marți, 14 iunie 2016

Sinceritatea Scriiturii




Arta plastica contemporana romaneasca


Nicoleta Gaiginschi


Galeria Labirint, Iasi


14 iunie - 2 iulie 2016




    Casa de Cultură a Municipiului Iași Mihai Ursachi, Galeria Labirint vă invită, în perioada 14 iunie -2 iulie, să vizionați expoziția de pictură a artistei Nicoleta Gaiginschi - Sinceritatea Scriiturii. Vernisajul va avea loc la data de 16 iunie, ora 18:00.
    Lină sau tumultoasă, expansivă sau discretă, pictura artistei Nicoleta Gaiginschi nu se oferă cu simplitate privitorului. Artista explorează energia culorii, tensiunea dintre forma neformată şi culoare, materia pură, vibrantă versus spirit. Fiecare lucrare conţine şi exprimă o descărcare a fiinţei, un dinamism sub forma creşterii, progresiei unui univers ce se extinde continuu fără a se opri. Văzute ca un întreg, lucrările Nicoletei Gaiginschi apar ca un melanj între caligrafia asiatică, cu tuşa exprimată gestual, articulată spontan ce biciuie cu intensitate pânza şi expresionismul abstract de factură americană, cu o cromatică fulminantă, îndrăzneală, dramatism şi tensiune dinamică.
    Nicoleta Gaiginschi nu caută prin abstractizare o descărcare imediată a realităţii interioare. Mai degrabă, artista caută să apeleze şi celelalte simţuri în afara văzului, să creeze un flux dinspre lucrare înspre privitor, să resusciteze depozitele de energii sub forma unor exerciţii de gândire, construcţie, imaginaţie. Pentru a reuşi aceasta, artista se îndepărtează de expansiunea excesivă a automatismului abstracţionist şi se apropie de acele tehnici de eliberarea a spiritului pentru atingerea unei înţelepciuni profunde, specifică filosofiei asiatice.
  Lucrările Nicoletei Gaiginschi transmit emoţia încorporată în actul picturii. Artista nu se sprijină pe abstracţie pentru a-şi justifica creaţia, ci face din modul său de gândire şi simţire, un mod de acţiune plastică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu