luni, 17 iunie 2013

Ceramica de la tehnica la arta




Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Rasvan Angheluta


Oleg Fulga


Galati


21 iulie - 31 iulie 2013






   Vineri, 21 iunie 2013, ora 12.00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi va avea loc vernisajul expoziţiei temporare CERAMICA – de la tehnică la artă”, realizată de artistul Oleg Fulga. 
   Manifestarea, unică în lume, cuprinde aproximativ 60 de bijuterii miniatuarele executate manual din metaloceramică, reprezentând simboluri antice, flori sau animale. 
   Oleg Fulga, originar din Republica Moldova, a devenit cetăţean român în 1998, este stabilit la Galaţi şi practică meseria de tehnician dentar din 1995. Vizitatorii vor fi surprinşi să vadă în cadrul expoziţiei aceste bijuterii inedite, confecţionate cu multă atenţie şi îndemânare. Practic, titlul expoziţiei exprimă şi povestea acesteia: un tehnician dentar, pasionat de frumos, a reuşit să creeze artă folosindu-se de meseria lui tehnică şi precisă. 
   Am discutat cu Oleg şi am aflat de ce exponatele sale sunt unice. În primul rând modalitatea de confecţionare este una foarte specială. Se realizează în creion schiţa viitoarei lucrări. Urmează modelarea machetei din cearǎ pentru viitoarea piesă . Picurarea cerii alternează cu modelajul prin sculptare din aproape în aproape, astfel ca, în final, ansamblul lucrării să fie neted şi să redea arhitectura schiţei. Macheta din cearǎ este montatǎ într-un conformator metalic. Pe pereţii conformatorului se va aplica hârtie ceratǎ care anihilează variaţiile dimensionale ale tiparului . Se pregǎteşte pasta pe masǎ de ambalat. Pasta se obţine prin amestecul de pulberi cu lichid într-un malaxor electromecanic asociat cu pompa de vid care realizează cea mai bună omegenizare a amestecului cu eliminarea concomitentă a bulelor de aer. Întregul ansamblu (macheta, con, conformator) se va transfera pe măsuţa vibratoare şi se va turna progresiv pasta pânǎ va acoperi macheta de cearǎ. După ambalare, la circa o oră se introduce la preîncălzit într-un cuptor de preîncălzire, unde temperatura urcă treptat, în timp de 90 de min la 950°C. Conformatorul este plasat cu conul de turnare în jos şi, pe masura creşterii temperaturii, ceara se topeşte şi curge. Lucrarea se curǎţǎ de impuritǎţi şi se degreseazǎ la vaporizator la 150°C. Ceramica se arde la 950°C cu vacuum. Durata unei arderi este de 25 minute. Se fac aproximativ 18 – 20 arderi pentru a finaliza lucrarea. 
   "Mulţi spun că exponatele mele sunt valoroase din punct de vedere material. Pentru mine, însă, acest lucru nu este important. Eu vreau doar să încânt ochiul vizitatorilor cu frumuseţea şi gingăşia acestor bijuterii miniaturale şi să arăt că în munca pe care o desfăşor zi de zi există şi artă”, ne-a declarat Oleg Fulga. 
   Expoziţia CERAMICA – de la tehnică la artă va putea fi vizitată la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi în perioada 21 iunie – 31 iulie 2013.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu