marți, 12 ianuarie 2016

Cinstind Luceafarul...




Biblioteca Mihai Eminescu


Bicaz


14 ianuarie 2016




***Asavei Ion via Catalin Stoleru

Zeița de la Montreal




Lumea si noi...


Colectii si Colectionari


Filatelie



Cu prilejul Jocurilor Olimpice de Vara de la Los Angeles din 1984,
United States Postal Service a emis mai multe marci postale si colite.
Nu s-a limitat numai la atat. A editat si un volum intitulat:
Momente de Aur (Golden Moments).
In principal, acesta contine aproape 30 de portrete de sportivi sau echipe 
ale caror evolutii si rezultate au marcat, in timp, jocurile olimpice.
Cartea, tiparita in conditii grafice excelente, contine si marcile postale 
corespunzatoare acelor "momente de aur".
I-am rasfoit, infrigurat, paginile si, ei da, am gasit si-o prezenta romaneasca.
Nu mai lungesc suspansul si va pezint integral consemnarea:



Pagina a treia (identica cu supracoperta).


Nadia Comaneci.




Volumul avea prevazut si posetele de plastic care se puteau lipi in locul indicat.
Din nestiinta, probabil fiind copil, fostul detinator a lipit marcile postale
direct pe foaie...

***
De subliniat ca autorul ilustratiilor, Robert Peak, este si realizatorul 
design-ului marcilor postale.



La portile ceriului




Grigore Lese si invitatii sai


Ateneul Roman, Bucuresti


15 ianuarie 2016






   De Ziua Culturii Naționale vineri, 15 ianuarie 2016, la Ateneul Român vor cânta împreună cu Grigore Leşe: Zamfira Mureşan (Ţara Lăpuşului, Maramureş), Mihai Moldovan (Valea Idicelului, Mureş); Dumitru Zogu, Nicolae Zogu, Mihai Gherase şi Giogi Vasile (grup de aromâni din Cogealac, Constanţa); Toni Căldăraru din Băbiciu, Titi Burcea din Băduleasa şi Emil Zamfir din Corabia (lăutari din Sudul Olteniei) şi Ioachim Făt, Ioan Pop şi Grigore Chira (un grup vocal-instrumental din Maramureşul Voievodal). Demonstrațiile de virtuozitate muzicală vor alterna cu momente lirice susținute de actorul Ion Grosu.


   Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica George Enescu şi TVR.
***Institutul Cultural Român

Primum Mobile




Arta plastica contemporana romaneasca


Samir Mihail Vancica


Metropolis Art Collection, Bucuresti


18 ianuarie - 12 februarie 2016






    METROPOLIS ART COLLECTION și DANAART GALLERY vă invită la expoziția personală Primum Mobile a artistului Samir Mihail Văncică, cu participarea specială a artistei Maia Ștefana Oprea. Expoziția va putea fi vizitată între 18 ianuarie - 12 februarie 2016 la galeria Metropolis Art Collection situată la parterul Metropolis Centre, Str. Grigore Alexandrescu nr. 89-97, București, de luni până sâmbătă între orele 12:00-20:00 (duminica este închis). Vernisajul va avea loc joi, 
21 ianuarie 2016, ora 18:30.
    Primum Mobile reunește peste 40 de picturi și desene de diferite dimensiuni și pe suporturi variate (pânză, pfl, hârtie maruflată) la Metropolis Art Collection, transformând acest spațiu într-un loc de meditație estetică.
    Samir-Mihail Văncică (n. 1988, București) este absolvent al Universitații Naționale de Arte din București, având studii de licență (clasa Lect. Univ. Dr. Ion Anghel, 2010), de master (clasa Conf. Univ. Dr. Petru Lucaci, 2012) și numeroase expoziții de pictură în țară și străinatate (Italia, Grecia, Kosovo, SUA).
    Parte din conceptul artistului este și expunerea a 4 lucrări ale soției sale, Maia-Ștefana Oprea-Văncică (absolventă a UNAB, cu un îndelungat și bogat traseu artistic - www.maiaoprea.ro), fapt prin care întregul proiect este pus în dialog cu un alt punct de vedere artistic, anunțând astfel viitoare colaborare a celor doi în spațiul artei contemporane. Ponderea pe care o au aceste patru lucrări in economia proiectului este si o dovadă pentru locul central pe care Maia îl ocupă în planul ideatic și artistic al lui Samir.
   Expoziția va fi deschisă de curatoarea Daniela Zbarcea și de artistul Ion Anghel, joi, 
21 ianuarie 2016, începând cu ora 18:30.

   Primum Mobile (lat., proton kinouv gr.) - Primul mișcător, cauza primă. A zecea și ultima sferă cerească în cosmologia antică (e.g. Aristotel, Ptolemeu). Acestei sfere ipotetice îi era atribuită puterea de a mișca celelalte nouă sfere de sub ea în jurul centrului ocupat de către Pământ. În filosofia medievală (e.g. Thomas Aquinas, Dante Alighieri) primum mobile reprezintă un topos intermediar care mărginește, într-un mod paradoxal, atât sfera lumii vizibile (i.e. universul) cât și sfera lumii inteligibile/intangibile (Empireul), al cărei centru este nicăieri și ale cărei margini sunt pretutindeni (cf. Nicolas Cusanus, Blaise Pascal et al.).
   Primul mobil al strângerii laolaltă a acestor lucrări este pentru mine "l'amor che move il sole e l'altre stelle" (Dante, v. 145, Canto 33, Paradiso), iubirea care se manifestă atât în cele mai neînsemnate cât și în cele mai înalte creații ale spiritului, iubirea care se manifestă ca viață a spiritului călător și a celui creator. Fiind născută în mintea umană, sintagma primum mobile își are cea mai bună aplicare tot în cercul conștiinței, al vieții spirituale, ca instrument de cunoaștere. Am ales să fac din acest concept izvorul creației mele, aducându-l din sfera științei cosmografice pre-copernicane în propria mea lume, pe care mi-o făuresc iconologic și pe care vreau să o dezvălui celorlalți. Această punere în scenă își dorește să aducă un imn de laudă iubirii prin mijloacele picturii.
   De la conceperea și până la materializarea acestei expoziții au fost multe trepte de urcat și de coborât. Parcursul acestui proiect a fost influențat eminamente de întâmplările vieții mele sociale (raportarea la Celălalt și la lumea exterioară) și cele ale vieții interioare (emoții, vise, meditații), la care cred că Providența participă într-un mod mereu transcedent înțelegerii mele. Diversele serii de lucrări expuse la centrul Metropolis reprezintă astfel trecerea dintr-o ipostază într-alta, un itinerariu artistic asemenea călătoriei lui Dante prin multiplele nivele ale realității nevăzute. Ipostazele mele artistice sunt corelate întâmplărilor recente din viața mea, pe cat de umane pe atât de minunate, schimbări ontologice profunde: întâlnirea iubitei (dubla instanță de iubit și iubitor), căsătoria (instanța de soț) și (instanța de tată) nașterea fetiței noastre Meira (ebr. - iluminare).
    Am urmărit alăturarea de elemente antagonice în raporturi juste pentru a crea compoziții de peisaj mistic, nelumesc, dar real prin însăși fantasticul pe care îl închipuie cu vigoare - întrepătrunderea de geometrii opuse. Tema principală presupune interogarea posibilității de exprimare a sinelui prin pictură, a unei lumi interioare personale sau a unei viziuni distincte asupra nevăzutului și atemporalului, asupra originii și destinului a ceea ce este dat și creat pentru și întru conștiința noastră.
    Ceea ce îmi mișcă ființa este dubla ipostaziere de om și artist, om care traiește și iubește și artist care vrea să (se) înțeleagă și să (se) exprime într-un mod accesibil oricărei minți deschise, pornind de la faptul de a fi îndrăgostit și învăluit de iubire. Oglindirea a două lumi substanţial diferite, aparent incompatibile, și reconcilierea diferențelor ontologice implicite ale acestor lumi! Convexitatea uneia se preface în concavitatea celeilalte, iar punctul lor de tangenţă, aflat pretutindeni, se desface în sfera înţelegerii privitorului, în punctul lui de vedere ce cuprinde Cerul şi Pământul laolaltă. Sub bolta universului meu plastic totul este un joc de corelative, de subtile ierarhii cerești ce se revarsă peste întinderea de granit a realității familiare, univers pe care vă invit să-l priviți, să-l cunoașteți, să-l interpretați, să-l criticați.
***

Pe urmele lui Mihai Eminescu...




Biblioteca Municipala St. L. Roth


Medias


14 ianuarie 2016





     În cadrul Proiectului Literatură și pictură, poetul național Mihai Eminescu va fi sărbătorit la sediul Bibliotecii Municipale St. L. Roth’, prin muzică folk și poezie, în data de 14 ianuarie 2016, de la ora 18:00.
    Grupul Motto este invitat să participe și să ne încânte cu piese pe versurile lui Mihai Eminescu.
Membrii clubului de lectură Mediașul Citeste se vor reuni de această dată în sala de conferințe a bibliotecii, pentru a recita din cele mai frumoase poezii ale poetului național.
    Pe urmele lui Mihai Eminescu... vor fi și cele două grupuri care promovează lectura în cadrul bibliotecii: Bunineții și Voluntarii cărților din bibliotecă. Aceștia ne vor dezvălui câteva mărturii despre Eminescu și vor citi fragmente din volumul editat de Cătălin Cioabă.
     Evenimentul este organizat de Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret în parteneriat cu Asociația culturală Mediaș cetate seculară' și Clubul de lectură Mediașul Citeste.
Intrarea este liberă !

Personalitati ale culturii nationale




Expozitie numismatica


Cercul Militar National, Bucuresti


9 - 16 ianuarie 2016





   In perioada 9 - 16 Ianuarie 2016, Cercul Militar Național și Clubul Numismatic Mihai Eminescu sunt gazda expoziției Personalități ale culturii naționale.


   Expoziția își propune sa familiarizeze publicul cu piesele numismatice emise de-a lungul timpului, reprezentând personalități ale culturii naționale.



Vreme trece, vreme vine




Centrul de Cultura George Apostu


Bacau


15 ianuarie 2016






Comunicat de presă

    Centrul de Cultură George Apostu Bacău organizează vineri, 15 ianuarie 2016, ora 17:00, la sediul din Str. Crângului nr. 18, evenimentul cultural Vreme trece, vreme vine.
   Astfel, sub semnul Zilei Culturii Naţionale, manifestarea vizează omagierea poetului Mihai Eminescu, marcând împlinirea a 166 de ani de la naştere.
   Vor susţine comunicări despre universalitatea operei lui Mihai Eminescu, pe diferite teme: prof. univ. dr. Ştefan Munteanu, Universitatea George Bacovia din Bacău: Frământări eminescologice postdecembriste, poetul Dan Petruşcă: Despre cultura poetică eminesciană, prof. dr. Gheorghe Iorga: Cum poate fi Eminescu român sau despre discernământul absolutizării şi lect. univ. dr. Adrian Jicu, Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău: Coordonate ale identităţii naţionale în publicistica lui Mihai Eminescu. Context românesc şi context european.
    În program, artista Doina Lungoci, cu un recital de muzică folk, va lega muzica de versul eminescian, în tălmăcirea actorilor Constanţa Zmeu, Florina Găzdaru şi Anca Bucşă.
    Evenimentul va fi moderat de actorul Gheorghe Geo Popa care va face lansarea proiectelor culturale ale Centrului Apostu pentru anul 2016, ce se vor desfăşura sub genericul Pe urmele lui Apostu.
Biroul de presă al Centrului de Cultură George Apostu

Mereu: 8 Rue Seveste, 75018 Paris,




Arta plastica contemporana romaneasca


Ioana Niculescu-Aron


Go Contemporary, Bucuresti


14 - 30 ianuarie 2016






    Go Contemporary are plăcerea să vă invite joi, 14 ianuarie 2016, la vernisajul expoziţiei Mereu: 8 Rue Seveste, 75018 Paris, un solo show al artistei Ioana Niculescu-Aron.
    "Pereţii şi patul dezbrăcat cunosc ce-nseamnă să vrei şi să respingi, să uiţi şi să înţelegi.... Pentru mine o zi plină este o zi ce îmi permite să cunosc mai multe stări, să mă întreb mai multe. Întodeauna un oraş nou va fi un loc pentru o noua întrebare şi astfel, hotelul, maternitatea îndoielilor tale. Finalul acelei zile iţi va aduce toate gândurile într-un singur punct, toate momentele într-un singur loc, iar acela va fi camera ta din acea seară, deloc curioasă să te cunoască – fapt ce-ţi va oferi intimitatea să te destăinui. Intimitatea în care să te odihneşti pentru ca apoi să vrei să exprimi. Arta pătează...
   Îmi analizez gesturile, cromatica, semnele – nimic nu are de-aface cu gândirea. Toate sunt temelite spontan, liber, instinctual. Şi astfel, pânzele mele devin un jurnal mai sincer decât l-aş fi putut scrie. De la o zi la alta, de la un ceas la altul, de la o imagine la alta, se-nţelege agitaţia, sau se aude liniştea... se desăvârşeşte simplitatea şi sinteza sau se perindă un tumult de argumente şi de vise şi de confruntări pe care eu le întorc prin culoare. Astfel, fiecare cadru capătă individualitate, capătă un corp propriu cu o patimă a lui. Fiecare cadru vorbeşte despre-o taină – căci pentru fiecare m-am schimbat pe mine pentru a mă putea reinventa şi pentru a putea găsi înăuntrul meu, de fiecare dată, alte şi alte formule de exteriorizare ale firii.
Descriu o noapte încăpătoare şi totuşi scurtă, de pe urma căreia, până în zori, nu rămân decât urme de deranj: cearşafuri la întâmplare pe cadre de metal. Fiecare cearşaf cu povestea lui sinceră, dar care rămâne poveste drept mărturie şi care nu are decât valoare de amintire. Altminteri, este doar o bucată ordinară de pânză, de o calitate mizeră, ce n-are decât nişte pete uitate din grabă. Găsesc aceste pete suficiente pentru a da viaţă aşternutului alb – viu pentru forţa ce-l traversează: oaspetele – o iluzie.
   Şi că tot veni vorba despre iluzii, întreg proiectul meu este o iluzie, este o minciună, în măsura în care o numesc joc: un du-te vino continuu care nu-ţi dă drumul. Pânzele mele dezvoltă o pace care nu cunoaşte linişte şi un echilibru care se clatină tocmai pentru că stările pe care vor să le descrie sunt atât de instabile. Omul este personajul înăuntrul căruia vibrează ecoul conştiinţei concomitent cu puterea intuiţiei, urmare pentru care, doar în vacanţe se poate preface că şi-a uitat raţiunea. Şi atunci gazda acelei seri îl lăsa purtat dincolo de limitele pe care soarta i le îngăduie.”
(Ioana Niculescu-Aron)
   Go Contemporary îşi propune să promoveze artişti emergenţi români si străini. Proiectul vine în completarea Go Art Projects, spaţiu nomad de artă contemporană, lansat în noiembrie 2014. Go Contemporary se va concentra pe un numar restrâns de artişti şi îsi desfăşoară activitatea într-un loc fixă (Str. Semicercului, Nr. 10, Sector 1) în timp ce Go Art Projects îşi continuă în paralel traseul nomad.




Șuetele Avramizilor



Casa Avramide


Tulcea


editia a IV-a, 15 ianuarie 2016





    Deschidem anul cu Șuetele Avramizilor, ediția a IV-a. O ediție specială dedicată poetului nepereche, Mihai Eminescu, la împlinirea a 166 de ani de la nașterea acestuia.
Eminescu printre noi
(prezentări, recital de poezie, cântece)
O ediție organizată în parteneriat cu 
Centrul Cultural Jean Bart și Liceul de Arte George Georgescu. 

Ziua Culturii Nationale




Complexul Muzeal Iulian Antonescu


Bacau


15 ianuarie 2016





   Complexul Muzeal Iulian Antonescu Bacău organizează vineri, 15 ianuarie 2016, ora 11:00, în Sala 13, manifestarea culturală dedicată Zilei Naţionale a Culturii.
   Invitatul evenimentului, Prof. Univ. Dr. Ioan Dănilă, de la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, va susţine conferinţa Cultura locală- Cultura Naţională.
   Muzica folk cântată de Florin Ţuţuianu, pe versurile unor renumiţi poeţi români, va marca în mod plăcut, momentul artistic care cu siguranţă va încânta publicul.
   Vă aşteptăm să păşiţi pragul Complexului Muzeal Iulian Antonescu, să sărbătorim împreună această importantă zi din calendarul culturii româneşti.