete de timbre, bancnote și medalii."

Cum a fost



Romania de-altadata


Inscrisuri de toate felurile 


Colectii si Colectionari







Buletin de Nastere. 19 martie 1922. Pe numele lui Mandy Schreibmann. Galati, Plasa: Prut de Jos. Judet: Covurlui.
Un scris si-o grafica deosebita, aproape ca o opera de arta. Din acelasi document mai aflam ca Mandy a fost inscris in clasa I-a Nr. 1 de baieti, Galati, in 1928 (adica la sase ani !).


Biletul pe verso prezinta si el elemente de interes. Pentru pastrarea documentului in conditii cat mai bune au fost lipite pe linia plierii acestuia doua etichete. 
Textul acestora ma duce cu gandul la anii '40, imediat dupa razboi. Ceva mobilizator pentru Organizatia de tineret a Partidului Muncitoresc (ceva de acest gen).
Reproduc mai jos numai textul etichetei intoarse:
"TINERI MUNCITORI !
Imbunatatiti munca voastra in fabrici cautand noui si variate metode de lucru".


Am gasit aceasta carte postala, recent, la un targ de vechituri. Am luat-o "la gramada" eu cautand de regula numai ilustrate romanesti. Studind-o azi mai atent am observat urmatoarele:
1. Este trimisa, pe 4 iulie 1920, de la Constantinopole in Romania, mai exact la Galati.
2. Adresantul este Moritz Schreibmann.
3. Acesta lucra la Banca Moldova, str. Portului. 
Revenind la documentul de mai sus, am vazut ca tatal lui Mandy are prenumele Maurice.
Trag linie si ajung la concluzia ca este vorba chiar de tatal baiatului din documentul prezentat.
Istorie palpitanta, ce mai !




In orasul lui Ciucurencu




Arta plastica contemporana romaneasca


Florin Ferendino


Expozitia: Dobrogea - Jurnal de calatorie


Muzeul de Arta, Tulcea


2 august - octombrie 2013


 




Dupa cum declara artistul plastic, expozitia cuprinde o parte dintre lucrarile prezentate in aprilie dar si foarte multe realizari noi, in total: 122 tablouri. Pasiune pentru pictura dar si iubire pentru mirificul pamant al Dobrogei.

Cand se pastreaza traditia



Muzeul Orasenesc Tasnad


Datina si voie buna


Judetul Satu Mare


28 iulie 2013



Photo: Muzeul Orăşenesc Tăşnad are plăcerea să vă invite duminica, 28 iulie ora 18.00 la o Şezătoare- Datină şi voie bună editia a II - a. Va fi o seară deosebită, cu datini din bătrâni, muzică şi voie bună. Povestea şezătorii ne va trimite înapoi în timp, însoţită fiind de cântecul interpreţilor şi a ansamblurilor folclorice invitate alaturi de gazdele dumneavoastra subsemnata si Diana Kinces 
Va asteptam cu drag!!!

V-am informat la timpul respectiv despre aceasta manifestare. Acum revin cu imagini, extrem de graitoare, realizate de catre organizatori. Se cuvine sa ii felicitam pe toti cei implicati si sa asteptam cu nerabdare...ce-a de-a treia editie!




Ansamblul Flori de Codru, Tasnad.














Ansamblul Urmasii lui Lucaciu din Lucaceni.